Ett fantastisk VM trots allt

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Det artar sig till ett fantastiskt VM. Ja, dvs om vi inskränker oss, blundar och bortser ifrån alla som jobbat livet av sig, alla mutor och sanslösa byggnader, allt allmänt kaos och alla löften som ännu en gång sviks.
Högklassig och underhållande fotboll på det stora hela hittills i VM. Här kan Thomas Müller överlista Portugals målvakt Rui Patricio igen i måndagens möte. Foto: Paulo Duarte, AP Photo/TT

 

Ni vet själva, dessa löften att VM är för folket, att fattiga försäljare nu plötsligt kan tjäna lite pengar men istället blir bortforslade till förmån för dem som sponsrar VM och därför har företräde i försäljarledet.

Förväntan utan innehåll

Jag har sett det förr, på olympiska spel bl a, även på den nordamerikanska kontinenten.

VM är inte för folket men folket i Brasilien är så besatta av fotboll, så intresserade, känslomässigt berörda av fotboll, att de varje gång det drar ihop sig till VM - var det än går i världen - hoppas att skön fotboll och framgångar i slutändan också skall generera någonting positivt i socialt och ekonomiskt hänseende.

Det gör det sällan. Historien upprepar sig. Men drömmar lever och fotboll har alltid varit ett politiskt maktinstrument i Brasilien och ett effektivt serum mot besvikelsen.

De där domarna...

Men åter till fotbollen.

Bra matcher, spänning, positivt, kreativt, händelserikt och en fin start för de stora estradörerna, de som vi vill skall göra turneringen till den ultimata showen. Messi, Neymar, van Persie, Benzema, Robben m fl. Och så får vi tro att Ronaldo tar sig ur Portugals mörker.

Kritstrecken vid frisparksbollar och frisparksmurar är ett genialt påfund (har tydligen funnits i Brasilien länge innan de konservativa, internationella fotbollsledarna tagit det till sig) men ännu vet jag inte riktigt om jag vågar lita på en målkamera som (vid Honduras mål) säger både nej och sedan ja om huruvida en boll varit över mållinjen. Kan också en sådan kamera manipuleras? 

Men vad skall vi egentligen ha de där domarna bakom målet till, när de ändå blundar för strypgrepp och dubbelnelson framför målen vid hörnor? Och borde de inte kunna hålla ordning på mållinjen också?

Större än allt annat

Fotbolls-VM är större än allt, en show med fyraåriga intervaller och därmed så exklusiv och enastående.

Jag har varit med om åtta VM-slutspel på plats, från 1974 i dåvarande Västtyskland till och med det enade Tysklands fina VM 2006. Jag saknar inte bilköerna, trängseln, ackrediteringsproblem, biljettkrångel och arbetsdagar på 18 timmar. Inte resandet, inte väntandet på flygplatserna - men det finns inget roligare jobb än att bevaka ett fotbolls-VM.

Nu sitter jag i mitt lilla torp mitt ute i de östgötska skogarna. Med en fungerande TV, med ett mobilt bredband som håller mig i kontakt med hela världen och med Aftonbladets VM-bibel vid min sida. 

Aftonbladets suveräna skapelse

Jag har varit med tillräckligt länge i journalistbranschen för att våga påstå, att Aftonbladets över 200 sidor tjocka VM-special är den bästa publikation som någonsin åstadkommits av en svensk sportredaktion. Fyllig, överskådlig, informativ, intressant och snygg. Aftonbladet står i särklass i svensk sportpress just nu, det är en fröjd av följa VM i deras sällskap.

SvT och TV4 delar på kalaset. Hade det då inte också kunnat enats om en VM-redaktion på plats? 

Hur som helst; det är en rätt jämn match. SvT:s André Pops är bäst som studioankare och i SvT får man också lite tid för funderingar, analyser och små debatter om målkameror. Fyran är så strikt mallad och stackars Olof Lundh och Hasse Backe, som sitter inne med så mycket kunskap, hinner inte klämma in mera än några meningar mellan reklaminslagen. Men de är bra. 

SVT har ässet bland kommentatorerna

Särskilt Olof Lundh som som har så mycket faktisk och historisk kunskap men också lite mera mod än de flesta att säga obekväma sanningar. Lasse Granqvist är den bäste kommentatorn och jag har alltid gillat Jens Fjällström men jag vet, att han kan så mycket mera än att bara vara en taktisk föreläsare.

SvT har det stora ässet. För mig är Johanna Frändén outstandig. Behagligt lättsam och kåserisk i sin framtoning, med humor och glimt i ögat men med så mycket goda insikter bakom kulisserna i de stora länderna (och klubbarna), så mycket kunskap om spelare, intriger och seriöst småskvaller. 

I en sportvärld där de flesta tjejer bara försöker kopiera sina manliga kolleger har Johanna Frändén gjort sig en egen nisch, där känslor, samhälle, folkets reaktioner, tidningarnas kommentarer, allt sammanfattas. Hon är dessutom naturligtvis riktigt duktig på fotboll och jag hade gärna sett henne och Daniel Nannskog tillsammans. 

Erik Hamrén på fel plats

Då kan vi ha sluppit Erik Hamrén. Det var helt fel av SvT att köpa in den svenska förbundskaptenen som expert. Man skall inte leka med dem man skall granska. Det är ett allvarligt fel och skadar trovärdigheten. Dessutom; Svenska Fotbollsförbundet borde aldrig släppt honom till detta men det verkar ju vara ett rätt lealöst ledarskap i det svenska förbundet nuförtiden. 

Det är inte fel att Hamrén är i Brasilien. Men i likhet med många av hans företrädare borde han vara där för att studera och lära, för att snappa upp trender och följa den internationella fotbollens utveckling. Det borde varit en given arbetsuppgift för en förbundskapten för ett landslag som inte fick vara med på festen. 

Men det främsta skälet till att Hamrén är på fel plats i Brasilien; han har ingenting att tillföra, han är platt, ordbajsig och intetsägande. När Johanna Frändén ger oss allsidig kunskap och bakgrundsinformationer yrar han för femtioelfte gången om hur viktigt det är att komma fram på kanterna och in bakom backlinjen. 

Åke Stolt

gp (inte verifierad)

tis, 2014-06-17 07:43

1. Hamrén

har afasi.

Ôrjan Lissvik (inte verifierad)

tis, 2014-06-17 08:50

2. VM

Som vanligt är det lätt att hålla med dig om det mesta, Åke. Apropå fotbollsinnovationer. För att stävja brottartendenser vid hörnor varför inte helt sonika flytta ut den spelare som syndar mest, oftast försvararen, utanför straffområdet. Med en försvarande spelare mindre öppnar man också upp. Händer det vid upprepade tillfällen borde det ge en varning eller ett rött kort. Kanske ett sätt att få bort brottargreppen innanför straffområdet. Gillar också vad Fränden säger men inte alltid hur hon säger det. Artikulerandets svåra konst, inte minst i TV, borde fler få träning i innan de träder fram i rutan. Hamrens irriterande viftande med händerna torde minska när han nu fått soffplats. Ha det skönt i torpet!

Peter Kastensson (inte verifierad)

tis, 2014-06-17 10:00

3. En saknas...

En man saknas i Aftonbladets VM-bevakning - Åke Stolt! Hade du funnits med där hade det varit fullbordat! Men annars håller jag med dig i dina åsikter om deras sportredaktion. Din gamla arbetsplats Sydsvenskan är tyvärr numera en katastrof. Inte bara på sportsidorna!
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.