Utan Zlatan, vad händer då?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Livet utan Zlatan! Vi måste börja fundera på det. Ja, vi och vi, PSG i Paris måste väl, Erik Hamrén, hur länge han nu blir kvar, måste göra det och den förbundskapten som kommer efter honom. Det här måste ju vara hans sista kvalturnering om Sverige misslyckas.
Den dagen nalkas, den dagen då fotbollslandslaget inte har någon Zlatan Ibrahimovic längre, skriver Åke Stolt och tror sig veta vad Anders Svensson menade med sitt uttalande om landslaget utan sin stora stjärna. Foto: Janerik Henriksson, TT

 

Zlatan har fortfarande mycket att ge. Stark, hungrig, samma mörka blick som alltid när någon kommer för nära, fysiskt eller känslomässigt.

Men skador kommer, slitage är oundvikligt, tidens gång ingenting som någon ännu har kunnat förhindra.  

Det har funnits landslag utan Zlatan - även om det är svårt för många att vilja minnas det - det kommer landslag utan Zlatan.

Sverige har tagit tre VM-medaljer i fotboll utan Zlatan.

Ibland behöver vi datera upp vår historia lite för att få lite distans till sakernas tillstånd.

Ett fenomen

Det kommer sannolikt ingen ny Zlatan. Inte så länge vi kan överblicka. Vi har aldrig haft en större fotbollsspelare i det här landet. Vi har under snart femton år haft en fotbollsstjärna med internationell lyskraft, ett fenomen i klass med Ingemar Stenmark och Björn Borg, internationella föregångsmän i helt andra discipliner.

Men det kommer nya spelare, nya förbundskaptener, nya tankar om hur fotboll kan spelas framgångsrikt, nya sätt måste växa fram som kombinerar spelartyper, fogar samman lagdelar, ger självförtroende och ansvar till flera spelare som måste kompensera frånvaron av en världsstjärna..

Anders Svensson, Sveriges mesta landslagsspelare, som pensionerat sig men harvar på i allsvenskan (Elfsborg) och nu satt sig i kommentatorsstolen, fick oförtjänt mycket skit när han menade att svenska spelare hämmats av Zlatans dominans, att Sverige visst kan få ett vinnande landslag utan Zlatan.

Anders Svensson på rätt spår

Han kanske uttryckte sig så att det gick att missförstå - vi gör ju gärna det om vi kan - men andemeningen i det han framförde har sina poänger.

Alltför många spelare har känt sig underlägsna, har automatiskt tagit på sig rollen som uppassare och servicefolk istället för att ta egna initiativ, istället för att också försöka ta sitt ansvar och dominera.

När Henke Larsson, Fredrik Ljungberg och Olof Mellberg fanns med existerade inte problemet. De kom också in i laget med stjärnspelarens ingångsvärden och ansvaret fördelades på flera.

Diamanten i sophögen

Sverige kan skatta sig lyckligt som under så många år - och det är ju fantastiskt vilken uthållighet, fysiskt och mentalt, som Zlatan visat med sin stora, starka kropp, alltid i hetluften, alltid i hårdaste konkurrens och i viktiga matcher - fått bygga sitt landslag runt Zlatan. 

Med femtio mål och hundra landskamper har han gjort mera för svensk fotboll än kanske någon annan. Det har varit upp till honom, det har vilat på hans axlar att fixa segrarna, han har trivts i rollen som förstafiolen (precis som i klubblagen) men han och vi har också många gånger fått konstatera, att Sverige inte räckt till mot lag med mindre stjärnglans men med begåvningen bättre fördelad inom laget.

Zlatan har, särskilt under Erik Hamrén, alltför många gånger varit den glänsande diamanten i en sophög.

Det jag tror att Anders Svensson menar, och som han kan ha rätt i, är att det svenska landslaget, svensk fotboll som helhet, blir så oerhört mycket fattigare i färgprakt, grandiositet och underhållningsvärde, när Zlatan om några år lägger av; men det behöver inte betyda att Sverige får ett landslag som förlorar oftare.

Kommer alltid talanger

Talanger finns. Kommer alltid att födas.

Det gäller bara att den gången tänka annorlunda, tänka nytt.

Zlatan var en isolerad stjärna ljusår från händelsernas centrum i EM-kvalupptakten mot Österrike i Wien. Han hade varit krasslig, såg orkeslös ut och om han haft ett annat namn, en annan lyster, en annan position hade han kanske inte ens spelat matchen. Och med Hamréns sätt att spela och med de spelare han har hittade ingen den ensamma Zlatan däruppe i fiendeland.

Med en nickpassning till Erkan Zengin var det ändå han som indirekt räddade poängen (1-1).

Det är vad Svensson menar

Men med tre innerbackar, två defensiva mittfältare, en förbindande länk mellan dem och Zlatan (varför inte den alltmer stabile och begåvade Ekdal) hade destruktivt slitjobb bättre kunnat förvaltas till konstruktiva försök att hota motståndarna. Slit och kreativitet måste kunna kombineras.

Fotbollslivet kommer att bli oerhört mycket fattigare när Zlatan lägger av.

Men jag tror, som Svensson, att en massa svenska fotbollstalanger också kommer att växa sig större i ny jordmån med mera syre.

Sverige kan vara ett vinnande landslag också när flera delar på bördan.

Åke Stolt

Ola (inte verifierad)

tis, 2014-09-09 18:09

1. Det är säkert så. Jag har

Det är säkert så. Jag har själv spelat i lag med en superstjärna och det fanns ibland en tendens att förlita sig på honom och krypa ur sitt eget ansvar. Dock är det ju tränarens och de andra spelarnas jobb att gör tvärtom. Att växa med stjärnan istället för att krympa. Jag har svårt att tro att Brolin, Schwartz, Ingesson, Thern, Torbjörn Nilsson mfl hade valt att gömma sig bakom Zlatan.

Janne (inte verifierad)

ons, 2014-09-10 07:15

2. Zlatan - ett varumärke.

Att Zlatan är extraordinär som spelare kan ingen säga emot. Jag lyssnade på en researrangör i fotboll, som bekräftade att resandet till den plats där Zlatan spelar ligger alltid i topp. Många skär guld i hans namn. Själv har jag sett honom ute i Europa. Har sett spelare som Henrik Larsson växa upp på "min" idrottsplats, Harlyckan, men han har inte haft samma dragningskraft att locka ut så mycket svenskar till Europa, även om han var storstjärna i Celtic. På matchdagen i Paris är det mer än varannan som bär PSG tröja som har Ibrahimovic på ryggen.

Ola H (inte verifierad)

tors, 2014-09-11 09:53

3. PR

Vad Z betyder sportsligt är en sak men jag skulle inte vilja vara marknadschef på SvFF... Det kommer nya spelare men det kommer ta tid innan ngn har den lyskraft som Z har fått. Om ett par år kommer vi inte ha 35 000 pers på en träningslandskamp mot Moldavien när det inte finns en Z på plan. Medias intresse kommer avta och nivån på svensk fotboll blottas brutalt, precis som skett med svensk tennis sedan Söderling försvann från scen. Damerna i all ära men...
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.