Ta Idrottsgalan på allvar!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Programledaren är den minst viktiga personen på en idrottsgala. Ofta förstår dessvärre inte programledaren det. Peter Settman inser inte sin begränsning i något sammanhang.
Peter Settman tar en bild med Charlotte Kallas systrar Cecilia och Christelle på Idrottsgalan i Globen. Foto: Marcus Ericsson / TT

 

Settman är inte rätt man. Han var en total katastrof. 

Han bluddrade, oklart om vad, han tramsade, han förnedrade och, värst av allt; han försökte hela tiden vara rolig. Men han saknar talang för det. I ett barnprogram för 4-åringar hade han kanske fått något skratt men här var han bara plump, pinsam och inte en enda gång rolig. 

Idrottarna är huvudpersonerna

Varför kan inte idrottsgalan tas på allvar?

Varför kan inte idrottsutövarna och ledarna få vara huvudpersoner?

Varför skall vi behöva huka bakom en jättelik skämskudde och knappt våga titta fram av fruktan för nästa plumpa groda.

Jag har aldrig förstått mig på Settmans storhet som programledare. Nu vet jag i alla fall hur erbarmligt liten han kan bli.

Här finns ju dramaturgin

Idrottsgalan växer när fascinerande människor säger kloka saker (Carolina Klüft, Tommy Svensson), när goda talare kan trycka på rätt knappar, när också allvarliga ögonblick får stänk av lite vått i glamouren, triumferna och segerögonblicken. Dramatiken och underhållningen, skratten och glädjen, finns ju i bilderna, i filmsekvenserna, i återblickarna.

Vill man ha mera humor i en idrottsshow så hyr in en komiker.

Det skall inte vara högtravande eller pretentiöst men en viss värdighet kan krävas. 

Nu sprang Settman omkring och skulle verka nydanande genom att ta selfies. Herregud, den flugan är väl också snart över.

Så på grund av den tröttsamt o-rolige Settman: sämsta galan hittills!

Tjatigt med skidor

Länge satt jag också och retade upp mig på den totala fascination för skidåkning som råder i det här landet. Obs; jag älskar skidåkning, särskilt på längden. 

Men; Årets prestation, Årets ledare, Årets lag, Årets kvinnliga idrottare, jag menar, antingen överskattar vi alldeles kolossalt längdskidåkningens utbredning i världen eller också var det ett gräsligt torftigt idrottsår i övrigt. Bragdmedaljen hade dessutom gått till damernas stafettlag. 

Jag satt och undrade om den stockholmsbaserade s k idrottsakademin (träd fram, presentera er!) hade glömt Stockholms och hela Sveriges simmardrottning Sarah Sjöström. Och, visst, det hade den. 

Folket har förståndet

Sarah blev utan trots att hon med sina världsrekord och tre VM-guld gjorde Årets idrottsprestation.

Tur då att svenska folket har bättre förstånd och röstade fram Sarah till Jerringpriset så att hon kunde lämna galan som den drottning hon förtjänar vara.

Och så höll jag tummarna för att hästfolket inte skulle förmå sig att kampanjrösta som brukligt, för det hade allt sett ut med en kusk på podiet och en stackars häst - som gjort det grövsta jobbet - undangömd med en halmtuss i käften någonstans i environgerna. 

Nästa år vill jag se en seriös programledare, inte en dagislekledare, som gör det han skall, ger plats för mera scenartisteri och låter idrottsfolket spela huvudrollerna utan att förnedras.

Ferry avfärdade Settman

Björn Ferrys skarpa ansiktsuttryck när Settman försökte larva sig sade allt. Han vägrade leka dagisbarn och Settman stod där för femtielfte gången med skammen i sin fåntratt. 

Tyvärr tror jag inte han fattade att skogshuggare Ferrys nuna hade förvandlats till rena motorsågen.

Det är den jag har lånat.

Åke Stolt

Ingemar Kyhlberg (inte verifierad)

tis, 2015-01-20 14:23

1. Idrottsgalan

Håller med Åke!Det går naturligtvis att förändra. Idrottsgalan i Norge(NRK) som jag följt i många år har en värdig inramning. Bra studieobjekt!!

r b (inte verifierad)

tis, 2015-01-20 14:24

2. känns bra att någon medialt

känns bra att någon medialt kunnig person säger ifrån, ja !

Urban Bengtson (inte verifierad)

tis, 2015-01-20 14:43

3. Klockrent innehåll och

Klockrent innehåll och skrivet som ett urverk ska gå, utan hack.. Tack!

Hans-Erik (inte verifierad)

tis, 2015-01-20 15:01

4. Idrottsgalan

Håller helt med Åke. Idrottarna skall vara i fokus och inte programledaren. Settman förstår inte sin roll och det blir bara trams. Hög tid att skaffa en programledare som kan leda galan på ett värdigt sätt!

Gunnar Bergsten (inte verifierad)

tis, 2015-01-20 15:14

5. Idrottsgalan

Instämmer helti krönikörens synpunkter. Beklagligt med en programledare som Settman i dessa sammanhang.

Bosse (inte verifierad)

tis, 2015-01-20 15:16

6. Idrottsgalan

Håller helt med Dig Åke - det ÄR för mycket trams. Det måste vara prestationerna som skall premieras. Men den norska är inte bättre tycker jag, ser den i stort sett varje år, då jag bor i gränslandet. Den norska galan ser jag då för idrottskvinnornas och idrottsmännens skull - deras prestationer.

Vågar jag? (inte verifierad)

tis, 2015-01-20 15:34

7. Faktafel Idrottsakademin

Angående Idrottsakademin och bortglömda Sarah Sjöström måste bara påpekas grunden för nomineringen: Tävlingsperioden som ska bedömas omfattar första november 2013 till 31 oktober 2014. Sarah vann sina VM-guld i december 2014. Alltså är det inget som kunde tas med i årets gala. Om det är rätt eller fel är ju en helt annan diskussion eftersom inga tv-tittare förstår den avgränsningen. Radiosportens Jerringpriset gäller däremot hela 2014.

Sven Svensson, Halmstad (inte verifierad)

tis, 2015-01-20 15:41

8. Helt rätt Åke! Härligt att Du

Helt rätt Åke! Härligt att Du säger det som många vill säga. Vi idrottsfolk är många gånger tysta.

t larsson (inte verifierad)

tis, 2015-01-20 15:59

9. Precis, ta Idrottsgalan på allvar!

Kan bara instämma, det var inte ngn lyckad come back för Settamn heller denna gång. Dessutom kryddat med en hel del anspeglingar på sex, men det mesta skall vara tjohejsan nu, även så i SVT:s utbud. Seriositet och mer elegans saknas nära nog helt!

Björn H (inte verifierad)

tis, 2015-01-20 16:25

10. Idrottsgalan

Klockren krönika av Åke Stolt!

jk (inte verifierad)

tis, 2015-01-20 17:03

11. Settman

Klart man håller med dig men vad har du för förslag på alternativ till Settman? Det inte så lätt att hitta tror jag

Christer Derger (inte verifierad)

tis, 2015-01-20 17:17

12. Tramsgala

Det var länge sedan jag tittade på galor. Larviga programledare och dålig humor. Idrotten på undantag. Det ska vara folkligt antar jag . Helt rätt Åke.

Panagiotis Vasiliou (inte verifierad)

tis, 2015-01-20 17:55

13. Idrottsgalan

Jag instämmer i att generellt så är programledarna i Sverige alldeles för larviga och oseriösa. Programledaren skall vara neutral och presentera gästerna och ingenting annat. Jag tycker att alldeles för många programledare framhäver sig själva mer än vad som är tanken med själva programlederiet. Att dra ett skämt ibland må vara hänt med det kan bli lite för mycket av det goda tyvärr. Nä fram med trevliga sakliga och neutrala programledare som med proffsighet presenterar galor och program på TV. Borde man inte från SVT sida ha tänkt till nu när melodifestivalen och andra galor pågår för fullt ?. Jag tycker att man bör ge fler männiksor chansen att visa att man kan axla jobbet som programledare genom uttagningar inför en jury. Man får helt enkelt kallas och söka till att casta till ett sådant viktigt program som idrottsgalan om man vill vara programledare.

Birgitta Bergsten (inte verifierad)

tis, 2015-01-20 18:04

14. Idrottsgalan

Tack för att någon äntligen sätter ner foten! Ta bort denne förfärlige Settman från Idrottsgalan! Plump, pinsam, dum! Hur ska man orka fortsätta se detta trevliga, spännande, minnesfyllda program med en sådan tarvlig programledare?!

Mats Matsson (inte verifierad)

tis, 2015-01-20 18:05

15. Perfekt Åke....klockren

Perfekt Åke....klockren analys som vanligt när du skriver. Hela galan var en katastrof och Settman sämre än om ett barn hade gjort det... Och allt detta betalar vi med obligatoriska licenspengar.... Vem utser vinnarna ? Vem står för hela upplägget ? Om det inte blir bättring så skrota galan....och använd pengarna till annan sport....och inte bara skidor och hockey på svt....

Olof (inte verifierad)

tis, 2015-01-20 18:45

16. Det är väl med programledare

Det är väl med programledare som med vissa krönikörer, man gör vad som helst för att få uppmärksamhet. Dessutom verkar det flesta kritiker inte ha varit på plats och upplevt galan live.

Påke (inte verifierad)

tis, 2015-01-20 19:09

17. Pajas Settman

En idrottsgala ska inte ledas av en pajas. Det är förödmjukande och genant för seriösa elitidrottare och den stora svenska idrottspubliken att höra Settmans plumpheter.

Rainer (inte verifierad)

tis, 2015-01-20 19:49

18. Lägg ned...

...galan, eller kör den low-key a'la Mogren '93. Sportfolk är inga underhållare. Totalt ointresserad av att höra folk tacka mamma, pappa, tränaren etc...

Gillar Settman (inte verifierad)

tis, 2015-01-20 19:58

19. Idrottsgalan

Håller med Åke om att Settman missade målet igår, vilket dock är väldigt ovanligt. Tyckte stora delar av produktionen haltade där timingen ofta blev helt fel... Men att skriva att Settman saknar komisk talang säger mer om Åkes talanglöshet, titta på vad Settman gjort genom sitt produktionsbolag Baluba så förstår du...

Stefan Jonsson (inte verifierad)

tis, 2015-01-20 22:08

20. Ang Settman och Idrottsgalan

Vem gör det bättre än Peter Settman? Vem skulle Åke Stolt föredra? Är det bättre med en programledare och en sidekick med humorinslag? Nej jag tycker att Peter Settman var bra som vanligt. Han behövs.

Mats (inte verifierad)

tis, 2015-01-20 22:27

21. Men ta inte hästsporten på allvar...

...eller för den delen inte heller motorsport där en bil eller motorcykel gjort det grövsta jobbet ...

Snark (inte verifierad)

ons, 2015-01-21 13:31

22. Pensio

Märks att det bara är 50-plussare som läser detta. Tyvärr. Känns som att vi behöver mer tramsande i TV. Speciellt på förutsägbara SVT.

Benke Karrlsson (inte verifierad)

ons, 2015-01-21 17:26

23. Angående Settman

Håller helt med. Settman var pinsamt dålig. Vilken programledare som helst hade gjort det bättre än Settman. Här borde ju SVT ta sitt ansvar och ta någon av sina andra. En neutral programledare som vet vad det handlar om. Det är inte första gång som Settman gör ett dåligt jobb.

Elisabeth Berglund (inte verifierad)

ons, 2015-01-21 18:50

24. Idrottsgalan

Bra skrivet Åke Stolt.

Riina-Maj Larsson- Mänd (inte verifierad)

fre, 2015-01-23 13:30

25. Pinsam show

Håler fullständigt med krönikören. Idrottarna har presterat något stort under året och är värda all uppmärksamhet.Settman hör inte hemma i denna värld.

Benny (inte verifierad)

mån, 2015-01-26 17:01

26. Varför en idrottsgala

Varför ska vi överhuvudtaget ha en idrottsgala. Det som är spännande och magiskt är att se när idrottsmännen utöver det som de är så förbannat bra på. Et exempel är Mattias Hargins magiska andraåk i Kitzbühel. Då skulle vi även slippa Åke Stolts helt poänglösa och stilistiskt värdelösa krönikor om Idrottsgalor.

Anders Larsson (inte verifierad)

fre, 2015-01-30 14:46

27. Åke, vi saknar dig!

Ännu ett klockrent inlägg från dig Åke! Snälla, kom tillbaks till Sydsvenskan - du är oerhört saknad!! Din efterträdare är enbart gnällig och "Bror Duktig" utan känsla för humor.

Anders Larsson (inte verifierad)

mån, 2015-02-02 08:58

28. "50-plussare"... Dåliga

"50-plussare"... Dåliga generaliseringar imponerar sällan. Inte denna gången heller. "SVT förutsägbart"... Och övriga (reklam)kanaler är inte är förutsägbara? Stor humor!

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Internationella friidrottsförbundet (WA) har beslutat att ge Lidingöloppet en Världsarvsplakett (World Athletics Heritage Plaque). Det är en av de finaste utmärkelserna som ett idrottsarrangemang kan få och bekräftar loppets historiska betydelse. Plaketten ges till personer, händelser, arenor, lopp och andra företeelser som utmärker sig som historiskt viktiga för utvecklingen av den internationella friidrottsrörelsen.

– Lidingöloppet är känt som världens största terränglopp. Dess historia och arv förtjänar en Världsarvsplakett inom friidrotten, säger Sebastian Coe, ordförande för Internationella friidrottsförbundet (WA).

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.