Även spelare och ledare protesterar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Jag har skrivit det förut, jag vet; i de mest angelägna ärendena måste man vara uthållig. Snälla, släck bengalerna, för tid och evighet. Och gör det nu!
Polisen filmar supportrar som tänder bengaler vid den allsvenska matchen Malmö FF-AIK på Swedbank Stadion i Malmö. Foto: Andreas Hillergren, TT

 

Jag kan bli så trött på lallarna i svensk fotboll - det gäller både förbund och vissa klubbar - som inte vågar fatta ett drastiskt beslut och säga nej till de pyrotekniska excesser som vissa märkliga människor ur fotbollens publik tycker om att ägna sig åt.

Heder åt Rosenberg och Hareide

Som nu senast, den heta toppmatchen mellan Malmö FF och AIK.

Kan någon av dessa som vurmar för bränder på fotbollsläktarna förklara för mig vad det är i detta som gör att de blir så kissnödigt saliga?

Heder - verkligen heder - åt MFF:s tränare Age Hareide och kaptenen Markus Rosenberg som direkt efter matchen inte bara tog avstånd och visade sin modstulenhet. De klargjorde kort och gott och utan att tveka, att de inte vill se bengalerna på läktarna.

Ja, mera än så; de beklagade att eldarna snarare verkade avtändande, fick dem att släcka ner lusten, att tappa laddningen med vilken de med höga förväntningar kom in till den allsvenska hemmapremiären.

De vill inte heller ha bengaler!

Alltså; tränarna vill ha bort det, spelarna gör klart för alla som vill lyssna att bengalerna faktiskt försämrar deras prestationer. Så vilka, snälla fans, eldar ni för?

Inte så att MFF-arna skyllde de två förlorade poängen (0-0) på publikens eldiga begär men det avbrott i uppladdningen, som de tvingades till både inför matchstart och när andra halvleken skulle börja, blev ett ovälkommet hack i de mentala förberedelserna.

Svensk fotboll har haft mycket problem med sina fans genom åren, AIK förstås i betydligt högre grad än Malmö FF. I Malmö har det genom åren funnits många anledningen att faktiskt hylla publiken för dess obrottsliga lojalitet och för att den också sköter sig väl.

Våldet har man varit rätt befriad från i Malmö.

Men eldandet har vuxit till ett bekymmer. Kampsångens strof: "Ja vi brinner för vårt lag" behöver inte illustreras.

Sluta med lallandet

För en god relation till sin publik är det säkert bättre med samtal än att möta våld med hårda tag.

Inför den här säsongen har det uppenbarligen varit nya samtal och - som jag tyder det - också nåtts ett samförstånd mellan klubbarna och fansen.

Men nu får det vara slut på lallandet. Det går ju inte att tala om "legala bengaler", det går heller inte att luta sig mot vad Överste-fan Tony Ernst säger, att till och med Statens Kriminaltekniska laboratorium (SKL) kommit fram till att röken från bengalerna inte är farlig. Matcherna bryts ju. Det är det som är faran.

Det går inte att både förfasa sig över tilltagen och ändå försöka kompromissa fram en sorts ordnad tändning.

För vem?

Om flera tränare och spelare, som Hareide och Rosenberg i Malmö, i klartext går ut och säger att de inte vill ha bengaler, att det inte alls stimulerar dem eller höjer stämningen utan snarare får dem att underprestera, så borde väl det vara besked nog.

För vilka annars är det fansen tänder eldarna på läktarna?

För sig själva?

I Malmö var det ju alldeles uppenbart att inte ens stämningen på läkarna höjdes av bengalerna.

Och om klubbarna ser ett värde i, att för sponsorer och andra visa upp bilder på läktarbränder för att imponera, så är det nog dags att tänka om.

Det är imponerande nog med fullpackade läktare, granna tifomönster, viftande flaggor och kraftfull sång.

Då miljonböter

Dessutom; UEFA förbjuder bengaler. I Malmö är det snart dags för Champions League igen. Om det som hände i veckan hade skett under en CL-match hade miljonböter väntat.

Därför: Eld upphör!

Det är den enda order som bör utgå från stridsledningscentralen i Solna.

Eld upphör. Nu!

Åke Stolt

Åsö Gatan (inte verifierad)

fre, 2015-04-10 16:53

1. Bengaler

Flytta till England och sätt dig som man gör där och upplev stämningen för det är ju det du står för, vilken stämmning, drag, troligen roligare att se färg torka,att sen hänvisa till Europas uefa en i stora stycken lika korrupt organisation som Fifa blir ju mest patetisk, mdmf

Vågar jag? (inte verifierad)

fre, 2015-04-10 17:43

2. Åke stolt bengaler

Vet Åke Stolt ens om vad läktarkultur är? Tror ni allsvenskan 2015 skulle sett ut som den gör just nu utan just bengaler och tifon? Det är fansen och dess Ultras som skapat detta tryck, ingen annan, vem skulle denna annan vara? Gör om gör rätt innan talan! Att allsvenskan 2015 har sådant tryck publikmässigt är tack var alla Ultrasgrupper och till dem hör just bengaler o mäktiga tifon till. Utan dessa grupper och deras engengemang så hade arenorna garanterat haft halverad publik. Bra för svensk fotboll eller? Så innan nästa skriven text, lär om fotboll, förstå dess kultur, annars vara tyst.

Åsö Gatan (inte verifierad)

fre, 2015-04-10 20:49

3. Tack

100% Rätt

Sigge (inte verifierad)

fre, 2015-04-10 21:39

4. Ja, det finns många "märkliga

Ja, det finns många "märkliga människor ur fotbollens publik", och du Åke är med största sannolikhet det största ufot av alla. Är du ens medveten om att det är samma eldsjälar som du skamlöst attackerar som lägger ned åtskilliga ideella arbetstimmar dag in och dag ut på att skapa häftiga tifoarrangemang på våra läktare, som också står för bengalerna? Att matcher bryts beror ju på ett verklighetsfrämmande regelverk. Pyrotekniken finns på läktarna för att stanna. Erkänt duktiga journalister som t.ex Erik Niva förstår det. Kan bara beklaga att du är för korkad, och att du tillåts sprida din dynga här på IA som jag annars uppskattar.

Vågar jag med? (inte verifierad)

lör, 2015-04-11 07:44

5. Hammarby?

Bengaler hör inte hemma på läktaren. Trycket publikmässigt i årets allsvenska beror främst på Hammarby (högst publiksiffra förra året) som verkar lyckas att locka hela familjen till läktarna genom att fokusera på säkerheten.

Gunnar Persson (inte verifierad)

lör, 2015-04-11 08:46

6. Svar till Åsö Gatan och Vågar jag?

Fotboll handlar om det som sker på planen, inte om sjukliga narcissister på läktarna. Vänligen stanna hemma och tänd på framför tv:n om ni inte kan respektera avsparkstider och andra människors privatliv (som det viktiga i att komma ifrån matchen i tid, för att hinna med tåg etc). Det är inte fest – bara social terror.

Neta (inte verifierad)

lör, 2015-04-11 09:59

7. Bengaler

Läser tidigare postade åsikter och fundering uppstår samt skriver under på "eld upphör",särskilt om också spelarna uttrycker sig om negativ effekt..För vilka är fansen där? blir min fråga till förespråkarna för bengaler. Om läktarkulturen och stämningen slocknar med bengalernas frånvaro så ger det stora frågetecken för fansens eget brinnande fotbollsintresse från läktaren..övertygad om att läktarstämning och fotbollskulturen klarar sig mycket bra utan dessa!Tummen upp Åke Stolt.

Åke Stolt (inte verifierad)

lör, 2015-04-11 10:59

8. Men för vem?

Utan fansen, utan sången, utan dessa fantastiska tyfon som gör att allsvenska matcher mäter sig med internationella hade det inte alls varit samma fart på fotbollens arrangemang. Håller fullständigt med. Men eldarna tillför ingenting. Spelarna ogillar det, tänder av istället för att sporras. Vem görs det då för? Är inte det viktigaste trots allt att det spelas fotboll. Jag respekterar din text, var vänlig och respektera min. Jag har följt svensk och internationell fotboll i femtio år så lite har jag nog att jämföra med. Matcher med makalös stämning, magiska VM-finaler - utan en enda bengal.

Daniel (inte verifierad)

lör, 2015-04-11 12:42

9. Bättre förr? Inte mycket!

Så inga spelare tycker om bengaler? Men sluta ljug för er själva! Men OK vi låtsas att alla spelare är emot bengaler. -Spelarna vill ha naturgräs! Men vi väljer speldugliga planer före konservativa spelare. Varför? Jo för PUBLIKENS SKULL! Så kom inte med att vi ska följa spelarnas vilja. *hyckleri* Sen borde en som skriver i en blaska som handlar om idrott och pengar fundera på om det verkligen var bättre förr innan den moderna läktarkulturen tog klivet in på våra arenor. 1998-1999 hände något. Allsvenskans fotboll blev sämre samtidigt som läktarkulturen förändrades till vad den är idag. Observera följande tabell med allsvenskans publiksnitt: 1990. 4 608 1991. 4 435 1992. 4 194 1993. 4 838 1994. 4 865 1995. 5 680 1996. 4 989 1997. 5 570 1998. 5 647 1999. 7 217 2000. 6 976 2001. 8 441 2002 10 180 2003 10 208 2004. 9 768 2005. 8 691 2006. 9 423 2007. 10 258 2008. 7 787 2009. 7 952 2010. 6 518 2011. 7 271 2012. 7 210 2013. 7 627 2014. 7 132 Publiken verkar trivas bättre nu, trots bengaler, än vad publiken gjorde innan den moderna läktarkulturens intåg. Man kan ju knappast påstå att publiken ökat på grund av kvalitén på planen. Kort sagt, artikeln är alltså bara en simpel yttring från en grinig stackare.

Hampus (inte verifierad)

lör, 2015-04-11 22:09

10. Trött och felaktig jämförelse med England

Åsögatan: Märks att du inte varit på en match i England och sett någon av Liverpools matcher, utan bara gått på generaliserande hörsägner. På Anfield är det bättre stämning, högre sång och ljudkuliss än stockholmsderbyna och inte en enda bengal bränns av. Och kan man klara av det i England borde man klara av det här. Problemet här är att det för billigt att gå på fotboll och köpa säsongskort, vilket gör att dessa störande element har råd att gå. Höj säsongskortspriserna och priserna på "ståplats" till en nivå så att dessa element inte har råd överhuvudtaget att gå på matcherna. Det skulle lösa mycket.

Åke Stolt (inte verifierad)

sön, 2015-04-12 10:58

11. Nej, mycket bättre nu

Hej Daniel. Ingen åsikt är simpel, inte din heller, ingen är grinig bara för att han har en mening som inte helt samstämmer med din. Men jag håller med dig till nittiofem procent. Allt är bättre nu; arenorna, publiken, stämningen, ja, t o m spelet. Den moderna läktarkulturen är fantastiskt. Men det är inte bengalernas förtjänst. Det är allt det där andra. Bengalerna sänker stämningen, allt vi vill när uppladdningen når sitt crescendo och spelarna gör entre är ju att matchen skall börja, inte att spelarna skall återvända till omklädningsrummet.

Mats Matsson (inte verifierad)

sön, 2015-04-12 15:49

12. släng ut packet som eldar.....

Släng ut packet som eldar från våra arenor. Ingen vill ha det mer än de själva. Om de nu blir så till sig att de får orgasm av detta, så får de göra det någonstans där de är ensamma och inte förstör för andra. Publiken vill inte ha det....spelarna vill inte ha det.... Publiktryck med sång och hejaramsor och tifon....jättekul och enormt stämningshöjande.... Men sluta med bengaler....annars får ni elda på arenorna själva....publiken kommer inte....spelarna kommer inte....

Patrik (inte verifierad)

tis, 2015-04-14 09:33

13. Låt oss göra ett test

Alla ni som tror att bengaler tillför ökad stämning och bättre fotbollsarrangemang. Låt oss andra överbevisas om detta. Om ni avstår att elda bengaler under ett år så kan vi sen utvärdera om det har blivit sämre eller bättre stämning på matcherna? Likaså huruvida det kommer mer eller mindre folk till matcherna? Skulle det då visa sig att ni har rätt så ska i varje fall jag sluta klaga och kanske fler med mig. Men har ni fel o stämningen kring matcherna blir kvar och kanske till o med bättre. Slutar ni då med eldandet???? Jag bara undrar?

Bengal-Guran (inte verifierad)

tis, 2015-04-14 12:49

14. Gärna bengal, dock ej i samband med fotboll

Precis som det anordnas grillaftonar på sina håll så kan väl klubbarna arrangera bengalaftnar för bengalfetischister? Bara att lägga dem på spelfria kvällar på arenorna, för det här klientelet tillbringar ju ändå sin mesta tid att stå och hoppa med ryggen vänd mot planen, så fotbollen är väl ändå bara störande för dem.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.