Det är långt ifrån över

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Hoppa inte högt ännu. Stå stilla i byxorna. Det kommer att blåsa och nittio minuter är en ofantlig lång tid om man väntar på en högst oväntad belöning på klassiska San Siro i Milano. Särskilt om det skulle råka slinka in en italiensk boll bakom Robin Olsen i målet.

Sveriges Jakob Johansson (mitten) jublar med lagkamraterna efter 1-0 målet under fredagens VM-kvalmatch i fotboll mellan Sverige och Italien på Friends Arena. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Men så här långt, just precis nu och över helgen kan vi glädjas och innerligt hoppas att de här två gedigna fotbollsarbetarna från mullrik jord i Halland och Östergötland, jag menar Janne Andersson och hans assistent Peter Wettergren, får åka till Ryssland nästa år med sitt landslag. Det skulle i så fall vara en enorm fotbollsbragd.

För Sverige får verkligen gå igenom skärselden med lågorna slickade runt benen för att ta sig ut på andra sidan. 1-0 mot Italien är ingen hållbar ”halvtidsledning” men som ett enskilt resultat mot en av de stora fotbollsnationerna är det vackra siffror.

Det fanns ett helt tydligt övergripande avsikt med den första Play off-matchen på Friends Arena; att inte släppa in mål. Misstagen på hemmaarena är kostsamma. Den där regeln med att ge bortamålen dubbelt värde har väl egentligen spelat ut sin roll men oavsett det; Sverige gjorde en första halvlek mot Italien som måste vara en av de bästa på mycket länge.

Tufft och modigt spel, fin rörelse och bollkontroll, inga onödiga bolltapp, inget slarv, attack högt upp i banan som uppenbart störde den italienska anfallsuppbyggnaden. Den som vill illustrera hur anfall kan vara det bästa försvaret kan med fördel rulla ut inspelningen av den första halvleken på Friends.

Med stolpen som vän

Det svenska försvarsspelet var i det närmast klanderfritt. En enda ouppmärksam sekund kunde blivit ödesdiger men den italienska nicken strök utanför Robin Olsens högra stolpe och - som Honken Holmqvist sa en gång - stolpen var Olsens bästa vän den här kvällen för Darmians klockrena träff i den högra pålen i andra halvleken kunde förändrat förutsättningen fullständigt inför returen på måndag kväll på det som milaneserna kallar La Scala del Calcio - alltså fotbollens svar på operahuset La Scala.

Flott skall det vara. Det må gälla kläderna, bilarna, arkitekturen, maten, spelarfruarna - rör man sig i det italienska landslagets närhet, som jag gjort några gånger, eller för all del besöker deras Casa Italia (mediahuset runt landskamper och mästerskap) så märker man elegansen.

Fotbollen har också sin sparsmakade elegans men i den har man ofta skickligt byggt in både elakheter, fula tricks och teater. Det sistnämnda dramatiska inslaget fick vi några scener ur på Friends, när italienarna i sin frustration gjorde allt för att involvera den turkiske domaren Cakir som bödel i sin dramaturgi och i sina försök att få Markus Berg (som tog en urdum varning och sedan spelat på gränsen) av banan.

Domaren tackade nej till erbjudandet och lät Berg gå fri, primadonnorna fick återvända till logen med oförrättat ärende och jag håller inte med förbundskaptenen Janne Andersson i hans kritik av domaren. En svagare jurist på planen hade kunnat stå Sverige dyrt; jag tycker han var rättvis.

Italien missar aldrig

Betänk att Italien har tagit sig till alla VM-turneringarna efter 1958 (VM i Sverige som de missade). Och kom ihåg att få nationer ser med sådant allvar och arbetar så noggrant med teori och taktisk finslipning som Italien. De kom definitivt inte till Sverige för att underskatta och dansa hem poäng på halvfart.

De gjorde allt vad de kunde men mötte ett Sverige som under Janne Andersson och Klas Ingessons barndomskamrat från Ödeshög, Peter Wettergren, utvecklats och organiserats till ett mycket bättre, stabilare och funktionellare lag än under den senare delen av Zlatan-eran.

Målchanserna var lätt räknade. Italien hade två. Sverige knappast någon. Men tar man chansen när det bjuds och får hjälp av ett italienskt styrben kan man förvirra även en världsmålvakt som min store favorit, den oerhört sympatiske Gianluigi Buffon, snart 40 år. Det var också påtagligt i den här matchen hur Sverige stod upp mot ett erkänt fysiskt starkt lag.

Det svenska segermålet kom till tack vare att Ola Toivonen vann en tuff nickduell med stålmannen Chellini efter ett inkast och styrde bollen till Jakob Johansson, som kom direkt från avbytarbänken och blev svensk matchhjälte. Flyt och slit och mod måste samverka. Då kan det gå.

En mun är hälften av en kyss. Ni märker kanske hur jag försöker tassa runt bland superlativerna så mjukt att det nästan inte märks efter en match som bara är hälften av ett lyckorus, bara en halv biljett till Ryssland och Putins VM nästa år. Det är ju så mycket jobb kvar att göra.

Om Sverige, i kamp med stora VM-länder som Holland, Frankrike och Italien, lyckas ta sig till detta VM är det både sensationellt och fantastiskt.

Men, som sagt; stå stilla i byxorna, det är långt ifrån över.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.