Ingen omöjlig uppgift

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vi lever i en annan tid nu, med en ljusare syn på livet och ett växande hopp. Vad fotbollen beträffar alltså. Vi har ju Janne Andersson och hans spinndoktor Peter Wettergren, ett nygammalt frimodigt landslag med nya idéer och bättre stabilitet. Därför; det här kan säkert gå, skriver Åke  Stolt.

Brasiliens Cafu håller upp lappen med landet Sverige vid lottningen för VM i Moskva, 1. dec 2017. Foto: AP Photo/Ivan Sekretarev

Sverige kan nog slå både Mexiko och Sydkorea och den tredje motståndaren i gruppen är inte ens värd att nämna. Tyskland - som ju alltid går vidare. Det var väl lottningsledaren i Kreml i går, Englands gamle fine striker Gary Lineker, som en gång sa; fotbolls-VM är 32 lag som spelar under en månad och Tyskland är alltid kvar till slutet.

Tyskland är det lag som passar Sverige sämst. Ja, statistiken visar väl att Tyskland passar illa för alla lag. Tyskarna ville ”vi” helst slippa men en andraplats duger.

Åby den främste

Fotbolls-VM är världens största show och det är klart att Vladimir Putin hade sett till att han fick stjäla några minuter av programmet och därmed hela världens uppmärksamhet (alltid retar det Trump) genom att inleda. Man kan ju inte protestera när han bjudit in till sitt eget palats. Det är bara fantastiskt att Sverige elva gånger lyckats kvalificera sig och att Janne Andersson gjorde det på första försöket efter knappast någon förberedelsetid alls.

Janne Andersson är Sveriges nionde förbundskapten (om vi räknar Tommy Söderberg och Lasse Lagerbäck - som jag en gång döpte till Lars-Tommy - som en). Bara tre har misslyckats med förbundskaptenens viktigaste uppdrag (och egentligen det enda av värde); att ta sin nation till VM-slutspelet. Den förste, Lennart Nyman, missade sitt enda försök, Laban Arnesson fick två chanser och föll båda gångerna med små marginaler, Erik Hamrén lyckades inte nå Brasilien. Meste VM-kaptenen heter Georg Åby Ericson som var Orvar Bergmarks högra hand i Mexiko 1970 och kapten både 1974 i Västtyskland och 1978 i Argentina. Tommy Svensson den ende som tagit medalj. USA 1994.

Tyskland är svårast

Tyskland vann sitt VM-kval med tio raka segrar och 43 inspelade mål, har bredden (om än kanske inte den skarpaste toppen), ett oändligt flöde av nya kvalitetsspelare, en skicklig förbundskapten i Joachim Löw och till detta hela en tyska fotbollens anda av oövervinnelighet, offensiv, styrka och lojalitet. Tyskland går sannolikt obesegrat ur grupp F och det är inte mycket att begråta. Sverige får koncentrera sig på andraplatsen.

Mexiko förlorade bara en av tio matcher i kvalet och har för vana att ta sig till slutspel; det här var sjätte gången i följd. Så motståndet är skarpt och rutinerat, mexikanerna är favoriter också mot Sverige men i mitt tycke passar latinamerikansk, teknisk fotboll Sverige bättre än tung europeisk.

Sydkorea blir en ny bekantskap. Laget överraskade när landet hade sitt eget VM 2002 (delat med Japan) men förlorade med 2-3 mot Turkiet i matchen om tredje pris. Laget håller inte samma nivå idag men det finns en sprittande energi och en irrationalitet i lag som Sydkorea och Japan som kan spräcka vilka välritade taktikskisser som helst.

Räcker vikingablodet?

Man inser och påminns om vilka VM-fester man bevittnat, vilka stjärnor som passerat revy när storheter som Maradona, Pelé, Cannavaro, Cafu, Gordon Banks, Lineker, Pujol med flera samsas på samma scen och jag längtar redan till sommaren och matcher som Portugal-Spanien, Danmark-Frankrike, Island-Argentina, Belgiern-England. Och Sveriges förstås.

Stackars Island. Kan vulkanen verkligen skrämma slag på Messi?

Räcker vikingablodet för en bragd till. Argentina, Kroatien (som kan bli den stora överraskningen), Nigeria. Av de tre nordiska lagen (bara den numerären är unik) drog Island definitivt nitlotterna. Fast efter senaste EM kan jag tänka mig att många nationer fruktar för vad fysisk och en fotbollens heta lavaström kan ställa till - eller i varje fall förhindra. Tror inte att ens Argentina går helt säkra - även om landet har några av världens bästa spelare - för kvalet imponerade inte.

Borde inte England…?

Danmark får koncentrera sig på Australien och Peru. Kanske får Åge Hareide återse sin fine vingspelare Yotun från tiden i Malmö FF. Peru rankas (förvånande nog) som tia i världen. Tvingades till play off mot Nya Zeeland innan VM-platsen var klar. Landet har inte varit i VM sedan 1982.

Favoriterna är många den här gången: Brasilien (som vi ofta har överskattat), Argentina, Tyskland, Frankrike, Spanien, kanske kan Portugal räcka till den här gången, tänkt om Kroatien skräller, borde inte Belgiens gyllene generation få en fullträff snart. Är det inte snart Englands tur…?

Jag kan knappt hålla mig. Vilka matcher det blir! 14 juni till 15 juli. Det blir många sommarkalas man måste smita ifrån för att dra sig inomhus. Man kan väl hoppas på en halvljummen sommar och en rysk roulette där man vet var den farliga kulan ligger.

Åke Stolt

Fakta

Gruppindelningen:

A: Ryssland, Saudiarabien, Egypten, Uruguay

B: Portugal, Spanien, Marocko, Iran

C: Frankrike, Australien, Peru, Danmark

D: Argentina, Island, Kroatien, Nigeria

E: Brasilien, Schweiz, Costa Rica, Serbien

F: Tyskland, Mexiko, Sverige, Sydkorea

G: Belgien, Panama, Tunisien, England

H: Polen, Senegal, Colombia, Japan

Så har det gått för Sverige i VM:

1930 Uruguay: Sverige deltog inte

1934 Italien: kvartsfinal efter 3-2 mot Argentina

1938 Frankrike: föll i bronsmatch mot Brasilien

1950 Brasilien: brons

1958 Sverige: silver

1962 Chile: missade kvalet

1966 England: missade kvalet

1970 Mexiko: ej vidare ur gruppspel

1974 Västtyskland: femte plats

1978 Argentina: ej vidare från gruppspelet

1982 Spanien: missade kvalet

1986 Mexiko: missade kvalet

1990 Italien: ej vidare från gruppen

1994 USA: brons

1998 Frankrike: missade kvalet

2002 Japan/Sydkorea: förlorade åttondelsfinalen

2006 Tyskland: förlorade åttondelsfinalen

2010 Sydafrika: missade kvalet

2014 Brasilien: förlust i kvalets play off

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.