Oro blandas med förhoppningar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Miljön, spelmissbruket, de korttänkta stjärnorna, vansinnespriserna på spelare, vinter-OS framtid, det svalnande skidintresset, de snuskiga agenterna, riggade matcher.

Mycket avhandlas när Idrottens Affärers krönikör Åke Stolt blickar framåt med fruktan, med förhoppningar, med oro och med ilska.

Spelmarknaden

Idrotten genererar mycket gott. Både liv, förströelse, hälsa, pengar, vänner, upplevelser, inlevelser, stolthet, glädje. Men den göder också den onde speldjävulen. Jag begriper inte alls hur en ekonomiskt oberoende herre som Zlatan ägnar sitt ägande åt bl a spel och jag blir ledsen över att en av dem jag annars beundrar mest, Sarah Sjöström, väljer att marknadsföra en aktör i denna ytterst tvivelaktiga bransch. Heder åt olympiska guldmedaljörer som Charlotte Kalla och Hanna Öberg med flera som markerar och tackar nej, heder åt tidningen Offside som vägrade spelannonser. Spelreklamen i TV kväljer mig, pauserna i fotbollssändningar innehåller inte något annat. Borde inte både storklubbarna, själva spelobjekten, tillsammans med TV-operatörerna själva känna lite ansvar och göra något? TV-reklamen omsatte 5,5 miljarder under 2017. Vetskapen om att de mest spelberoende lockas med förmåner och sjunker djupare och djupare in i sin sjukdom gör mig ledsen och arg och jag ger inte mycket för dubbelmoralen i Svenska Spels ”Schyssta spel”. Det finnas flera hundra tusen spelberoende i Sverige, självmorden ökar och jag hör med ungdomarna i min egen familj hur många de känner som riskerar sin ekonomi, som mår dåligt och inte tar sig ur sitt beroende. Och mörkertalet är förstås enormt stort. En ny lag har trätt i kraft som skall reglerar spelmarknaden med bl a skatt och ett striktare regelverk men det kommer inte att räcka. Att ålägga de giriga spelbolagen att själva ta ansvar för att minska spelmissbruket är naivt. 

Och till allt detta; en illegal, helt osynlig marknad med spelsyndikat som ger sig tillkänna långt ut i nätet i form av försök att muta spelare och rigga matcher. Idrotten har en ond svans att klippa bort.

Hotet mot skidåkningen

Vi ser det allt oftare; skidarrangörernas kamp mot vädrets makter, vita, konstgjorda spår som slingrar sig genom barmark. Om än långt ifrån livsavgörande; miljöförstöringen är redan ett hot mot just skidsporten. Och som om inte det var nog; TV-tittandet i Europa har minskat med nästa 49 procent sedan 2012. Länder slutar sända. Sporten krymper. Startfälten minskar. Och försvinner intresset från TV-bolagen och tittare så försvagas också de finansiella musklerna. En spiral åt helt fel håll.Tyskland är en nyckelnation. Om också tyskarna slutar sända världscupen riskerar längdåkningen att krympa till sitt ursprung: ett nordiskt särintresse. Jag älskar längdåkningen (tack för Jacob Hård och Anders Blomqvist som förmedlar den så inspirerande och kunnigt) och dess starka personligheter men även jag inser att längdskidåkning är en mycket liten sport som får alltför stort utrymme. Möjligen har SvT med sin vinterstudio och SvD med sitt bragdguld en avvikande mening.

Agenterna

Vem städar upp i agentträsket? Eller vill vi att oseriösa operatörer på den marknaden skall köpa föräldrar för att få sälja deras barn. Det är inte sällan så det går till. Efter vad jag hört verkar problemet något större i hockey än ni fotboll. Från det sextonde året är marknaden fri. Då kontaktas föräldrarna - eller tvärtom - och den agent som vill vara med och tävla om eventuella guldkalvar köper sig fram. Klockor, resor, andra presenter till  de vuxna. Jag hörde om en agent som betalat en pappas spelskuld på flera hundra tusen för att få första tjing på sonen. Men jag känner också agenter som tar avstånd, som tackar nej; men det gör kanske bara den som haft framgång och har ”dra-åt-helvete-pengar”. Vad hjälper agentlicensiering när den här snuskiga hanteringen bara fortsätter. 

Damfotbollen

Läser att FC Rosengårds sportchef Therese Sjögran och klubbordföranden Håkan Wifvesson oroar sig för svensk damfotbolls framtid i ett internationellt perspektiv. De vill ha fortsatta möjligheter att konkurrera ute i Europa och söker statlig hjälp att bygga ekonomiska muskler nu när stora Europeiska klubbar börjat satsa. Jag säger: Välkommen till verkligheten! Det är så här det ser ut, det är denna ekonomiska ojämlikhet som regerar i herrfotbollen också. Anledningen till att svenska damklubbar hittills lyckats konkurrera (och t o m vinna Champions League, som Umeå) är att övriga världen inte satsat på damfotboll. Nu får damerna kännas vid hur svårt det är att konkurrera ute i Europa. Det har herrfotbollen tvingats inse länge. Malmö FF:s herrar skall möta Chelsea i sextondelsfinal i Europa League.  Chelsea hade 2017 inkomster på ca 4,1 miljarder kronor och kan betala en halv miljard för en spelare. Så är det männens villkor och konkurrenssituation damerna och Rosengård strävar efter, så är det inte mycket att avundas. I ett internationellt perspektiv. Det går inte att både applådera de stora europeiska klubbarnas satsning på damfotboll och sedan beklaga sig över att motståndet blir för svårt. 

Idrottsåret 2019

Skid-VM (längd i Seefeld, alpint i Åre), skidskytte-VM i Östersund, handbolls-VM (herrar) i Danmark och Tyskland, fotbolls-VM (damer) i Frankrike och årets höjdpunkt: friidrotts-VM i Qatar med Sveriges hetaste idrottsstjärna och framtidsman: Armand Duplantis. Och så den allt annat överskuggande fotbollen med Nations League, EM-kval, Champions League-avgörande och Allsvenskan som jag redan längtar till.

Vinter-OS 2026

Jag är oerhört svag för olympiska spel (har bevistat femton stycken och skrivit två böcker i ämnet) och jag tycker mycket om Stockholm, men det är kombinationen som jag finner direkt olämplig.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.