Den mest vältränade idrottaren

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det hände sig i Kvinnans tid. Inte minst i svensk idrott, nej kanske tydligast där, har Sveriges största och flesta bragder de senaste decennierna utförts av kvinnor. Sarah Sjöström 2017, Hanna Öberg, 2018 och så Tove Alexandersson 2019. Jag höll visserligen mina slantar på diskuskastaren Daniel Ståhl som jag tycker är en idrottspersonlighet utöver det vanliga, något så ovanligt som en svensk världsmästare i friidrott. Men vem kan protestera mot valet av Tove?

SvD:s sportkrönikör Anders Lindblad, efter tillkännagivandet och här ses också några av jurymedlemmarna Foto: Henrik Montgomergy / TT

Ser man till exklusiviteten - och det är väl en parameter så god som någon när man skall väga stora bragder mot varandra - så är Ståhl den vassaste. Vi har inte många världsmästare i friidrott genom åren. Patrik Sjöberg, Carolina Klüft, Kajsa Bergqvist, Christian Olsson, Daniel Ståhl. Det är allt.

Ja, förlåt, jag glömde nämna Ludmila Enquist (1997) och Abeba Aregawi (2013) men det beror på att jag har svårt att riktigt ta deras segrar på allvar eftersom de båda alldeles uppenbarligen varit inblandade i dopingskandaler som befläckar deras karriärer och rent av förklarar deras framgångar.

En falsk kuliss

Orienteringen har varit en svenskgren alltsedan Skogs-Mulle föddes. Det är i princip Sverige som lärt övriga världen att orientera - i varje fall så hyfsat bra att sporten kunna skryta med stor internationell spridning på femdagarsorienteringen och sedermera VM. Svenska orienteringsmissionärer med skåningen Peo Bengtsson i spetsen har rest land och rike runt och lärt ut hur man hanterar karta och kompass.

Så en sport som ursprungligen var en nordisk angelägenhet - och som alltjämt domineras av Norden, vissa före detta öststater, Frankrike och Schweiz - har idag ett internationellt förbund med 78 nationer. Det skall dock tilläggas att - precis som gäller till exempel bandy och ishockey -  det stora medlemsantalet är en falsk kuliss och egentligen inte säger någonting om antalet konkurrenskraftiga länder.

Med detta sagt; om Tove Alexanderssons kvaliteter, fantastiska resultat och världsdominans behöver inte diskuteras. Hon är med största sannolikt en av Sveriges mest vältränade idrottare - alla kategorier. Jag amatörforskade en gång i tiden i ämnet - det var när jag påstod att svenska fotbollsspelare tränade alldeles för lite - och fann att möjligen extrema maratonspecialister men inte så många fler kunde mäta sig med orienterarnas träningsdoser.

Därtill är Tove Alexandersson en iskall kartläsare och en utstuderad skogslöpare. Dubbla individuella guld och ett stafettguld i VM samt världscupen i suverän stil; det går inte att säga annat än att hon har alla kvalifikationer som krävs för att konkurrera om titeln Sveriges Bästa Idrottare 2019. För det är ju det bragdmedaljen egentligen belönar. Upprepade bragder som i det här fallet.

Om Duplantis vunnit…

Det kan man även tillskriva Daniel Ståhl som var totalt världsledande i sin gren under 2019, vann världsmästerskapet, vann i Diamond League, slog svensk rekord med 71,86. Han hade VM-tävlingens tre längsta kast i VM. 

Jag tycker att orienteringssegrarna gott och väl räcker för att motivera Tove Alexanderssons guld. Att hon också vinner VM-guld i den marginella sporten skidorientering tillför inget ytterligare till meritlistan.

Jag utgår ifrån att Ståhl och Alexandersson var de två ”finalisterna” bragdjuryn hade att ta ställning till. Det fanns ingen med motsvarande meriter. Men tänk om Armand Duplantis vunnit stavhoppet på VM; då hade det blivit knivigt.

Eller rättare sagt; då är jag rätt säker på att Duplantis hade fått det. Stavhoppet är en mera spektakulär gren, en av de stora och mest attraktiva, en gren som aldrig kommer att försvinna från Diamond League-programmet tack var sin attraktionskraft. Så då hade man fått göra skillnad på folk och folk - och det har ju skett förr.

Duplantis borde redan haft bragdmedaljen för sitt 605-hopp på EM. Friidrottens är just en sådan sport som kan belöna resultat lika väl som medalj.

Ut i skogen!

Tove Andersson är orienteringssportens förgrundsfigur, hon blir ytterligare en av dessa sportens missionärer. Personligen kan jag ståta med 150:e och sista plats i pressens VM i orientering 1968 i östgötaskogarna. Jag är kartläsar-dyslektiker och kompassen uppför sig helkonstigt i min hand. Kanske därför som jag alltid haft en särskild beundran för dessa oerhört komplexa idrottsmän-och kvinnor som förenar uthållighet med taktiskt slughet, smarta val och navigering i urskog. Mig skulle de få skicka Missing People på.

En sak ogillar jag dock med orienteringssporten. Denna knäböjande flirt med marknaden genom att flytta in till städerna med sina tävlingar. I städerna använder vi gps, i skogen karta och kompass. Ut i skogen med er igen!

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.