Mycket saknas i Tomassons MFF

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är ingen nyhet den här sommaren att relationerna är ansträngda mellan Danmark och Sverige. Olika sätt att hantera koronan, svenskarna utestängda, banden kapade någonstans mitt på bron.

Och till allt detta; Jon Dahl Tomasson, den danske tränaren i Malmö FF som alltjämt letar efter ett hållbart vaccin mot den pandemidrabbade fotboll som gör hans allsvenska lag så kraftlöst och impotent.

En bild, signifikativ för MFF. Malmös Eric Larsson deppar efter söndagens förlust mot Elfsborg

Otåligheten jäser i Malmö just nu. När skall vi få se en skymt av den fotboll som Allsvenskans största (och bästa) och dyraste trupp väntades leverera?

Det är möjligen ett lika stort mirakel att Hammarby har rasat ihop och tappat bort det som var Allsvenskans ettrigaste och snabbaste anfallsfotboll i fjol. Vi var ju många som trodde att just Hammarby och Malmö FF skulle spela huvudrollerna i årets allsvenskan. Det kan man på sätt och vis säga att de alltjämt gör, en lång dramaserie kräver för dynamiken skull också sina oväntade svängningar och losers.

Fem byten förvirrar

Jag oroade mig tidigt i år för överflödets förbannelse i Malmö FF. Det verkar som att klubben mera riktat in sig på namn än på passande bitar till det pussel som skall ge den färgstarka helheten.

Jon Dahl Tomassons försök att laborera med truppen hej vilt har misslyckats totalt. Det verkar som om han har alla namnen på en snurrande tavla och kastar pil när han väljer manskap. För mycket hattande med laget, spelare på fel platser (Marcus Antonsson på kanten), nya kombinationer varje gång.

Det är närmast obegripligt att ett halvårs förberedelser inget gett ett bättre resultat än det MFF hittills visat upp. Och vad värre är; det ser oengagerat ut, jag saknar glädje och fantasi, fart och kompromisslöst självförtroende. 

Och så tror jag det här med fem spelare spelarbyten baras skapar oro och otålighet. De större möjligheterna att laborera under matchen ger också sämre stadga och brist på kontinuitet, lockar till alltför snabba och ogenomtänkta byten.

Tvivlar på omdömet

Det är för tidigt att betygsätta MFF-tränaren men han är relativt oerfaren i rollen. Jag blev lite tveksam till hans fingertoppskänsla och omdöme när han utsåg mittfältaren Anders Christiansen till lagkapten. Den lille mittfältaren är en av allsvenskans allra nyttigaste spelare, han är den som (ibland) ger liv åt MFF:s spel och i år är han dessutom lagets främste målskytt. Men han är också den mest temperamentsfulle, den som ofta går över gränsen. Mot både domare och spelare. Allts ingen kaptenstyp. Snarare en hetsporre som det är en stadig och lugn kaptens uppgift att kyla ner.

Vid 1-0-förlusten mot Elfsborg senast hade MFF två skott på mål. Inget i andra halvleken. Jag förstår inte hur det ens är möjligt att åstadkomma ingenting på 45 minuter.

Jag förstår inte varför sommarens bäste spelare, Isak Kiese Thelin inte finns i startuppställningen i en viktig bortamatch.

Jag kan inte fatta att ett halvt års förberedelser inte gett ens ett stadigt grundspel, en given startuppställning att tryggt förlita sig på. 

Det går inte att skylla allt på coronan, bristen på träningsmatcher och spel utan publik. Det här är välbetalda svenska (och andra) fotbollshantverkare som inte göra sitt jobb eller inte får möjligheter att göra det de är bäst på.

Kan göra jätteförlust

Jag förstår att sportchefen, den hårt resultatinriktade Daniel Andersson, är frustrerad. Skall han nu återigen behöva fundera på om MFF återigen valt en tränaren som inte svarar upp mot förväntningarna? Sveriges rikaste klubb hör också till de största ekonomiska förlorarna den här våren och sommaren. Stadion i sin ägo, en stor organisationen, vidlyftig spelartrupp med flera spelare i toppen av allsvenska inkomstligan. Om MFF inte ens lyckas nå kvalplatserna till internationellt spel väntar en ekonomisk jätteförlust.

Fotbollsklimatet i Malmö är känslofyllt, kärleksfullt och fantastiskt i goda tider. Men oförväntade fiaskon tolereras inte. En tränare som tycker att spelet var OK efter en halvlek utan en målchans (mot Elfsborg) riskerar att förvandla sina vänner till fiender.

Om inte MFF hittar farten, djupledsspelet, målchanserna, tempot och aggressiviteten illa kvickt så kan det bli en snabb returresa över bron för Tomasson. 

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.