Inte den fotboll som Janne önskar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Fick vi svaret på frågan; gjorde Janne Andersson rätt som plockade tillbaka en snart 40-årig f d världsstjärna till landslaget?

Det vore dumt att försöka ge ett tvärsäkert svar på den frågan för då står man väl där med dumstruten när Zlatan i höst inte bara är den äldste svenske landslagsspelaren och den med längst landslagskarriär utan också med rekordet äldste målskytten. Och har avgjort VM-kvalet.

Han var i högsta grad inblandad i det svenska segermålet mot Georgien men i ödemarken på Friends var det ett skakigt svenskt landslag som kom undan med blotta förskräckelsen.

Som uppvärmning till VM-kvalet roade jag med att gå in på Youtube och kolla på en kvarts sammandrag av Zlatan-mål från tjugo år i internationell toppfotboll. Det är lätt att glömma bort - när man idag ser hans begränsade repertoar - vilka fantastiska mål han gjort genom åren. Med snart sagt alla kroppsdelar. Så fräck, så tuff, så skicklig, så tveklöst bestämd och klar över vad varje situation kräver. Med snabbhet, enorm fysik, fin teknik och fräckhet.

 

Lyfter han landslaget?

Den Zlatan finns av naturliga skäl inte längre. Inte heller den människa som tror sig om att vara Gud undgår tidens gnagande tänder. Med också med en sparsmakad repertoar, ett begränsat urval av de mest avgörande momenten så håller han fortfarande hög klass i italienska ligan.

Men frågan kvarstår; lyfter han det svenska landslaget?

Inte igår. Hans bollmottagning och bakåtpassning till Viktor Claesson var av hög klass, så ingen kan säga annat än att han bidrog med segern.

Men är det inte ändå bättre att Janne Andersson fortsätter med det nya, snabbare landslag han byggt upp och som successivt också utvecklat sitt anfallsspel?

Vi får se. 

Jag kände inte riktigt riktigt igen Janne Anderssons fotbollsdesign den här kvällen. För många bolltapp, för stora blottor som släppte igenom motståndarna till farliga kontringar. Jag såg inte det där effektiva fångstnätet, det harmoniserade presspelet, den totala hängivenheten som suger musten ur motståndarna. 

Janne måste återgå

Det har funnits tendenser tidigare att den svenska modellen modererats om därför att spelartyperna som pockar på plats i landslaget är konstruktiva, tekniska, anfallsinriktade. Men jag tror att Janne måste återgå fullt ut till listigare, ettrigare, ett mera sammanhållet lag i både försvar och anfall.

Det händer mycket ute i fotbolls-Europa, många svenska spelare har bra status, nu var det  länge sedan spelarna sågs, de har alla olika spelmodeller att förhålla sig till i sina klubblag. Det är inget lätt jobb för de ansvariga.

Att Zlatan inte har tempot längre, inte hinner med de finter och drag som kollrade bort motståndarna förr, det vet alla. Det veta han själv också. Att han inte skall trötta ut sig i ett offensivt försvarsspel begriper vem som helst. Han är med endast för en sak; att böka till sig utrymme i straffområdet, vinna nickdueller, använda sin fysik, öppna vägar för andra, och sno åt sig lite gräs för utrymme att punktera matcher i sitt tempo.

Qatar är som Mars

Det är en raket som skall lyfta till VM. Janne Andersson måste docka två system för att det skall lyckas. Nasa vet hur svårt det är. Qatar är nästans lika avlägset som Mars. Tretton europeiska länder skall till VM, de nio gruppsegrarna plus fyra tvåor. Spanien är storfavorit i gruppen men fick bara en poäng mot Grekland. Sverige kan bli både etta och trea i den här gruppen men det blir en lång och skakig resa.

Det finns mycket fotbollskunnande i det här svenska laget. Alexander Isak är på god väg till den nivå vi alla hoppades på för några år sedan, Kulusevski blandar och ger, tappar bollar som motståndarna utnyttjar, Robin Quaison har mera att ge, Forsberg håller än, Mattias Svanberg är mogen för de stora uppgifterna när som helst. Många spelare lämpade för andra system i andra miljöer och med andra typer av spelare runt omkring sig; att maximera deras potential med bibehållet svenskt fotbollshantverk, designat Janne Andersson; det blir uppgiften att lösa för den svenske förbundskaptenen.

Inte övertygande

Zlatan Ibrahimovic närmar sig slutet på en makalös karriär. Han är inte längre en given landslagsspelare, men han kan vara en lösning när det kniper. Igår blev han utbytt. Det hände aldrig förr.

Det var ingen övertygande svensk landskamp vi fick se. För mycket slarv, laget inte riktigt sammanhållet men bra försvarsspel, inte minst av Filip Helander.

Jag tycker det är märkligt att Janne Andersson håller fast vid att Andreas Granqvist alltjämt är hans kapten och låter honom vara med utan att spela. En kapten måste vara given, ha en central roll. Jag tvivlar på att Granqvist någonsin kommer att få det. Dags för muck.

Sverige vinner inte landskamper, går inte till VM eller EM om man väger spelare för spelare mot sina motståndare. Enheten väger tyngre än delarna. Det är så svensk fotboll hävdar sig.

Vilket inte betyder att enskilda insatser inte kan avgöra. Reservmålvakten Kristoffer Nordfeldts störtdykning och snabba ”forehand” med högers handflata i andra halvleken räddade två svenska poäng. Och hemmamatcherna måste vinnas i ett VM-kval.

Vad är Zlatan egentligen ute efter? De briljanta konstverk han kunde skapa en gång förmår han inte längre göra. Vad är det som får en man över 39 år gammal att lämna gråtande barn och ge sig iväg på ännu en frivillig fotbollsresa? Han talar om att han aldrig gjort mål i ett VM-slutspel, han vill ha en mästerskapsmedalj, han tror att Sverige med hans bistånd kan vinna EM. Vill han verkligen bevisa att Gud finns? Eller är det greken Giorgis Koudas rekord han är ute efter. Han gjorde 1995 en landskamp för Grekland mot ett söndertrasat Jugoslavien. Han hade fyllt 48 när han byttes in.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Karin Torneklint kommer direkt från rollen som mycket framgångsrik förbundskapten för svensk friidrott och den mediabelysta OS-scenen, guld- och silverbehängd som hon är och tar nästa steg i bandyns lågprofilerade värld. 

Och inte nog med det. Svenska Bandyförbundet vill också anställa en youtuber. En unik rekrytering pågår

På läktaren bubblar hatet och nidramsor från beryktade supporterfalangen Black Army skanderas. Endast 15 minuter in i matchen händer det otänkbara. I mitten på fotbollsplan, nedgrävd under gräsmattan, detonerar en tidsinställd rökbomb.

Året är 1991 och Sverige förbereder sig för att arrangera fotbolls-EM 1992. Stockholmsklubben AIK, tillsammans med ett bortafölje på tusentals supportrar gästar IFK Norrköping i vad som supportrarna kallar för invasion Norrköping.

Stockholms stad har bjudit stans alla SM -guldmedaljörer till en årlig guldfest i Stadshuset. 2020 fanns det 120 berättigade festdeltagare. Alla de svenska mästarna från 2020 firades och fick specialtillverkade medaljer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Initiativet ”Drömträffen” har genomförts i regi av Svenska Innebandyförbundet i samarbete med tv-distributören Allente – ett  annorlunda påhittet som blev mycket lyckat. Syftet är att fler ungdomar ska aktiveras  via en tävling där priset är en träff  med sina förebilder  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

JVM-turneringarna i ishockey, 26 december till 6 januari, i Nordamerika har blivit självklara höjdpunkter för fansen. Räkna med det samma i år. TV-matcherna under helgerna och mellandagarna missar ingen. I år sker det annorlunda att SVT och Nent Group delar på sändningarna.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.