Inte den fotboll som Janne önskar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Fick vi svaret på frågan; gjorde Janne Andersson rätt som plockade tillbaka en snart 40-årig f d världsstjärna till landslaget?

Det vore dumt att försöka ge ett tvärsäkert svar på den frågan för då står man väl där med dumstruten när Zlatan i höst inte bara är den äldste svenske landslagsspelaren och den med längst landslagskarriär utan också med rekordet äldste målskytten. Och har avgjort VM-kvalet.

Han var i högsta grad inblandad i det svenska segermålet mot Georgien men i ödemarken på Friends var det ett skakigt svenskt landslag som kom undan med blotta förskräckelsen.

Som uppvärmning till VM-kvalet roade jag med att gå in på Youtube och kolla på en kvarts sammandrag av Zlatan-mål från tjugo år i internationell toppfotboll. Det är lätt att glömma bort - när man idag ser hans begränsade repertoar - vilka fantastiska mål han gjort genom åren. Med snart sagt alla kroppsdelar. Så fräck, så tuff, så skicklig, så tveklöst bestämd och klar över vad varje situation kräver. Med snabbhet, enorm fysik, fin teknik och fräckhet.

 

Lyfter han landslaget?

Den Zlatan finns av naturliga skäl inte längre. Inte heller den människa som tror sig om att vara Gud undgår tidens gnagande tänder. Med också med en sparsmakad repertoar, ett begränsat urval av de mest avgörande momenten så håller han fortfarande hög klass i italienska ligan.

Men frågan kvarstår; lyfter han det svenska landslaget?

Inte igår. Hans bollmottagning och bakåtpassning till Viktor Claesson var av hög klass, så ingen kan säga annat än att han bidrog med segern.

Men är det inte ändå bättre att Janne Andersson fortsätter med det nya, snabbare landslag han byggt upp och som successivt också utvecklat sitt anfallsspel?

Vi får se. 

Jag kände inte riktigt riktigt igen Janne Anderssons fotbollsdesign den här kvällen. För många bolltapp, för stora blottor som släppte igenom motståndarna till farliga kontringar. Jag såg inte det där effektiva fångstnätet, det harmoniserade presspelet, den totala hängivenheten som suger musten ur motståndarna. 

Janne måste återgå

Det har funnits tendenser tidigare att den svenska modellen modererats om därför att spelartyperna som pockar på plats i landslaget är konstruktiva, tekniska, anfallsinriktade. Men jag tror att Janne måste återgå fullt ut till listigare, ettrigare, ett mera sammanhållet lag i både försvar och anfall.

Det händer mycket ute i fotbolls-Europa, många svenska spelare har bra status, nu var det  länge sedan spelarna sågs, de har alla olika spelmodeller att förhålla sig till i sina klubblag. Det är inget lätt jobb för de ansvariga.

Att Zlatan inte har tempot längre, inte hinner med de finter och drag som kollrade bort motståndarna förr, det vet alla. Det veta han själv också. Att han inte skall trötta ut sig i ett offensivt försvarsspel begriper vem som helst. Han är med endast för en sak; att böka till sig utrymme i straffområdet, vinna nickdueller, använda sin fysik, öppna vägar för andra, och sno åt sig lite gräs för utrymme att punktera matcher i sitt tempo.

Qatar är som Mars

Det är en raket som skall lyfta till VM. Janne Andersson måste docka två system för att det skall lyckas. Nasa vet hur svårt det är. Qatar är nästans lika avlägset som Mars. Tretton europeiska länder skall till VM, de nio gruppsegrarna plus fyra tvåor. Spanien är storfavorit i gruppen men fick bara en poäng mot Grekland. Sverige kan bli både etta och trea i den här gruppen men det blir en lång och skakig resa.

Det finns mycket fotbollskunnande i det här svenska laget. Alexander Isak är på god väg till den nivå vi alla hoppades på för några år sedan, Kulusevski blandar och ger, tappar bollar som motståndarna utnyttjar, Robin Quaison har mera att ge, Forsberg håller än, Mattias Svanberg är mogen för de stora uppgifterna när som helst. Många spelare lämpade för andra system i andra miljöer och med andra typer av spelare runt omkring sig; att maximera deras potential med bibehållet svenskt fotbollshantverk, designat Janne Andersson; det blir uppgiften att lösa för den svenske förbundskaptenen.

Inte övertygande

Zlatan Ibrahimovic närmar sig slutet på en makalös karriär. Han är inte längre en given landslagsspelare, men han kan vara en lösning när det kniper. Igår blev han utbytt. Det hände aldrig förr.

Det var ingen övertygande svensk landskamp vi fick se. För mycket slarv, laget inte riktigt sammanhållet men bra försvarsspel, inte minst av Filip Helander.

Jag tycker det är märkligt att Janne Andersson håller fast vid att Andreas Granqvist alltjämt är hans kapten och låter honom vara med utan att spela. En kapten måste vara given, ha en central roll. Jag tvivlar på att Granqvist någonsin kommer att få det. Dags för muck.

Sverige vinner inte landskamper, går inte till VM eller EM om man väger spelare för spelare mot sina motståndare. Enheten väger tyngre än delarna. Det är så svensk fotboll hävdar sig.

Vilket inte betyder att enskilda insatser inte kan avgöra. Reservmålvakten Kristoffer Nordfeldts störtdykning och snabba ”forehand” med högers handflata i andra halvleken räddade två svenska poäng. Och hemmamatcherna måste vinnas i ett VM-kval.

Vad är Zlatan egentligen ute efter? De briljanta konstverk han kunde skapa en gång förmår han inte längre göra. Vad är det som får en man över 39 år gammal att lämna gråtande barn och ge sig iväg på ännu en frivillig fotbollsresa? Han talar om att han aldrig gjort mål i ett VM-slutspel, han vill ha en mästerskapsmedalj, han tror att Sverige med hans bistånd kan vinna EM. Vill han verkligen bevisa att Gud finns? Eller är det greken Giorgis Koudas rekord han är ute efter. Han gjorde 1995 en landskamp för Grekland mot ett söndertrasat Jugoslavien. Han hade fyllt 48 när han byttes in.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Aldrig någonsin har en svensk idrottstrupp med damer backats upp så massivt och till priset av så många miljoner. EM-slutspelet för damer innebär en jättesatsning från Svenska Fotbollförbundet och innebär en upptrappning till rekordnivåer. Men målet är också att erövra ett EM-guld och nå mångmiljonutdelning från Uefa.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

Söndag 3 juli startar Gotland Runt och föregås av tre dagars festligheter vid Wasahamnen på Djurgården, där 75 000 besökare väntas. Tävlingsarrangören KSSS, Kungliga Svenska Segel Sällskapet, ser behovet av fler gästhamnsplatser i centrala Stockholm och framför allt på Djurgården. Klubben är beredd att investera långsiktigt i en ny gästhamn. 

– Drömmen är invigning lagom till vårt 200-årsjubileum år 2030, säger Stefan Rahm, klubbdirektör på KSSS.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.