Ge OS bara till demokratier i framtiden

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Världens dom mot Ryssland är hård och kompromisslös.På sitt vis en tröst.Men, som i alla krig, det är inte anstiftarna, ockupanterna, mördarna som straffas hårdast. Det är folket - och särskilt de fattigaste, de maktlösa, de utan inflytande - och de oskyldiga. Som till exempel alla idrottare.

Ryska och belarusiska idrottare är idag paria i idrottsvärlden. IOK gick tidigt ut och gjorde klart för världsförbunden hur de skulle agera. Somliga hakade på snabbt, andra var tröga och tveksamma. 

Men idrotten visade sig ändå så demokratisk, att medlemsländers förbund sa ifrån att de inte ville tävla mot ryssar, tvingade makthavarna att ta den ställning som de borde tagit med en gång. Visat sin pondus och det ansvar de uppbär.

Orättvist - men rättmätigt

Jag gissar att inga oligarker och inte ens Putin själv kommer att ekonomiskt utarmas av de ekonomiska sanktioner som lagts mot Ryssland och de inskränkningar i de ekonomiska system som gjorts.

Det kommer - när allting stryps - att drabba dem hårdast som i vanliga fall får streta för sitt dagliga bröd.

Idrottsbojkotterna drabbar inte heller de styrande mest utan alla de oskyldiga idrottare som tränat och förberett sitt för sina karriärer.

Ändå är beslutet rätt. De har bara oturen att vara födda i ett land och representera en regim och företag som drar nytta av idrottsliga framgångar och av att arrangera betydelsefulla matcher, turneringar och mästerskap.

En säkerhetsfråga

Men det finns en annan - och inte alls diskuterad - anledning till att bannlysningen av de ryska idrottarna var nödvändig.

Det är en säkerhetsfråga.

Ingen vet, under ett fortsatt krig mot ett fritt och oskyldigt land, vad som hänt med ryska idrottare som fortsatt att resa runt i världen och tävla.

Det kunde ha varit med risk för eget liv.

Hatet mot Putin och det de ryska trupperna gör sprider sig till ett allmänt och vittomfattande hat. Det är en måhända primitiv men samtidigt logisk reaktion.

”Hoppas Johaug slår ryskan.”

”Måtte Liverpool spöa Chelsea”. Putin-förknippat genom Roman Abramovichs ägande och närhet till de ryske ”tsaren”. Nu lär han vilja sälja klubben och skänka eventuellt överskott till Ukrainas folk.

Ingen lastar de ryska idrottsmännen för kriget men de representerar ett land som gjort det strängt förbjudna, de stöttas och finansieras, i vissa fall medicineras, av det landet och blir i de yttersta maskorna av det stora nätet också officiella representanter för en ond makt. 

Inga spelare till Ryssland

De är inte ansvariga, de ogillar med säkerhet också kriget men de har inte - trots sin ställning - lika lite som folket i andra diktaturer möjlighet att protestera med mindre än att sätta sina liv på spel.

Dåliga saker, till synes orättvisa, sker i krigens skugga. Det drabbar de ryska idrottarna. Men det måste få vara så nu.

Och, som sagt, hela landet Ryssland, på alla civilia fronter också, drabbas nu och får skulden för en stormaktsivrares skoningslösa krig.

Därför är bestraffningen av dem också ett sätt att skona dem från att utsättas för direkt hat och hot och repressalier från en omvärld där de normalt behandlas som vilka idrottare som helst.

Det finns också anledning, som en följdverkan av kriget, för till exempel svenska spelare, klubbar och agenter att fortsättningsvis tänka om. Skriv inte kontrakt med ryska klubbar, sälja inga spelare dit. Förgyll inte diktaturer med guldkorn från väst. 

Trots vissa tveksamheter till en början är ändå idrottens reaktion stark, enhällig och imponerande.

IOK:s hantering av diktaturer har tidigare lämnat mycket i övrigt att önska men nu kan man hoppas - och kräva - att denna världens största organisation (större till medlemsantalet än FN) också vänder blad i sin historia. Ge bara OS till demokratier! 

Bojkotter kan bita

Och till övriga världsförbund; placera inga mästerskap, ge inga viktiga matcher till länder som Ryssland.

Det måste bli ett långvarigt och uthålligt ställningstagande.

Demokratier måste tvingas fram av alla inblandade.

Formel 1 körs inte i Sotji, EM i curling flyttas, alla ryska lag bojkottas av Fifa och Uefa, Champions League-finalen flyttades från S:t Petersburg till Paris, friidrottsmästerskap och ishockey-VM utestänger ryssar och belaruser, ridsporten ställer in alla tävlingar i Ryssland liksom Internationella Skidförbundet, tennisen tillåter inte ryskt deltagande i vare sig Bille Jean Cup eller Davis Cup., Vasaloppet stoppar över hundra anmälda ryssar. Alla paralympiska idrottare från Ryssland och Belarus stoppas från sitt OS i Peking.

Listan kan göras längre men bojkotten där kompakt.

Idrotten har tagit ställning som kanske aldrig förr. Kompakta bojkotter kan bita. Jag fick det en gång bekräftat, av både idrottsministern Sam Ramsamy (i exil i London) och Nelson Mandela själv - sedan han talat för Sydafrikas OS-kandidatur i Lausanne 1997 - att omvärldens val att sätta landet i frysbox under apartheidtiden hade betydelse i det långa loppet för frihetskampen.

Det går att hoppas, men knappast att tro, att något dylikt skall ske i Ryssland.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

I Mora med omnejd uppstår i dag en allt mera förtätad stämning. Vasaloppet inleds och det påverkar allt och alla. Det är en ockupation av betydande delar av Dalarna som inleds och pågår i drygt två veckor och som tilltar i styrka för varje timme. när horder av skidåkare och deras närmaste ansluter tilltar i ett allt större antal för varje timme till och med söndagen den 3 mars. Alla ska hitta sitt boende och bli hemmastadda.Många av oss övriga nöjer oss med att följa skådespelet via TV:n.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.