Ge OS bara till demokratier i framtiden

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Världens dom mot Ryssland är hård och kompromisslös.På sitt vis en tröst.Men, som i alla krig, det är inte anstiftarna, ockupanterna, mördarna som straffas hårdast. Det är folket - och särskilt de fattigaste, de maktlösa, de utan inflytande - och de oskyldiga. Som till exempel alla idrottare.

Ryska och belarusiska idrottare är idag paria i idrottsvärlden. IOK gick tidigt ut och gjorde klart för världsförbunden hur de skulle agera. Somliga hakade på snabbt, andra var tröga och tveksamma. 

Men idrotten visade sig ändå så demokratisk, att medlemsländers förbund sa ifrån att de inte ville tävla mot ryssar, tvingade makthavarna att ta den ställning som de borde tagit med en gång. Visat sin pondus och det ansvar de uppbär.

Orättvist - men rättmätigt

Jag gissar att inga oligarker och inte ens Putin själv kommer att ekonomiskt utarmas av de ekonomiska sanktioner som lagts mot Ryssland och de inskränkningar i de ekonomiska system som gjorts.

Det kommer - när allting stryps - att drabba dem hårdast som i vanliga fall får streta för sitt dagliga bröd.

Idrottsbojkotterna drabbar inte heller de styrande mest utan alla de oskyldiga idrottare som tränat och förberett sitt för sina karriärer.

Ändå är beslutet rätt. De har bara oturen att vara födda i ett land och representera en regim och företag som drar nytta av idrottsliga framgångar och av att arrangera betydelsefulla matcher, turneringar och mästerskap.

En säkerhetsfråga

Men det finns en annan - och inte alls diskuterad - anledning till att bannlysningen av de ryska idrottarna var nödvändig.

Det är en säkerhetsfråga.

Ingen vet, under ett fortsatt krig mot ett fritt och oskyldigt land, vad som hänt med ryska idrottare som fortsatt att resa runt i världen och tävla.

Det kunde ha varit med risk för eget liv.

Hatet mot Putin och det de ryska trupperna gör sprider sig till ett allmänt och vittomfattande hat. Det är en måhända primitiv men samtidigt logisk reaktion.

”Hoppas Johaug slår ryskan.”

”Måtte Liverpool spöa Chelsea”. Putin-förknippat genom Roman Abramovichs ägande och närhet till de ryske ”tsaren”. Nu lär han vilja sälja klubben och skänka eventuellt överskott till Ukrainas folk.

Ingen lastar de ryska idrottsmännen för kriget men de representerar ett land som gjort det strängt förbjudna, de stöttas och finansieras, i vissa fall medicineras, av det landet och blir i de yttersta maskorna av det stora nätet också officiella representanter för en ond makt. 

Inga spelare till Ryssland

De är inte ansvariga, de ogillar med säkerhet också kriget men de har inte - trots sin ställning - lika lite som folket i andra diktaturer möjlighet att protestera med mindre än att sätta sina liv på spel.

Dåliga saker, till synes orättvisa, sker i krigens skugga. Det drabbar de ryska idrottarna. Men det måste få vara så nu.

Och, som sagt, hela landet Ryssland, på alla civilia fronter också, drabbas nu och får skulden för en stormaktsivrares skoningslösa krig.

Därför är bestraffningen av dem också ett sätt att skona dem från att utsättas för direkt hat och hot och repressalier från en omvärld där de normalt behandlas som vilka idrottare som helst.

Det finns också anledning, som en följdverkan av kriget, för till exempel svenska spelare, klubbar och agenter att fortsättningsvis tänka om. Skriv inte kontrakt med ryska klubbar, sälja inga spelare dit. Förgyll inte diktaturer med guldkorn från väst. 

Trots vissa tveksamheter till en början är ändå idrottens reaktion stark, enhällig och imponerande.

IOK:s hantering av diktaturer har tidigare lämnat mycket i övrigt att önska men nu kan man hoppas - och kräva - att denna världens största organisation (större till medlemsantalet än FN) också vänder blad i sin historia. Ge bara OS till demokratier! 

Bojkotter kan bita

Och till övriga världsförbund; placera inga mästerskap, ge inga viktiga matcher till länder som Ryssland.

Det måste bli ett långvarigt och uthålligt ställningstagande.

Demokratier måste tvingas fram av alla inblandade.

Formel 1 körs inte i Sotji, EM i curling flyttas, alla ryska lag bojkottas av Fifa och Uefa, Champions League-finalen flyttades från S:t Petersburg till Paris, friidrottsmästerskap och ishockey-VM utestänger ryssar och belaruser, ridsporten ställer in alla tävlingar i Ryssland liksom Internationella Skidförbundet, tennisen tillåter inte ryskt deltagande i vare sig Bille Jean Cup eller Davis Cup., Vasaloppet stoppar över hundra anmälda ryssar. Alla paralympiska idrottare från Ryssland och Belarus stoppas från sitt OS i Peking.

Listan kan göras längre men bojkotten där kompakt.

Idrotten har tagit ställning som kanske aldrig förr. Kompakta bojkotter kan bita. Jag fick det en gång bekräftat, av både idrottsministern Sam Ramsamy (i exil i London) och Nelson Mandela själv - sedan han talat för Sydafrikas OS-kandidatur i Lausanne 1997 - att omvärldens val att sätta landet i frysbox under apartheidtiden hade betydelse i det långa loppet för frihetskampen.

Det går att hoppas, men knappast att tro, att något dylikt skall ske i Ryssland.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.