Svårigheten att ta beslutet

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vet inte vad som är svårast; att sluta röka eller att sätta punkt för en lång karriär?

Många våndas med antingen det ena eller det andra.

Zlatan försöker hela tiden finna nya skäl till att inte slänga skorna i sopkärlet. Han är bara en i raden.

Charlotte Kalla har i alla fall bestämt sig. Hon har säkert, bland träningsprogram och tävlingsupplägg också haft detta i skallen ett bra tag; när skall jag lägga av?

Allltid dessa frågor, länge rörde det valla och prestationen, sedan när hon skulle lägga av. nu har hon bestämt sig

 

 

 

Idrottskarriärerna ser ju lite annorlunda ut idag. Trots hårdare träningar och ett betydligt mera omfattande tävlingsprogram håller nästan alla på längre. Den gamla vanliga karriärstiden - mellan 20 och 30 - har blivit mellan 18 och 35. Det finns förklarliga skäl.

Varför sluta jobba?

Tävlingsprogrammen har byggts ut till att omfatta tourer och serier som löper över hela säsongen. Televisionens intresse för vissa tävlingsidrotter har gjort karriärerna mera meningsfulla och givande. Långa säsonger gör det mödan värt att träna, det ekonomiska utfallet i många sporter betydande.

Man hör ofta; varför slutar hon inte när hon är på topp?

För det första; när vet man det?

För det andra; för Charlotte Kalla och många andra blev det som först var ett intresse, sedan ett behov och en livsstil också ett yrke.

Och för det tredje; toppidrottare i TV-exponerade idrotter skriver långa och lönsamma sponsorskontrakt. De skall fullföljas. En idrottare av Charlotte Kallas dignitet har sin dragningskraft och fyller sin funktion som exponent för varor och tjänster också när hon passerat sin topp.

Varför slutar du inte jobba?

Den frågan finns det ju ingen anledning att ställa.

Och varför skulle en stjärna med Kallas lyskraft inte hålla på med det hon älskar och det hon lever för - och lever av - köra så länge det går.

Enastående karriär

Det är möjligt att Charlotte överskattade sin uthållighet eller underskattade den yngre generationens högre kapacitet de sista åren av karriären. Det som kändes bra på träning gick inte att växla över till kapacitet för pallplatser när det gällde tävlingslopp.

Hon har nog haft sina våndor - som så många andra.

Nu är hon klar som skidåkare - ja, det blir fyra lopp till under SM-veckan i Piteå - men hon är inte bara Sveriges främsta kvinnliga olympier, Sveriges främsta skidåkare genom tiderna; hon är också ett högexponerat ansikte för sponsorer och för idrotten i stort. Hon är ett varumärke med hållbarhet långt efter karriären. Och en stadigt uppbygg ekonomi som gör henne trygg.

Hennes karriär är enastående och jag tror hon har betytt lika mycket för återväxten i svensk skidåkning (i varje fall på damsidan) som Pernilla Wiberg på den alpina sidan. Hon mätte ut vad som krävdes, hon gick in i idrotten som männen alltid gjort; lämnade allt för en fulltids idrottskarriär med ambitionen att bli bäst i världen. Med de träningsdoser, den seriositet i förberedelser, kosthåll och skötsamhet som krävs.

Hon har varit ett ankare i svensk vinteridrott i mer än ett decennium.

Blytung meritlista

Meritlistan är blytung: tre guld, sex silver och fyra brons på OS, tre guld, sex silver på VM. Hon har vunnit Tour de Ski, Bragdguldet, Jerringpriset, utsetts till Sveriges bästa idrottskvinna och har 50 pallplatser i världscupen.

Hon hade en speciell förmåga att trimma sin kropp till optimal prestation vid de stora mästerskapen, hennes stafettinsatser minns vi med rysningar av spänning.

Hennes solskensleende mot snövidderna kommer också att sitta kvar, för att inte tala om de kolsvarta ögonen och de dämpade, fåordiga kommentarer hon lämnade efter sig när allt inte gått som hon tänkt och kroppen lovat.

Hon har alltid visat upp den ärliga tävlingsmänniskans båda ansikten. De talade sitt tydliga språk utan att ett ord behövde sägas. Ögon ömsom varma, ömsom Kalla.

Jag tror att hon i sinom tid kan bli en utmärkt ledare för svenska skidåkare. Kanske kan hon till och med få fart på det manliga skidsläktet som tycks ha degenererats en smula.

Hur som helst är vi skyldiga henne ett tack för en av de mest imponerande karriärerna i svensk idrott och önska henne allt gott som tänkas kan i ett nytt liv.

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Med en begränsad budget på 18 miljoner kr har Stockholms Golfklubb lyckats ta hem priset för världens bästa banrestaurering 2022 på Golf Inc Summit i Kalifornien.

Klubbchefen Jonas Widegren och banarkitekten Christian Lundin fick varma applåder när de gick upp på scenen inför 300 beslutsfattare i golfvärlden häromdagen. Många förvånades över klubbens begränsade budget för restaureringen.

 I Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen -  tillbringat timmar framför tv:n trots stundtals härligt väder. SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen  mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktig kamp mellan världens bästa damer  på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen