Svårigheten att ta beslutet

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vet inte vad som är svårast; att sluta röka eller att sätta punkt för en lång karriär?

Många våndas med antingen det ena eller det andra.

Zlatan försöker hela tiden finna nya skäl till att inte slänga skorna i sopkärlet. Han är bara en i raden.

Charlotte Kalla har i alla fall bestämt sig. Hon har säkert, bland träningsprogram och tävlingsupplägg också haft detta i skallen ett bra tag; när skall jag lägga av?

Allltid dessa frågor, länge rörde det valla och prestationen, sedan när hon skulle lägga av. nu har hon bestämt sig

 

 

 

Idrottskarriärerna ser ju lite annorlunda ut idag. Trots hårdare träningar och ett betydligt mera omfattande tävlingsprogram håller nästan alla på längre. Den gamla vanliga karriärstiden - mellan 20 och 30 - har blivit mellan 18 och 35. Det finns förklarliga skäl.

Varför sluta jobba?

Tävlingsprogrammen har byggts ut till att omfatta tourer och serier som löper över hela säsongen. Televisionens intresse för vissa tävlingsidrotter har gjort karriärerna mera meningsfulla och givande. Långa säsonger gör det mödan värt att träna, det ekonomiska utfallet i många sporter betydande.

Man hör ofta; varför slutar hon inte när hon är på topp?

För det första; när vet man det?

För det andra; för Charlotte Kalla och många andra blev det som först var ett intresse, sedan ett behov och en livsstil också ett yrke.

Och för det tredje; toppidrottare i TV-exponerade idrotter skriver långa och lönsamma sponsorskontrakt. De skall fullföljas. En idrottare av Charlotte Kallas dignitet har sin dragningskraft och fyller sin funktion som exponent för varor och tjänster också när hon passerat sin topp.

Varför slutar du inte jobba?

Den frågan finns det ju ingen anledning att ställa.

Och varför skulle en stjärna med Kallas lyskraft inte hålla på med det hon älskar och det hon lever för - och lever av - köra så länge det går.

Enastående karriär

Det är möjligt att Charlotte överskattade sin uthållighet eller underskattade den yngre generationens högre kapacitet de sista åren av karriären. Det som kändes bra på träning gick inte att växla över till kapacitet för pallplatser när det gällde tävlingslopp.

Hon har nog haft sina våndor - som så många andra.

Nu är hon klar som skidåkare - ja, det blir fyra lopp till under SM-veckan i Piteå - men hon är inte bara Sveriges främsta kvinnliga olympier, Sveriges främsta skidåkare genom tiderna; hon är också ett högexponerat ansikte för sponsorer och för idrotten i stort. Hon är ett varumärke med hållbarhet långt efter karriären. Och en stadigt uppbygg ekonomi som gör henne trygg.

Hennes karriär är enastående och jag tror hon har betytt lika mycket för återväxten i svensk skidåkning (i varje fall på damsidan) som Pernilla Wiberg på den alpina sidan. Hon mätte ut vad som krävdes, hon gick in i idrotten som männen alltid gjort; lämnade allt för en fulltids idrottskarriär med ambitionen att bli bäst i världen. Med de träningsdoser, den seriositet i förberedelser, kosthåll och skötsamhet som krävs.

Hon har varit ett ankare i svensk vinteridrott i mer än ett decennium.

Blytung meritlista

Meritlistan är blytung: tre guld, sex silver och fyra brons på OS, tre guld, sex silver på VM. Hon har vunnit Tour de Ski, Bragdguldet, Jerringpriset, utsetts till Sveriges bästa idrottskvinna och har 50 pallplatser i världscupen.

Hon hade en speciell förmåga att trimma sin kropp till optimal prestation vid de stora mästerskapen, hennes stafettinsatser minns vi med rysningar av spänning.

Hennes solskensleende mot snövidderna kommer också att sitta kvar, för att inte tala om de kolsvarta ögonen och de dämpade, fåordiga kommentarer hon lämnade efter sig när allt inte gått som hon tänkt och kroppen lovat.

Hon har alltid visat upp den ärliga tävlingsmänniskans båda ansikten. De talade sitt tydliga språk utan att ett ord behövde sägas. Ögon ömsom varma, ömsom Kalla.

Jag tror att hon i sinom tid kan bli en utmärkt ledare för svenska skidåkare. Kanske kan hon till och med få fart på det manliga skidsläktet som tycks ha degenererats en smula.

Hur som helst är vi skyldiga henne ett tack för en av de mest imponerande karriärerna i svensk idrott och önska henne allt gott som tänkas kan i ett nytt liv.

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.