Svårigheten att ta beslutet

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vet inte vad som är svårast; att sluta röka eller att sätta punkt för en lång karriär?

Många våndas med antingen det ena eller det andra.

Zlatan försöker hela tiden finna nya skäl till att inte slänga skorna i sopkärlet. Han är bara en i raden.

Charlotte Kalla har i alla fall bestämt sig. Hon har säkert, bland träningsprogram och tävlingsupplägg också haft detta i skallen ett bra tag; när skall jag lägga av?

Allltid dessa frågor, länge rörde det valla och prestationen, sedan när hon skulle lägga av. nu har hon bestämt sig

 

 

 

Idrottskarriärerna ser ju lite annorlunda ut idag. Trots hårdare träningar och ett betydligt mera omfattande tävlingsprogram håller nästan alla på längre. Den gamla vanliga karriärstiden - mellan 20 och 30 - har blivit mellan 18 och 35. Det finns förklarliga skäl.

Varför sluta jobba?

Tävlingsprogrammen har byggts ut till att omfatta tourer och serier som löper över hela säsongen. Televisionens intresse för vissa tävlingsidrotter har gjort karriärerna mera meningsfulla och givande. Långa säsonger gör det mödan värt att träna, det ekonomiska utfallet i många sporter betydande.

Man hör ofta; varför slutar hon inte när hon är på topp?

För det första; när vet man det?

För det andra; för Charlotte Kalla och många andra blev det som först var ett intresse, sedan ett behov och en livsstil också ett yrke.

Och för det tredje; toppidrottare i TV-exponerade idrotter skriver långa och lönsamma sponsorskontrakt. De skall fullföljas. En idrottare av Charlotte Kallas dignitet har sin dragningskraft och fyller sin funktion som exponent för varor och tjänster också när hon passerat sin topp.

Varför slutar du inte jobba?

Den frågan finns det ju ingen anledning att ställa.

Och varför skulle en stjärna med Kallas lyskraft inte hålla på med det hon älskar och det hon lever för - och lever av - köra så länge det går.

Enastående karriär

Det är möjligt att Charlotte överskattade sin uthållighet eller underskattade den yngre generationens högre kapacitet de sista åren av karriären. Det som kändes bra på träning gick inte att växla över till kapacitet för pallplatser när det gällde tävlingslopp.

Hon har nog haft sina våndor - som så många andra.

Nu är hon klar som skidåkare - ja, det blir fyra lopp till under SM-veckan i Piteå - men hon är inte bara Sveriges främsta kvinnliga olympier, Sveriges främsta skidåkare genom tiderna; hon är också ett högexponerat ansikte för sponsorer och för idrotten i stort. Hon är ett varumärke med hållbarhet långt efter karriären. Och en stadigt uppbygg ekonomi som gör henne trygg.

Hennes karriär är enastående och jag tror hon har betytt lika mycket för återväxten i svensk skidåkning (i varje fall på damsidan) som Pernilla Wiberg på den alpina sidan. Hon mätte ut vad som krävdes, hon gick in i idrotten som männen alltid gjort; lämnade allt för en fulltids idrottskarriär med ambitionen att bli bäst i världen. Med de träningsdoser, den seriositet i förberedelser, kosthåll och skötsamhet som krävs.

Hon har varit ett ankare i svensk vinteridrott i mer än ett decennium.

Blytung meritlista

Meritlistan är blytung: tre guld, sex silver och fyra brons på OS, tre guld, sex silver på VM. Hon har vunnit Tour de Ski, Bragdguldet, Jerringpriset, utsetts till Sveriges bästa idrottskvinna och har 50 pallplatser i världscupen.

Hon hade en speciell förmåga att trimma sin kropp till optimal prestation vid de stora mästerskapen, hennes stafettinsatser minns vi med rysningar av spänning.

Hennes solskensleende mot snövidderna kommer också att sitta kvar, för att inte tala om de kolsvarta ögonen och de dämpade, fåordiga kommentarer hon lämnade efter sig när allt inte gått som hon tänkt och kroppen lovat.

Hon har alltid visat upp den ärliga tävlingsmänniskans båda ansikten. De talade sitt tydliga språk utan att ett ord behövde sägas. Ögon ömsom varma, ömsom Kalla.

Jag tror att hon i sinom tid kan bli en utmärkt ledare för svenska skidåkare. Kanske kan hon till och med få fart på det manliga skidsläktet som tycks ha degenererats en smula.

Hur som helst är vi skyldiga henne ett tack för en av de mest imponerande karriärerna i svensk idrott och önska henne allt gott som tänkas kan i ett nytt liv.

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Allt talar för att Falun får arrangera VM 2027. Det kan få till följd att Vasaloppet 2027 avgörs först den 14 mars, vilket skulle vara det näst senaste tävlingsdatumet genom tiderna:

— Om det är så att vi behöver flytta Vasaloppet tidsmässigt måste fatta vårt beslut i väldigt god tid, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson.

Det kan bli en andra gåg som skidspåren i dalaskogarna kolliderar. VM i Falun och Vasaloppet i Mora,

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.