Seg start, inte mycket till" VM-fest"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Sverige har kanske aldrig rest till ett fotbollsmästerskap med en så jämn och kompetent trupp.

Alla - utom jag möjligen - skriker ut att det här svenska damlandslaget skall vinna Europamästerskapet i England. Det har blivit som en självuppfyllande profetia som svenskarna tycks tro på själva.

Svenskar slåss, som ni vet, bäst i underläge, verkade lite nerviga i premiären mot Nederländerna (1-1) och nu behöver de knappast bära favoritoket längre.

Ni har väl sett Tyskland?

Slut och för alla stod det klart att det var en tveksam start på EM

Nu är jag inte riktigt kapabel att sätta den adekvata kvalitetsstämpeln på Danmark i en internationell jämförelse men jag såg vad jag såg häromkvällen; tyskorna manglade danskorna sönder och samman totalt. Så där som tyska lag kan göra när de bara startar ångvälten och kör på. Jag har inte sett alla matcher (men överraskande många) i turneringen och vill nog säga att Tyskland är laget att slå om man vill plocka med sig EM-pokalen hem.

En mardrömsstart

Sverige kommer inte att lyckas med det om laget inte presterar bättre än mot Nederländerna. Jo, jag vet, De Orange är regerande Europamästare, har några spelare med skarpare spetskvalitet än någon svensk men med tanke på självsäkerheten, prestationerna till och från och att Sverige faktiskt har ovanligt mycket spelbegåvning i den här truppen blev jag lite besviken.

Nederländskorna fick en mardrömsstart när världsmålvakten Veenendaal vinglade ut och knockade ett par av sina egna spelare vilket fick till följd att hon själv tvingades utgå för en debutant. Henne borde Sverige satt hårdare press på.

1-1 i premiären mot titelförsvararna är inte illa. Men för att sätta sig i guldsits hade det behövt bli en seger. 

Seger ja. Mästerskap, högkvalificerat motstånd och högre tempo; jag tyckte Caroline Seger hade lite svårt att hänga med i svängarna, saknade det där energiska drivet och förmågan att lägga mark under sig som bara är hennes, där hon är fri och kan dominera. Mentalt är hon förstås med sin oerhörda rutin en viktig pjäs men klockan slår, tiden går och hon är inte tjugo år.

Det skall nog mycket till för att Peter Gerhardsson skall plocka bort Seger - förbundskaptener har alltid haft svårt att skiljas från sina gamla favoritspelare - men det krävs bättre fart, högre passningstempo, mera driv från mittfältet för att det här laget skall få snurr på sitt anfallsspel.

Tafatt anfallsspel

Det finns inga fria ytor att lunka runt i när det drar ihop sig till matcher mot de allra bästa. Och damfotbollen är trots allt inte längre kommen än att det är betydligt större skillnad i förmåga hos de bästa och de sämsta än vad man brukar se i herrmästerskapen. Tempot tycktes överraska svenskorna lite.

Svenskorna agerade lite nervös, lite överraskade över att det inte gick så lätt som de kanske tänkt sig, passningsslarvet fanns där (som vanligt i de avgörande momenten) och ett  kreativt och skapade anfallsspel kan man inte riktigt tala om.

Jag vet att det här låter som lite hård kritik efter första matchen och med tanke på motståndet; men det är inte jag som lagt ribban och gett utfästelser.

Bättre än så här måste det svenska laget fungera om det skall bli medaljspel. Spelarna såg inte riktigt bekväma ut i sina roller. Dock; bollen var tillräckligt mycket hos svenskorna för att  man skulle kunna tilldöma dem en poängseger.

Vidöppen grupp

Målet som Jonna Andersson gjorde (varför byttes hon ut i den offensiva satsningen i andra halvleken,  jag tyckte hon var ett anfallshot hela tiden om hon bara utnyttjats bättre) kom efter matchens individuellt snyggaste prestation signerad Kosovare Asllani, en av Sveriges bästa spelare. Fridolina Rolfö hade också några starka individuella prestationer men man väntar sig hela tiden ännu mera, ännu bättre av Rolfö, en av mina favoritspelare.

Nu är Svenskgruppen vidöppen med alla lag på en poäng. Schweiz och Portugal kvar. Så det ordnar sig nog. Svenskorna kan släppa ner axlarna, skruva upp farten och kanske plocka in Stina Blackstenius och Johanna Rytting Kaneryd redan från start i nästan match.

Det behövs nog lite mera individuell kvalitet för att få upp effektiviteten. Det var inte många rejäla målchanser som skapades i den här matchen. Inte från något av lagen. Och den nederländska kvitteringen kom efter tveksamheter i det svenska försvaret.

OK, det var premiär, starkt motstånd, ett tungt favoritskap att bära och premiärer brukar sällan vara de bästa föreställningarna.

Oavgjort är godkänt. Men bara godkänt räcker inte i fortsättningen. Rädslan och tveksamheten måste ersättas av mod och beslutsamhet till nästa match om den här EM-sommaren skall bli så lång som vi alla vill. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Halmstad gör vad många andra kommuner har svårt med - att profilera stan via en idrott. I isex år har Högskolan i Halmstad, som riksidrottsuniversitet, i samarbete med Svenska bordtennisförbundet och Halmstad bordtennisklubb, attraherat duktiga bordtennisspelare att söka sig till till Halmstad. Det sker tack vare möjligheten för elitspelare att kombinera sin idrottskarriär med högskolestudier. Nu utökas samarbetet ytterligare när spelare från Sannarpsgymnasiet och Högskolan samlas i en gemensam miljö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.