Häcken - ett mycket vackert undantag

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Nu har Häcken vuxit klart. Vackert i höstens gula färger, blommigt i sitt fotbollsspråk, tryggt i sin egen famn av genomtänkt, klassisk, kreativ anfallsfotboll.

Det är så imponerade och så rättvist att klubben som väl ännu räknas som kusinen från landet i en stad där de klassiska klubbarna heter Gais, Öis och Blåvitt att få vinna guldet.

Häckens sportchef, för övrigt värvad från IFK Göteborg, öppnar Champagnen i Häckens omklädningsrum.

Och så talande för maktövertagandet i den stora fotbollsstaden Göteborg att man snodde det allsvenska guldet framför näsan på storklubben Blåvitts egen publik.

Malmö FF nämndes av nästan samtliga s k experter som favorit till det allsvenska klubben. Häcken är Malmös raka motsats. En idealisk blandning av spelare, en genuin ambition att alltid titta framåt, skära av motståndarnas försvarslinjer, röra sig i riktning mot målet, låta bollen gå till spelare i fart och på fria ytor. Det är en uppvisning i kreativ fotboll men utan den naivitet och dumdristighet som lätt kan följa på den typen av fotboll.

Så himla rättvist

Häcken går inte över ån efter vatten och laget har bröderna Gustafsson på mittfältet, kreativa och kloka, de gör det så enkelt och självklart och den fullt rättvisa utgången av den allsvenska guldstriden 2022 är ett finger i ögat på klubbar som växer sig stora, letar spelare i utländska klubbar som de inte vet tillräckligt mycket om. Häcken satsar på kvalitet i det enkla men har en metod för att utveckla spelarna.

Nu saknades skyttekungen Alexander Jeremejeff i den avgörande matchen men det märktes inte. Blair Turgott dunkade in 1-0 efter bara sju minuter med en elegant helomvändning och ett distinkt skott. Mittbacken Johan Hammar, som utvecklats till en av Allsvenskan bästa på sin position (han dög inte i Malmö), är inte bara säker i placeringsspelet utan går till väders med sina 197 centimeter och nickar in 2-0. Det tredje målet, som fick Blåvitt att ramla sönder fullständigt, kunde Mikael Rygaard, en av allsvenskans bästa värvningar i år, promenera in när de blåvita spelarna for åt alla håll och inte visste vem de skulle markera; ett till synes enkelt solomål till 3-0.

Per Messias Högmo

Häcken från Hisingen bildades 1940 av ett gäng 14-15-åringar, en av dem den sedermera legendariske tränaren Sven Agne Larsson (guldtränare i Åtvidaberg 1972),. gick upp i Allsvenskan 1983, har ramlat ur och kommit tillbaka. 2012 kom laget på andra plats, gjorde flest mål av alla, mellan 2009-1016 hette tränaren Peter Gerhardsson, han satte sin profil på spelet och den successiva utveckling som laget genomgått slutfördes nu på ett perfekt sätt av norrmannen Per Mathias (Messias) kallas han nu) Högmo, 62, med tidigare erfarenheter i Moss, Tromsö, Rosenborg och med tre år som förbundskapten för norska landslaget. Han kom till Häcken ifjol när laget låg sist i tabellen med sex poäng i åttonde omgången men höll laget kvar.

I år har laget spelat den bästa fotbollen i Allsvenskan från första omgången men jag trodde ändå att Djurgården tyngd skulle fälla utslaget. Men Häckens styrka är att man har sin genomtänkta plan, finessrik chansskapare och distinkta avslutare. Häckens första guld måste förstås historiskt ses som en sensation men med tanke på hur laget i år har plusstatistik på alla lag, inte förlorar borta och aldrig överger tron på den skapande fotbollen är så imponerande.

Stark ekonomi

Det finns något fint med denna klubb som man känner inför. Den är välskött, en ödmjuk småklubbsmentalitet mitt i det stora de uträttar därute på planen. Att få tillbaka tvillingarna Gustafsson medan de ännu har glöden och snabbheten kvar betyder mycket, att behålla skyttekungen Jeremejeff visar muskler och självförtroende.

Ekonomin när är stark Gothia cup har blivit en jättesuccé som ger en ekonomisk bas på över hundra miljoner per år. Omsättningen ligger runt 250 miljoner. Pandemin - med cupen nedlagd i två säsonger - innebar ett bortfall på 300 miljoner men klubben står stark ändå; organisatoriskt, fotbollsmässigt, ekonomiskt.

Nu unnar man klubben att också vinna göteborgarnas hjärtan så att hemmasnittet på 4598 kan både dubblas och tredubblas - för det är den här klubben värd. Den är, i dagens stenhårda fotbollsvärld, ett så vackert undantag. Att det är möjligt att komma som fjärdelag, om ens det, i en stad med så mycket fotbollstradition bunden till klassiska klubbar, tro på sin egen idé och genomföra den så fenomenalt, det väcker både respekt och beundran.

Det räckte med en poäng i matchen på Ullevåls lervälling. De visste att guldet fanns där någonstans, de mötte de gamla Uefa-cupvinnarna och stadens stolthet  men de darrade inte det minsta på manschetterna, uppträdde professionellt, lugnt och förlitade sig på den fotboll som bitit så bra på det ena laget efter det andra.

När det betydde som mest, och allt skulle kunnat gått dem ur händerna om de inte haft modet och tron på sig själva, ja, då uppträdde de precis så överlägset som de nu vinner allsvenskan. Så välförtjänt.

Det är sällan man ser Allsvenskan avgöras så här vackert och genomtänkt så att man inte behöver tveka det minsta att skriva; grattis BK Häcken och tack för den vackraste fotbollen på länge - kombinerad med effektivitet och ett imponerande försvarsspel.

Ni var så bäst, bäst, bäst i allting.

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej  Östersunds fotboll får vänta ytterligare på klartecken för spel i Superettan kommande säsong. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd gjorde på måndagen en bedömning av lagets finansiella situation, men besked dröjer.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Premier League-klubben Manchester United kan få nya ägare.Det råder onekligen turbulens hos Manchester United. Cristiano Ronaldo lämnar klubben med omedelbar verkan och samtidigt meddelar klubbens ägare att de kan tänka sig att sälja klubben..

Hos grannarn i Manchester City är det desto lugnare. Tränaren Pep Guardiola sitter med pennan i hande för att skriva på ett kontrakt som innebär att han stannar till och med 2025.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

För tionde året i rad stärker Svenska Spel svensk ungdomsidrott när årets pengar från initiativet Gräsroten betalas ut idag. Sedan starten av Gräsroten har drygt en halv miljard kronor betalats ut till ungdomsidrotten.

I år får 8 567 föreningar i 73 idrotter dela på 35 miljoner kronor. Pengarna är öronmärkta att gå direkt till föreningarnas ungdomsverksamhet och det är Svenska Spels kunder som bestämmer hur pengarna fördelas.

Fotbollsåret 2022 går mot sitt slut och ska summeras. Vem ska få Guldbollen? Vem plockar hem Diamantbollen? Och vem gjorde Årets mål? Den 27 december kommer svaren i tv-programmet Fotbollsåret. I under något annorlunda former,. För första gången sker det annorlunda att en tidning sänder kulmen. Sportbladet har köpt rättigheterna via en uppgörelse med Svenska Fotbollsförbund. Annars har TV4 sänt galan de senaste åren. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.