Varför säger Karl-Erik inte ifrån?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vilken dag - vilken match - vilken gest!

Onsdagen den 23 november i Qatar - det kan vi inte göra mycket åt - kommer vi att minnas.

För Tysklands skull - och för Japans.

På något viss gick båda länderna ut som segrare den här dagen.

Karl-Erik Nilsson, som tidigare sagt att han skall rösta på Infantino en gång till, att saken kommit i ett annat läge. VarVarför kan svenske fotbollsbasen Karl-Erik Nilsson inte bara säga som den danske basen att han är förbannad på Infantino? undrar Åke Stolt.

Vilken dag - vilken match - vilken gest!

Onsdagen den 23 november i Qatar - det kan vi inte göra mycket åt - kommer vi att minnas.

För Tysklands skull - och för Japans.

På något viss gick båda länderna ut som segrare den här dagen.

Tyskarna har varit de som gått hårdast åt Fifa för deras löja förbud, mot regnbågssymboler, deras hot att straffat de kaptener med gula kort som skulle bära One Love-kaptensbindlar under VM.

Inför hoten om avstängda spelare - det handlar ju om fotboll också - vek länderna ner sig för Fifa men så, när det var dags för den obligatoriska fotograferingen före matchen visade tyskarna precis vad de ville säga Fifa; det höll händerna för sina munnar och om inte den förhatlige Gianni Infantino, Fifa-basen begrep att det betydde både håll käften till honom och en signal om att han vill att de skall hålla tyst, då är det illa.

Snyggt och värdigt

Det var snyggt och värdigt gjort av tyskarna och nu  stiger  kritiken mot Fifa och dess köpte boss. I går höll danskarna presskonferens och ordföranden för det danska fotbollförbundet, Jesper Möller sa: ”Vi är inte bland de länder som stöder att Infantino skall väljas om. Det är oacceptabelt det som hänt. Jag är arg.”

Nu säger också den svenske förbundsbasen Karl-Erik Nilsson, som tidigare sagt att han skall rösta på Infantino en gång till, att saken kommit i ett annat läge. Varför kan han inte bara säga som den danske basen att han är förbannad, att han inte kan tänka sig rösta på en man som företräder så mossiga värderingar som denne Infantino.

Jag vill till och med sträcka mig så långt som att säga att Sverige, tillsammans med Danmark och Norge som varit mycket tydligare och offensivare i den här frågan, borde gå samman med dem, sätta igång en aktion och försöka få med sig så många länderna som möjligt bakom en motkandidat till Infantino inför valet nästa år. Jag vet att det inte är lätt, det finns en massa länder ute i världen som inte tycker att man skall protestera mot någonting utan finna sig vi vad som helst.

Men jag kan för mitt liv inte begripa hur man kan tycka att mänskliga rättigheter, pressfrihet, yttrandefrihet, rätten att älska vem man vill kan göras till politiska frågor. Det har inte ett skit med politik att göra. Det handlar om humanism. Och är vi inte beredda att slåss för den över hela världen, ja, vad är då värt någonting?

Infantino måste väck. VM får inte spelas i diktaturer. Så enkelt är det.

Mousserande upprymd

Men jag är inte bara förbannad. Jag är glad åt oss. Upprymt, mousserande glad över att ha sett Japans landslag slå Tyskland. Välförtjänt dessutom. Och inte med någon spelförstörande grisfotboll utan med kvicka spelare, tekniska, passningssäkra, löpvilliga, tuffa i närkamper men ärliga och finurliga. Vilken chock för tyskarna att bli straffade av två av sina egna. Inhopparna som avgjorde 2-1-matchen till Japans fördel spelar i tyska Bundesliga. Takuma Asano, 28, har en rätt trist säsong bakom sig i ett Bochum som det inte går bra för men vilket världsklassmål han stod för i det bästa kontringslag jag sett, tror jag. Elegant bollmottagning i full fart, ett energiskt driv mot målet, skickligt stod han emot trycket från en tysk försvarade och avslutade med att på självaste Manuel Neuer dunka upp bollen i nättaket.

Jag kan tänka att vi i summeringen av detta VM kan komma att utse det till Årets VM-prestation. Men, mycket återstår. Saudi kunde klämma dit Argentina, Japans sensation är nästan lika stor och nu har vägen öppnats för avancemang för japanerna som visade klass också för fyra år sedan, gick till åttondelsfinal, ledde över Belgien med 2-0 men förlorade till slut med uddamålet. Japanerna har tagit några kliv till.

Deras rörelseförmåga, deras bollhantering i fart, deras Kamikaze-uppoffrande försvarsspel, snabbheten som ficktjuvar när de stal bollar från ett Tyskland som, i varje fall i första halvleken, spelade jättebra fotboll, framtvingade till spel i högsta fart för att hinna undan japanerna.

Roligaste matchen

Det här var VM:s roligaste match hittills och med tanke på att Costa Rica finns i gruppen tippar jag att Japan kommer att sluta på sex poäng. Det kan också Tyskland och Spanien göra, så det kan bli knivigt på slutet ändå.

Men just  nu känner jag bara att jag vill se mera av detta Japan.

Man brukar ju säga att man nästan vet att Tyskland skall hamna i en semifinal minst i VM. Det blir inte alltid så men det är verkligen ett mästerskapslag av högsta klass. Vi räknar inte bort tyskarna för det här och vi glömmer framför allt inte att tyskarna den här dagen bad Gianni Infantino hålla käften genom att demonstrera mot Fifas idiotiska idé om att spelarna skall ha tystnadsplikt.

Bra gjort Tyskland - fantastiskt, underbart gjort Japan.

Man får nästan lust att citera Sven Jerring från 1936. ”Japaner, japaner, japaner som försvarar sig, japaner som hoppar, japaner som fläker sig…”

Det blev en historisk Japan-match igen.

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Finalfeber, och Rögles klubbdirektör, Daniel Koch, skrattar hela vägen till banken! Tio raka segrar i hockeyns SM-slutspel ger garanterat klirr i kassan. Catena Arena, med plats för 6 310 åskådare lämnar ett nettoöverskott på 1,7 – 2 miljoner vid varje matchtillfälle 
Så här långt har Daniel Koch bokfört upp mot tio miljoner extra på nu spelade fem hemma matcher – och nu väntar den stora festen, det tidigare bandylagets andra SM-final genom tiderna.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.

Storstjärnorna lämnar och nye sportchefen i IK Oskarshamn, förre SHL-målvakten Oscar Alsenfeldt, har ett blankt papper när han i vår och sommar ska bygga ett lag för hockeyallsvenskt spel.

På torsdagen tog föreningen officiellt avsked tav 14 spelare (!), bland dem poängkungen Patrik Karlkvist som ”satt på” ett sex årskontrakt värt 300 000 kronor i månaden.