Det otänkbara - bättre utan Ronaldo!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det fanns en tid när Cristiano Ronaldo fullständigt oblygt kunde påstå att han var bäst, rikast - och vackrast.

Det gick nästan att bevisa att han hade rätt, låt vara att det där med skönhet är en smaksak.

Nu ler Ronaldo ett ansträngt leende för att hålla masken, men därinne svider det säkert att se att Portugal är bättre utan honom. Han behövs inte längre.

Jag har alltid hävdat att portugiser spelar den vackraste fotbollen på jorden, skönare, mjukare, fantasirikare än ”pappa” Brasilien där samban falskstämplat en fotboll som inte alltid varit en dans på rosor.

Portugal har spelat vackrast men det är Spanien klarat sig bäst, som vunnit, både EM (2008 och 2012) och VM (2010) och som blivit något av hela världens fotbollsförebild.

Fotbollens yttersta mening

Skönheten i Lissabon, effektiviteten i Madrid.

Benfica och Sporting har aldrig kunnat mäta sig med Barcelona och Real Madrid.

Det har också varit en fråga om pengar. Portugal var ett mycket fattigare land som dock kunde putta upp sin levnadsstandard avsevärt när det började strömma in EM-pengar.

Nu framträdde båda länderna den sista dagen med åttondelsfinaler i VM i Qatar och nu hade det vackra och det effektiva samlats under ett paraply i de portugisiska färgerna och vi fick se fotbollens konst så som den framträder i alla sin skönhet när fotbollens yttersta mening - att bollen skall in i mål - förenas med en rosenbeströdda väg dit.

Det skedde lyckligtvis under kvällen så att vi kunde gå till sängs med de vackra bilderna på näthinnan och sudda bort den fullkomligt urtrista, impotenta spanska fotboll vi sett under eftermiddagen när Luis Enriques lag tillbringade större delen av matchen med bollen i sin egen backlinje, knappast gjorde några försök alls att hota det skickligt organiserade marockanska laget, och till och med när det bara återstod några minuter av förlängningen stod och ”bollade gris” mellan backar medan forwards stod stilla med ryggen mot motståndarmålet och väntade på bollar.

Enfaldigt och blodfattigt

Man hade nästan önskat att det, som i handboll, hade funnits en domare som sträckt en arm i luften som tecken på att ”nu har ni tre passningar till på er, sedan blåser jag av för maskning”.

Jag hoppas verkligen att spelare och tränare, i Sverige och annorstädes, som haft den spanska fotbollen som förebild nu inser dess ineffektivitet. Inget risktagande, bara vända om och rulla bollen mellan varandra. Hur hade Enrique egentligen tänkt att hans lag skulle kunna göra mål. Ingen sköt heller för att försöka ramma den marockanska muren. Det var ett enfaldigt, blodfattigt, idélöst spanskt fiasko vi upplevde och det var nästan chockartat. Det vimlar av spanska fotbollstalanger som Pedri, Gavi, Anzu Fati, Torres med flera men ingen kapabel nog att växla om från transport till effektuering. Inte ens med bollen på straffpunkten när avgörandet skulle ske lyckades spanjorerna få in en enda boll. Det var ett närmast tragiskt uttåg ur VM för den stolta fotbollsnationen Spanien. 

En historisk debut

Men åter till Ronaldo och Portugal. Minns vad min förra frisör sa när vi pratade fotboll. Hon var mycket intresserad, följde de stora matcherna men hon tyckte genuint illa om Ronaldo. Hon kallade honom en smaklös posör men förnekade förstås inte allt han kunde göra med en boll. Han har spänsten kvar men inte snabbheten det blir bänken igen mot Marocko på lördag. Men han har ett oslagbart cv som han kan luta sig mot men också en massa andra sidohistorier som är mindre smickrande. Hans uttåg ur Manchester United hör inte till de snyggare.

Nu satt han där på Portugals bänk, petad i en direkt avgörande match,  och försökte le lite generöst (dock

ansträngt) när  hans ersättare, den 21-årige Goncalo Ramos, gjorde en sällan skådat VM-debut med tre mål, det första VM:s vackraste hittills, i sin första match från start för det portugisiska landslag som han debuterade i bara någon vecka innan VM. Och den snart 70-årige förbundskaptenen Fernando Santos skulle kunnat le med hal ansiktet i glädjen över sitt succéval, om det nu inte vore så att just det ansiktet inte är byggt för leenden.

Bättre utan Ronaldo

Portugal utklassade det erkänt svårspelade Schweiz med 6-1, spelade upp VM:s vackraste fotboll hittills och den störste av dem alla, en av de största fotbollspelarna i vår tid, den ”vackraste och rikaste” hade inte ett dugg med saken att göra. Han fick en kvart på slutet i anständighetens namn men var inte ens nära. Han hade bara fått uppleva dagen då han inte behövs längre i portugisisk fotboll och det måste ha smärtat. För om det funnits någon som jagat alla tänkbara rekord, som tagit för givet att fronta alla framgångar i lag han deltagit så är det Ronaldo. Nu tvingades han med egna ögon se att Portugal är ett bättre lag utan honom.

Pepe kan som 39-åring, den näste äldste i VM-historien, gå in och vara behövd, Messi kan i korta sekvenser alltjämt sätta liv i det argentinska spelet men Ronaldo har nu fått veta att hans tid är förbi och den gamle förbundskaptenen skall hedras för det beslut han tog, det mod han visat (och som inte alla har) att se till förmågan mera än till namnet och karisman.

Så just nu är det i Lissabon man dansar och i Madrid man gråter och strax söder om Spanien, på en bar i Casablanca (Marocko) sitter Ingrid Bergman och ber på sina bara knän, ”Play it again..”.

Det blir på lördag det. Marocko mot just Portugal

Åke Stolt

Fakta

Kvartsfinalerna i VM:

Fredag 9 december: 16.00 Kroatien-Brasilien, 20.00 Nederländerna-Argentina

Lördag 10 december: 16.00 Marocko-Portugal, 20.00 Frankrike-England

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Göteborg är fyllt till bristningsgränsen av idrottsungdomar, det vet ni vid det här laget.  Så här ser det ut varje år.Detär handbollslag frånPartillecCup som har avslutats, men alla har inte hunnit lämna stan. Och nu kommer dagligen allt flera av  fotbollslagen i Gothia Cup, de som förbereder inledningen på på världens största fotbollsturnering för ungdomar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.