Samma ledare - nya titlar i MFF

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Malmö FF:s fotbollsår 2022 blev ett fiasko.

En föråldrad trupp, mänger av oförklarliga skador, tre olika tränare, underpresterande spelare, märkliga värvningar slutade med en sjundeplats i Allsvenskan.

Många kockar, unken soppa, och nu - en omstuvning.

Vem gör vad, när och hur.Ja, vad Henrik Rydström (i mitten ska göra, d v s träna A-laget det vet alla, men Daniel Andersson, t v, och Anders Georgsson, t h, har mera oklara roller i MFF.

Många hade säkert väntat sig räfst- och rättarting och att några huvuden hade fallit. När så mycket blev galet, när så mycket gick snett på flera plan. Icke. En krisrapport lär vara gjord men den är - ja, det handlar ju om MFF - förstås hemlig. Inte ens de som gjort utredningen får bli kända för klubbens medlemmar. När det hade krävts en utomståendes syn på klubbens brister tillsatte man en intern utredning bestående av två person med MFF-anknytning och med spelar- och/eller tränarerfarenhet.

Andersson degraderas

Analysens innehåll hålls hemligt men nu vet vi konsekvenserna; sportchefen Andreas Georgson får sparken och ersätts av Daniel Andersson som alltså återgår till sitt gamla jobb och degraderas från sin post som klubbdirektör.

Samma namn, nya titlar.

Just den kreativa förmågan har inte gått förlorad. Senast i raden; Andreas Georgson, som misslyckats både som tränare och sportchef under året blir nu - teknisk chef.

Och det handlar förstås inte om en specialtjänst för att förbättra tekniken hos vissa spelare utan enligt en bulletin från klubben om att ha ett ”strategiskt ansvar för att uppnå föreningens långsiktiga mål.”

Man kan bara hoppas för klubbens skull att det inte är lika luddigt som det låter.

Avsikten med den analys som gjorts var att ta reda på vad som gått fel, vad som behövde förändras i klubbens organisation och sätt att arbeta.

Det gick ju bara inte att stillatigande gå vidare efter en säsong då den mest tippade guldfavoriten hamnade på sjunde plats i Allsvenskan, 18 poäng efter vinnande Häcken med 25 gjorda mål färre än göteborgslaget och med 22 måls sämre målskillnad. Det var inte ett förlorat guld som skulle förklaras; frågan till utredarna måste väl ändå ha varit; varför i helvete var vi inte ens med i matchen?

Hemlig utredning

Skadeproblematiken, de misslyckade värvningarna, åldersstrukturen, utlåningar av unga talanger - det fanns massor att utreda.

Vilka som gjort utredningen håller MFF-styrelsen hemligt, innehållet i rapporten kommer heller inte att 

lämnas ut till offentligheten. Bara en osäker och rädd styrelse agerar så.

MFF är en offentlig angelägenhet, klubben lever i huvudsak av sina medlemmar och finansiärer. Det är knappast navelskåderi, självgodhet och interna utredningar som leder en sådan klubb framåt. Här hade behövs expertis och kritiska blickar från människor med distans.

Det blir ju allt tydligare när man ser att resultat av rapporten inte innebar något ansvarsutkrävande utan bara några kosmetiska omstöpningar i ledningen.

När Daniel Andersson, då sportchef, utnämndes till sportdirektör lät det lite fånigt redan då. Det var väl ändå han som hade ansvar för truppen, rekryteringar och försäljningar.

Andreas Georgson, då sportchef, hoppade in som tränare när Milos Milosevic fick sparken efter ett halvår, Georgson misslyckades i tränarjobbet, spelarna var inte alls nöjda med honom och när Åge Hareide fick göra en brandkårsutryckning från Norge för att försöka rädda säsongen återgick Georgson till sin sportchefsroll. Nu hade han naggat sitt förtroende från två håll. Misslyckandet med laget, misslyckandet med de värvningar som han ansvarade för (eller var det Daniel?) och som inte i något fall höjde lagets kvalitet det minst.

Samma kockar - nya mössor

Nu har han petats snett ner (upp?) till vänster, bort från ansvaret för truppen och med blicken längre fram, så att klubben når sina ”strategiska mål”. Det står också i klubbens bulletin att det nu är Daniel Andersson som i egenskap av sportchef bär ansvaret för rekrytering och försäljning av spelare men att Georgson har ansvar för att ”spelartruppens sammansättning följer sportstrategin.” Verkar lite rörigt.

Ingen får gå, ingen ersätts, ett monumentalt allsvenskt fiasko ledde till att tre tränare prövades men att de som rekryterat, spelare och tränare, inte behövde ta något ansvar alls.

Det blir samma kockar i lite nyare mössor, knivarna möjligen nyslipade.

Eller är det den nye tränaren Henrik Rydström som hanterar den rekvisitan? Hur som helst; det som klubben nu kallar en förstärkning av ledningen blev bara en förändring på menyn; soppan ersätts av en (om)stuvning. Provsmakning väntar.

Om allt betyder att den nye tränaren Henrik Rydström får en starkare ställning och mera inflytande kan det nog leda till något gott. För om det är något som MFF behöver så är det impulser som rör om i grytan, som inte ser återvändandet av för gamla f.d MFF-spelare som det centrala, som ser mera till gagn än till namn och som inte stirrar sig blind på utländska klubbadresser och tror att allt därute är förstärkningar när bättre alternativ finns på närmare håll.

Åke Stolt

Fakta

Nu står det också klart att MFF förlorar två spelare, Adi Nalic förhandlar med Hammarby och Jo Inge Berget har själv meddelat att efter sju säsonger söker han ny miljö

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Häcken har utvecklats till en unik klubb i Sverige.
-Men så har vi också jobbat hårt för att komma dit vi är i dag, betonar klubbdirektören, Marcus Jodin.
Han njuter av den ekonomiska bilden och uppmärksamheten – på ett annorlunda sätt.  Han ska nämligen göra dubbla starter i Vasaloppet!
Häcken har två lag i stafett-Vasan, Marcus ingår i det ena laget på fredagen och dessutom ska han starta i det stora loppet på söndag.
Han säger själv att han är rätt bra tränad och kan åka med ett leende.
Här är projektet som inte bara gynnar en idrott utan flera. Alla med något gemensamt – nämligen vatten.
Arena Vattnet är ett samarbete mellan idrottsförbund som har vattnet som sin arena – som segling, kanot, rodd, issegling, vattenskidor, wakeboard och motorsport på vatten.

Racingserien STCC  åtyerkommer i Göteborg och det innebär att en 625  meter lång bana ska byggas mitt inne i stan till premiären den 8-9 juni.. I dag  avslöjas att ett stort tävlingsområde ska anläggas vid sidan av Ullevi för premiären av världens första 100- procentiga elektriska nationella mästerskap.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Viaplay Group trycker gasen i botten och maxar utbudet av motorsport med den nya satsningen "Motorhelg" i TV10-  med flera svenskar i reportage.. Framför allt  om svenskarna som konkurrerar i  IndyCar-premiären den 10 mars, och porträtt av  om det svenska löftet, Dino Beganovics resa i Formel 3. I premiären blir det även dokumentärer, om F1-kval och highlights från F2-race..

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.