Vilka härliga debatter som uppstod!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Jag skrev en text om MFF-spelaren Sergio Pena och klubbens beslut att låta honom spela som om ingenting hänt i matchen mot Norrköping.

Något hade hänt.

Han hade kört på tok för fort (70 på en 40-sträcka) och ertappats med 1,3 promille i blodet.

Han har erkänt.

Jag tyckte i min text att det var tondövt av MFF och gav fel signaler att så nära inpå brottet låta honom spela.

Det satte fart på debatten.

Debatten visar hur många människor som är engagerade oh bryr sig om Malmö FF. i

Det är precis så det skall vara. Det skulle kännas totalt meningslös att jobba som krönikör om alla tyckte som jag.

Jag har inga problem med att det finns många som tycker annorlunda. Åsiktsdiktatur är det värsta jag vet.

Det piggar upp

Det är mest på Facebook det bränner till har jag förstått. Jag deltar inte där. Jag finns inte på några sociala medier alls. Jag har inte tid. Telefon, mejl och sms räcker gott för mina behov av dylik kommunikation.

Men jag kan smita in på ”fejan” och titta runt när redaktör Ejderhov påpekar att en text har väckt debatt.

Jag respekterar alla som skriver. Det är bra att ni gör det. Det piggar upp en gammal krönikeräv. Att ni inte håller med är nästan roligare än smetigt medhåll.

Så fortsätt!

En sak överraskar mig dock en aning; att många av er läser så illa och tar ställning emot något jag aldrig skrivit och att vissa njuter av att använda nedlåtande tillmälen. Det undergräver hela förtroendet för det ni skriver om ni inte visste det.

Jag respekterar  era ståndpunkter, nöj er med att respektera mina men framför gärna era egna. Det räcker. En människa är inte mindre värd för att han har en annan åsikt.

Handlar inte om straff

Alexander Reutersvärd bygger sina åsikter på att jag skrivit att Pena skall stängas av.

Det står inte någonstans. En spelare som av olika skäl inte får spela en match är inte avstängd. Det finns olika skäl för att spelare inte får vara med en match. Det är ett faktum som drabbar hälften av en klubbs spelartrupp. De är inte avstängda, de har bara en ledig kväll med fortsatt trygg anställning och lön punktligt utbetald. Så blanda inte in arbetsrättslag och juridik. Det blir bara fel. Spelare ställs över av olika skäl. Man behöver inte ha stöd i Sveriges lag för det. Det finns bara plats för 11 plus avbytare.

Så det handlar heller inte om att straffa. Det handlar om att markera och skicka ut signaler.

En fotbollsklubb är inte vilket företag som helst. Man utbildar ungdomar, ingår i en riksidrottsrörelse men sina stadgar och rättesnören, man inhämtar statliga pengar och kommunalt stöd. Man har medlemmar, en stor ungdomssektion och spelare att ta hänsyn till. En idrottsklubb har mera att leva upp till.

Jag gissar, att om en lärare åker fast för rattfylla en söndag, ringer och berättar för rektorn och erkänner, så tror jag inte vederbörande undervisar kommande vecka. Han får ta en liten paus.

Min tid är nu

Pierre Dahlander använder begreppet ”försupna moralkärringar”. Jag är inte riktigt säker på vem han avser men om det är mig kan jag lova att jag varken är kärring eller försupen. Mitt råd: försök formulera en åsikt istället. Det finns flera bokstäver i alfabetet om du tittar efter.

Håkan Ekman skriver på FB: ”De följer sin plikt som arbetsgivare”. Vilken plikt? Var står det någonstans att en anställds fotbollspelare inte får ställas över utan är garanterad en given plats i laget?  Ingen klubb kan förpliktiga sig att låta alla spela alla matcher? Hur skulle det gå till? Halva truppen står utanför laget varje omgång. Av olika skäl.

Johan Lundahl påstår att jag slår in öppna dörrar. För din kännedom; det finns inga öppna dörrar i Malmö FF. Det är stängt, tyst, hemligt.

Mats Engström tror att jag är gammal och bitter. Gammal stämmer. Jag är jävligt glad att jag inte dog ung. Inte ens min entusiasm, lust eller iver dog. Bitter? Nej, nej. Angostura är bitter. I den familjen ingår jag inte. Och när du påstår att jag skriver att Pena skall kastas ut har du också fel. Du skriver att man kastade ut folk från arbetsplatser ”på min tid”. Jag tror att de som försöker vara visselblåsare på arbetsplatser idag har svårare, anställningarna mycket otryggare idag än när jag hade fast anställning. Och vad min tid beträffar så är den nu.

Klart jag håller på MFF

Daniel Perdan Persson anser att vad fotbollspelaren gör på sin fritid är hans sak. Absolut inte. Om någon missköter sig så att det inverkar på hans arbetsinsats är det hela klubbens sak.

Tony Svensson tror att jag skriver som jag gör för att jag håller på AIIK eller Göteborg. Som Malmöbo håller jag naturligtvis på MFF. Det fick inte framgå så tydligt när jag hade fast anställning som krönikör och sportchef på Sydsvenskan men som frilansande pensionär har jag ”kommit ut”. Det betyder ju inte att jag är okritisk. Vilka trista årsmöten det blir om inte medlemmar också vågar ifrågasätta och kritisera ledarna och laget man älskar. Jag är journalist i första hand. 

Tack för att ni skriver och kommenterar. Mina åsikter är inte mera värda än era, inte mindre heller. Låt oss respektera att vi tycker olika, framför gärna er åsikter utan förklenande tillmälen om dem vars åsikter ni inte gillar.

Det blir mycket trevligare då. Och mera konstruktivt.

Förklenande tillmälen undergräver bara trovärdigheten i det skrivna. 

Kör hårt!

Åke Stolt

Fakta

Åke Stols krönika om Sergio Pena hittar du här

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.
Här är projektet som inte bara gynnar en idrott utan flera. Alla med något gemensamt – nämligen vatten.
Arena Vattnet är ett samarbete mellan idrottsförbund som har vattnet som sin arena – som segling, kanot, rodd, issegling, vattenskidor, wakeboard och motorsport på vatten.

I Mora med omnejd uppstår i dag en allt mera förtätad stämning. Vasaloppet inleds och det påverkar allt och alla. Det är en ockupation av betydande delar av Dalarna som inleds och pågår i drygt två veckor och som tilltar i styrka för varje timme. när horder av skidåkare och deras närmaste ansluter tilltar i ett allt större antal för varje timme till och med söndagen den 3 mars. Alla ska hitta sitt boende och bli hemmastadda.Många av oss övriga nöjer oss med att följa skådespelet via TV:n.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.