Vilka härliga debatter som uppstod!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Jag skrev en text om MFF-spelaren Sergio Pena och klubbens beslut att låta honom spela som om ingenting hänt i matchen mot Norrköping.

Något hade hänt.

Han hade kört på tok för fort (70 på en 40-sträcka) och ertappats med 1,3 promille i blodet.

Han har erkänt.

Jag tyckte i min text att det var tondövt av MFF och gav fel signaler att så nära inpå brottet låta honom spela.

Det satte fart på debatten.

Debatten visar hur många människor som är engagerade oh bryr sig om Malmö FF. i

Det är precis så det skall vara. Det skulle kännas totalt meningslös att jobba som krönikör om alla tyckte som jag.

Jag har inga problem med att det finns många som tycker annorlunda. Åsiktsdiktatur är det värsta jag vet.

Det piggar upp

Det är mest på Facebook det bränner till har jag förstått. Jag deltar inte där. Jag finns inte på några sociala medier alls. Jag har inte tid. Telefon, mejl och sms räcker gott för mina behov av dylik kommunikation.

Men jag kan smita in på ”fejan” och titta runt när redaktör Ejderhov påpekar att en text har väckt debatt.

Jag respekterar alla som skriver. Det är bra att ni gör det. Det piggar upp en gammal krönikeräv. Att ni inte håller med är nästan roligare än smetigt medhåll.

Så fortsätt!

En sak överraskar mig dock en aning; att många av er läser så illa och tar ställning emot något jag aldrig skrivit och att vissa njuter av att använda nedlåtande tillmälen. Det undergräver hela förtroendet för det ni skriver om ni inte visste det.

Jag respekterar  era ståndpunkter, nöj er med att respektera mina men framför gärna era egna. Det räcker. En människa är inte mindre värd för att han har en annan åsikt.

Handlar inte om straff

Alexander Reutersvärd bygger sina åsikter på att jag skrivit att Pena skall stängas av.

Det står inte någonstans. En spelare som av olika skäl inte får spela en match är inte avstängd. Det finns olika skäl för att spelare inte får vara med en match. Det är ett faktum som drabbar hälften av en klubbs spelartrupp. De är inte avstängda, de har bara en ledig kväll med fortsatt trygg anställning och lön punktligt utbetald. Så blanda inte in arbetsrättslag och juridik. Det blir bara fel. Spelare ställs över av olika skäl. Man behöver inte ha stöd i Sveriges lag för det. Det finns bara plats för 11 plus avbytare.

Så det handlar heller inte om att straffa. Det handlar om att markera och skicka ut signaler.

En fotbollsklubb är inte vilket företag som helst. Man utbildar ungdomar, ingår i en riksidrottsrörelse men sina stadgar och rättesnören, man inhämtar statliga pengar och kommunalt stöd. Man har medlemmar, en stor ungdomssektion och spelare att ta hänsyn till. En idrottsklubb har mera att leva upp till.

Jag gissar, att om en lärare åker fast för rattfylla en söndag, ringer och berättar för rektorn och erkänner, så tror jag inte vederbörande undervisar kommande vecka. Han får ta en liten paus.

Min tid är nu

Pierre Dahlander använder begreppet ”försupna moralkärringar”. Jag är inte riktigt säker på vem han avser men om det är mig kan jag lova att jag varken är kärring eller försupen. Mitt råd: försök formulera en åsikt istället. Det finns flera bokstäver i alfabetet om du tittar efter.

Håkan Ekman skriver på FB: ”De följer sin plikt som arbetsgivare”. Vilken plikt? Var står det någonstans att en anställds fotbollspelare inte får ställas över utan är garanterad en given plats i laget?  Ingen klubb kan förpliktiga sig att låta alla spela alla matcher? Hur skulle det gå till? Halva truppen står utanför laget varje omgång. Av olika skäl.

Johan Lundahl påstår att jag slår in öppna dörrar. För din kännedom; det finns inga öppna dörrar i Malmö FF. Det är stängt, tyst, hemligt.

Mats Engström tror att jag är gammal och bitter. Gammal stämmer. Jag är jävligt glad att jag inte dog ung. Inte ens min entusiasm, lust eller iver dog. Bitter? Nej, nej. Angostura är bitter. I den familjen ingår jag inte. Och när du påstår att jag skriver att Pena skall kastas ut har du också fel. Du skriver att man kastade ut folk från arbetsplatser ”på min tid”. Jag tror att de som försöker vara visselblåsare på arbetsplatser idag har svårare, anställningarna mycket otryggare idag än när jag hade fast anställning. Och vad min tid beträffar så är den nu.

Klart jag håller på MFF

Daniel Perdan Persson anser att vad fotbollspelaren gör på sin fritid är hans sak. Absolut inte. Om någon missköter sig så att det inverkar på hans arbetsinsats är det hela klubbens sak.

Tony Svensson tror att jag skriver som jag gör för att jag håller på AIIK eller Göteborg. Som Malmöbo håller jag naturligtvis på MFF. Det fick inte framgå så tydligt när jag hade fast anställning som krönikör och sportchef på Sydsvenskan men som frilansande pensionär har jag ”kommit ut”. Det betyder ju inte att jag är okritisk. Vilka trista årsmöten det blir om inte medlemmar också vågar ifrågasätta och kritisera ledarna och laget man älskar. Jag är journalist i första hand. 

Tack för att ni skriver och kommenterar. Mina åsikter är inte mera värda än era, inte mindre heller. Låt oss respektera att vi tycker olika, framför gärna er åsikter utan förklenande tillmälen om dem vars åsikter ni inte gillar.

Det blir mycket trevligare då. Och mera konstruktivt.

Förklenande tillmälen undergräver bara trovärdigheten i det skrivna. 

Kör hårt!

Åke Stolt

Fakta

Åke Stols krönika om Sergio Pena hittar du här

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UF satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UF satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Nu har klubben minskat energikostnaderna  betydligt genom kombinationen av ny belysning, solceller och elbilsladdning.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Ett år återstår till fotbollsfesten 2024, Europamästerskapet. Premiären sker på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike och sedan väntar ytterligare 50 TV-matcher!.Om nu Fifas ordförande, Gianni Infantino,ger sig. Redan nu har han startat ett TV-krig startat. Infantino mot fyra europeiska ministrar. 

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.