MFF struntar i sina egna ideal
Allt om MFF just nu borde vara skrivet på rosa papper.
Obesegrat efter fyra allsvenska omgångar. 3-0 mot Norrköping. Total kontroll och stor succé för nye tränaren Henrik Rydström.
Och så tvingas vi ta fram svärtan i bokstäverna ändå; MFF sviker grundligt sina ideal genom att låta den peruanske mittfältaren Sergio Pena spela trots rattfylla - som han erkänt.

Det är ett totalt dondövt, helt utan fingertoppskänsla att fatta detta beslut.
Malmö FF är kanske den klubben i landet med högst svansföring. Allt sedan legendaren Eric Perssons dagar har klubben varit socialt engagerad, visat stort samhällsengagemang och sagt sig värna om höga etiska och moraliska värden. Man brukar kalla det värdegrund. Ett rätt luddigt ord.
”Disciplinära åtgärder”
Jag satt timmarna före Norrköpingsmatchen i måndags i Sydsvenskans loge på Malmös fina fotbollsarena och käkade middag tillsammans med bland andra Mästarnas Mästare-aktuella Maria Gretzer, den gamle fäktmästaren Rolf Edling, NHL-legendaren Mats Näslund ( vi är jurymedlemmar) och golfproffset Linn Grant som inför matchen skulle tilldelas Skånebragden som Skånes bäste idrottare 2022.
Vi pratade Pena naturligtvis. Att han en knapp vecka före matchen tagits av polis för att han kört 70 på en 40-sträcka och dessutom kört med 1,3 promille alkohol i blodet. Han hade enligt egen utsago ”druckit ett par glas vin”. Det är så rattfyllon standardmässigt svarat oavsett vad alkomätaren visar. Vi spånade lite över hur klubben skulle tänka, det var sagt att man vidtagit ”disciplinära åtgärder” men att det inte skulle drabba fotbollen. Han tilläts träna, han var uttagningsbar till matchen.
Så hur skulle tränaren Henrik Rydström göra?
Den delikata frågan hamnade på hans bord.
Jag har en känsla av att Rydström gillar att provocera och hoppas att det var detta som fick honom att starta med Pena mot Norrköping, att det inte var ”profiten (poängen) först och moralen sedan”.
Vi var överens, chefredaktören Jonas Kanje, min gamle arbetskamrat från Sydsvenskantiden, Max Wiman, den alltid kloke jurymedlemmen Rolf Edling att det naturligtvis skulle vara opassande att låta Pena spela.
En moralisk gräns
Från MFF kom svaren att klubben vidtagit disciplinära åtgärder mot Pena. Han får träna och spela matcher, så vilka? 100 000 i böter? Varför berättar man inte? MFF har en skyldighet att vara öppen och transparent gentemot alla sina sympatisörer bland fans och sponsorer, ja, inte minst att visa etiska och moraliska riktlinjer för alla sina ungdomar. Men, nej, det tycks ha blivit en del av klubbens filosofi att försöka smussla och tiga så långt det är möjligt.
Henrik Rydström kunde naturligtvis gjort ett annat val. Han stängde av backen Martin Olsson från både träning och match för att han försovit sig. Vårdslös körning och rattfylla - då är det OK att spela.
Men egentligen ligger inte problemet på tränarens bord. Det handlar om klubbens riktlinjer, om policy. Där är styrelsen ansvarig och dess ordförande heter Anders Pålsson. Var fanns han? Enligt uppgift i en av logerna i närheten av oss men han gömde sig och skickade fram sin vd Niclas Carlnén när det blev presskonferens och frågor behövde svar.
”Vi har inte insyn i polisutredningen och har inte alla fakta från polisens håll”, sa Carlnén.
Häpnadsväckande. Killen har erkänt. 1,3 promille. 70 km/tim på 40-sträcka.
Vad mera behöver man veta?
Och så kom det: ”Baserat på det vi vet så är vi konsekventa.”
Bra. Då vet vi var MFF drar sin moraliska gräns. Kör full på tisdag, spela match på måndag. Konsekvens i MFF.s bok. Värdegrunden glasklar.
Värdegrunden krackelerad
Klubbens beslut att inte utåt visa hur allvarligt man ser på att en av deras spelare kör bil berusad mitt i säsong, mellan två matcher är fatalt. Det ger helt fel signaler åt alla håll. Spelaren själv, Sergio Pena, peruan med 30 landskamper, säger: ”Det som händer utanför plan är mitt liv”. ’
Nej, så är det inte. Ett liv utanför klubbens ramar är inte bara hans liv, det är hela klubbens angelägenhet, det andra spelarnas problem, någonting för alla att fundera över.
En policyfråga är styrelsens sak. Det är den som drar om riktlinjerna, lägger ribban, skriver ut protokollet för vad klubben står för, vad den vill visa och verka i för kontext. En rattfylla och en fortkörning som utåt sett helt ignoreras visar att Anders Pålsson och hans styrelse inte gjort det den skall. Det är där straffet skall utdömas, ovanför tränaren, sportchefen och direktören. Styrelsen sviker sina ideal.
En klubb som MFF har mycket att försvara och leva upp till. Inte bara på fotbollsplanen. Där går det riktigt bra nu.
Träningsgrunden verkar ligga rätt.
Värdegrunden har krackelerat.
Mest lästa just nu
Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.
Fotbollsklubben Romelanda UF satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.
Fotbollsklubben Romelanda UF satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Nu har klubben minskat energikostnaderna betydligt genom kombinationen av ny belysning, solceller och elbilsladdning.
Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.
– Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand
Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden
Plötsligt har han fått en skandal i knäet.
- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.
Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.
Ett år återstår till fotbollsfesten 2024, Europamästerskapet. Premiären sker på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike och sedan väntar ytterligare 50 TV-matcher!.Om nu Fifas ordförande, Gianni Infantino,ger sig. Redan nu har han startat ett TV-krig startat. Infantino mot fyra europeiska ministrar.
SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.
En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden. Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.
Skriv kommentar