MFF struntar i sina egna ideal

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Allt om MFF just nu borde vara skrivet på rosa papper.

Obesegrat efter fyra allsvenska omgångar. 3-0 mot Norrköping. Total kontroll och stor succé för nye tränaren Henrik Rydström.

Och så tvingas vi ta fram svärtan i bokstäverna ändå; MFF sviker grundligt sina ideal genom att låta den peruanske mittfältaren Sergio Pena spela trots rattfylla - som han erkänt.

En glad Sergio Pena fick ta sin plats på mittfältet och spela trots rattfylla och fortkörning -MFF hade svårt att hantera peruanens övertramp!

Det är ett totalt dondövt, helt utan fingertoppskänsla att fatta detta beslut. 

Malmö FF är kanske den klubben i landet med högst svansföring. Allt sedan legendaren Eric Perssons dagar har klubben varit socialt engagerad, visat stort samhällsengagemang och sagt sig värna om höga etiska och moraliska värden. Man brukar kalla det värdegrund. Ett rätt luddigt ord.

”Disciplinära åtgärder”

Jag satt timmarna före Norrköpingsmatchen i måndags i Sydsvenskans loge på Malmös fina fotbollsarena och käkade middag tillsammans med bland andra Mästarnas Mästare-aktuella Maria Gretzer, den gamle fäktmästaren Rolf Edling, NHL-legendaren Mats Näslund ( vi är jurymedlemmar) och golfproffset Linn Grant som inför matchen skulle tilldelas Skånebragden som Skånes bäste idrottare 2022. 

Vi pratade Pena naturligtvis. Att han en knapp vecka före matchen tagits av polis för att han kört 70 på en 40-sträcka och dessutom kört med 1,3 promille alkohol i blodet. Han hade enligt egen utsago ”druckit ett par glas vin”. Det är så rattfyllon standardmässigt svarat oavsett vad alkomätaren visar. Vi spånade lite över hur klubben skulle tänka, det var sagt att man vidtagit ”disciplinära åtgärder” men att det inte skulle drabba fotbollen. Han tilläts träna, han var uttagningsbar till matchen. 

Så hur skulle tränaren Henrik Rydström göra?

Den delikata frågan hamnade på hans bord.

Jag har en känsla av att Rydström gillar att provocera och hoppas att det var detta som fick honom att starta med Pena mot Norrköping, att det inte var ”profiten (poängen) först och moralen sedan”.

Vi var överens, chefredaktören Jonas Kanje, min gamle arbetskamrat från Sydsvenskantiden, Max Wiman, den alltid kloke jurymedlemmen Rolf Edling att det naturligtvis skulle vara opassande att låta Pena spela.

En moralisk gräns

Från MFF kom svaren att klubben vidtagit disciplinära åtgärder mot Pena. Han får träna och spela matcher, så vilka? 100 000 i böter? Varför berättar man inte? MFF har en skyldighet att vara öppen och transparent gentemot alla sina sympatisörer bland fans och sponsorer, ja, inte minst att visa etiska och moraliska riktlinjer för alla sina ungdomar. Men, nej, det tycks ha blivit en del av klubbens filosofi att försöka smussla och tiga så långt det är möjligt.

Henrik Rydström kunde naturligtvis gjort ett annat val. Han stängde av backen Martin Olsson från både träning och match för att han försovit sig. Vårdslös körning och rattfylla - då är det OK att spela.

Men egentligen ligger inte problemet på tränarens bord. Det handlar om klubbens riktlinjer, om policy. Där är styrelsen ansvarig och dess ordförande heter Anders Pålsson. Var fanns han? Enligt uppgift i en av logerna i närheten av oss men han gömde sig och skickade fram sin vd Niclas Carlnén när det blev presskonferens och frågor behövde svar.

”Vi har inte insyn i polisutredningen och har inte alla fakta från polisens håll”, sa Carlnén.

Häpnadsväckande. Killen har erkänt. 1,3 promille. 70 km/tim på 40-sträcka.

Vad mera behöver man veta?

Och så kom det: ”Baserat på det vi vet så är vi konsekventa.”

Bra. Då vet vi var MFF drar sin moraliska gräns. Kör full på tisdag, spela match på måndag. Konsekvens i MFF.s bok. Värdegrunden glasklar.

Värdegrunden krackelerad

Klubbens beslut att inte utåt visa hur allvarligt man ser på att en av deras spelare kör bil berusad mitt i säsong, mellan två matcher är fatalt. Det ger helt fel signaler åt alla håll. Spelaren själv, Sergio Pena, peruan med 30 landskamper, säger: ”Det som händer utanför plan är mitt liv”. ’

Nej, så är det inte. Ett liv utanför klubbens ramar  är inte bara hans liv, det är hela klubbens angelägenhet, det andra spelarnas problem, någonting för alla att fundera över.

En policyfråga är styrelsens sak. Det är den som drar om riktlinjerna, lägger ribban, skriver ut protokollet för vad klubben står för, vad den vill visa och verka i för kontext. En rattfylla och en fortkörning som utåt sett helt ignoreras visar att Anders Pålsson och hans styrelse inte gjort det den skall. Det är där straffet skall utdömas, ovanför tränaren, sportchefen och direktören. Styrelsen sviker sina ideal.

En klubb som MFF har mycket att försvara och leva upp till. Inte bara på fotbollsplanen. Där går det riktigt bra nu.

Träningsgrunden verkar ligga rätt.

Värdegrunden har krackelerat.

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.