MFF struntar i sina egna ideal

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Allt om MFF just nu borde vara skrivet på rosa papper.

Obesegrat efter fyra allsvenska omgångar. 3-0 mot Norrköping. Total kontroll och stor succé för nye tränaren Henrik Rydström.

Och så tvingas vi ta fram svärtan i bokstäverna ändå; MFF sviker grundligt sina ideal genom att låta den peruanske mittfältaren Sergio Pena spela trots rattfylla - som han erkänt.

En glad Sergio Pena fick ta sin plats på mittfältet och spela trots rattfylla och fortkörning -MFF hade svårt att hantera peruanens övertramp!

Det är ett totalt dondövt, helt utan fingertoppskänsla att fatta detta beslut. 

Malmö FF är kanske den klubben i landet med högst svansföring. Allt sedan legendaren Eric Perssons dagar har klubben varit socialt engagerad, visat stort samhällsengagemang och sagt sig värna om höga etiska och moraliska värden. Man brukar kalla det värdegrund. Ett rätt luddigt ord.

”Disciplinära åtgärder”

Jag satt timmarna före Norrköpingsmatchen i måndags i Sydsvenskans loge på Malmös fina fotbollsarena och käkade middag tillsammans med bland andra Mästarnas Mästare-aktuella Maria Gretzer, den gamle fäktmästaren Rolf Edling, NHL-legendaren Mats Näslund ( vi är jurymedlemmar) och golfproffset Linn Grant som inför matchen skulle tilldelas Skånebragden som Skånes bäste idrottare 2022. 

Vi pratade Pena naturligtvis. Att han en knapp vecka före matchen tagits av polis för att han kört 70 på en 40-sträcka och dessutom kört med 1,3 promille alkohol i blodet. Han hade enligt egen utsago ”druckit ett par glas vin”. Det är så rattfyllon standardmässigt svarat oavsett vad alkomätaren visar. Vi spånade lite över hur klubben skulle tänka, det var sagt att man vidtagit ”disciplinära åtgärder” men att det inte skulle drabba fotbollen. Han tilläts träna, han var uttagningsbar till matchen. 

Så hur skulle tränaren Henrik Rydström göra?

Den delikata frågan hamnade på hans bord.

Jag har en känsla av att Rydström gillar att provocera och hoppas att det var detta som fick honom att starta med Pena mot Norrköping, att det inte var ”profiten (poängen) först och moralen sedan”.

Vi var överens, chefredaktören Jonas Kanje, min gamle arbetskamrat från Sydsvenskantiden, Max Wiman, den alltid kloke jurymedlemmen Rolf Edling att det naturligtvis skulle vara opassande att låta Pena spela.

En moralisk gräns

Från MFF kom svaren att klubben vidtagit disciplinära åtgärder mot Pena. Han får träna och spela matcher, så vilka? 100 000 i böter? Varför berättar man inte? MFF har en skyldighet att vara öppen och transparent gentemot alla sina sympatisörer bland fans och sponsorer, ja, inte minst att visa etiska och moraliska riktlinjer för alla sina ungdomar. Men, nej, det tycks ha blivit en del av klubbens filosofi att försöka smussla och tiga så långt det är möjligt.

Henrik Rydström kunde naturligtvis gjort ett annat val. Han stängde av backen Martin Olsson från både träning och match för att han försovit sig. Vårdslös körning och rattfylla - då är det OK att spela.

Men egentligen ligger inte problemet på tränarens bord. Det handlar om klubbens riktlinjer, om policy. Där är styrelsen ansvarig och dess ordförande heter Anders Pålsson. Var fanns han? Enligt uppgift i en av logerna i närheten av oss men han gömde sig och skickade fram sin vd Niclas Carlnén när det blev presskonferens och frågor behövde svar.

”Vi har inte insyn i polisutredningen och har inte alla fakta från polisens håll”, sa Carlnén.

Häpnadsväckande. Killen har erkänt. 1,3 promille. 70 km/tim på 40-sträcka.

Vad mera behöver man veta?

Och så kom det: ”Baserat på det vi vet så är vi konsekventa.”

Bra. Då vet vi var MFF drar sin moraliska gräns. Kör full på tisdag, spela match på måndag. Konsekvens i MFF.s bok. Värdegrunden glasklar.

Värdegrunden krackelerad

Klubbens beslut att inte utåt visa hur allvarligt man ser på att en av deras spelare kör bil berusad mitt i säsong, mellan två matcher är fatalt. Det ger helt fel signaler åt alla håll. Spelaren själv, Sergio Pena, peruan med 30 landskamper, säger: ”Det som händer utanför plan är mitt liv”. ’

Nej, så är det inte. Ett liv utanför klubbens ramar  är inte bara hans liv, det är hela klubbens angelägenhet, det andra spelarnas problem, någonting för alla att fundera över.

En policyfråga är styrelsens sak. Det är den som drar om riktlinjerna, lägger ribban, skriver ut protokollet för vad klubben står för, vad den vill visa och verka i för kontext. En rattfylla och en fortkörning som utåt sett helt ignoreras visar att Anders Pålsson och hans styrelse inte gjort det den skall. Det är där straffet skall utdömas, ovanför tränaren, sportchefen och direktören. Styrelsen sviker sina ideal.

En klubb som MFF har mycket att försvara och leva upp till. Inte bara på fotbollsplanen. Där går det riktigt bra nu.

Träningsgrunden verkar ligga rätt.

Värdegrunden har krackelerat.

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Göteborg är fyllt till bristningsgränsen av idrottsungdomar, det vet ni vid det här laget.  Så här ser det ut varje år.Detär handbollslag frånPartillecCup som har avslutats, men alla har inte hunnit lämna stan. Och nu kommer dagligen allt flera av  fotbollslagen i Gothia Cup, de som förbereder inledningen på på världens största fotbollsturnering för ungdomar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.