Golfvärlden ger vika inför pengarna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Golfvärlden har enats. Nu skall alla dansa efter Saudiarabisk pipa. Spelarna - de som vägrade låt sig köpas av den s k LIV-touren - är tagna på sängen.

Nu skall alla vara eniga om att Saudis satsning på världsherravälde inom idrotten är bra för sporten. Nu tar de anställning i regimens tvättstugor allihop.

Det är minst sagt osmakligt.

LIV-golfens ansvariga är noga med exponering och marknadsföring.

Först måste sägas - för undvikande av missförstånd; golf är en fantastisk sport. Som tidsfördriv, som nöje, som hobby och gemenskap, som en sport att åldras i; det är en enastående bollsport på alla sätt. Jag prövade ett par somrar på Åtvidabergs vackra golfbana men fann snart att den skulle sluka mig helt, att den var en drog man måste dra sig ur innan man blev helt beroende. Golfen är inte bara en sport,  den är en diagnos. Jag hann friskna till innan jag blev kroniskt sjuk. 

Köper hela paketet

Det är den professionella tävlingsgolfen som tar ett för många chockerande steg mot att ingå i den saudiske prinsens, Muhammed bin Salman, ambitioner att styra över så mycket som möjligt inom världsidrotten. Det senaste är alltså att den s k LIV-touren, som skapades genom att köpa in en massa spelare för miljardbelopp, nu skall gå samman med PGA-touren och Europatouren. Saudi går in med ekonomiskt kapital för att ”säkerställa proffsgolfens tillväxt och framgång”, skriver PGA på sin hemsida och vänder helt i frågan. , 

Med miljarder köper man inte bara spelare och tävlingar, man köper också makt. Nu skall golfvärlden styras från Saudi, nu måste alla spelare som vill vara med köpa hela konceptet, spelarna ställa in sig i kön för att få hjälpa till att tvätta en smutsig byk ren, nu bortses från olja och miljöförstöringar, från brotten mot mänskliga rättigheter, mot straffen för homosexuella, för kvinnornas underkastelse. 

Hela paketet tvingas man köpa och det sker utan att de spelare som från början tackade nej till miljarder och tog avstånd från den nya touren. hade något att säga till om. På LIV-touren råder striktare regler för hur man får vara, hur och när man får uttala sig. Här är allt under saudisk kontroll. Och med de gager som delas ut är det naturligtvis ingen som protesterar mot något.

Sa nej till 7 miljarder

Den svenske spelaren Alexander Norén låter förvånad och fundersam: ”Vad säger spelarna som avstod pengar från LIV-touren, vad tänker de just nu?”

Annika Sörenstam, den stora, svenska golfikonen, säger att hon är både förvånad och chockad. Hon var ju en av de stora i golfvärlden som protesterade mot den saudiska touren tillsammans med världens störste spelare genom tiderna på herrsidan, Tiger Woods. Denne har själv sagt att han tackade till sju miljarder när han ställde sig främst i kön av kritiker.

Den svenske spelaren, Henrik Stensson var en av dem som föll för locktonerna och anslöt till den nya touren för en hygglig ersättning på en  halv miljard. Han blev genast av med sin nyerövrade position som kapten för Europas Ryder cup-lag  och det svenska golfförbundet beslutade sig för att bryta samarbetet med honom eftersom han genom sin lojalitet med en tvivelaktig regim inte ansågs lämplig förebild för svenska golfjuniorer. 

Stensson välkommen?

Det svenska golfförbundet tycks inte veta vilken fot det skall stå på. Ena gången säger generalsekreteraren Gunnar Håkansson att förbundet nu inte ser några skäl att i n t e samarbeta. Kommer alltså Henrik Stensson inte att lyftas ut ur frysboxen och in i den svenska värmen igen? 

Nja, säger Håkansson i nästa andetag att går Stensson in och spelar PGA- eller Europatouren då kan nog allt återgå till det gamla. 

D v s då duger Stensson för samarbete igen. Han tycker också att det är bra att golfen går samman. Det är ju ett annat sätt att uttrycka sympati för den där uppvisningsbetonade Sauditouren.

Räcker det verkligen  med stora pengar att få spelare att helt tänka om, går det så lätt att skapa sämja i en golfsport där det på kort tid skapats så starka motsättningar. Tydligen.

Så vad kan de spelare göra som tar avstånd från sammanslagningen, som vill slå vakt om golfsportens traditioner och stå emot lockelsen att mot kraftiga löneförhöjningar bli  en del av sports-washingen?

Kanske gå ihop och bilda eget?

Det finns alltid andra vägar att gå när regimer söker världsnamn och turneringar för att polera sin fasad. Cristiano Ronaldo föll för pengarna (naturligtvis), vad Zlatan gjort om kroppen hade tålt ett par års fotboll till vet man ju aldrig, Lionel Messi däremot valde en annan väg och ansluter till David Beckhams miljardimperium i Miami.

Jag vet egentligen inte om jag man bry mig mindre om proffsgolfen än jag hittills gjort men jag lovar att göra ett allvarligt försök.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.