Golfvärlden ger vika inför pengarna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Golfvärlden har enats. Nu skall alla dansa efter Saudiarabisk pipa. Spelarna - de som vägrade låt sig köpas av den s k LIV-touren - är tagna på sängen.

Nu skall alla vara eniga om att Saudis satsning på världsherravälde inom idrotten är bra för sporten. Nu tar de anställning i regimens tvättstugor allihop.

Det är minst sagt osmakligt.

LIV-golfens ansvariga är noga med exponering och marknadsföring.

Först måste sägas - för undvikande av missförstånd; golf är en fantastisk sport. Som tidsfördriv, som nöje, som hobby och gemenskap, som en sport att åldras i; det är en enastående bollsport på alla sätt. Jag prövade ett par somrar på Åtvidabergs vackra golfbana men fann snart att den skulle sluka mig helt, att den var en drog man måste dra sig ur innan man blev helt beroende. Golfen är inte bara en sport,  den är en diagnos. Jag hann friskna till innan jag blev kroniskt sjuk. 

Köper hela paketet

Det är den professionella tävlingsgolfen som tar ett för många chockerande steg mot att ingå i den saudiske prinsens, Muhammed bin Salman, ambitioner att styra över så mycket som möjligt inom världsidrotten. Det senaste är alltså att den s k LIV-touren, som skapades genom att köpa in en massa spelare för miljardbelopp, nu skall gå samman med PGA-touren och Europatouren. Saudi går in med ekonomiskt kapital för att ”säkerställa proffsgolfens tillväxt och framgång”, skriver PGA på sin hemsida och vänder helt i frågan. , 

Med miljarder köper man inte bara spelare och tävlingar, man köper också makt. Nu skall golfvärlden styras från Saudi, nu måste alla spelare som vill vara med köpa hela konceptet, spelarna ställa in sig i kön för att få hjälpa till att tvätta en smutsig byk ren, nu bortses från olja och miljöförstöringar, från brotten mot mänskliga rättigheter, mot straffen för homosexuella, för kvinnornas underkastelse. 

Hela paketet tvingas man köpa och det sker utan att de spelare som från början tackade nej till miljarder och tog avstånd från den nya touren. hade något att säga till om. På LIV-touren råder striktare regler för hur man får vara, hur och när man får uttala sig. Här är allt under saudisk kontroll. Och med de gager som delas ut är det naturligtvis ingen som protesterar mot något.

Sa nej till 7 miljarder

Den svenske spelaren Alexander Norén låter förvånad och fundersam: ”Vad säger spelarna som avstod pengar från LIV-touren, vad tänker de just nu?”

Annika Sörenstam, den stora, svenska golfikonen, säger att hon är både förvånad och chockad. Hon var ju en av de stora i golfvärlden som protesterade mot den saudiska touren tillsammans med världens störste spelare genom tiderna på herrsidan, Tiger Woods. Denne har själv sagt att han tackade till sju miljarder när han ställde sig främst i kön av kritiker.

Den svenske spelaren, Henrik Stensson var en av dem som föll för locktonerna och anslöt till den nya touren för en hygglig ersättning på en  halv miljard. Han blev genast av med sin nyerövrade position som kapten för Europas Ryder cup-lag  och det svenska golfförbundet beslutade sig för att bryta samarbetet med honom eftersom han genom sin lojalitet med en tvivelaktig regim inte ansågs lämplig förebild för svenska golfjuniorer. 

Stensson välkommen?

Det svenska golfförbundet tycks inte veta vilken fot det skall stå på. Ena gången säger generalsekreteraren Gunnar Håkansson att förbundet nu inte ser några skäl att i n t e samarbeta. Kommer alltså Henrik Stensson inte att lyftas ut ur frysboxen och in i den svenska värmen igen? 

Nja, säger Håkansson i nästa andetag att går Stensson in och spelar PGA- eller Europatouren då kan nog allt återgå till det gamla. 

D v s då duger Stensson för samarbete igen. Han tycker också att det är bra att golfen går samman. Det är ju ett annat sätt att uttrycka sympati för den där uppvisningsbetonade Sauditouren.

Räcker det verkligen  med stora pengar att få spelare att helt tänka om, går det så lätt att skapa sämja i en golfsport där det på kort tid skapats så starka motsättningar. Tydligen.

Så vad kan de spelare göra som tar avstånd från sammanslagningen, som vill slå vakt om golfsportens traditioner och stå emot lockelsen att mot kraftiga löneförhöjningar bli  en del av sports-washingen?

Kanske gå ihop och bilda eget?

Det finns alltid andra vägar att gå när regimer söker världsnamn och turneringar för att polera sin fasad. Cristiano Ronaldo föll för pengarna (naturligtvis), vad Zlatan gjort om kroppen hade tålt ett par års fotboll till vet man ju aldrig, Lionel Messi däremot valde en annan väg och ansluter till David Beckhams miljardimperium i Miami.

Jag vet egentligen inte om jag man bry mig mindre om proffsgolfen än jag hittills gjort men jag lovar att göra ett allvarligt försök.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen