Kanske Peters framtid borde ifrågasättas

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

2023 slutar som ett riktigt skitår för svensk fotboll. 

Jo, jag vet, det blev ett VM-brons för damerna, det går aldrig att förminska eller förneka, men hur det gick till kan man inte riktigt begripa nu, när vi snart byter år ackompanjerade av dova molltoner. 

Både damernas och herrarnas landslag befinner sig långt ifrån de spännande sammanhangen, klubblagen också och  Allsvenskan fick ett dystert slut med skandalmatchen i Malmö

De skiljs. Caroline Seger och förbundskaptenn Peter Gerhardsson. Kanske borde också den hittills så duktige damkaptenens framtid diskuteras och ifrågasättas, skriver Åke Stolt Foto: Adam Ihse / TT

Till råga på allt; Svenska Fotbollsförbundet har ägnat sig åt storstädning och personalomsättning och håller fortfarande på med att leta efter en ny förbundskapten sedan Janne Andersson befriats (och köpts ut för miljoner) ett halvår innan hans kontrakt gick ut. Och inte vet jag hur mycket man nu funderar på om också damerna behöver en ny ledning. Trots VM-medaljen ser det illa ut där också. 

Klantigt hanterat

Janne Andersson borde nog slutat efter det missade kvalet till VM i Qatar. Och i varje fall borde rekryteringsprocessen gällande efterträdaren ha satts igång när också EM-kvalet misslyckades och Nations League blev ett fiasko. Ersättaren skulle varit på plats nu.  Ja, kanske redan till de avslutande och betydelselösa matcherna, kunnat vara med vid några samlingar och fått en mjukstart in till sitt viktiga jobb. 

Jag hade inga höga förväntningar på Fredrik Reinfeldt. Han har inte stärkt sina aktier som ordförande, jag är högst osäker på om han har det brinnande intresset och den tiden som krävs för att (i stort sett på heltid) leda Sveriges största idrottsförbund. Nu skall tydligen U21-kaptenen Daniel Bäckström gå in som någon sorts övergångslösning och leda landslagets vårturné.

Det handlar visserligen inte om spelare som - möjligen med några undantag - blir aktuella för A-landslagsspel till våren och sommaren - men att inte ha en förbundskapten klar när Janne slutade vittnar om en ledning för svensk fotboll som ser allt annat än förtroendegivande ut just nu. Nu har Kim Källström anställts som Fotbollschef. 

Märklig titel egentligen. Vad annat kan man vara i ett Fotbollförbund? Här finns nog i alla fall rätt mycket kunskap som det här förbundet behöver. Och så skall man tydligen ha en Teknisk direktör också. Om det kommer att förbättra tekniken hos spelarna återstår att se.

En falsk ranking

Kanske borde också den hittills så duktige damkaptenen Peter Gerhardssons framtid diskuteras och ifrågasättas. Det verkar ju som att samma sjuka drabbat de båda landslagen; svårigheten att skiljas från vissa spelare som länge varit givna, oviljan att börja förnya i tid. Damlandslaget missar OS för första gången på 30 år och en svit på 23 raka mästerskap är bruten. I två matcher mot världsmästarna

Spanien visades med all önskvärd tydlighet hur Sverige har halkat efter. Att det var ettan på Fifas världsranking som mötte de regerande världsmästarna var svårt att se. Om inte annat visade matcherna hur mycket den där rankingen är värd, hur falsk den den är, att den inte på något sätt visar den verkliga statusen. 

Nu mötte Sverige ett spanskt lag som inte hade något att spela för – som klara gruppsegrare i Nations League - som lite lättsinnigt lät sig överrumplas av Sveriges offensiv - som vi inte sett röken av på länge, inte ens i VM - innan man bytte in lite vassare kort och visade hur långt de allra bästa damlandslagen kommit i utvecklingen. Svenskorna totalt söndermosade av ett landslag som i teknisk utveckling, kvickhet och passningsspel ligger hästlängder före.

 Att se det spanska landslaget, som de uppträdde i den andra halvleken var en njutning på en nivå som fick oss -  som ser ett långt större underhållningsvärde i herrfotbollen - att verkligen tänka nytt. Det här var bara riktigt bra fotboll.

Svårt att skiljas

Det har nästan alltid varit så att förbundskaptener har svårt att skiljas från sina favoriter, de som burit laget under ett decennium, och det i en tid när den tekniska utvecklingen går fort. Caroline Seger hyllas välförtjänt för sina enastående och långa karriär i landslaget men tilltron till hennes egenskaper har också skapat en falsk trygghet. Varken hon eller Kosovare Asllani är lika betydande för laget nu som förr. 

Unga talanger har presenterats men inskolningen har inte skett, förnyelsen uteblivit och nu är det en svår resa som börjar. Precis som för herrarna blir det omstart. Den smidiga generationsväxlingen har missats. 

Visst, de bästa för dagen skall spela, ett landslag är en stundens, dagens produkt, det finns ofta inte tid för chansningar, det går inte som i klubblagen (om det ens går där längre med tanke på den stora omsättningen av spelare) att bygga över tid. 

Källström får det jobbigt

Jag ser gråtmilda fotbollsskribenter som beklagar att Caroline Seger inte fick hoppa in några minuter i sin sista landskamp men det finns inte plats för nostalgi. Jag hade hellre sett att Häckens jättetalang, Rosa Kafaji, fått mera speltid. 

Det är inte dåtiden som skall premieras när ett landslag skall förnyas, det är framtiden som skall bejakas.

Kul ändå att se Stina Blackstenius på en nivå som man hoppats hon befunnit sig på lite oftare, särskilt i samarbetet med den företagsamma Johanna Rytting-Kaneryd. Men det är mittfältsdirigenter som måste uppfinnas och nu också, vilket känns ännu mera oroväckande, ett försvarsspel som måste repareras.

Han får mycket att stå i, Källström, när han nu skall greppa över allt. I ett förbund med nybörjare i den högsta ledningen, ett par landslag i omstart. Generalsekreterare, fotbollschef, teknisk direktör - kockarna är många. Kan de nu bara reda soppan så att vi får lite bättre smak i munnen?

 

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Göteborg är fyllt till bristningsgränsen av idrottsungdomar, det vet ni vid det här laget.  Så här ser det ut varje år.Detär handbollslag frånPartillecCup som har avslutats, men alla har inte hunnit lämna stan. Och nu kommer dagligen allt flera av  fotbollslagen i Gothia Cup, de som förbereder inledningen på på världens största fotbollsturnering för ungdomar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.