"Jag vill se mera av det här"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
1-0 mot Albanien. Det är det som historieböckerna kommer att berätta.
Det viktigaste av allt; en vinst för Thomasson och hans omstuvade landslag, en liten, liten fjäder i hatten som i alla fall berättar om ett steg åt rätt håll.
Godkänt alltså.
Svensk glädje på Friends. Gustaf Nilsson 24) har precis gjort 1-0 mot Albanien på Friends Arena. Foto: Jessica Gow / TT

 

Gissar att spelarna  totalt struntar i att Albanien sedan urminnes tider är ett landslag ur ett sortiment som svenska landslag alltid skall slå. Men tiderna förändras. I sommar är det Albanien som spelar EM, svenskarna som får en ledig månad och kan tittat på medan de stora elefanterna dansar. Det var nog segern, det där målet som 197 centimeter långe Gustaf Nilsson nickade in, som betydde mest den här kvällen på Friends när taket var på och, haspeln också. Grinden stängd. Sållet tätat.

Riskabelt övermod

Om det inte är en revolution vi ser, så är det i alla fall en spännande fas svensk landslagsfotboll befinner sig med en tuff dansk som har som sin främsta ambition att skapa ett snabbt spel, energisk attackfotboll, framåttänkande. Vi har lovat oss att visa tålamod men vara på vår vakt. Övermod ligger nära till hands, snabbt direktspel ger riskabla bolltapp, Thomassons fotboll kräver skärpta i passningarna och en balans i laget som stagar upp efter överkörningen nere i Portugal.
Thomasson har satt målen högt, han vet förhoppningsvis om att hans fotboll är riskabel, den kräver att spelarna individuellt kan mäta sig med  motståndarna de duellerar med. Det finns inte mycket kvar av det traditionella svensk trygghetsspelet, det som har gett en större styrka än vad spelarnas individuella nivår egentligen indikerar.
Smekmånaden för Thomasson tar nog slut i och med inledningsmatcherna mot Portugal och Albanien. En förbundskapten som inte bor i Sverige, inte talar svenska, inte sjunger svenska nationalsången, en som inte har mycket till övers för den traditionella svenska modellen, har nog inte mycket till skyddsnät att falla i om framgångarna uteblir.

Vi har sett det förut

Hans första match blev en kalldusch. Taktiken nere i Portugal var dömd att bli hårt straffad. Det ”svajade som en dyngrak sjöman”, skrev Simon Bank i Aftonbladet, ”Sverige ville inte försvara sig lågt - problemet var att de knappt försvarade alls”, menade Therese Strömberg i Expressen, Anders Lindblad i Svenska Dagbladet ansåg att portugiserna ”avslöjade de svenska bristerna retfullt enkelt” och i DN: skrev Johan Esk att ”Sveriges landslag åkte söderut för att se en gryning men det kompakta mörkret låg kvar”.
Premiärrecensionerna så dåliga att om det varit en teater hade det funnits risk för att lägga ner innan de planerande föreställningarna var genomförda.
Själv tyckte jag efter Thomassons programförklaring under sin första presskonferens att det lät väl naivt, att problemen i landslaget de senare året snarast varit brister i försvaret och att det var någonting som han med det snaraste måste hantera.
Vi har ju sett överoptimistiska förbundskaptener förut som överskattat sina spelare med för offensivt tänk och de har fått retirera ner i skyttegravarna igen.

Ett svårt beställningsjobb

Men ändå; jag vill se mera av det här. Att Nilsson-Lindelöf bryter sig loss ur backlinjen och trycker fram trupperna, att Emil Forsberg får vara en central spelfördelare (fast han kommer att få svårt att hålla nivån borta i USA) och det finns onekligen spännande attackspelare. Alexander Isak hade ingen lycka med sina skott men var aktiv, Gustav Nilssons längd borde utnyttjas med flera inlägg, unge Elanga blir det spännande att följa och Gyökeres utveckling nere i Portugal till en centertyp som vi inte sett på länge kan bli en avgörande faktor när det så småningom blir aktuellt med VM-kval.
Thomasson har fått en beställning med offensivare spel, ett bättre utnyttjande av de spelartyper som just nu dominerar landslaget, hans experiment är spännande osvenskt och det vore ju fantastiskt om han lyckades. För det är en underhållande fotboll han söker efter. Jag hoppas bara att han är så prestigelös att han korrigerar när så krävs. För det är ett svårt spel han vill få utfört. Det kräver precist fotbollssnickeri i hög fart, det krävs skärpa och ett jäkla hårt jobb dessemellan.
Och det krävs att grannlåten ibland ersätts av enkelhet och robustare tag, distinkta avslut istället för plotter och ett försvar med alla pjäser hemma när motattackerna kommer.
Fortsättning följer. Vi är idel ögon.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Biljetterna till Swedish Opens inledning i Båstad på måndagen går åt som smör i solsken. Vid lottningen skapades mötet Leo Borg mot Rafael Nadal! Rrena drömmen för arrangörerna!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.