Vamos mot Come on i avgörandet

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Kung Charles den tredje väntar i kulisserna. Han står beredd med adelsattributen.
Bara en match kvar för Gareth Southgate.
Han har nu suttit imponerande åtta år som Engelsk förbundskapten. De brukar vara mera kortlivade än så. Och ett EM-guld skulle tvinga alla att titulera honom Sir.
Här kommer han farande, Lamine Yamal fyller 17 år dagen innan finalen, men grabben är redan turneringens behållning. Foto:AP

 

Engelsk fotboll har alltid burits upp av starka profiler och ett gränslöst självförtroende. Det kan väl i svensk kontext endast jämföras med Helsingborgs IF som betraktade sig som ett allsvenskt lag även när de spelade i division tre. England är i princip alltid både världs- och europamästare ända tills omgivningen (resultaten) säger dem någonting annat och tvingar dem till en öl extra på puben för att svälja förtreten.

Inhopparnas succé

Men nu kan England blir Europamästare i fotboll. Det finns en sak som starkt talar för det. Lag som briljerat under större delen av turneringen håller sällan distansen ut, lag som till synes trevar sig fram (men har kapaciteten) kan bli livsfarliga när allt skall avgöras. I en ren och skär fotbollsanalys är det Spanien som sticker ut med det modernaste, fräckaste och effektivaste spelet, men med en Lord Nelsonskt inpräntat anda av att varje man måste göra sin plikt kan man aldrig räkna bort England. Fast vi gjort det nu ända sedan VM-guldet 1966. 
Det har känts under hela EM-turneringen och ända fram till semifinalen mot Nederländerna som att engelsmännen hållit tillbaka den enorma offensiva kraft som finns i laget med spelare som Bellingham, Foden, Saka, Kane med flera. Det var engelsmännens bästa match hittills,
Phil Foden, Premier Leagues främste spelare med 27 mål och 11 assist, hade äntligen steppat upp till i närheten av sin storhet och Harry Kane hade fått hjälp av den tyske domaren och hans VAR-entourage med att lägga upp bollen på straffpunkten och med klinisk precision kvittera holländarnas ledningsmål. (Ja, jag vet att vi skall skriva Nederländerna, Den Flygande Nederländaren och Nederlandäs-sås), det började dra ihop sig till förlängning och då gjorde Southgate något som kunde stått honom dyrt; bytte ut både Foden och Kane. Är han helt galen? Det kan ju bli straffar! 
Nu kan det bli en adelstitel istället. Inhopparna, 22-årige Cole Palmér (Chelsea) och Aston Villas 19-åriga stjärnskott Ollie Watkins kom in och förvandlade alla frågetecken till utropstecken, med en genial passning av Palmér och en klass-mål av årets assistkung (13 plus 27 mål) Watkins och plötsligt hade Southgate visat att det också fanns jokrar i leken som ingen riktigt att räknat med

Tidernas yngste

Efter mycket sömngångarfotboll blev det i alla fall två värdiga semifinaler och det kan bli en lysande final på Berlins moderniserade olympiastadion på söndag. Detta skrives i vissheten om att finalerna (särskilt inte i VM) sällan är turneringarnas bästa matcher. Spaniens Lamine Yamal fyller 17 år dagen innan finalen. Han var 16 år och 338 dagar när EM-turneringen drog igång, blott 15 år och 9 månader när han kastades in i Barcelonas ligamatch mot Real Betis i april ifjol. Han är ett av fotbollens underbarn men det mest anmärkningsvärda är , att han inte befinner sig i Tyskland på studieresa i fotbollens värld, för att göra några inhopp och känna på atmosfären.
Det spanska barnet  har spelat varenda match, gjort det som en vuxen, färdigutbildad fotbollspelare, han hotar, han har redan ett gott omdöme och till skillnad från många av de mest tekniskt begåvade och omhuldade gör han inte sina konster bara för att visa upp sig, han gör allt för laget. Han kan bli tidernas yngste Europamästare i fotboll, men när VM avgör nästa gång är han redan för gammal för sådana titlar. Pelé blev (och är alltjämt) är historiens yngste världsmästare (17 år och 8 månader) när Brasilien vann VM-guldet i fotboll i Stockholm 1958. 
Yamal har stått för avgörande passningar och han tog ett eget initiativ, kryssade in från sin kant och vände bort några spelare - fransmannen Adrien Rabiot bland andra, som tyckte att 16-åringen hade mera att bevisa i turneringen  - och borrade in ett elegant vänsterskruvat skott i närheten av det franska högerkrysset. Med perfekt timing, utsökt teknik och elegans. Det var svar på tal det.

För många matcher

Jag har ju alltid Aftonbladets turneringsbibel i närheten på mitt arbetsbord när jag följer de stora mästerskapen. Den håller stilen. På några inledande sidor tippar tjugo av tidningens skribenter hur det skall gå i EM. Ingen av dem har Spanien som vinnare. Det betyder inte att England är favorit på söndag. Man kan heller inte tala om fotbollens olika skolor för det är inte som det var förr. Då var det löpningar, styrka, långa bollar, inlägg, hårt arbete mot sydlänningarnas teknik, kvickhet och uppfinningsförmåga. Kreatören var en exklusivitet i engelsk fotboll.
Idag finns det briljanta fotbollstalanger av alla nationaliteter och inte minst årets EM har visat prov på det. Men visst finns nyanser och jag trodde nog att Belgien skulle visa mer, att Frankrike skulle gå till final, att Nederländerna skulle slå England och att Portugal skulle visa åter att landet producerar de mest tekniskt begåvade fotbollspelarna i Europa. 
Men jag tror bestämt att det är dags för spelarorganisationerna att sätta ner foten: ”Vi älskar fotboll och vi kan egentligen inte något annat, men det har blivit för mycket matcher, nu får ni lugna ner er.” Det är förstås Fifa och Uefa som ser hur pengaflödena ökar på nya marknader, med flera plattformar, flera matcher, flera turneringar, flera lag och kanske kommer också klubbarna en gång att säga ifrån. Att låna ut spelarna till de nationella lagen är ingen självklarhet. 
Flera lag har plockat  (ibland tvingade på grund av skador och avstängningar) framgångsrika spelare från bänken som haft kraft och lust nog att överraska. Spanien bland annat och, som nu senast Englands matchavgörande aktörer. Belgien och Portugal trodde blint på sina stjärnnamn, De Bruyne och Ronaldo, men ingen av dem kom in i matchen.
Spanien och England i final alltså; ”Vamos mot Come on”. En jättepokal och en adelstitel i potten.
 
 

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Bajsbakterierna i Paris kunde inte stoppa en OS-gren

Det blev faktiskt en triathlon-tävling i Seine.

 Miljarder har satsats för att rena floden  - till synes utan resultat menade många.Länge var det ovisst om tävlingarna kunde genomföras

Efter mycket tvekan kom ändå klartecknet på onsdagsmorgonen för dubbla triatlonlopp damerna i dag. Under tidig morgonen kom beskedet att vattenkvaliteten var tillräckligt bra för att simma i.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Max driver tittarrekord för Discoverys OS bevakning - närmare 1 miljard visningar efter dag två

Inför de olympiska spelen i Paris 2024 lanserade Warner Bros. Discovery flera nya funktioner på streamingtjänsten Max och redan under öppningshelgen hade antalet unika tittare överträffat de mest optimistiska förväntningarna.

För ungefär ett år sedan gjorde Malmö FF en kanonaffär. Hugo Larsson värvades av Eintracht Frankfurt och MFF fick in 100 miljoner kronor i övergångssumma. Det var inte bara ett historiskt högt belopp i MFF utan också rekord i Allsvenskan.