Eriksson i tennisens arbetarklass

Han är landslagsman och proffs i en av världens mest penningstinna idrotter. Möt här tennisspelaren Markus Eriksson, 27 år, som dragit in 108,046 dollar i prispengar. På tio år! Före skatt!
Foto Björn Lindgren / TT

 

Eriksson är alltså yrkeskollega med Roger Federer, Serena Williams och de andra fixstjärnorna vilkas framgångar visar att det går att bli ofantligt rik på att spela tennis.

Men det är Markus som ger en långt bättre bild av hur tillvaron ser ut för majoriteten proffs.

Han har som bäst varit rankad 347 i singel (290 i dubbel) och har i dag på plats 495 (368) fyra landsmän framför sig på listan.

Markus spelar i huvudsak på ITF-touren i så kallade Futures där han tagit fem singel- och 19 dubbeltitlar. Det är i Futures unga talanger tar sina första rankingpoäng och sina första stapplande steg i proffskarriären.

Men det är också där flertalet spelare ett antal år senare avslutar sina karriärer eftersom de saknar vad som krävs för att ta sig upp på Challengernivå vilket är steget under ATP-touren.

– Jag hoppas fortfarande på mer spel i Challengers och att kanske ta ytterligare något steg. I vilket fall som helst skulle jag en dag ångra mig om jag inte tog chansen, säger Markus till IA.

Prispengar räcker inte långt

Men hur har du råd att fortsätta? Runt en miljon kronor i prispengar före skatt räcker inte på långa vägar för att täcka utgifterna för tävlandet i så många år.

– Nej, det är klart att jag går back ganska ordentligt om man ser till prispengar kontra utgifter för resor, boende, mat och annat.

Så?

– Tack vare att jag spelar ligatennis går det runt. Jag har inte behövt be mina föräldrar om pengar för att kunna fortsätta och det känns skönt att vara självförsörjande. Men mer är det inte heller. Det gäller att snåla.

Och om det inte varit för ligaspelet?

– Nej, då hade jag absolut inte kunnat fortsätta att satsa.

Med en semifinal var Markus Eriksson bäste hemmaspelare i förra veckans Future i Karlskrona. I lördags flög han till Tyskland. I söndags spelade han ligatennis där. I dag flyger han hem för att spela veckans Future i Båstad.

– Det är självklart inget bra upplägg men det är nödvändigt. Jag har ingen möjlighet att planera mitt schema som jag skulle vilja utan får göra det bästa av situationen

11 000 kronor i prispengar

Semifinalen i Karlskrona gav 11 000 kronor i prispengar.

Utgifterna på runt 5 000 kronor är lite högre än vad han brukar ha på hemmaplan.

– Jag försöker alltid bo hos någon jag känner men jag känner ingen i Karlskrona så det fick bli hotell. Delade på ett dubbelrum, 400 kronor natten så det var ändå rätt okej.

Ovanpå det fem racketsträngningar a´ 150 kronor och mat.

Hemmatävlingar är värdefulla eftersom resekostnaderna hålls nere.

– I vissa länder finns så många Futures att spelarna inte behöver åka utomlands. Jag önskar det skulle finnas fler i Sverige och tänker inte minst på vad det skulle göra för alla unga spelare som är på väg upp.

Sverige har fyra Futures och fem ITF-turneringar för damer (se faktarutan). Efter beslut av Internationella tennisförbundet (ITF) har prisummorna ökat i år. För de svenska tävlingarna handlar det om en total ökning på 20 000 dollar för herr- och 15 000 dollar för damturneringarna. Samtidigt har en herr- och en damtävling försvunnit.

– Det är självklart bra med mer prispengar men vi ser också att många tävlingar lagts ner eftersom de inte har råd att fortsätta. Det innebär att startfälten är mycket starkare, i år är det extremt tufft, säger Markus Eriksson.

ITF-träsket?

Framtden får utvisa om han en dag ska ta sig upp på Challengernivå eller om han fastnar i vad många spelare – främst de som tagit sig därifrån – kallar ITF-träsket.

– Haha, för mig är det inget träsk. Jag älskar att träna och att tävla och skulle inte vilja göra något annat än just det här.

 

Jonas Arnesen

 

___

Jonas Arnesen kommenterar reportaget i en krönika här

Fakta

Svenska Futures (herrar): Karlskrona, Båstad, Jönköping, Falun (samtliga med 25 000 dollar i prispengar).

Svenska ITF-turneringar (damer): Båstad, Ystad, Lund (25 000 dollar), Djursholm och Näsbypark (15 000 dollar).

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.