Eriksson i tennisens arbetarklass

Han är landslagsman och proffs i en av världens mest penningstinna idrotter. Möt här tennisspelaren Markus Eriksson, 27 år, som dragit in 108,046 dollar i prispengar. På tio år! Före skatt!
Foto Björn Lindgren / TT

 

Eriksson är alltså yrkeskollega med Roger Federer, Serena Williams och de andra fixstjärnorna vilkas framgångar visar att det går att bli ofantligt rik på att spela tennis.

Men det är Markus som ger en långt bättre bild av hur tillvaron ser ut för majoriteten proffs.

Han har som bäst varit rankad 347 i singel (290 i dubbel) och har i dag på plats 495 (368) fyra landsmän framför sig på listan.

Markus spelar i huvudsak på ITF-touren i så kallade Futures där han tagit fem singel- och 19 dubbeltitlar. Det är i Futures unga talanger tar sina första rankingpoäng och sina första stapplande steg i proffskarriären.

Men det är också där flertalet spelare ett antal år senare avslutar sina karriärer eftersom de saknar vad som krävs för att ta sig upp på Challengernivå vilket är steget under ATP-touren.

– Jag hoppas fortfarande på mer spel i Challengers och att kanske ta ytterligare något steg. I vilket fall som helst skulle jag en dag ångra mig om jag inte tog chansen, säger Markus till IA.

Prispengar räcker inte långt

Men hur har du råd att fortsätta? Runt en miljon kronor i prispengar före skatt räcker inte på långa vägar för att täcka utgifterna för tävlandet i så många år.

– Nej, det är klart att jag går back ganska ordentligt om man ser till prispengar kontra utgifter för resor, boende, mat och annat.

Så?

– Tack vare att jag spelar ligatennis går det runt. Jag har inte behövt be mina föräldrar om pengar för att kunna fortsätta och det känns skönt att vara självförsörjande. Men mer är det inte heller. Det gäller att snåla.

Och om det inte varit för ligaspelet?

– Nej, då hade jag absolut inte kunnat fortsätta att satsa.

Med en semifinal var Markus Eriksson bäste hemmaspelare i förra veckans Future i Karlskrona. I lördags flög han till Tyskland. I söndags spelade han ligatennis där. I dag flyger han hem för att spela veckans Future i Båstad.

– Det är självklart inget bra upplägg men det är nödvändigt. Jag har ingen möjlighet att planera mitt schema som jag skulle vilja utan får göra det bästa av situationen

11 000 kronor i prispengar

Semifinalen i Karlskrona gav 11 000 kronor i prispengar.

Utgifterna på runt 5 000 kronor är lite högre än vad han brukar ha på hemmaplan.

– Jag försöker alltid bo hos någon jag känner men jag känner ingen i Karlskrona så det fick bli hotell. Delade på ett dubbelrum, 400 kronor natten så det var ändå rätt okej.

Ovanpå det fem racketsträngningar a´ 150 kronor och mat.

Hemmatävlingar är värdefulla eftersom resekostnaderna hålls nere.

– I vissa länder finns så många Futures att spelarna inte behöver åka utomlands. Jag önskar det skulle finnas fler i Sverige och tänker inte minst på vad det skulle göra för alla unga spelare som är på väg upp.

Sverige har fyra Futures och fem ITF-turneringar för damer (se faktarutan). Efter beslut av Internationella tennisförbundet (ITF) har prisummorna ökat i år. För de svenska tävlingarna handlar det om en total ökning på 20 000 dollar för herr- och 15 000 dollar för damturneringarna. Samtidigt har en herr- och en damtävling försvunnit.

– Det är självklart bra med mer prispengar men vi ser också att många tävlingar lagts ner eftersom de inte har råd att fortsätta. Det innebär att startfälten är mycket starkare, i år är det extremt tufft, säger Markus Eriksson.

ITF-träsket?

Framtden får utvisa om han en dag ska ta sig upp på Challengernivå eller om han fastnar i vad många spelare – främst de som tagit sig därifrån – kallar ITF-träsket.

– Haha, för mig är det inget träsk. Jag älskar att träna och att tävla och skulle inte vilja göra något annat än just det här.

 

Jonas Arnesen

 

___

Jonas Arnesen kommenterar reportaget i en krönika här

Fakta

Svenska Futures (herrar): Karlskrona, Båstad, Jönköping, Falun (samtliga med 25 000 dollar i prispengar).

Svenska ITF-turneringar (damer): Båstad, Ystad, Lund (25 000 dollar), Djursholm och Näsbypark (15 000 dollar).

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

På fredagseftermiddagen kom utslaget från CAS som resultat av de svenska idrotternas protester sedan de inte hade blivit uttagna till OS  i Paris. 

Deras  yrkande att ändå få klartecken och kunna resa till OS nobbades, vilket var ganska väntat, enligt advokaten Karl Ole Möller som var de fem atleternas  talesman. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.