Ledarna tycks inte vara värda något

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Willy Berggren är den typiske eldsjälen.Oförtröttligt och oegennytttigt har han haft en energi och uthållighet årtionde efter årtionde.  Kamratskap och gemenskap är hans självklara hedersord. Willy har också förmågan att kunna uttrycka sig skriftligt och har därför blivit en uppskattad krönikör här på idrottens Affärer. Alltid präglad av ett glatt sinne, tills nu! 

Det kom flera tips om idrottens visesselblåsare, ett synnerligen märkligt occh skandallöst system där skvaller och lögner får legitimitet och straffar människor. Först var det synnerligen märkliga historien i Ärla IF, som vi har skrivit om i flera artiklar här på sajten. Sedan kom rapporter om nya, liknande fall. Själv betraktade jag dem som icke trovärdiga utan mera som trams. Folk borde väl vara rakryggade och kunna prata med varandra!

  • Men vad värre var. och det jag var fast övertygad om - att sådant här klarar klubbar och förbund att reda ut. Men det sker inte alls. hängivna idrottsledareblir straffade och avstängda. Om de här historierna skriver Willy initierat, Ni borde läsa för att veta vilket sjukt regelsystem som gäller, hur ruttet det är. Nästa gång kan det vara din klubb som behandlas likat illa, så läs  Willys  rapportWilly är heligt förbannad, med all rätt./Thomas Ejderhov, IA:s chefredaktör

Willys befogade ilska

 Jag har upprepande engagerat mig i Turerna runt Ärla IF godtog friidrottsförbund okritiskt  när jag fick höra om den hemligstämplade anmälan från en missnöjd och allmänt ”stökig” ung tjej reagerade jag direkt. Än värre blev det när det steg för steg visade sig att ingen oberoende utredning gjorts, att det inte fanns några vittnen - och trots att över 20 aktiva tydligt försvarade sina tränare, många föräldrar och, fd aktiva likaså, fanns det ingen pardon..

Konsekvenserna för ledarna inom Ärla IF friidrott är på många sätt ett livstidsstraff. Här valde friidrottsförbundet att INTE försöka ta sina egna i försvar - eller åtminstone ge dem fair chans att försvara sig. I stället gav man grönt ljus för de alltmer märkliga figurerna i Ärlas huvudstyrelse att starta rena trakasserier av Bjarne, Janne, Jennie, Marit och Gunnar.

Nu höjs temperaturen i detta. jag har informerat  RF, men Björn Eriksson skyller ifrån sig. JO och JK likaså. Nu visar Uppdrag Granskning, Kaliber med  flera visar stort intresse för själva sakfrågan om idrottens rätt att inrätta egen domstol. Den nye Justitieministern har nu fått en anmälan på sitt bord. Ni läste kanske DN-artikeln om Anna Lindberg i går. Hon och Simsportförbundet är inte förskonade. Fler rapporter från idrottsförbund har det förvarnats om. Där ute finns många liknande fall som snart kommer i ljuset. 

Måste värna om ledarna

En anmälan till KAS förbereds just nu av en växande grupp ledare. Vad vill jag nu med detta? Jo, givetvis att  vännerna i Ärla friidrott  känner ett stöd, då dagens situationen är helt vansinnig

Willy Berggren

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen