Krävs översyn av alla idrottsplatser i huvudstan
Andra inslaget i serien av Willy Berggrens betraktelse avStockholms idrott- I huvudstan finns25 procent av all idrott i landet. Men bristen på stöd, total frånvaro på samtal, och ignorerande gör att föreningar och det ideella ledarskap upplever stora problem
Lantbrukare Petersson upplät sin åker till en idrottsplats i idrottens barndom…
Men, länge var idrotten mest avkoppling efter dagligt hårt fysiskt arbete. När villkoren förändrades, när industraliseringen övertog mycket av det fysiska arbetet ökade intresset för idrott.
Senare inleddesbyggandet av ändamålsenliga arenor. Vartefter idrotten utvecklades och engagerade fler och fler ökade tillgängligheten till anläggningarna och samhället tog allt större ansvar.
Antal arenor bara växer
Sverige har byggt upp en imponerande mängd anläggningar för idrott. Vilken ort man än besöker finns idrottsanläggningar av skilda slag. Kommunerna vill verkligen utforma väl fungerande idrotts och motionsfaciliteter.
Antalet idrotter som utövas växer ständigt. Den motions och hälsorörelse som startade vid krigsslutet har idag en rik flora av efterföljare.
Men, hur har utformningen av våra idrottsanläggningar följt dessa idrottens utövande över tid? På många sätt vill jag påstå, vi har mil efter mil av vandringsleder, löpspår, cykelleder, utelek, hallar och arenor.
Vid många skolor har fina aktivitetsytor växt upp – finansierade av respektive kommun.
Hur används våra idrottsanläggningar? Miljarder har ju investerats framförallt de senaste 50 åren. Är de ändamålsenliga? Svar: Ja, nja och nej!
Här finns ett feltänk
Användarna – vuxna som oftast arbetar dagtid, barn och unga i skola finns sällan på allmänna idrottsanläggningar. I en amatörundersökning vi gjort i Stockholm har vi regelbundet besökt 20 stora idrottsplatser.
Under hela året är dessa nästintill helt tomma 07.00 – 16.30. Sen domineras dessa av barnfotboll under några få timmar där varje yta upptas av en idrott. Till fotbollens försvar ska sägas att aktiviteten är imponerande. Men, föräldraledd, aldrig i anslutning till skoldagens slut utan alltid då även andra idrotter behöver arenorna. Här återknyter jag till min förra artikel om ” vem, vad, varför och hur, när och vad”.
Däremot är byggande av skatebanor, BMX-banor och ett antal näridrottsplatser intill lokala skolor en succé! Dessa fungerar verkligen kanonbra och attraherar barn/unga och är dessutom spontanidrott.
Välskötta, men tomma
Då kommer frågan om hur vi utformar dagens idrottsarenor – som ligger tomma större delen av dygnet! Varför fortsätter vi bygga arenor som utgår från de behov som fanns 1950? Dagens anläggningar är välskötta – men tomma, ensidiga, trista och utformade efter de som mest ropar efter ännu fler konstgräsytor och dyra hockeyhallar. Bara i Stockholms stad finns 110 konstgräsplaner som alla ligger tomma hela dagarna. Till vilken nytta, för vem? Dessutom, på grund av att personalen är liten med flera anläggningar att sköta finns sällan material och utrustning att använda. Hur kul är det för barn och unga när de besöker en IP?
Om våra framförallt utearenor är till för många borde det självklart analyseras hur skattepengar ska användas – anläggningar som lockar till spontanidrott, anläggningar som fyller betydligt större behov än att sparka boll några timmar.
Vi borde bygga anläggningar som lockar till joggning och löpning i vacker inramad miljö med buskar, träd och blommor tiofalt mer än idag, ytor för styrketräning (in med utegym på IP!). BMX-banor, skateramper, mängder av småidrotter, balans och klätterbanor, klätteranläggning – mera, mera, mera så att barn, unga, motionärer, klubbar i många idrotter och befintliga lockas att vara där. Dessutom måste det ”dukas” upp med utrustning och materiallättillgängligt. Idag är det som finns inlåst i förråd och erbjuder verkligen inte till spontanidrott. För ungas motivation är detta förödande.
Mer rehabträning
Att många jobbar eller går i skolan och inte har tid att idrotta dagtid är inget svar på det minimala utnyttjandet. 30 procent av alla anställda idag arbetar andra tider på dygnet, många barn och unga har håltimmar eller kort skoldag, mängder av fysiskt aktiva pensionärer borde lockas dit. Rehabträning kunde bli en självklarhet. Förskola, grundskola och gymnasieskolor ska självklart förlägga sina idrottsdagar hit.
Nu kanske någon vill påpeka att vi har ju massor av hallar som används jättemycket. Nja, det är samma här. Även hallarna byggs efter traditionellt nyttjande. Här behövs många fler multihallar, Inte bara de klassiska lagidrotterna. Skolorna har förtur dagtid men använder sina hallar periodvis mycket men, också i perioder sporadiskt. Kvällstid är det fullbelagt. Även våra hallar måste ses över och få mycket större nyttjande över dygnet
Det mesta pekar på behov av mångfaldigt nyttjande av våra anläggningar, större delen av dygnet. Se på våra moderna lekplatser. De är föredömen i detta och inbjuder till spontan lek.
Utforma så att det finns massor att göra, erbjud material och utrustning som lockar många och ofta. Anställ duktiga idrottare, ledare och tränare att finnas tillgängliga dagtid som välkomnade och hjälp till alla som vill vara på anläggningarna. Idag ligger merparten arenor tysta och tomma. Personal stressar mellan anläggningar och sällan tid att hjälpa och välkomna besökare. Material och utrustning är inlåsta. Fel tänkt!
Vems är felet?
Ja, som jag skriver, det handlar mest om attityder, konservativa och tröga system, brist på förändringsbenägenhet, lösningar – ”vi har alltid gjort så här” men också behov av ordentlig finansiering.
I nästa och min sista artikel föreslår ju radikala förändringar hur idrott och samhälle kan arbeta för att aktivera fler i idrott, hälsa och rörelse.
Mest lästa just nu
AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.
Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton.
På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.
I slutet av året öppnar Göteborgs Tenniscenter, efter ombyggnad och anpassning av en anläggning som tidigare var Padel Center Delsjön.
Bakom satsningen står fem göteborgare med ett stort engagemang för svensk tennis. En av dessa är den förre storspelaren Magnus Gustafsson som nu får en permanent bas för sin verksamhet som sedan 2012 är inriktad mot att utbilda och utveckla unga talanger i regionen.
De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.
Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt och tänker framför allt på åren 1975-91
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Piteå HC fick den gångna helgen ett härligt besked. Klubben tog hem veckans premiumvinst, win–win, på 100 000 kronor i senaste dragningen av Folkspels nya JOYNA-lotteri.
– Så välkommet. Vi har många hål att fylla, säger ordförande Kjell-Anders Johansson.
Nu är vi långt från Tipsextra... Premier Legaue i TV serveras vid tio supersöndagar med välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.
– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar