Idrott i dag - en helt annan verklighet

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

700 mer eller mindre ledande personer inom svensk idrott samlades i Uppsala för Riksidrottsmötet . Då borde mycket vettigt komma fram. Själv funderar jag på vad de kan tänkas ta upp denna gång utöver oändliga tal om hur förträfflig svensk idrott är och oändligt med priser till förtjänta idrottsledare.

Men, sen…Vad avhandlas? Seriösa diskussioner om varför antalet aktiva föreningar halverats de senaste 30 åren? Tror inte det. Kanske om varför RF med sina distrikt idag mest pratar värdegrund, barnidrott, integration, jämställdhetsfrågor, behoven av fler idrottsytor (trots att dessa ligger tomma 20 timmar om dygnet)… Tror inte det heller.

Idrottens kranka blekhet. Få ledare och färre ungdomar.

Var finns analysen, debatten, strategiska besluten?

De stora frågorna om svensk idrotts betydelse, vad vi vill vara, hur våra föreningar ska få drägliga förhållanden, hur klubbarna ska slippa ses som ”kunder” som ska betala för sig, hur vi ska återvinna eldsjälarna som balans mot ett snabbt växande föräldraengagemang (en gång i veckan-ledare), hur samhällets krav på byråkrati-administration effektivt tar död på alltfler ledares vilja att engagera sig.

Frågor som kräver svar

  • Den stillasittande tonårsgenerationen som förskräckande snabbt försvunnit från idrotten måste återvinnas – varför vi inte kämpar för fler idrottstimmar i skolan?men hur? Var tog frågorna om att bygga kompetens vägen? 
  • Kommer man också att diskutera varför samhället – som enligt tidigare generation tillåtits villkora stödet trots att idrotten skulle vara suverän i förfogandet av medel? (Karl Frithofson ). 
  • Idag finns ju detaljregler för varje krona. Varför blev det så? Varför höll ni inte emot?
  • Varför är plötsligt idrottsrörelsen ansvarig för varje barns väl och ve på fritiden?
  • När togs de besluten? Mig har ingen frågat trots 55 år som klubbledare.

Det är så många frågor som för länge sedan borde varit huvudfrågor – för att stärka och utveckla svensk idrott.

Tack vare alla enskilda ledare

Trots detta totalt missriktade arbete lyckas många idrotter att lyfta sig, faktiskt. 

Åter är det engagerade och kraftfulla ledare som med drive tar sin idrott framåt. Men, sällan har RF gått i täten. 

En mer konflikträdd organisation finns inte i vårt land.

Kära ansvariga i RF, tänk om det skulle vara så att en ny generation ledare nu kliver fram – som vill diskutera de stora och viktiga frågorna – lyfter samtalen över de ständiga leende befattningshavarna som alltid ärså positiva men aldrig får nåt synligt gjort .I RF styr ”samförståndets diktatur”. Ingen har någon bestämd åsikt om någonting. Saker ”processas”. Plötsligt finns beslut men, ingen ansvarig.

De senaste åren har jag själv varit med i tre områden där inget väsentligt sker:

Inget sker, absolut noll

En ny syn på utvecklandet av idrottsanläggningar

- En arbetsgrupp presenterade ett helt nytt tänk- utan någon som helst reaktion.Enkelt och rakt som skulle påverka mängder av medborgare: Fyll varje anläggning med attraktiva ytor som lockar barn, unga, bredd, elit, vuxna och veteraner till spontan fysisk aktivitet.

Idag används stora anläggningar endast av en eller två idrotter – på deras villkor och endast få timmar per dygn – under varm årstid. Resultat: Total tystnad. 

Elitidrottarens dubbla karriärer (livet efter karriären)

- En nationell satsning på utbyggt stöd inom elitidrott och högre studier

- Idag slutar merparten av landets talanger alltför tidigt. 

- Den första vågen efter grundskolan, den andra efter gymnasiet, den tredje efter högskolan.

Stödet är pinsamt dåligt och Sverige ligger oceaner efter de flesta nationer i västvärlden. Det pratats och pratas men händer väldigt lite.

Samtidigt rapporteras hur landets elitidrottare lever under existensminium.

Visselblåsningens förfärliga konsekvenser

- RF:s roll som ”idrottens egen domstol”. Visselblåsning från en enda miss-

nöjd idrottare förstör livet för en ledare/tränare som under årtionden vigt sitt liv åt idrotten. På oerhört svaga grunder sällar sig RF med stöd av SISU, specialförbund m fl – där ingen utredning sker, där bevis saknas, bara påståenden, anklagelser konkretiseras sällan. I den ovan beskrivna

samförståndskulturen ställer sig idrotten bakom den fört framförda anklagelsen, ledaren fälls oftast ohörd. Ingen är ansvarig. Någon missnöjd

idrottare ofta med föräldrar som har egen agenda driver detta till absurbda konsekvenser.

Framtidens hårda bestraffning

”Den döende elefanten” - svensk idrott behöver något mycket, mycket bättre. En aktiv och arbetande organisation. Får detta fortgå kommer svensk idrott som vi känner den att vara död om 20-30 år. Det blir som med miljön… Plötsligt är det försent.

Willy Berggren

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.