Idrott i dag - en helt annan verklighet

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

700 mer eller mindre ledande personer inom svensk idrott samlades i Uppsala för Riksidrottsmötet . Då borde mycket vettigt komma fram. Själv funderar jag på vad de kan tänkas ta upp denna gång utöver oändliga tal om hur förträfflig svensk idrott är och oändligt med priser till förtjänta idrottsledare.

Men, sen…Vad avhandlas? Seriösa diskussioner om varför antalet aktiva föreningar halverats de senaste 30 åren? Tror inte det. Kanske om varför RF med sina distrikt idag mest pratar värdegrund, barnidrott, integration, jämställdhetsfrågor, behoven av fler idrottsytor (trots att dessa ligger tomma 20 timmar om dygnet)… Tror inte det heller.

Idrottens kranka blekhet. Få ledare och färre ungdomar.

Var finns analysen, debatten, strategiska besluten?

De stora frågorna om svensk idrotts betydelse, vad vi vill vara, hur våra föreningar ska få drägliga förhållanden, hur klubbarna ska slippa ses som ”kunder” som ska betala för sig, hur vi ska återvinna eldsjälarna som balans mot ett snabbt växande föräldraengagemang (en gång i veckan-ledare), hur samhällets krav på byråkrati-administration effektivt tar död på alltfler ledares vilja att engagera sig.

Frågor som kräver svar

  • Den stillasittande tonårsgenerationen som förskräckande snabbt försvunnit från idrotten måste återvinnas – varför vi inte kämpar för fler idrottstimmar i skolan?men hur? Var tog frågorna om att bygga kompetens vägen? 
  • Kommer man också att diskutera varför samhället – som enligt tidigare generation tillåtits villkora stödet trots att idrotten skulle vara suverän i förfogandet av medel? (Karl Frithofson ). 
  • Idag finns ju detaljregler för varje krona. Varför blev det så? Varför höll ni inte emot?
  • Varför är plötsligt idrottsrörelsen ansvarig för varje barns väl och ve på fritiden?
  • När togs de besluten? Mig har ingen frågat trots 55 år som klubbledare.

Det är så många frågor som för länge sedan borde varit huvudfrågor – för att stärka och utveckla svensk idrott.

Tack vare alla enskilda ledare

Trots detta totalt missriktade arbete lyckas många idrotter att lyfta sig, faktiskt. 

Åter är det engagerade och kraftfulla ledare som med drive tar sin idrott framåt. Men, sällan har RF gått i täten. 

En mer konflikträdd organisation finns inte i vårt land.

Kära ansvariga i RF, tänk om det skulle vara så att en ny generation ledare nu kliver fram – som vill diskutera de stora och viktiga frågorna – lyfter samtalen över de ständiga leende befattningshavarna som alltid ärså positiva men aldrig får nåt synligt gjort .I RF styr ”samförståndets diktatur”. Ingen har någon bestämd åsikt om någonting. Saker ”processas”. Plötsligt finns beslut men, ingen ansvarig.

De senaste åren har jag själv varit med i tre områden där inget väsentligt sker:

Inget sker, absolut noll

En ny syn på utvecklandet av idrottsanläggningar

- En arbetsgrupp presenterade ett helt nytt tänk- utan någon som helst reaktion.Enkelt och rakt som skulle påverka mängder av medborgare: Fyll varje anläggning med attraktiva ytor som lockar barn, unga, bredd, elit, vuxna och veteraner till spontan fysisk aktivitet.

Idag används stora anläggningar endast av en eller två idrotter – på deras villkor och endast få timmar per dygn – under varm årstid. Resultat: Total tystnad. 

Elitidrottarens dubbla karriärer (livet efter karriären)

- En nationell satsning på utbyggt stöd inom elitidrott och högre studier

- Idag slutar merparten av landets talanger alltför tidigt. 

- Den första vågen efter grundskolan, den andra efter gymnasiet, den tredje efter högskolan.

Stödet är pinsamt dåligt och Sverige ligger oceaner efter de flesta nationer i västvärlden. Det pratats och pratas men händer väldigt lite.

Samtidigt rapporteras hur landets elitidrottare lever under existensminium.

Visselblåsningens förfärliga konsekvenser

- RF:s roll som ”idrottens egen domstol”. Visselblåsning från en enda miss-

nöjd idrottare förstör livet för en ledare/tränare som under årtionden vigt sitt liv åt idrotten. På oerhört svaga grunder sällar sig RF med stöd av SISU, specialförbund m fl – där ingen utredning sker, där bevis saknas, bara påståenden, anklagelser konkretiseras sällan. I den ovan beskrivna

samförståndskulturen ställer sig idrotten bakom den fört framförda anklagelsen, ledaren fälls oftast ohörd. Ingen är ansvarig. Någon missnöjd

idrottare ofta med föräldrar som har egen agenda driver detta till absurbda konsekvenser.

Framtidens hårda bestraffning

”Den döende elefanten” - svensk idrott behöver något mycket, mycket bättre. En aktiv och arbetande organisation. Får detta fortgå kommer svensk idrott som vi känner den att vara död om 20-30 år. Det blir som med miljön… Plötsligt är det försent.

Willy Berggren

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det är en synnerligen märklig situation som råder på Svenska Fotbollförbundet. Avgående generalsekreteraren, Håkan Sjöstrand, förhandlar med förbundskaptenen, Janne Andersson om dennes framtid som redan framstår som synnerligen osäker.

Två tidigare oumbärliga krafter kan efter nyår faktiskt vara arbetslösa... 

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Micke Thoren var till synes outtröttlig. Men efter 14 år som vd för En Svensk Klassiker och ideliga nya påhitt för att locka motionsbenägna människor kände han att gränsen var nådd. Nu skulle nån annan få överta ansvaret att locka och inspirera ung som gammal. På onsdagen presenterades ersättaren, 50-årige Johan Grundin med genomförd en klassiker, som 25-åring, på sitt cv, men med desto mer digital kunskap från bilindustrin och konsumentvaror, men närmast som marknadschef för Google Sverige.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen