Behovet-nyttan dokumenterad, ändå nobben
Vem bryr sig om unga ambitiösa idrottare?
1971 startades Riksidrottsgymnasierna i Sverige. Hos merparten konstateras att nästan 50 procent av eleverna når landslagsnivå. Och genomgående har de bra studieresultat.
I dag finns ca 65 orter med idrottsgymnasium inom olika idrotter. Inte ett enda i Stockholm.
Behovet och nyttan är bevisligen god. Syfte och verkan är inte annat än positiv. Ändå fungerar inte systemet , de får inte stöd och uppbackkning

Vi tog reda på hur många ”elitidrottare” som finns i Stockholm?
Utifrån 54 tillfrågade specialförbunds kriterier om elit hittade vi 4 560 killar och tjejer
Tidigare har vi genomfört en enkät om våra unga idrottares behov. Nästan 1000 individer svarade följande:
Så tycker de unga
- Livet är för stressigt, jag tränar ca 4 tim/dag, reser 2 tim/dag
- Jag sover för lite, hinner inte mer, snitt ca 7 timmar
- Tränarens kompetensnivå. 90 procent av de unga trodde inte att deras tränare kunde föra dem till deras drömmars mål.
- ”Jag vet inte var jag kan hitta information om hur man kombinerar utbildning och elitidrott”
De senaste 30 åren har tränarna på dessa idrottsgymnasium efterfrågat en fortsättning efter gymnasietiden.
”Det är ju när man är 20 år om den allvarliga toppsatsningen börjar!
Var är det stöd som behövs”?”
Några få idrotter bygger egen intern kultur (lagidrotter som fotboll, innebandy, ishockey, handboll mm).
Övriga måste luta sig mot ett föreningsliv där deras talanger finns ute i klubbarna med mestadels fritidstränare som sitt stöd.
När RF inte förmår driva denna fråga tar lokala initiativ över. I Falun, Umeå, Karlstad, Östersund, Växjö och
Malmö skedde just detta. Här finns en överlevnadsinstinkt där man vill vårda sina idrottare. Lokalt har många bra initiativ skett.
men i huvudstaden, Nordens största stad, Stockholm, finns inget, idrottsgymnasium.
Här är man rentav fientlig till elitidrott. Man vill inte ens försöka
Som att prata med en vägg
kommunicera med politiker och beslutsfattare är att försöka prata med en vägg, fel med gelé! Ingen svarar, ingen bryr sig.
När RF efter många års velighet äntligen försökte göra något samordnat och startade Riksidrottsuniversitetet kändes
det hoppfullt. Men kvarnarna mal oerhört långsamt. De 4560 idrottare vi kommunicerat med hat förmodlingen ännu
inget hört om något nytt stöd trots snart fem år av pratande….
Men, frågan som måste ställas är grundläggande….
Är det någon som bryr sig?
Vem bryr sig om de enskilda idrottarna? Redan 2012 sammanställdes undersökningen om idrottarens behov.
Idrottsgymnasierna har aldrig fått plats i Stockholm. Staden ville inte stötta, RF drev inte på….Tiden går, tick, tack.
Ett väl organiserat stöd inom utbildning och idrott är i hela västvärlden känt och beprövat, bevisats som något bra, som ger bra studie och utbildningsresultat, kostar lite, ger idrottarna det som de efterfrågar och behöver.
I Berlin, Köpenhamn, Amsterdam, Bryssel, Oslo m fl fungerar detta utmärkt. Men, där är också deras politiker
positiva och bidrar, deras motsvarighet till RF likaså. Varför inte hos oss?
Vem fasen är det som stretar emot?
Mest lästa just nu
Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte blev som det var tänkt.
Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.
– Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand
All mat som blir över från Blodomloppet Stockholm den 13-14 juni skaskänkas till akutboenden i staden redan samma kväll. Initiativet, som görs i samarbete med Stockholms Stadsmission och DB Schenker, innebär att fler människor som lever i utsatthet kan äta sig mätta.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.
Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.
Expressen har tagit ett nytt, kreativt grepp. Med början på onsdagen inleds den nya podden: "Läget". Varje vardag släpps en nytt avsnitt med mix av nyheter. Där finns Sport men också nöje, krim, politik och längre fördjupningar.
– Vi vill fånga lyssnaren som är i farten och snabbt vill få en uppdatering på väg hem från jobbet eller skola, när de handlar, lagar mat eller tränar, säger programledaren Sally Sjöberg.
SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.
En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden. Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.
Skriv kommentar