Nils, han är en verklig vinnare!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vilken fantastisk idrottsman – och vilken viktig person!

Han kom när vi behövde honom som mest. Från ”ingenstans” (nåja, han har satsat enormt under många år)

Han intog skrinnararenan – och som han gjort det. Den uppvisning Nils van der Poel bjöd oss på en uppvisning vid OS-finalen på 5000 meter var makalös. å fredagen gör han entre igen.

En vinnare - en roll som Nils van der Poel älskar.

Trots flera sekunders underläge avslutade han så enormt och segrade. När vi hesa och darriga fick höra intervjun en stund senare gjorde han det igen…lugnt, eftertänksamt svarade han som få andra. Så klokt, mänskligt, Inga floskler…Tack Nils! svensk idrott behöver dig. Du tillför så mycket, det vi som verkar inom idrotten så väl behöver.

Ute i våra klubbar, i idrottens vardag samlas unga för träning, analyser, taktik, teknik…Våra ambitiösa tränare och ledare gör verkligen sitt bästa. Deras hängivna arbete och tankar lyfter unga människor både till idrottsliga

höjder och får dem att mogna som individer.

Men, det finns men även i detta….trender, tyckanden, forskning, resultat och slutsatser som påverkar oss alla. 

Liksom i andra områden blir det dominerande uppfattningar där de flesta faller in i samma mainstream och följer rådande åsikter vilket styr idrottens vardag – och den träning som bedrivs. Mycket har sagts om ”tidig specialisering”.

En kreativ idrottsman

Men idrotten är minst lika mycket fast i uppfattningar och kultur hur just deras idrott ska och bör bedrivas även på elit och breddnivå. Vi blir alla konservativa och håller ofta fast vid det som känns tryggt och säkert.

Så kommer en ung klok och kreativ toppidrottare och bryter vedertagna mönster. Det är lätt att tänka sig en skridskoåkare tugga varv efter varv – påhejad av tränare som tjatar teknikdetaljer. Visst, Nils och hans duktiga

tränare, Johan Röjler, är säkert extremt noga. Men, de öppnar dörren för helt andra former av tuff, omväxlande och för honom utvecklande träning. Det är som om fotbollsspelare skulle tävla i Tiomilaorientering, en simmare att cykla Vätternrundan, ett ungdomslag lär sig tunga lyft, löpare tränar enbenshopp i slalombacke – helt seriöst.

Hans intellekt

Jag älskar Nils van der Poel – inte bara för hans enastående skridskoprestationer…Lika mycket för hans eftertänk-

samma reflektioner – och för banbrytande konkreta genomförande av helt annorlunda träningsidéer.

Mer sånt! Stort, stort tack, Nils! Du är så viktig för svensk idrott.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tillväxtverket svarar nu på idrottsrörelsens skarpa kritik avseende den statliga myndighetens återbetalningskrav på svenskt föreningsliv, totalt 72,6 miljoner i utbetalat stöd vid korttidsarbete under pandemin, med början i mars 2020.

Kommunen ger Växjös föreningar 45 miljoner till energibesparande åtgärder. När Arenastaden tillkom i Växjö för cirka tio år sedan var det en investering på 700 miljoner. Vissa hävdar att med allt kom det upp i miljarden. Med 15 minuters gångväg från centrum finns 14 olika arenor. Kostnaderna hölls nere erftersom föreningarna själva gjorde upphandlingen. Då var det en trendbrott i Sverige.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande  i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.

 Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.

-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.