Nils, han är en verklig vinnare!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vilken fantastisk idrottsman – och vilken viktig person!

Han kom när vi behövde honom som mest. Från ”ingenstans” (nåja, han har satsat enormt under många år)

Han intog skrinnararenan – och som han gjort det. Den uppvisning Nils van der Poel bjöd oss på en uppvisning vid OS-finalen på 5000 meter var makalös. å fredagen gör han entre igen.

En vinnare - en roll som Nils van der Poel älskar.

Trots flera sekunders underläge avslutade han så enormt och segrade. När vi hesa och darriga fick höra intervjun en stund senare gjorde han det igen…lugnt, eftertänksamt svarade han som få andra. Så klokt, mänskligt, Inga floskler…Tack Nils! svensk idrott behöver dig. Du tillför så mycket, det vi som verkar inom idrotten så väl behöver.

Ute i våra klubbar, i idrottens vardag samlas unga för träning, analyser, taktik, teknik…Våra ambitiösa tränare och ledare gör verkligen sitt bästa. Deras hängivna arbete och tankar lyfter unga människor både till idrottsliga

höjder och får dem att mogna som individer.

Men, det finns men även i detta….trender, tyckanden, forskning, resultat och slutsatser som påverkar oss alla. 

Liksom i andra områden blir det dominerande uppfattningar där de flesta faller in i samma mainstream och följer rådande åsikter vilket styr idrottens vardag – och den träning som bedrivs. Mycket har sagts om ”tidig specialisering”.

En kreativ idrottsman

Men idrotten är minst lika mycket fast i uppfattningar och kultur hur just deras idrott ska och bör bedrivas även på elit och breddnivå. Vi blir alla konservativa och håller ofta fast vid det som känns tryggt och säkert.

Så kommer en ung klok och kreativ toppidrottare och bryter vedertagna mönster. Det är lätt att tänka sig en skridskoåkare tugga varv efter varv – påhejad av tränare som tjatar teknikdetaljer. Visst, Nils och hans duktiga

tränare, Johan Röjler, är säkert extremt noga. Men, de öppnar dörren för helt andra former av tuff, omväxlande och för honom utvecklande träning. Det är som om fotbollsspelare skulle tävla i Tiomilaorientering, en simmare att cykla Vätternrundan, ett ungdomslag lär sig tunga lyft, löpare tränar enbenshopp i slalombacke – helt seriöst.

Hans intellekt

Jag älskar Nils van der Poel – inte bara för hans enastående skridskoprestationer…Lika mycket för hans eftertänk-

samma reflektioner – och för banbrytande konkreta genomförande av helt annorlunda träningsidéer.

Mer sånt! Stort, stort tack, Nils! Du är så viktig för svensk idrott.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Göteborg är fyllt till bristningsgränsen av idrottsungdomar, det vet ni vid det här laget.  Så här ser det ut varje år.Detär handbollslag frånPartillecCup som har avslutats, men alla har inte hunnit lämna stan. Och nu kommer dagligen allt flera av  fotbollslagen i Gothia Cup, de som förbereder inledningen på på världens största fotbollsturnering för ungdomar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.