Nils, han är en verklig vinnare!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vilken fantastisk idrottsman – och vilken viktig person!

Han kom när vi behövde honom som mest. Från ”ingenstans” (nåja, han har satsat enormt under många år)

Han intog skrinnararenan – och som han gjort det. Den uppvisning Nils van der Poel bjöd oss på en uppvisning vid OS-finalen på 5000 meter var makalös. å fredagen gör han entre igen.

En vinnare - en roll som Nils van der Poel älskar.

Trots flera sekunders underläge avslutade han så enormt och segrade. När vi hesa och darriga fick höra intervjun en stund senare gjorde han det igen…lugnt, eftertänksamt svarade han som få andra. Så klokt, mänskligt, Inga floskler…Tack Nils! svensk idrott behöver dig. Du tillför så mycket, det vi som verkar inom idrotten så väl behöver.

Ute i våra klubbar, i idrottens vardag samlas unga för träning, analyser, taktik, teknik…Våra ambitiösa tränare och ledare gör verkligen sitt bästa. Deras hängivna arbete och tankar lyfter unga människor både till idrottsliga

höjder och får dem att mogna som individer.

Men, det finns men även i detta….trender, tyckanden, forskning, resultat och slutsatser som påverkar oss alla. 

Liksom i andra områden blir det dominerande uppfattningar där de flesta faller in i samma mainstream och följer rådande åsikter vilket styr idrottens vardag – och den träning som bedrivs. Mycket har sagts om ”tidig specialisering”.

En kreativ idrottsman

Men idrotten är minst lika mycket fast i uppfattningar och kultur hur just deras idrott ska och bör bedrivas även på elit och breddnivå. Vi blir alla konservativa och håller ofta fast vid det som känns tryggt och säkert.

Så kommer en ung klok och kreativ toppidrottare och bryter vedertagna mönster. Det är lätt att tänka sig en skridskoåkare tugga varv efter varv – påhejad av tränare som tjatar teknikdetaljer. Visst, Nils och hans duktiga

tränare, Johan Röjler, är säkert extremt noga. Men, de öppnar dörren för helt andra former av tuff, omväxlande och för honom utvecklande träning. Det är som om fotbollsspelare skulle tävla i Tiomilaorientering, en simmare att cykla Vätternrundan, ett ungdomslag lär sig tunga lyft, löpare tränar enbenshopp i slalombacke – helt seriöst.

Hans intellekt

Jag älskar Nils van der Poel – inte bara för hans enastående skridskoprestationer…Lika mycket för hans eftertänk-

samma reflektioner – och för banbrytande konkreta genomförande av helt annorlunda träningsidéer.

Mer sånt! Stort, stort tack, Nils! Du är så viktig för svensk idrott.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.