Nils, han är en verklig vinnare!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vilken fantastisk idrottsman – och vilken viktig person!

Han kom när vi behövde honom som mest. Från ”ingenstans” (nåja, han har satsat enormt under många år)

Han intog skrinnararenan – och som han gjort det. Den uppvisning Nils van der Poel bjöd oss på en uppvisning vid OS-finalen på 5000 meter var makalös. å fredagen gör han entre igen.

En vinnare - en roll som Nils van der Poel älskar.

Trots flera sekunders underläge avslutade han så enormt och segrade. När vi hesa och darriga fick höra intervjun en stund senare gjorde han det igen…lugnt, eftertänksamt svarade han som få andra. Så klokt, mänskligt, Inga floskler…Tack Nils! svensk idrott behöver dig. Du tillför så mycket, det vi som verkar inom idrotten så väl behöver.

Ute i våra klubbar, i idrottens vardag samlas unga för träning, analyser, taktik, teknik…Våra ambitiösa tränare och ledare gör verkligen sitt bästa. Deras hängivna arbete och tankar lyfter unga människor både till idrottsliga

höjder och får dem att mogna som individer.

Men, det finns men även i detta….trender, tyckanden, forskning, resultat och slutsatser som påverkar oss alla. 

Liksom i andra områden blir det dominerande uppfattningar där de flesta faller in i samma mainstream och följer rådande åsikter vilket styr idrottens vardag – och den träning som bedrivs. Mycket har sagts om ”tidig specialisering”.

En kreativ idrottsman

Men idrotten är minst lika mycket fast i uppfattningar och kultur hur just deras idrott ska och bör bedrivas även på elit och breddnivå. Vi blir alla konservativa och håller ofta fast vid det som känns tryggt och säkert.

Så kommer en ung klok och kreativ toppidrottare och bryter vedertagna mönster. Det är lätt att tänka sig en skridskoåkare tugga varv efter varv – påhejad av tränare som tjatar teknikdetaljer. Visst, Nils och hans duktiga

tränare, Johan Röjler, är säkert extremt noga. Men, de öppnar dörren för helt andra former av tuff, omväxlande och för honom utvecklande träning. Det är som om fotbollsspelare skulle tävla i Tiomilaorientering, en simmare att cykla Vätternrundan, ett ungdomslag lär sig tunga lyft, löpare tränar enbenshopp i slalombacke – helt seriöst.

Hans intellekt

Jag älskar Nils van der Poel – inte bara för hans enastående skridskoprestationer…Lika mycket för hans eftertänk-

samma reflektioner – och för banbrytande konkreta genomförande av helt annorlunda träningsidéer.

Mer sånt! Stort, stort tack, Nils! Du är så viktig för svensk idrott.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tretorn har haft en stark koppling till tennisen under många år vilket och det har även inkluderat ett mångårigt samarbete som officiell bollpartnermed tennisveckorna i Båstad  Ett samarbete som nu förlängs tillsammans med WTA och ATP turneringarna på Nordea Open  4–17 juli .

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Gotlands Grand National växer lavinartat. Från de maskindrivna motorcyklarna till att nu cyklisterna välkomnas  till det gamla skjutfältet och gör evenemanget gigantiskt.  Det är vad Svenska Cykelförbundet i samarbete med Svenska Motorsportsförbundet tror och hoppas på när de tillsammans genomför GGN E-Bikeden 27 oktober 2022, dagen innan GGN startar.  Arrangörerna räknar invasion på ön!.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.