En evig diskussion om ungdomsidrott...

I upprepade artiklar har jag starkt kritiserat fokuseringen på just barnidrotten.
Visst, jag är liksom de flesta medveten om att våra barn sitter alldeles för mycket. Familjernas förändrade levnadsvanor bidrar starkt och vare sig spontanidrott eller vardagsmotion är tillräcklig.
Skolan gör saken ännu värre
Och skolans kraftiga nedskärningar av idrott förvärrar situationen än mera.
I det läget inträder det egentliga fantastiska - alla, precis alla verkar dra slutsatsen att det är idrottens organisationer och föreningarna som ska göra jobbet.
Låt mig slå fast följande ¬- det är föräldrarna som är ansvariga för sina barns stillasittande eller fysiska aktiviteter. Ingen annan! Skolan i sin tur ska skapa fysiska aktiviteter under skoltid. Lika lite där finns det någon annan att skylla på.
Värst är beslutsfattare
Men det hjälper inte, de vuxna beslutsfattarna verkar ha bestämt sig. Resultatet är en nästintill obegriplig fokusering mot hur idrottsledare och föreningarna sköter eller missköter det ”uppdrag” som samhället på något märkligt självklart sätt lagt på idrotten.
I nästa fas utbrister en evig diskussion om barnidrotten och hur den sköts. Media hakar på och letar syndabockar ute bland föreningarna och idrottsförbund.
Detta händelseförlopp verkar just nu helt omöjligt att bryta.
Uppmaning till alla idrottsledare!
”Kära ledare och tränare i våra klubbar! Stå inte tysta! Ni har aldrig påtagit er detta samhällsuppdrag! Ni har inte betalt eller är anställda av stat, kommun, landsting eller ens av RF för att göra allt ni idag gör.
Däremot hotar alla dessa att ställa in sitt minimala ekonomiska stöd till er om ni inte gör som de säger.
Ni idrottsledare, kan inte ni börja kliva fram och bättre beskriva hur vi försöker organisera idrotten i föreningarna?
Ni och jag vet att vi har en klubbstruktur som försöker bygga verksamheten åldersvis, där var och en ska få vara med på idrott på sina villkor. Barn ska få idrott som är präglad av prova på, lekfullhet mm. Ungdomar vill testa om de kan bli bättre, vill ha gemenskap och upplevelser – i en väl organiserad verksamhet. Det ska vara på riktigt”.
Här rekryteras nya ledare
Juniorer och seniorer har ännu högre krav på kvalité i verksamheten. Dessa vuxna idrottare har oftast bestämt hur de vill ha det.
Antingen fortsätter man tillsammans med sina kamrater i klubben för att det är så himla kul och har börjat släppa på att försöka bli bra eftersom talangen och motivationen inte räcker. Här rekryteras idrottens framtida ledargestalter – de som kommer att stå för idrottens stabilitet, kultur och ryggrad. Andra har bestämt att de vill vidare, utmanar sina egna gränser och är beredda att satsa mycket för att se var dessa går.
Utifrån dessa olika åldrar och nivåer organiserar de flesta idrotter sin verksamhet. Det finns ingen motsättning i detta.
Resurser saknas
Alla kan få vara med men, samtidigt är det skriande brist på resurser ute i föreningarna. Några få personer jobbar halvt ihjäl sig för att få allt att gå ihop.
Resultatet är ju att eldsjälarna i klubbarna inte orkar.
Antalet vitala klubbar minskar därför i snabb takt.
Är det bara jag som störs av detta tjatande om ”elitisering”? Det är ju inte svårare än vad jag här ovan beskriver.
Ungdomsidrott kräver resurser
Men alla de som envist fortsätter detta hamrande om elit som något negativt har aldrig förstått hur idrotten är uppbyggd. Man smetar ihop allting till en enda röra, prioriterar barns behov och lägger detta maktfullkomligt i knät på oss idrottsledare.
Barn är barn och kommer med 95-procentig säkerhet att byta aktivitet åtskilliga gånger innan man eventuellt landar i någon/några idrotter. Under de åren är här verksamheten väldigt resurskrävande.
Det går åt många ledare och föräldrar då barn ställer stora servicekrav på sina klubbar och binder upp mycket tid på kansli, idrottskläder, träning, transporter, information och möten.
Styr bidragen smartare
Men få klubbar har möjlighet eller kraft att motsvara alla förväntningar .
Barnen och föräldrarna är dessutom ”trolösa” och deltar inte särskilt ofta i klubbens bygge (möten, organisation, årsmöten etc).
Därför är det än viktigare att stärka föreningarna på olika sätt – att styra bidragen rätt och att värdera de aktiva som ”finns på riktigt” (tre-fem pass/vecka året runt), ledare och andra som håller ihop våra klubbar.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
2. bra och viktigt inlägg!
Debatt behövs!3. det största hotet mot
det största hotet mot värdefull och utvecklande barnidrott är att alla småungar ska spela fotboll; siktar på att bli välbetalda fotbollproffs ; lyssna gärna på Barnen i P14. Idrottsomsorgen
Idrotten är ett nav i samhället och påverkar många grundläggande faktorer. Tiderna förändras och kartan ritas om. Det är dags för samhället att ta ansvar och det börjar hos var och en. Idrotten tjänar samhället och samhället måste se till att idrotten tjänar på det. RF har blivit som en trött gammal dinosaurie. RF är till för utövare och ledare , inte tvärt om. Vi behöver en ny ordning. Se till att idrotten kan utvecklas på plats, där sen äger rum och när den äger rum. Det är samhällets ansvar att se till att allt runt omkring fungerar och att stödet i verksamheten är den bästa tänkbara. Elitidrotten kan senare ta hjälp av marknaden och privata pengar .5. Majoriteten av alla föreningar är bygda och drivs av föräldrar
Jag är ledsen Willy, men jag får inte ditt resonemang att gå ihop. Det är mycket som låter bra, men sedan talar du emot dig själv. Du skriver: "Barnen och föräldrarna är dessutom ”trolösa” och deltar inte särskilt ofta i klubbens bygge (möten, organisation, årsmöten". Jag vet inte i vilken förening du är verksam, men jag hävdar att majoriteten av alla föreningar drivs av föräldrar. Och jag antar att dessa föräldrar gör detta för att deras och andra barn skall ha en meningsfylld fritid. Och när vi pratar barn/ungdomar så är jag rätt så säker på att majoriteten av deras föräldrar inte tror att deras barn kommer att bli välavlönade elitidrottare, utan deras engagemang bottnar i vetskapen om att barnen tycker idrotten är kul och skapar gemenskap. Min erfarenhet är att den minoritet som har elittänket för tidigt, splittrar både barngrupper och föreningar. I vårt fall försvinner nog hela lag på grund av detta, då bortfallet gjort att det inte längre finns något underlag. Om barn får höra att de inte duger så är den naturliga följden att de slutar. Min uppfattning är att elitsatsningar i för tidig ålder söndrar mer än bygger talanger, speciellt i mindre föreningar. Vad är de ideella föreningarnas uppdrag/syfte?6. Det du skriver i din
Det du skriver i din kommentar är det jag själv upplevt under min rid som ledare/förälder. Elitsatsning i för tidig ålder söndrar å tar död på bredden. Det är även min upplevelse tyvärr. Klok reflektion å ett stort problem...7. Barnidrott
Vad är problemet?? Tror lite grann tyvärr på tidsbrist hos många. Att sköta förening har blivit ett heltids jobb. När man ska arrangera förväntas man jobba gratis. Nutidens Slavarbete hämtat från Faraons tid när slavarna byggde Pyramiderna. Sverige ska fan krångla till allt...8. Vänd på bidragen
Som ordförande i en orienteringsklubb utanför storstad tycker jag att det är viktigt att hålla fram att vi har samma problem som de Willy beskriver; Att Barnen och föräldrarna är dessutom ”trolösa” och deltar inte särskilt ofta i klubbens bygge (möten, organisation, årsmöten etc). Håller också med om att: det än viktigare att stärka föreningarna på olika sätt – att styra bidragen rätt och att värdera de aktiva som ”finns på riktigt” (tre-fem pass/vecka året runt), ledare och andra som håller ihop våra klubbar. Passa över till regering och riksdag att satsa på idrott i skolan igen och låt oss i föreningar och klubbar syssla med idrott på riktigt för dem över 13 år och styr oss inte att hålla på med någon sorts fritidsverksamhet. Kanske skulle man till och med vända på bidragen och endast ge för aktiva över 13 år. Då skulle klubbarna också få en morot för att få barn att fortsätta idrotta.9. Sverige i ett nötskal..
Bra Willy! Går man ut på gatan och frågar folk vad de tycker i en specifik fråga så kommer 80 % att tycka si - och 20 % så. I Sverige har vi/politikerna/riksdagen en märklig förmåga att alltid välja fel då det skall väljas. Vi väljer alltid fel spår, liksom... Mycket märkligt!!10. att göra rätt
Ska man göra rätt ska man lyssna. Jag tror många politiker i alla år har tacklat skolproblmatiken fel i alla år. Bla genom inte ha lyssnat.Mest lästa just nu
Ekonomiskt ansvariga i ishockeyns tvillingklubbar, Djurgården och AIK jublar. Hundratals miljoner ligger i potten när lagen ska mötas i den hockeyallsvenska finalen.
AIK var klart sedan tidigare efter 4-2 i matchserien mot Karlskoga.
20 sekunder in i femte perioden frälste Albin Grewe sitt Djurgården med sitt 2-1 mot Södertälje. 4-3 i matcher i en stenhård matchserie.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Nu har det hänt igen. En bedragare har slagit till och lurat till sig pengar – den här gången mot en liten idrottsklubb. 226 000 kronor försvann från Häggenås Sportklubbs kassa.
– Det känns overkligt. Att en liten ideell förening ska drabbas så här. Det är pengar som vi har slitit för i åratal, säger Ida ordförande, Ida Lindman, till Östersunds-Posten.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.
Vågar jag?Egon Håkanson (inte verifierad)
fre, 2013-09-06 17:35
1. Barnidrott
Det är kris i barn-ungdomsidrotten!Flera problem!Idrott har blivit motion i skolan(gå på promenad etc) Ett annat problem är att vi har c:a 70 basidrotter! Fotboll megastörst!RF är för dåliga att driva idrotten! Det för samhället värsta problemet måste vara kamp/våldsidrotternas exponering o framväxt! Är det verkligen något som Staten/RF o Idrotten skall stå för?Jag tycker att samhällets resurser skall koncentreras på ett basprogram!Som sker i samarbete mellan Staten RF och Skolan(SÖ) Idrott är god PR för nationer!