Ett solidariskt samhälle, tack vare idrott?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vi som ännu bryr oss vet att en armé av frivilliga bär den svenska idrottsrörelsen på sina axlar. 600 000 ledare får på fritiden idrotten att fungera för nästan 3 miljoner medlemmar.  

Men många i kåren av eldsjälar börja att tröttna.

Det klassiska kassaskrinet - ofta med en eldsjäl som den ansvarige

 

Att ta eget ansvar är för de flesta självklart. Samtidigt förvånas vi över att så många aningslösa människor fortfarande uppvisar ett så stort riskbeteende. Att minska sitt eget verkar inte självklart  i vardagen.  Coronakrisen påverkar oss alla, men det finns också ett riskbeteende hos beslutsfattare när det gäller idrotten. 

Under snart ett sekel har vi som verkar inom idrotten fått höra hur viktiga vi är för vårt land, för barn och unga, för demokratin, för folkhälsa, vi kan betraktas som förebilder, och inte minst, vi kan ibland stå för högklassig underhållning. 

Samhället sviker

Men stämmer det när det gäller hur stödet till denna folkrörelse ska synas i vår vardag? Inte alls, inte ens i närheten. Samhället sviker oss skändligen 

För några månader sedan skrev jag ett personligt brev till stadsminister Stefan Löfven.

Hans parti (för övrigt även mitt) är ju sprunget ur folkrörelserna. 

Eftersom det är riksdagsval om två år ville jag väcka tanken om hur viktigt det är för just detta statsbärande parti och dess regering att stödja vår folkrörelse. Jag tog också upp i en rad exempel (ex att många föreningar läggs ned) om hur den vanlige idrottsledarens vardag ser ut. 

Jag påpekade att det blir allt viktigare att visa oss inom idrotten konkret stöd för vår överlevnad och att det samtidigt handlade om utfallet i nästa riksdagsval. Efter tre veckor fick jag ett mail från en handläggare som tackade för mina synpunkter och att statsministern tackade mig för mina insatser och att det ideella arbetet är så viktigt.

Jag blev faktiskt förbannad och svarade omedelbart – att jag ville inte ha 

nån klapp på huvudet utan ville se konkreta åtgärder för idrottens överlevnad över tid.

Vi möts av tystnad

På detta fick jag inget svar, bara tystnad.

Detta är inget undantagsfall. Så här ser det ut överallt. I de stora städerna, hos kommunledningar, i nämnder och utskott pågår detta aningslösa ignorerande runt idrottens vardag. Om man vrider perspektivet om vad det mesta handlar om och utgår från 

den enskilde idrottaren – som behöver tillgång till anläggning (som kostar pengar i hyra), behöver material (som kostar), behöver skor och kläder (som kostar) mm och inser att dessa beskäftiga beslutsfattare lägger ansvar för plan och hallhyror, material och utrustning på oss eldsjälar som redan ägnar merparten av vår fritid till klubben.

Dessutom förväntas det att vi ska på ett eller annat sätt få fram pengar till alla kostnader. Vi kan inte heller strunta i alla de barn och unga som inte har föräldrar, i utsatta områden, som ens har råd med det lilla. I min växande träningsgrupp har jag unga som inte har råd med ett buss- och tunnelbanekort. E n kille fick sin cykel stulen och kunde inte ta sig till träningen (10km bort). Hur tror ni att det slutade? 

Willy Berggren

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen