Ett solidariskt samhälle, tack vare idrott?
Vi som ännu bryr oss vet att en armé av frivilliga bär den svenska idrottsrörelsen på sina axlar. 600 000 ledare får på fritiden idrotten att fungera för nästan 3 miljoner medlemmar.
Men många i kåren av eldsjälar börja att tröttna.

Att ta eget ansvar är för de flesta självklart. Samtidigt förvånas vi över att så många aningslösa människor fortfarande uppvisar ett så stort riskbeteende. Att minska sitt eget verkar inte självklart i vardagen. Coronakrisen påverkar oss alla, men det finns också ett riskbeteende hos beslutsfattare när det gäller idrotten.
Under snart ett sekel har vi som verkar inom idrotten fått höra hur viktiga vi är för vårt land, för barn och unga, för demokratin, för folkhälsa, vi kan betraktas som förebilder, och inte minst, vi kan ibland stå för högklassig underhållning.
Samhället sviker
Men stämmer det när det gäller hur stödet till denna folkrörelse ska synas i vår vardag? Inte alls, inte ens i närheten. Samhället sviker oss skändligen
För några månader sedan skrev jag ett personligt brev till stadsminister Stefan Löfven.
Hans parti (för övrigt även mitt) är ju sprunget ur folkrörelserna.
Eftersom det är riksdagsval om två år ville jag väcka tanken om hur viktigt det är för just detta statsbärande parti och dess regering att stödja vår folkrörelse. Jag tog också upp i en rad exempel (ex att många föreningar läggs ned) om hur den vanlige idrottsledarens vardag ser ut.
Jag påpekade att det blir allt viktigare att visa oss inom idrotten konkret stöd för vår överlevnad och att det samtidigt handlade om utfallet i nästa riksdagsval. Efter tre veckor fick jag ett mail från en handläggare som tackade för mina synpunkter och att statsministern tackade mig för mina insatser och att det ideella arbetet är så viktigt.
Jag blev faktiskt förbannad och svarade omedelbart – att jag ville inte ha
nån klapp på huvudet utan ville se konkreta åtgärder för idrottens överlevnad över tid.
Vi möts av tystnad
På detta fick jag inget svar, bara tystnad.
Detta är inget undantagsfall. Så här ser det ut överallt. I de stora städerna, hos kommunledningar, i nämnder och utskott pågår detta aningslösa ignorerande runt idrottens vardag. Om man vrider perspektivet om vad det mesta handlar om och utgår från
den enskilde idrottaren – som behöver tillgång till anläggning (som kostar pengar i hyra), behöver material (som kostar), behöver skor och kläder (som kostar) mm och inser att dessa beskäftiga beslutsfattare lägger ansvar för plan och hallhyror, material och utrustning på oss eldsjälar som redan ägnar merparten av vår fritid till klubben.
Dessutom förväntas det att vi ska på ett eller annat sätt få fram pengar till alla kostnader. Vi kan inte heller strunta i alla de barn och unga som inte har föräldrar, i utsatta områden, som ens har råd med det lilla. I min växande träningsgrupp har jag unga som inte har råd med ett buss- och tunnelbanekort. E n kille fick sin cykel stulen och kunde inte ta sig till träningen (10km bort). Hur tror ni att det slutade?
Mest lästa just nu
Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr
Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.
Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.
Länsstyrelsen i Kalmar län har nu godkänt kommunens, och SHL-laget IK Oskarshamns förslag, om att bygga en ny centrumnära hockeyarena, belägen vid den norra infarten.
-Ännu ett steg mot en ny arena, det är förstås mycket glädjande, kommenterar Johan Göransson, ny klubbdirektör för säsongen efter Martin Åkerberg som valde att stiga av våren 2022.
Den 24 november avled ishockeylegendaren Börje Salming i sviterna av nervsjukdomen ALS. Börje Salming har hyllats stort ända sedan han berättade att han drabbats av sjukdomen under sommaren 2022. På lördag den 11 februari arrangerar TV4, Brynäs och Börje Salming ALS-stiftelse hyllningsmatchen Game for Börje i legendarens minne, där pengar samlas in till ALS-forskning.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Här får gärna flera banker runt om i Sverige ta intryck och göra likadant - så kan många föreningar tänkas resonera efter nyheten från norr. De styrande på Sparbanken Nord var på sitt bästa humör och tog beslutet att dela ut 200 000 kronor vardera till de elitsatsande föreningarna i länet och där partnerskap finns sedan tidigare.
Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering.
– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).
Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR). Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.
Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.
1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext, - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.
Skriv kommentar