Detta förbaskade curlande!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Svenska barn rör sig för lite och har sämre kondis än sjukpatienter. De sitter och sitter och stirrar i sina mobiler. Vuxenvärlden omkring dem verkar oförstående till sitt ansvar.
Föräldrarnas omtanke har gått får långt. För många ungdomar får inte chansen att klara sig själv i olika situationer, fastslår Willy Berggren. Foto: TT

 

Jag refererar till TV-programmen om Kalle som vill aktivera barn och ungdiomar.

Hoppas att ni tittar.

Jolmiga och vaga synpunkter som att "det är bra att söka info på nätet" förekommer i programmet. Nu tror jag i och för sig inte att man ska generalisera. Det finns säkert många skolor är bra på att få igång ungdomar men, denna fysiska passivitet och vuxengenerationens slappa attityder är mycket oroande.

Sjävklara vinster, men...

Som erfaren idrottsledare, tränare och lärare vill jag se aktiva föräldrar, lärare - vuxna som tar tag i och får fart på och inspirerar barn och ungdomar i familjen, i förskolan, i skolan och inom idrotten.

Vinsterna är självklara. Friska och vältränade människor mår bra och presterar bättre på alla plan, det visar all forskning.

Men varför finns det en rädsla att ställa krav och förväntningar?

Så snart lärare eller tränare ställer krav verkar det finnas en mindre armé av vuxna som skyndar till och ska skydda ungarna från alla former av prestationskrav. Jag har vänner som är lärare och de får tillbringa kvällar i telefonen i samtal med upprörda föräldrar som tycker att kraven är för höga.

I en allt större konkurrens

Jag känner mängder av tränare i äldre generationen som tycker idrotten blir allt mer "lek och nojs" än idrott. 

Kalles program visar ett samhälle där vuxna inte verkar inse att det är de som har ansvaret för morgondagens vuxna - som ska klara sin hälsa, kunna prestera, ha självdisciplin och eget drive, vara hänsynsfulla, visa respekt och omtanke.

Dagens värld förändras oerhört snabbt.

Människor rör sig på ett sätt över gränser på ett sätt som var omöjligt för 40 år sedan. Konflikter och fattigdom får många att komma till vårt land.

Konkurrensen om framtida jobb kommer att bli allt tuffare. Många välutbildade söker sig till Sverige för ett bättre liv, och de är beredda att kämpa för det. 

Vad betyder det här för dagens barn?

Allt är inte kul...

Många av de som vuxna dels curlat, servat och lärt kravlöshet, betonat lust utan tvång har sällan lärt sig att arbeta hårt, vara disciplinerad och strukturerad, kämpat trots att inte allt är så kul kommer att få det väldigt jobbigt i livet. 

Allt fler klarar inte betygsnivåerna i grundskolan, än mindre i gymnasiet.

Tjejerna verkar mer alerta än killarna eftersom det idag är 60 procent av tjejerna som tar högskoleexamen.

Vilka klarar morgondagens konkurrens? Curling- och mobilungarna eller de fysiskt aktiva som får kämpa och sätta mål?

Ska helst vara uppdukat

Det här syns tydligt inom idrotten. Det tar sig många uttryck:

= Allmänna krav på klubbarna om service, proffsighet, utrustning, skjutsning mm. Det ska helst vara uppdukat. 

= Många föräldrar blir ledare och medverkar några år då deras egna barn håller på med idrotten. 

= Politiker och andra beslutsfattare villkorar samhällets stöd till klubbarna mot att dessa ska lyfta fram och prioritera värdegrundsfrågor. 

Sakta men säkert håller idrottsrörelsen på att bli ett stort dagis där allt ska vara serverat, kul, lätt och spännande.

Gårdagens ledare och idrottare visste att framgång kräver väldigt stor egen insats. Man får inget gratis.

Ett resultat av curlingsamhället

Många års hårt och hängivet arbete gav goda resultat - både inom idrott och skola. I avsaknad av talang blev man ofta tränare eller ledare och förde kulturen vidare. Sammantaget tog man med sig en kultur som byggde på goda värden där eget vardagligt ansvar, hårt arbete oavsett väder skapade gemenskap, formade mål gav lojalitet och solidaritet med klubb, kompisar och konkurrenter. Kamraterna från idrotten blev till livslång vänskap.

Vad dagens klenande och kravlöshet  gör med morgondagens vuxna kan jag bara gissa. Men, mycket av dagens nya egoism som syns överallt, introverta beteenden, ointresse att hjälpa andra, fokus på egna behov oroar mig mycket.

Att vi i framtiden inte kommer att producera så många toppidrottare har jag ofta skrivit om. Curlingsamhället är ett skäl. 

Men, vi kommer också att få allt fler vuxna utan egna verktyg att klara konkurrens och utmaningar när vi inte törs ställa krav och förväntningar.

Att ha eller skaffa sig ett "jävlar anamma" hette det tidigare. Synd för idrotten, farligt för samhället, katastrof för många individer.

Hannah Nyheim (inte verifierad)

tis, 2016-04-12 12:47

1. Curlandet

Detta är klockrent skrivet! Utöver detta färdas ekonomiska transaktioner från bidrag utav kommunen till klubben, som sedan ska betala skyhöga bassänghyror (i det här fallet) och pengarna går åter in i kommunen! What´s the point? Det liknar ingenting! Hannah, fd tränarassistent/simhopp

Lars Edvall (inte verifierad)

tis, 2016-04-12 14:11

2. Svar till Anders Fahlman

Tråkigt att din reaktion blir "pinsam krönika och "fåniga generaliseringar". Jag tycker att krönikan är välskriven och borde leda till eftertanke. Jag håller inte med om allt i krönikan men mycket kan man ta till sig och fundera över hur samhället förändrats. Vi 40-talister gjorde inte allt rätt utan vi bör självkritiskt se vad vi gjorde som inte var bra och förmedla kunskaperna så att efterföljande generationer slipper göra samma misstag. Något gjorde vi väl i alla fall rätt? Framför allt har alla ett ansvar att komma med kreativa lösningar på de problem man ser. "Pinsam krönika" och "fåniga generaliseringar" skapar inte en positiv debatt. Snarast skrämmer det bort många från att delge sina, i många fall, goda erfarenheter och idéer.

Henke (inte verifierad)

sön, 2016-06-12 21:14

3. Bra skrivet

Hur ska vi då sluta curla? Min son bor hemma fast han har fyllt 29. Lågt idrottsintresse trots att jag har tränat många personer i idrott.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.