Valår, men idrottens glöms igen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Sveriges största folkrörelse mår inte särskilt bra. Små klubbar försvinner, medelstora blir mindre och går samma väg som de små. De större klubbarna tvingas in i ett företagstänk eftersom samhället ger för svagt stöd.
Svensk vardagsidrott har problem och få inser att det krävs åtgärder för att få stopp på tillbakagången. Foto: TT

 

Det finns lysande undantag: Malmös Idrottsakademi får ett fantastiskt stöd av Malmö stad, likaså Dala Sports Academy i Falun, Umeå, Östersund och i fallande skala. 

Stillasittande generation

Här och var finns ett ”Idrottspolitiskt handlingsprogram” man samlas runt med ambitiösa tankar. Men, alltför lite händer i vardagen. Som på många andra områden pratas det och skrivs mycket men, verkstan saknas oftast helt. Ser ni fler ungar ute och spontanidrottare? Ser ni dem i spontan lek på skolgården? 

Inte det… 

En stillasittande generation är nog förlorad.

Så duktiga är vi inte

Hörde att svenskarna rör på sig mest i Europa… Är detta verkligen sant? Visst, jag vet att många människor tränar och motionerar väldigt ambitiöst och deltar i olika arrangemang. Men, enligt GIH:s definition av hälsoträning, efter enkäten som besvarades av ca 1000 svenskar, återfinns många i det ”oseriösa hörnet”. 

Egentlig motionsträning innebär minst 5 x 30 minuter av träning där både hjärta/cirkulation och muskler belastas på hög nivå – för att hålla sin fysiska status i normalläge.  Här behövs mycket mer träning hos merparten av Sveriges befolkning.

Men, frågan gäller valåret 2014. Vem diskuterar idrotten?

Inte media, inte beslutsfattare, inte våra politiker.

Störst och sämst

Ändå visade en undersökning att av landets ca 22 000 föreningar sökte mindre än hälften statligt och kommunalt bidrag vilket visar hur många som deltar i en verksamhet .

Stockholm är absolut sämst i landet – på område efter område som handlar om skolidrott, föreningsidrott och elitidrott. Där är högste chefen Sten Nordin alltid tyst. Han är ointresserad av idrott – utom när VM-laget i hockey kom hem förra året. Hans försök till flirt med hockeytröja på Kungsträdgårdens scen var ingen hit. Dessvärre följer hans borgarråd inom idrotten hans tystnad. Få får komma till tals – oavsett om man som idrottsledare kan visa upp en samhällsinsats som varat över halva livet.  

Ändå har mer än 20 procent av all idrott samlats i huvudstaden. Ja, tro nu inte att det blivit så för att staden är så vacker. Mer för att här är chans till jobb och utbildning störst. 

Och idrottsministern sen...

Från vår idrottsminister hörs heller inget. Har vi någonsin haft en så tyst minister i frågor som rör vår idrott? Vem tar upp frågor om strategier för tränings- och tävlingsanläggningar? Förmodligen kommersiella intressen påhejade av enstaka idrottsledare som vill se monument.

Varför finns inte enda långsiktig strategi över anläggningsbehov, finansiering och byggande utifrån hur det ska se ut om 20-30 år. Stadens befolkning ska ju öka med 1 miljon människor och Sverige kommer att få 10 miljoner invånare. Ska vi inte ha någon idrott i framtiden? Vem ska bygga den?

Idrottens huvudledning, RF, försöker och försöker att ge fakta om hur läget är och peka på behovet och hur man kan bygga detta med samhällets stöd. Hallå! Är det någon som bryr sig? Från landets regering kommer i alla fall inga svar. 

Överbelastade ledare

Landets idrottsledare är överbelastade på många sätt och tvingats jobba hårt för att klubbarna över huvud taget ska överleva. Därför orkar de inte en sak till. I mitt huvud återkommer ju tankarna om att Sveriges största folkrörelse borde samfällt slå näven i bordet och säga ”Nu räcker det, nu vill vi diskutera detta med er! Lyssnar ni inte kan ni fara åt skogen eftersom vi kommer inte att lägga vår röst på er, basta!”

Mycket prat har ägnats åt att aktivera barn och ungdomar, nästan inget har hänt. Regeringens anslag till idrotten stoppades på en nivå 2010 som i dag inneburit neddragning med över 200 miljoner. 

Föreningsidrotten sjunker snabbt och ligger snart mycket illa till. Elitidrottens mästare duger så länge de kan visas upp i TV och övrig media. För merparten av landets kanske 500 000 aktiva idrottare med ambition att se vart deras gränser går blir livet allt tuffare. 

Idrotten en ekonomisk faktor

Hur många orkar sträva mot toppelit när man då riskerar att tappa hela sin civila karriär eftersom man vare sig har råd eller tid att jobba eller studera. Säg att 5 procent av alla elitidrottare har den ekonomi och det stöd de behöver. 

I Sverige har vi en hel nationell stab av politiker, tjänstemän, chefer och beslutsfattare där det gemensamma mantrat är ”detta är inte vårt uppdrag”. Ändå når svensk idrotts sammanlagda volym inkomster från arrangemang och försäljning en nivå som är den tredje enskilt största faktorn i svensk ekonomi. För att inte tala om skatteintäkterna från detta. 

Har vi råd att inte satsa på landets idrott? Jag vill gärna se ett svar.

Vem mer än jag, RF och fler idrottsledare vill ställa konkreta frågor till landets politiker – där de slipper undan med flamsiga svar av typ ”inte mitt uppdrag”. Det är nu det gäller! Vem är med?

Willy Berggren

lasse b (inte verifierad)

lör, 2014-04-05 14:50

1. intressant,

intressant, tvivels utan; ge mig mera av siffror på intäkter från arrangemang m m - och detta uppdelat efter moms, löneskatter m m - och efter alla de sektorer som vara kan ! för min del anser jag verksamheten i stort som tillför det största samhällsvärdet ...

Jan Olsson (inte verifierad)

lör, 2014-04-05 20:52

2. Willy är IA klart bästa

Willy är IA klart bästa krönikör.

Michael Fridebäck (inte verifierad)

sön, 2014-04-06 13:49

3. Håller med dig i en hel

Håller med dig i en hel del#willyberggren. Men vi måste mötas upp efter hur samhället ser ut 2014. Idrotten är viktigt för alla. Övertygad om att den gjort mer för integrationen än något socialtprojekt och till bråkdelen av kostnaden. För folkhälsan. För samhällsnyttan i stort. Men alla måste dra sitt strå. För att vi skall lyckas krävs det #samverkan Förbund, föreningar,stat,kommun och näringsliv och samverkan på riktigt. Inte bara vem som skriker högst att det är den andras fel.eller bara bi får. I Haninge jobbar vi stenhårt med det. Vi satsar på årets idrottskommun 2018. Ett långsiktigt samarbete som bygger på just samverkan. Det jag efterlyser nu är förbunden. Endast hockey och boxningsförbundet är delaktigt. #haninge #idrottskommun #haninge2014 #idrottochaffärer.

Ulf Jansson (inte verifierad)

tis, 2014-04-08 07:45

4. Idrotten och samhället

Ja - Den här frågan måste uppmärksammas! Som jag ser det åker politikerna snålskjuts och även hela samhället.. De Idrottsledare och föräldrar som egagerar sig i idrotten gör ett "jättejobb" för alla unga, och även äldre, som ges chansen att få en meningsfull och nyttig vardag. För de som inte gör ngt åt vårt "kostsamma" stillasittande bör tänka efter...Det kostar otroligt med pengar som inte politiker törs redovisa, antar jag? Ett upprop mot politiker och makthavare vore på sin plats! Mycket mer pengar men framförallt samhällsliga resurser MÅSTE kunna gå tillbaka till idrotten och dess alla utövare! Tänk på det - politiker- inför valet...

lasse b (inte verifierad)

tis, 2014-04-08 08:19

5. enligt min studie vad gäller

enligt min studie vad gäller "Idrottens samhällsvärde - sett ur ett folkhälsoperspektiv " förmeras offentligsamhällets ekonomiska insats med lite drygt 20 gånger pengarna ...

Olle Ekengren (inte verifierad)

tis, 2014-04-08 18:29

6. Hur ska det går för småklubbarna?

En förklaring till att endast 10.100 föreningar av 22.000 möjliga har sökt LOK-bidrag kan vara att småklubbarna inte har administrativa resurser nog att fylla i ansökan. Både LOK och Idrottslyftet ska sökas via Idrottonline, och det är inte alldeles enkelt om man är ovan. Ett problem med systemet är att det är för stort för småklubbarna och för osmidigt för de stora. Det påminner om den mytologiske figuren Prokrustes som såg till att alla hans gäster blev lika långa för att passa i hans säng.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.