Idrottens starka förändring

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Rapporten är både glädjande och oroande. Men här ser man hur idrotten förvandlas rejält just nu. Det är mer att betrakta som en larmrapport.
Idrotten har alltid genomgått tider av förändring, men trenden just nu är olycksbådande. Fler slutar tidigare och andelen en-gång-i-veckan-ledare fortsätter att öka. Foto: TT

 

Det handlar om en studie från Ersta Sköndals högskola under namnet ”Ideellt arbete inom idrottsrörelsen”.

Hur ser trenden ut för framtidens ledarskap inom idrotten?, frågade jag mig. Vad har de fått fram i konkreta fakta?

Samma bekräftelse

Jag läste med stort intresse. Egentligen framkom inget nytt, inte heller någon vikande trend mot vad vi tror oss veta, men det var en påminnelse om de starka förändringarna.

Jag påminns om en undersökning från år 2000 då företaget CMA Resaurch presenterade fakta som visade att den samlade ledarinsatsen i idrotten motsvarade 250 000 heltidsanställda fritidsledare. I klartext, då hade vi ett stabilt ideellt ledarskap över tid.

Men redan då såg man en skillnad i över vem/vilka som stod för ledarskapet. 

1980 utgjordes arbetet till 75 procent av eldsjälarna och 25 procent av en-gång-i veckanledarna. Främst förklarat av barnens stora intåg i idrotten. 

2000 hade dessa siffror bytt plats. Eldsjälarnas antal hade minskat i förfärande snabb takt. 

Nu har Ersta Sköndal gjort en undersökning om det ideella arbetet för perioden 1992-2014. 

Fakta att ta till sig

Bland mängden av siffror och statistik växer en rad intressanta slutsatser fram.

- 600 000 personer verkar ideellt inom svensk idrott

- Intresset för ideellt arbete är stor i vårt land, mer än de flesta länder i västvärlden

- Man rekryteras oftast av närstående till ledaruppdrag i en förening (65 procent )

- Ens egna föräldrars engagemang ökar markant motivationen att arbeta ideellt 

- 74 procent av ideella ledare har egna barn i verksamheten

- 39 år är snittålder för aktivitetsledare, 49 år för administrativa och styrelseuppdrag

- Ledare i åldern 30-59 år utgör 62 procent , 16-29 år utgör 20 procent 

- Män är i majoritet aktivitetsledare, kvinnor inom administrativa – men totalt utgör kvinnor halva den ideella kraften inom idrotten

- Endast 37 procent har genomgått någon form av utbildning för sitt ledaruppdrag

Rapporten vimlar av siffror och trendförklaringar.

Alarmerande

Jag ser några viktiga och alarmerande färdriktningar utöver glädjen att den ideella kraften är oförändrad i vårt land.

Tonvikten på idrottens ideella arbete gäller barn och ungdomar. Här finns det absolut dominerande antalet ledare. 

Viljan att hjälpa till är påtaglig och glädjande, men, men... 

Andelen en-gång-i-veckan-ledare fortsätter öka. Och samtidigt lägger våra tonåringar av med idrott i allt lägre ålder. Antalet talanger som sen fortsätter att satsa ute i klubbarna blir färre.

Det ger dåliga vibbar. Vad händer då på sikt?

Bristande kompetens

Minskad kompetens för uppdrag utöver personlig förmåga fortsätter och det innebär en oroande trend om en allt större bristande kompetens. 

Den låga utbildningsgraden skrämmer i en tid då hela samhället vädjar om att få barn i rörelse.

Och idrotten och landets femte största ekonomi – tävlingsidrotten – saknar allt fler professionella ledare! 

Behovet av kunnigt folk är större än någonsin så det här känns inte alls bra.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

På fredagseftermiddagen kom utslaget från CAS som resultat av de svenska idrotternas protester sedan de inte hade blivit uttagna till OS  i Paris. 

Deras  yrkande att ändå få klartecken och kunna resa till OS nobbades, vilket var ganska väntat, enligt advokaten Karl Ole Möller som var de fem atleternas  talesman. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.