Idrottens starka förändring

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Rapporten är både glädjande och oroande. Men här ser man hur idrotten förvandlas rejält just nu. Det är mer att betrakta som en larmrapport.
Idrotten har alltid genomgått tider av förändring, men trenden just nu är olycksbådande. Fler slutar tidigare och andelen en-gång-i-veckan-ledare fortsätter att öka. Foto: TT

 

Det handlar om en studie från Ersta Sköndals högskola under namnet ”Ideellt arbete inom idrottsrörelsen”.

Hur ser trenden ut för framtidens ledarskap inom idrotten?, frågade jag mig. Vad har de fått fram i konkreta fakta?

Samma bekräftelse

Jag läste med stort intresse. Egentligen framkom inget nytt, inte heller någon vikande trend mot vad vi tror oss veta, men det var en påminnelse om de starka förändringarna.

Jag påminns om en undersökning från år 2000 då företaget CMA Resaurch presenterade fakta som visade att den samlade ledarinsatsen i idrotten motsvarade 250 000 heltidsanställda fritidsledare. I klartext, då hade vi ett stabilt ideellt ledarskap över tid.

Men redan då såg man en skillnad i över vem/vilka som stod för ledarskapet. 

1980 utgjordes arbetet till 75 procent av eldsjälarna och 25 procent av en-gång-i veckanledarna. Främst förklarat av barnens stora intåg i idrotten. 

2000 hade dessa siffror bytt plats. Eldsjälarnas antal hade minskat i förfärande snabb takt. 

Nu har Ersta Sköndal gjort en undersökning om det ideella arbetet för perioden 1992-2014. 

Fakta att ta till sig

Bland mängden av siffror och statistik växer en rad intressanta slutsatser fram.

- 600 000 personer verkar ideellt inom svensk idrott

- Intresset för ideellt arbete är stor i vårt land, mer än de flesta länder i västvärlden

- Man rekryteras oftast av närstående till ledaruppdrag i en förening (65 procent )

- Ens egna föräldrars engagemang ökar markant motivationen att arbeta ideellt 

- 74 procent av ideella ledare har egna barn i verksamheten

- 39 år är snittålder för aktivitetsledare, 49 år för administrativa och styrelseuppdrag

- Ledare i åldern 30-59 år utgör 62 procent , 16-29 år utgör 20 procent 

- Män är i majoritet aktivitetsledare, kvinnor inom administrativa – men totalt utgör kvinnor halva den ideella kraften inom idrotten

- Endast 37 procent har genomgått någon form av utbildning för sitt ledaruppdrag

Rapporten vimlar av siffror och trendförklaringar.

Alarmerande

Jag ser några viktiga och alarmerande färdriktningar utöver glädjen att den ideella kraften är oförändrad i vårt land.

Tonvikten på idrottens ideella arbete gäller barn och ungdomar. Här finns det absolut dominerande antalet ledare. 

Viljan att hjälpa till är påtaglig och glädjande, men, men... 

Andelen en-gång-i-veckan-ledare fortsätter öka. Och samtidigt lägger våra tonåringar av med idrott i allt lägre ålder. Antalet talanger som sen fortsätter att satsa ute i klubbarna blir färre.

Det ger dåliga vibbar. Vad händer då på sikt?

Bristande kompetens

Minskad kompetens för uppdrag utöver personlig förmåga fortsätter och det innebär en oroande trend om en allt större bristande kompetens. 

Den låga utbildningsgraden skrämmer i en tid då hela samhället vädjar om att få barn i rörelse.

Och idrotten och landets femte största ekonomi – tävlingsidrotten – saknar allt fler professionella ledare! 

Behovet av kunnigt folk är större än någonsin så det här känns inte alls bra.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Det är inte varje dag som två ekonomiska tungviktare, oberoende av varann, vill kliva sin som externa huvudägare i en golfklubb. Det är verklighet för Haninge GK på Södertörn, söder om Stockholm.

På medlemsmöte kommer föreningens cirka 1000 medlemmar att ta ställning till två budgivare som båda lovar investeringar i flermiljonklassen. Anläggningen har 27 hål och är skuldtyngd, cirka 20 miljoner, efter ombyggnad och renovering av två nio håls slingor.

 I Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen -  tillbringat timmar framför tv:n trots stundtals härligt väder. SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen  mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktig kamp mellan världens bästa damer  på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen