Vad är det som vi inte visste redan?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Forskaren Johan Norberg har presenterat oroande siffror som visar hur ungas deltagande minskar i föreningslivet, hur de i högre grad föredrar hälsoträning i stället för tävlingsträning. De attraheras inte längre av föreningsverksamhet.

Men, det är väl inget nytt?

Jag själv har under många års tid beskrivit detta utifrån en ledare/tränares vardag - hur våra idrottsklubbar fått allt sämre stöd men högre krav, hur ledande RF, politiker, kommuner, andra beslutsfattare tjatat sönder oss om barns behov. 

Passiva tonåringar, där finns idrottens stora utmaning. Dt här grabbar och tjejer som skulle må bra av att röra på sig

Både tidigare och ännu aktiva forskare som Lars-Magnus Engström, Ulf Blomdahl, Mats Trondman m fl har ju årtionde efter årtionde beskrivit ungdomar fritidsvanor. De har t o m undersökt och noga påtalat vad unga efterfrågar. Ohörda.

Jag har ropat och upprepat

Jag har i allt högre tonläge ropat: "Det är inte barnen som behöver oss-de har redan "skola, föräldrar, kompisar". Det är tonåringarna som vi vuxna låtit glida över i ett stilla-sittande, fysiskt passiv livstil, oengagerade av föreningsliv.

Resultatet av årtiondens tjatande om barn är utbildning, krav på anpassad verksamhet, annars inga stöd, inga tider i hallar och utomhusarenor. Alla de eldsjälar som förr höll föreningarna på sina axlar, som aldrig frågade "vad får jag om jag gör det"- började steg för steg att tröttna. Ni som läste min tidigare text om "byråkrati" inser att de myndighets-styrkta kraven starkt bidragit att få eldsjälarna att tröttna. 

Ibland får jag den förflugna impulsen- "det är faan rätt åt er däruppe-ni som aldrig lyssnar eller kommunicerar". Men, tyvärr-det är våra unga som förlorar - igen. De bästa ledarna, de man kan lita på över tid som alltid huggit i när det gäller - försvinner i allt snabbare takt. 

Riksidrottsmöte utan tid

Själv har jag skrivit ca 40 artiklar och krönikor i detta ärende-om våra föreningar och dess ledares situation. Men, det är som att kasta en sten i vatten. En kort stund av plums, sen är allt som tidigare. 

På förra Riksidrottsmötet samlade RF 800 representanter från idrotten. Vad de diskuterade kan vi förlöjliga, men kvotering av kön i förtroendeuppdrag var årsmötets viktigaste fråga. 

Idrottens framtid fanns det alltför litet utrymme för. 

Kalla ihop alla förståsigpåare

Så, vem eller vilka som nu ska ta åt sig och "anpassa" sig (igen) efter ungas fritidsmönster, deras usla fysik där 9 av 10 rör sig mindre än 60 min per dag? Är det dags att kalla samman alla förståsigpåare - de som vet och pekar åt alla håll - för lösningar? 

Tror inte det. Vi behöver nog en Corona inom föreningslivet och folkhälsan innan detta tas på allvar. 

Faan vad jag blir trött ibland på vårt samhälle och dess ibland töntiga trendsökande. Och här är media är i hög grad medskyldiga i detta.

Finns förändring, finns hopp? Jag vill ha hopp och tro. Men, så mycket behövs, eldsjälarna får vi inte tillbaka, de nya har inte tid-kvar finns en begränsad skara, ett RF där konflikträdslan styr.. Själv kommer jag oförtrutet gneta vidare eftersom jag tror på det goda samhället där man törs höja rösten för viktiga samtal och säga som det är.

Vi som vill kämpar vidare. Men, det vore bra att nån gång att få uppleva att samhället är positivt, ser klarögt och analyserande vad som behövs och lägger energi på det. Sanningen finns, mendå måste man vilja veta.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.