Vad är det som vi inte visste redan?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Forskaren Johan Norberg har presenterat oroande siffror som visar hur ungas deltagande minskar i föreningslivet, hur de i högre grad föredrar hälsoträning i stället för tävlingsträning. De attraheras inte längre av föreningsverksamhet.

Men, det är väl inget nytt?

Jag själv har under många års tid beskrivit detta utifrån en ledare/tränares vardag - hur våra idrottsklubbar fått allt sämre stöd men högre krav, hur ledande RF, politiker, kommuner, andra beslutsfattare tjatat sönder oss om barns behov. 

Passiva tonåringar, där finns idrottens stora utmaning. Dt här grabbar och tjejer som skulle må bra av att röra på sig

Både tidigare och ännu aktiva forskare som Lars-Magnus Engström, Ulf Blomdahl, Mats Trondman m fl har ju årtionde efter årtionde beskrivit ungdomar fritidsvanor. De har t o m undersökt och noga påtalat vad unga efterfrågar. Ohörda.

Jag har ropat och upprepat

Jag har i allt högre tonläge ropat: "Det är inte barnen som behöver oss-de har redan "skola, föräldrar, kompisar". Det är tonåringarna som vi vuxna låtit glida över i ett stilla-sittande, fysiskt passiv livstil, oengagerade av föreningsliv.

Resultatet av årtiondens tjatande om barn är utbildning, krav på anpassad verksamhet, annars inga stöd, inga tider i hallar och utomhusarenor. Alla de eldsjälar som förr höll föreningarna på sina axlar, som aldrig frågade "vad får jag om jag gör det"- började steg för steg att tröttna. Ni som läste min tidigare text om "byråkrati" inser att de myndighets-styrkta kraven starkt bidragit att få eldsjälarna att tröttna. 

Ibland får jag den förflugna impulsen- "det är faan rätt åt er däruppe-ni som aldrig lyssnar eller kommunicerar". Men, tyvärr-det är våra unga som förlorar - igen. De bästa ledarna, de man kan lita på över tid som alltid huggit i när det gäller - försvinner i allt snabbare takt. 

Riksidrottsmöte utan tid

Själv har jag skrivit ca 40 artiklar och krönikor i detta ärende-om våra föreningar och dess ledares situation. Men, det är som att kasta en sten i vatten. En kort stund av plums, sen är allt som tidigare. 

På förra Riksidrottsmötet samlade RF 800 representanter från idrotten. Vad de diskuterade kan vi förlöjliga, men kvotering av kön i förtroendeuppdrag var årsmötets viktigaste fråga. 

Idrottens framtid fanns det alltför litet utrymme för. 

Kalla ihop alla förståsigpåare

Så, vem eller vilka som nu ska ta åt sig och "anpassa" sig (igen) efter ungas fritidsmönster, deras usla fysik där 9 av 10 rör sig mindre än 60 min per dag? Är det dags att kalla samman alla förståsigpåare - de som vet och pekar åt alla håll - för lösningar? 

Tror inte det. Vi behöver nog en Corona inom föreningslivet och folkhälsan innan detta tas på allvar. 

Faan vad jag blir trött ibland på vårt samhälle och dess ibland töntiga trendsökande. Och här är media är i hög grad medskyldiga i detta.

Finns förändring, finns hopp? Jag vill ha hopp och tro. Men, så mycket behövs, eldsjälarna får vi inte tillbaka, de nya har inte tid-kvar finns en begränsad skara, ett RF där konflikträdslan styr.. Själv kommer jag oförtrutet gneta vidare eftersom jag tror på det goda samhället där man törs höja rösten för viktiga samtal och säga som det är.

Vi som vill kämpar vidare. Men, det vore bra att nån gång att få uppleva att samhället är positivt, ser klarögt och analyserande vad som behövs och lägger energi på det. Sanningen finns, mendå måste man vilja veta.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Det är inte varje dag som två ekonomiska tungviktare, oberoende av varann, vill kliva sin som externa huvudägare i en golfklubb. Det är verklighet för Haninge GK på Södertörn, söder om Stockholm.

På medlemsmöte kommer föreningens cirka 1000 medlemmar att ta ställning till två budgivare som båda lovar investeringar i flermiljonklassen. Anläggningen har 27 hål och är skuldtyngd, cirka 20 miljoner, efter ombyggnad och renovering av två nio håls slingor.

 I Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen -  tillbringat timmar framför tv:n trots stundtals härligt väder. SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen  mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktig kamp mellan världens bästa damer  på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen