Se sanningen och agera!

SOK gör vad man kan för att minska trenden om allt färre kvalificerade, men tvingas konstatera att antalet aktiva i många idrotter är färre och att intresset från ungdomar avtar.
Vår bästa - var i går
Det känns som om vår bästa tid är passerad. Och tyvärr är det så tyst, så tyst bland de som borde stå upp för det goda och för en uppryckning.
Jag har gång på gång försökt slå larm, debattera och på olika sätt beskriva hur viktig idrottsrörelsen är för Sverige som nation. Idrotten står för omistliga värden och vi har bjudits på så många underbara stunder med många av våra hjältar.
Men nu hävdar jag med emfas att vi lever på lånad tid eftersom det enorma ideella arbetet och bevarandet om en väl fungerande folkrörelse inte är självklart längre.
Mycket oroande statistik visar att idrotten som folkrörelse har en brant nedgång. Första larmet gäller alla hundratusentals ledare som arbetar ideellt och oegennyttigt för att barn, unga, elit och bredd ska få en fungerande vardag.
Och jag upprepar, få ser riskerna och försöker göra något åt hotet.
Så mycket negativt
Det värsta är att det negativa får så mycket plats:
- Som att idrotten är överfull med problem. Utslagning, supporterkultur, alla som inte får plats, föräldrar och ledare som missköter sig, anorexia, kroppsfixering, doping, politisering mm.
- Som att mediafokus är till en så dominerande grad inriktad på ett fåtal framgångsrika idrottare som lyfts fram i sportsändningar, sportsidor, intervjuer, sponsoravtal och idolisering.
Så många värden
Idrott är ju så mycket mer och består av så många fler. Med den enorma betydelsen av fysisk och personlig fostran på en nivå som är oöverträfflig.
När barn, ungdomar, vuxna, medelålders, gamla, män och kvinnor oavsett politiska åsikter och samhällsposition sida vid sida kan fungera alldeles förträffligt med varandra i vänskap tack vare hundratusentals människor som alldeles gratis lägger en stor del av sin fritid på att medverka i byggande av ”det goda samhället”.
Men samhället, politiken och beslutsfattare värnar inte om alla dessa entusiaster. Stora delar av idrotten är på väg att överges.
Inte konstigt att de tröttnar
Nånstans har det gått snett. Avarterna beskrivs väl i tidningar och tv medan det goda, det positiva och allt det värdefulla uppmärksammas allt mindre och det är kanske därför att allt färre idrottar.
Det är inte annat än naturligt att många tröttnar, aktiva som ledare.
Kanske är det dags för alla oss som står för ett viktigt samhällsbygge att dra oss tillbaka. Då om inte annars skulle det bli en reaktion.
Släcker för sista gången...
Jag menar inte att vi ska blunda för tråkigheter och skadliga beteenden, apropå så mycket är negativt. Men, det finns ju ingen rim och reson.
Om vi inte ger stöd, möjligheter och når en attitydsförändring kommer vi snart inte att ha vad som så populärt kallas ”breddidrott”.
När ungdomar väljer egen konsumtion och stillasittande, när klubb efter klubb lägger ned, när idrottens eldsjälar släcker lampan för sista gången finns inga ledare, ingen bredd – och ingen elit!
Färre aktiva,färre klubbar
I dag utvecklas idrotten åt olika håll. Några få verkar inom den kommersiella sektorn och drömmer om stora arenor, feta sponsoravtal, mycket publik och bra arrangemang.
Merparten av föreningarna brottas med stora ekonomiska problem, publiksiffrorna sjunker, idrottare hoppar från klubb till klubb för att få bättre betalt och enligt nya undersökningar minskar antalet medlemmar dramatiskt. De senaste fem åren har uppemot 20 procent försvunnit.
Antalet aktiva klubbar minskar snabbt i Stockholm och det är ingen isolerad företeelse. Under mina 45 år som idrottsledare kan jag räkna upp ett stort antal klubbar som var stora, starka och framgångsrika på 70-talet – som inte finns eller är på väg bort idag.
Var rädd om den lilla föreningen
Ofta är det ett ett fåtal starka eldsjälar som bär dessa föreningar. När de inte orkar längre ”går botten ur” och nedräkningen inleds. I ett samhällsklimat där klubbarnas och eldsjälarnas betydelse vare sig diskuteras eller ges tillräckligt stöd för att överleva och växa kan inte resultatet bli annat. Det kanske är naturligt, men sett till vad vi vill med vårt samhälle blir detta alarmerande.
Av 22 000 registrerade idrottsklubbar hos RF är högst 14 000 aktiva idag. Trenden att klubbar och idrotter försvinner sprids och till slut överlever inte heller föreningen på den lilla orten.
Det är ju där som framtidens stjärnor föds, inte i något träningsinstitut.
Min önskelista
Det märkliga är att samtidigt som vi saknar en kompass över vart vi är på väg och vill vara är idrotten som medieprodukt enormt framgångsrik. Om vi slår ihop underhållning och idrott innebär detta ett värde som motsvarar ”Sveriges tredje största ekonomiska faktor” enligt en undersökning.
- Så det är klart att finns botemedel. Det här är min önskelista:
- Via skattemedel styrs medel till föreningar och förbund som ”levererar”.
- Svenska Spels vinster går i högre grad till finansiering av nationell idrottsverksamhet.
- Kommunerna upprättar tioårsplaner för byggande av ändamålsenliga träningsanläggningar.
- Föreningar har i princip nolltaxa vid bokning för träning och tävling.
- Klubbar får föreningsbidrag till anställda tränare och konsulenter.
- Idrotten delas upp i ”Folkhälsoförbundet” och ”Tävlingsidrott”.
- Klubbar blir mer tydliga i sina ansvarsområden.
- Sverige får en egen idrottsminister.
Men om vi håller på som i dag, då finns snart ingen klubb som levererar varken bredd eller stjärnor. Då dör också ”Vinterstudion” och vi kan inte ha några förväntningar inför EM, VM och OS.
Mest lästa just nu
Svenska Fotbollsförbundet bygger om och gör det med besked.
Planerna på en ny organisation presenterades på onsdagen och då framkom att förre landslagsmannnen Kim Källstöm blir Fotbollschef och smålänningen Henrik Landén stabschef i en ny central roll.. Därtill blir det en sammanslagning av Marknad och Kommunikation.
Miljardären Patrik Stymne, medgrundare till spelföretaget King, dataspelet Candy Crush Saga, blir tillsammans med Allan Adolfsson, golftränare, huvudägare till golfklubben Haninge GK på Södertörn utanför Stockholm.
De tar över som ägare via sitt gemensamma bolag, Golfverket AB, som grundades 2021. Vid en föreningsstämma hade stämman två förslag att ta ställning till. Golfverket AB ställdes mot GK 2060, initierat av två klubbmedlemmar och med företaget Gordon Service AB som ekonomisk bas.
Att hockeyvärlden är speciell är väl känt, inte minst är Kanadas inflytande dokumenterat åtskilliga gånger genom åren. Kommande junior-VM i Göteborg, 26/12-5/1 2024 är inget undantag. Turneringen ägs till hälften (!) av Hockey Canada som har ett löpande 10 års avtal med IIHF, det internationella förbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt.
Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke sagt konsekvent nej
Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk
Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela
överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.
Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett
led i detta presentera Folkspel som en ny partner.
Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett i ett pressmeddelande och berättar att notan för att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Lasse (inte verifierad)
tors, 2014-02-13 11:04
1. Willys önskelista
En tänkvärd krönika med en önskelista som inte känns helt klar. Vad menar du med: "Via skattemedel styrs medel till föreningar och förbund som ”levererar”." Är det att idrottsrörelsen ska in i en form av köp/sälj på samma sätt som vilken entreprenadverksamhet som helst? Jag trodde att det äkta engagemanget kom inifrån av ett intresse och inte utifrån i form av pengar! "Svenska Spels vinster går i högre grad till finansiering av nationell idrottsverksamhet." Ska idrottsrörelsen vara beroende av den beroendeskapande spelmarknaden? "Kommunerna upprättar tioårsplaner för byggande av ändamålsenliga träningsanläggningar." Vad är ändamålsenliga idrottsanläggningar i ett tioårsperspektiv? Är det traditionella idrottshallar och planer eller är det anläggningar för nya och kraftigt växande idrotter? Är det anläggningar anpassade för barnidrott och breddidrott eller ska även evenemangsidrott inbegripas i detta? Vad ska vi prioritera? "Föreningar har i princip nolltaxa vid bokning för träning och tävling." Gäller detta alla verksamhet eller bara för barnidrott? Bör inte vuxna kunna stå för en del eller hela kostnaden för sin idrott? "Klubbar får föreningsbidrag till anställda tränare och konsulenter." Det gäller väl bara för barnidrott? "Idrotten delas upp i ”Folkhälsoförbundet” och ”Tävlingsidrott”." En intressant tanke! "Klubbar blir mer tydliga i sina ansvarsområden. Sverige får en egen idrottsminister." Bra med tydligt ansvarsområde. En egen idrottsminister kanske inte behövs men när vi har en gemensam kultur och idrottsminister bör kanske de politiska partierna ägna lika stort engagemang för båda områdena. Läser man partiprogram och valmanifest så ägnar partierna oftast mångfalt större utrymme åt kulturen. Här får nog idrotten, på alla nivåer, vara självkritisk och fundera över på vilket sätt vi engagerar oss i politiken. Hur många klubbar engagerar sig för att påverka idrottspolitiken i den egna kommunen?