”Elit” håller ju på att bli fult
Vid den europeiska konferensen om elitidrott och studier i Europa deltog också representanter för andra världsdelar, bl a Japan, England (ett fantastiskt OS), Tyskland,Italien, USA, Kanada, Danmark, Frankrike med flera.
Overklig nivå i Norge
Här framkom att i de flesta länder har elitidrotten mycket stor betydelse. I vårt grannland Norge satsas det resurser på en nivå som för oss svenskar närmast är overklig.
Deras idrottare hyllas som hjältar, blir idoler och föredömen för barn och ungdomar och visar hur man genom hängivet, metodiskt arbete kan utvecklas i såväl prestation som människa.
Den här synen på elitidrott delas mycket tydligt av de länder som deltog på denna konferens. Ändamålsenliga tränings och testanläggningar, stöd via högskolorna genom studieplaner mot framtida civil karriär, personligt stöd med nationella team som hjälper och leder inom fysiologi, hightech-träning, psykologi och livsstilsstöd, kost etc etc. Det fanns ingen tvekan om att dessa frågor är viktiga överallt – utom hos oss i Sverige.
Märklig betraktelse över elit
”Elit” håller ju på att bli fult
Det är lätt att sitta som åhörare och bli uppretad över hur vi hanterar och prioriterar idrotten i vårt land.
Tillsammans med regering och politiker i många kommuner förvandlas under RF:s ledning svensk idrott till något allmänt ”hälsodagis”.
Idrottsrörelsen med sina klubbar har åtminstone hittills bara stillatigande sett den här illavarslande trenden. Tillgången till arenor, anläggningar, ekonomiskt stöd vrids successivt mot mantraliknande tal och skrift om hälsa.
Värdena kommer sällan fram
De värden, inspiration och fostran som svensk idrottsrörelse i generationer har stått för kommer sällan eller aldrig fram numera. Det är helt naturligt att RF, när man skulle göra ekonomiska nedskärningar i de 1,7 miljarder staten skjuter till – drar ned på de öronmärkta 20 miljoner till stöd för att utveckla elitverksamheten.
”Elit” håller ju på att bli fult. Det är ytterst märkligt.
Jag har ett mycket drastiskt och fullt seriöst förslag - skilj på det motionsinriktade RF och den förenings och förbundsinriktade tävlingsidrotten!
Bilda två organisationer
Bilda två helt nya organisationer snarast. Den ena – den tävlingsinriktade får då en helt naturlig koppling mot Sveriges Olympiska Kommitté och kan börja arbeta mot en modernisering och vitalisering av den sen länge eftersatta tävlingsidrotten.
RF kommer ändå absolut att klara sitt uppdrag. De är ju i full gång med motionssatsningar överallt. Men, då ska de förstås byta namn till ”Motions- och Folkhälsoförbundet”. Där kan man fortsätta prata om allt man redan brinner för.
Eftersom vi idag vet att tävlingsidrott ses som en del av underhållningsbranschen som står för landets tredje största ekonomi kan vi på allvar åter börja prata i termer om att utveckla idrotten och känna att det är tillåtet.
Finns pengar att hämta
Självklart ska denna rörelse få sin del av de idag statliga 1,7 miljarder.
Men, det är också dags att börja ställa fullt rimliga krav mot samhället.
Vi vet att denna summa idag bara är en bråkdel av vad idrotten i sin helhet borde få i förhållande till de värden man ger tillbaka. Men, det är ju en början.
Många kloka bedömare sätter idrottens ekonomiska värde för samhället till minst 20 miljarder. Där har vi ett kommande förhandlingsutrymme med de parter som idag drar stor nytta av mestadels ideellt arbete i idrottsföreningar och förbund.
Nu vill vi börja satsa på utveckling igen.
Mest lästa just nu
Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..
Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.
Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,
Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.
Malmö FF:s 24:e fotbollsguld väckte heta känslor i Helsingborg! I centrum tre tårtor som hyllar MFF-guldet, beställda av Puma som sponsrar MFF men har kontor i Helsingborg.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.
Ordförande Björn Norberg:
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
AG (inte verifierad)
fre, 2013-09-27 08:05
1. Elit
Det är mycket känsligt (fortfarande!) att tala om elit inom idrotten. Detta är trotts att många barn kommer till klubbar och föreningar med drömmar om framgång och medaljer. Ungdomsidrott har fastnat i konstruerade politiskt präglade diskussioner om kravsättning och motståndet till specialisering. Snitt tränarkompetensen måste höjas. För detta KRÄVS mera resurser. Det är i ungdomen man lägger grund i de mest väsentliga komponenter av en idrottslig prestation. Det måste vara kompetenta tränare som arbetar med ungdomar. Förutsättningar för det behövs! Inställning till satsande personer måste ändras i samhället. Kanske är en lösning att dela upp organisationer på motion och elit. Jag vet inte. Men någonting måste göras. Det är min övertygelse.Anette Lilja (inte verifierad)
fre, 2013-09-27 08:20
2. Håller med!!
Har i flera år på förenings och regionsförbunds nivå argumenterat på samma sätt! Vi i Sverige är så himla duktiga på att försäkra oss om att vi tar hand om "Alla" - men glömmer att även Eliten är en del av "Alla". Är det den berömda svenska Jantelagen som gör det fult att vara BRA? .... Varför ska man lägga ner jobb/träning på något som av andra anses som FULT? Det vi istället behöver är förebilderAG (inte verifierad)
fre, 2013-09-27 08:34
3. Man bör anamma kanske "ta
Man bör anamma kanske "ta hand om varje" istället för "ta hand om alla". Har aldrig träffat "alla" under min tid.pelle svensson (inte verifierad)
fre, 2013-09-27 11:09
4. innehållslöst
Inte bra om elit blir fult. Men den här artikeln är ju bara massa tomma rader som inte beskriver på vilket sätt det i så fall skulle vara fult.libero (inte verifierad)
fre, 2013-09-27 14:04
5. Allmänna medel
Jag har inga problem med att dela på motions- och tävlingsverksamheterna. Som skattebetalare kan jag se ett värde i att det allmänna stöder motionsidrott för folkhälsans skull. Men underhållningsindustrin får så klart klara sig på egen hand utan bidrag. Att använda statliga medel för att få fram elitidrottare luktar Östtyskland, Kina och den sista sovjetstaten Norge.Pär Ånell (inte verifierad)
fre, 2013-09-27 14:29
6. Vad är viktigast för landet?
Till att börja med vill jag påpeka att följande åsikter är mina privata, inte det förbund jag företräder. För det första görs det ingen neddragning på 20 miljoner. De 20 miljonerna finns inte längre. Det var medel från Svenska Spels överskott som fonderades för elitidrotten som nu är slut. För det andra kan jag tänka mig en "skilsmässa", men av helt andra skäl. Dessutom måste det beslutas på ett Riksidrottsmöte. Nästa är 2015, så vi har gott om tid att diskutera. Elit är inte fult för mig heller, frågan är hur den finansieras och när den börjar. Jag förstår att staten hellre lägger pengar på att få friska och produktiva medborgare. Senast igår deltog jag i en diskussion om att vi kanske inte ska gapa efter så mycket inm idrotts utan bli mer kreativa mär det gäller att själva dra in pengar. T ex ta tillbaka vår "marknad" som många privata aktörer nu tjänar pengar på. Och det går att bedriva verksamhet inom samma lag, både för dem som vill bli "elit" och för dem som "bara" tycker att det är roligt.Micke (inte verifierad)
lör, 2013-09-28 22:08
7. Bilda ditt eget förbund Willy
Att prata i egen sak som företrädare för Sport Campus Sweden som gör försök till att satsa på elitfrågan gör bismaken otäckt bitter. Att krönikan saknar belägg och baseras på en uppenbar kunskapsbrist gör inte saken bättre. Frågan ägs inte av RF utan av föreningarna genom sina SF. Det är inte RF utan varje förening genom sitt SF som prioriterar bredd före elit. Den prioriteras för att Svensk Idrotts medlemmar anser det vara det bästa sättet att utveckla talanger som om de har viljan satsar på en elitkarriär. Elit är inte fult, tvärtom en viktig del av idrotten. Men elitidrottare faller inte ner från himlen utan kommer ur den breda föreningsidrotten. Det står dig fritt att bilda ett eget elitförbund om du är så övertygad om att det är rätt väg. Föreslår att du frågar medlemmarna i Sport Campus Sweden till att börja med.AG (inte verifierad)
sön, 2013-09-29 16:59
8. Till Micke.
Föreningens ev satsnning på elit beror helt på tillgänglighet av tränarkompetensen. Detta är en bristvara i svensk idrott. Mammor och pappor kan inte/ska inte hålla på med elitidrottsatsning.... Att tala om ett val föreningar gör fungerar inte i praktiken. Det finns inget val för att det finns inte kompetens eller resurs...Evald (inte verifierad)
tors, 2013-10-24 23:05
9. Ett separat Friskvårdsförbund
Inom RF finns ca 70 SF och de allra flesta har tävling som inriktning. Väldigt många barn och ungdomar går in i dessa föreningar. Men de stannar inte så många år utan slutar ofta före eller i tonåren. Även om RF skryter med att så många deltar i organiserad verksamhet, så är det, om man vågar rannsaka sig, dåligt använda resurser. Och det finns idag en nästan sjuklig fixering vid tävlande. Därför ska de SF och föreningar som bedriver verksamhet ur ett friskvårdsperspektiv tillhöra en organisation skild från tävlings-RF. De SF:en har idag en undanskymd plats inom RF och har ingen större glädje av RF. En helt annan pedagogik behöver tillämpas för att nå ungdom för att vårda sin hälsa. En mycket stor utvecklingspotential finns här.