Var är idrotten på väg – efter RIM?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Under många år och mängder av debattartiklar har jag ifrågasatt RF:s roll, vad de gör, statens ointresse för idrottens villkor med mera. 

I och med Sveriges EU-inträde 1995 försvann ”upphovsrätten” till specialförbundens egna idrotter och kunde drivas av vem som helst. Se på akademier, arrangemang och långlopp där kommersiella krafter och lycksökare tar sig in. Vid årets RIM hade specialförbund laddat för både önskan om förändringar och krav på RF att avstå från sin snabbt växande administration.

Jag efterlyser ett verkligt och mer vetenskapligt intresse av att beskriva vår största folkrörelse över tid. I siffror, förändringar, utveckling, mer konkreta mål i stället för ” fem resor” som beteckningen är på det framtidsprogram, där man beskriver vad man vill inom fem olika områden. Ett än så länge hemlighetsstämplat projekt som nu är inlett i Idrottens Hus. 

" Gammal sanning"

Redan vid milleniumskiftet redovisades siffror som visade på en halvering av antalet aktiva klubbar och att de s k vita fläckarna blev fler och fler. 

Det har följts av rapporter om inaktiva  och stillasittande tonåringar som flyr idrotten. Samtidigt har politiker och beslutsfattare själva utformat en beställning om att idrotten ska ansvara för barn, stillasittande, unga och folkhälsa.

Det beteendet har blivit oemotsagt, men ändå bara fortsatt att rulla på. 

Hur våra klubbar och deras ideella ledare mår och vad de vill finns det väldigt lite kännedom om. 

Pandemin har hotat hela idrottsrörelsens existens. En avgörande fråga är om barn, unga, ledare, tränare och satsande idrottare kommer tillbaka till tidigare nivå efter pandemin? 

Också en solidaritet

Ett resultat av RIM-mötet blev att vårt största förbund – fotbollen som aktiverar ca 47 procent av all idrott hotar lämna RF – utan ens en intern demokratiprocess. Så kan det också gå till. 

Det handlar om att fotbollen kan tappa ca 30 miljoner– samtidigt som denna idrott bärs av nolltaxa på arenor, aktivitetsstöd, terminsavgifter, publikintäkter, sponsorer – och ca 750 miljoner årligen från Svenska Spel. De flesta av RF:s idrotter kommer inte ens nära ”pantpengar” i jämförelse. Idet perspektivet sympatiserar jag inte med fotbollsfolket och deras prat om ”solidaritet”. 

Vart tar allt vägen?

  • Ännu har vi ca 10 500 aktiva klubbar, 3,2 miljoner medlemmar, 600 000 ideella ledare 
  • Och inte minst, en jäkla massa arenor och anläggningar. 
  • Då är frågan - vad vill RF, Specialförbunden, SOK, SDF, staten, beslutsfattare,
  • och vad tycker klubbar och andra intressenter med svensk idrott? 

Frågan måste ställas eftersom svaren blir till en hel drös av olikpekande svar. 

  • Varför granskar inte media kritiskt idrottens vardag med allt spretande?
  • Har vi en ”svensk modell” där ingen är ansvarig, ingen vet, ingen törs ta ansvar?
  • Är det en amöba som glider lite hit och dit.

För många tomma arenor

Anläggningar för miljarders, miljarder står dessutom mestadels tomma större delen av dygnet – utom några få timmar då alla vill dit.

En förändrad idrott borde fylla sina arenor bättre! 30 procent av dagens anställda arbetar inte 8-17. Våra unga lägger i snitt fyra4 timmar/dygn på media på sin fritid. Mer skolidrott – ändrade attityder behövs. När diskuteras det? Av vem och var?

Svenska folket i majoritet älskar sina idrottshjältar? När de återkommer i ”Mästarna mästare” och andra liknande program bänkar sig majoriteten åter för att följa dem.

Samtidigt är ordet ”elitidrott” ett fult ord att yttra ute i samhället. När det gäller forskning, 

Artisteri (idol och ESC), då är det fint – men, inte idrott. 

Vad vill vi med barnidrotten? Där borde väl många ha ett svar eftersom det återkommer i varannan mening när någon politiker pratar idrott. Trots att experter pekar på allsidighet och på barns villkor springer varenda 7-åring ut i matchställ påhejade av föräldraledare som vill bilda spelande lag.

Det finns åtskilliga frågor - Vad vill vi med ungas skolidrott? 

Vad vill vi med tonåringarna? 

Vad vill vi med veteranidrott

Och vad vill den ännu levande klubbverksamheten? Vad ska ske med de 1200 unga som går på idrottsgymnasier?

Nu styr utbildningsministern mot att ”endast” topptalangerna ska få plats trots att en samlad exptertis säger att det inte går att fastställa hos en 15-årig sökande.

Vi står inför stora förändringar med Sveriges största folkrörelse. Det känns tydligt. Men, då

måste favoritgrenen ”svajmastare” tas bort och ersättas av rådslag, analyser,omorganisation, planering, hög nationell finansiering, fler yrkesverksamma och välutbildade 

ledare och tränare. 

Men RF har blivit en ledande ”svammelorganisation” i. Detta i ett läge då svensk idrott behöver sin huvudorganisation mer än någonsin. En radikal omorganisation med visioner, tydliga och mätbara mål behövs. Dagens anställda inom RF är mestadels hyvens och djupt engagerade personer som arbetar hårt och gör sitt bästa för svensk idrott. Problemet är ju

att de inte vet var de är på väg. 

De statliga beställningarna (som gamle RF-ordföranden Karl Fritchofsson förmodligen skulle explodera över) styr ju mycket av vad RF gör. Och i sin tur ekonomin.

Så kan vi inte ha det. Endera ska RF stå självständigt – eller bli en egen myndighet.

När startar det nationella rådslaget – då även vi som verkar i idrottens vardag får vara med?

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.