Ett onödigt tvivel inför framtiden
I samband med VM i fotboll sås det tvivel på hur Sverige i framtiden kan vara med och fightas om kval till de stora mästerskapen.
Jämförelser kan göras i många idrotter. I flertal grenar hävdar vi oss förvånansvärt bra även om SOK och RF visar på oroande tecken på att vi tappar i förmåga och att allt färre unga idrottare orkar hela vägen.
Vi behöver motivation
Nu ska detta förstås ställas i proportion till hur idrottens roll diskuteras i vårt land. De senaste åren domineras diskussionerna med fokus på barn, ungdomar och folkhälsa. Det är i och för sig bra och viktigt men saknar helt den inspiration som behövs för att få igång fler och fler.
Människan medfödda lathet kommer ifrån ett ursprung där det var långt mellan måltiderna och man behövde hushålla med energin.
Vi behöver motivation för att aktivera oss, barn och ungdomar behöver inspiration och förebilder för att göra sitt bästa. Då tar vi oss förbi de spärrar som latheten är. Då motiveras vi att göra något mer, nå mål och eldas av en inre röst, vi hittar drivkrafter att överträffa oss själva.
Ett förändrat klubb-Sverige
Det finns glädjande tecken på förändringar och det finns orosmoln som visar att vi backar. Glädjande är att äntligen talar t o m politiker om att skolan behöver schemalägga fysisk träning och aktiviteter varje dag. Nu vet vi att fysiskt vältränade även presterar bättre i studiesituationer.
Ja, men, genomför detta då! Vänta inte!
Det är också glädjande att så många vuxna inser motionens betydelse. Våra större motionsarrangemang ökar och får allt fler deltagare. Det finns ett stort och brett intresse av att idrotta och ha roligt.
Orostecken är att våra idrottsklubbar, där idrottskulturen finns, minskar i antal. Större föreningar blir större och företagsliknande medan mindre minskar och försvinner. Stödet från samhället är alldeles för dåligt.
Ungdomarna mår inte bra
Att våra barn och ungdomar blivit fetare och mer stillasittande har diskuterats i 20 år men stannat vid prat och åter prat.
- 90 procent av våra tonåringar i klubbarna har alltid ont någonstans.
- 65 procent av alla som idrottar mer ambitiöst dras med skavanker som hindrar dem att träna och tävla fullt ut.
Orsakerna är bristande fysisk aktivitet under uppväxten, ensidig träning på klubbnivå med outbildade tränare (oftast föräldrar som leder en-gång-i-veckanträning) eller självutbildade tränare som gått ett antal korta kurser. Vi behöver förändra och vitalisera svensk idrott!
Men, allt går att göra något åt! Sverige är ett land med modern historia av god organisationsförmåga, kvalitetstänkande, planerings och genomförandeinsikter.
Okunskap inom fotbollen
Vi kan göra något radikalt med att motivera föräldrar att lämna TV-soffan och börja motionera hela familjen tillsammans, att staten tar sitt ansvar för idrott i skolan, att våra idrottsklubbar får det stöd de förtjänar etc.
Men, sen kommer motkravet på vår idrottsrörelse att lämna den låga bildningsnivån bakom sig och revolutionera verksamheten mot fördjupad utbildning där en viktig del blir en yrkesmarknad för väl utbildade tränare och ledare.
Fotbollen i Sverige är landets största idrott men, med en internverksamhet som nästan är sektliknande.
Okunskapen om hur modern internationell träning ska bedrivas är förödande och skapar aldrig något landslag som platsar i VM – oavsett hur snygga affärsplaner än är.
En krympande elitverksamhet
Det här präglar de flesta idrotter i Sverige, idag. Det saknas analys, program, struktur, delmål och huvudmål för att inte tala om visioner.
Det känns som om det är medias sportavdelningar och idrottens elitsatsande klubbar som är de enda som har någon verksamhet för att behålla vad vi har. Samhället skjuter gärna den högpresterande idrottens vardag från sig och menar att det ”är någon annans ansvar”.
RF bidrar till att marginalisera idrotten till ett samhällsuppdrag (för att få statliga och kommunala medel) medan övrig verksamhet endera blir privat konsumtion (köpa träningskort och träna efter jobbet).
Klubbarnas verksamhet marginaliseras därmed till att bedriva barn och ungdomsverksamhet för att komma in i träningsanläggningar och få bidrag. Föräldrar – en-gång-i-veckan-ledare engageras å ena sidan. Klubbarnas kärna sliter sedan med arrangemang, vardagstävlingar och allt pusslande som hör till detta.
En ständigt krympande elitverksamhet blir alltmer ifrågasatt.
Ska inte "offra något"
Tänk er att vara 16 år, spelandes i ett lag som vill gå till final i någon cup, ta medalj vid en stafett, kvala till final etc. Trots att denne 16-åring lägger ned fem gånger så mycket tid, kraft och egen ekonomi som andra som ”bara idrottar för kul och kompisar” blir det en stigande känsla av att man offrar något.
Det borde vara tvärtom!
Här är ju de som går i täten, vill något, är tydliga, kämpar och visar att arbete lönar sig. Här har Sverige ett attitydsproblem – i samhället! Det är ju dessa kämpar som aldrig kommer att ångra att de försökte, de kommer att ta med dessa egenskaper uti yrkeslivet, i det privata och ha detta som värdefulla tillgångar när de ska hantera livets utmaningar i stort och smått. Bl a därför är att försöka göra sitt bästa en viktig ingrediens och så viktig del i idrottens fostran av unga människor.
Yes we can!
Värd att vitaliseras
Ibland hörs åsikten att Sverige har en så liten befolkning att den inte räcker i konkurrensen med andra länder. Det tror jag inte ett dugg på. Om vi vill, tar de viktiga besluten, åstadkommer nödvändiga förändringar, att samhället markant ökar sitt stöd och att vi vitaliserar idrottsrörelsen…då jä…
Då kommer efterföljarna till Anja, Carro, Cajsa, Borg, Stenmark, Johan Olsson, Foppa, Kalla, Zlatan m fl.
Är det viktigt? Ja, det kan ni skriva upp! Idag omsätter idrotten 100 miljarder, aktiverar halva Sveriges befolkning, får 500 000 unga idrottare att satsa och utvecklas, engagerar 100 000-tals ledare. Men, vi måste få utvecklas ett par steg till. Det är Sverige värt!
Forza Sweden! We can do it!
Mest lästa just nu
Svensk ishockey sänker licenskravet för spel i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. För Hockeyettan föreslås en ändring av kapitalkravet till enbart positivt eget kapital.
Beskedet innebär att de regelverk som funnits sedan 2017 läggs i papperskorg.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
r b (inte verifierad)
tis, 2014-07-22 11:01
1. intressant, ja !
ett intressant konstaterande ja ! men (citat)Orostecken är att våra idrottsklubbar, där idrottskulturen finns, minskar i antal. Större föreningar blir större och företagsliknande medan mindre minskar och försvinner. Stödet från samhället är alldeles för dåligt.(slut citat) enligt min erfarenhet, just inom mindre samhällen ; 300 - 3 000 inv. finns den bästa uppväxtmiljön för barn och ungdomar med idrottsligt intresse ! samma erfarenhet vad gäller framgångsrik landsbygdsutveckling ...så kan konstateras inom min studie av "Idrottens samhällsvärde- sett ur ett folkhälsoperspektiv ..."Thorbjörn Lundin (inte verifierad)
fre, 2014-08-01 09:40
2. Tävlingsnormen på väg ut?
Eller också kanske tendensen om vikande elitsatsningar är positiv för människorna; att tävla kanske inte gagnar dem. Det går ju att hålla kroppen i trim ändå, vilket kanske är roligare i längden. Men att säga så i dessa sammanhang är väl som att svära i kyrkan.