Friidrottshärvan bara växer

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I Eskilstuna i dag utspelas en tragik som egentligen är både osannolik och fasansfull.  Måtte aldrig något liknande inträffa, skriver Willy Berggren, friidrottsentusiast och krönikör hos idrottens Affärer.

Han har fått insyn i tragiken och redogör för en del av de många sorgliga turer.

”Hemskt, ofattbart, misskötsel, nonchalans” är hans sammanfattning.

Han skriver: ” Allt urartade, människornas beteende, och hur märkligt även friidrottsförbundet, RF, Eskilstuna kommun agerar och fortsätteratt göra det. 

”galenskapen i systemet med visselblåsare tog överhanden!”

Willy skriver: Under sommaren fick jag först fått vetskap om att Ärla IF Friidrotts tränare Janne Ekström fått en visselblåsning på sig. 

Begynnelsen bestod av att en 20-årig aktiv var missnöjd med Jannes träning. 

En 20-årings besvikelse

Allt har ett ursprung i en hemresa från en tävling då 20-åringen gav Janne skulden för sin bristande prestationsförmåga. Med på resan fanns ett flertal aktiva som däremot gav Janne sitt stöd. 

Kort därefter inkom en visselblåsning på Janne med Ärlas huvudstyrelse som avsändare (!)nämnande ”otrygg idrottsmiljö”. Och när en annan tränare frågade kvinnan i fråga som låg bakom visselblåsningen framkom att hon utsatts för flera övertalningsförsök (!) från ordföranden i huvudföreningen – Joakim Granberg.

Hon ångrade sig och menade att hon menade inget illa. Många idrottare som hört om detta har hört av sig och framfört att denna unga kvinna under flera år mått mycket dåligt psykiskt med många konfliktfyllda och märkliga beteenden. 

Men, anmälan var gjord. Nu drog idrottens eget ”trygghetsarbete” igång. Sisu, Eskilstuna kommun, Svenska Friidrottsförbundet tillsammans med Ärlas huvudstyrelse producerade en lång rad anklagelser. 

Nu drogs också Jennie Ekström, Gunnar Thysell, Marit Ekström och Bjarne Thysell in i utredningen. Samtliga ledande inom Ärlas friidrott. 

Ledare vill inte vara med längre

Stämningen i Ärlas huvudstyrelse blev alltmer konfliktfylld varför Gunnar lämnade sitt uppdrag inom valberedningen till huvudstyrelsen. Jennie hade tidigare på eget initiativ lämnat huvudstyrelsen. Hon inte ville förfalska (!) ett protokoll och upplevde en fientlig stämning. Och kort efter fick Janne och Gunnar vistelseförbud på Eskilstunas arenor och näringsförbud – inte bedriva föreningsarbete.

 Senare befann sig Janne Ekström i Munktellarenan med sin träningsgrupp. Där deltog även en ensam tjej som försökte springa häck. Som f d landslagslöpare på hinder erbjöd sig Janne hjälpa till. 

En upprörd ledare från grannklubben framförde på aggressivt sätt att ”våra aktiva ska du ge faan i”. Efter detta kom ytterligare en visselblåsning. Vid ett senare tillfälle slängde denne person ut Janne från träningsarenan.

De anklagelser och styrkta ståndpunkter framfördes ensidigt. Gång på gång bad Bjarne m fl att det skulle göras en seriös utredning. Ingen lyssnade på detta. När Bjarne m fl försökte anmäla till friidrottsförbundet hänvisade man till ”internt idrottsärende”.

Jag som tagit del av alla turer men, själv inte vet exakta skeenden i sak efterfrågar självklart ett rättssäkert sätt att hantera dessa anklagelser:

1. Vem anklagar/eventuella ombud, 2. Vilken händelse, 3. När och var?, 4. Vittnen

Med detta som grund måste de anklagade få bemöta anklagelserna.

Krävs  objektiv utredning

En objektiv utredning byggd på ovan skulle garantera rättssäker hantering.

Ovan borde vara ett juridiskt objektivt förfaringssätt. I

I stället produceras dokument i mängd med omfattande text – så lång och svepande att varje jurist borde fatta misstankar om att det inte står rätt till. Men nej, Fyra organisationer sluter sig samman och fattar beslut om åtgärder.

Nu råkar det dessutom vara så att ordföranden i Ärlas huvudstyrelse också sitter i Eskilstuna Kultur o Fritidsnämnd, är god vän med den lokale Sisu-ansvarige-som är god vän med friidrottsförbundets trygghetsansvarige. Denne person har vid flera tillfällen försökt få ytterligare personer att visselblåsa Ärla friidrottsledare.

Är det ett sammanträffande att de personerna plötsligt har samma uppfattning – utifrån två märkliga visselblåsningar?

 När den visselblåsande unga kvinnan högljutt anklagade Jan Ekström ytterst aggressivt i samband med att han avslutade sitt tränaransvar fanns 20 vittnen som står upp för ovan Jannes version. Men i utredningen har detta inte framkommit. Ingen har heller efterfrågat vad övriga idrottare och deras anhöriga i friidrotten tycker om sina ledare. Ingen har kontaktat dem. Ingen!

Vad andra tycker...

Gunnar Thysell – som fick Svenska Friidrottsförbundets högsta förtjänsttecken efter 40 års oförvitliga insatser är numera utesluten ur föreningen. Jennie Ekström har lämnat  föreningen. Marit – Sveriges meste starter och mångårig ledare har valt att sluta som tränare för sin grupp. Endast Bjarne är kvar. ”Men, det är bara en tidsfråga hur länge jag orkar.”.

Konsekvenserna…

I ett rättssamhälle är ingen skyldig intill motsatsen bevisats. Nu gäller det ju inte mord eller grov kriminalitet utan – visselblåsning. Två personer ”tycker”.

Dessa tre friidrottsedare får idag inte bedriva föreningsarbete, en interrim-styrelse har utsetts. Personerna vet ingenting om vad som hänt. De tre ledarna backas upp till 100 procent av föräldrar och alla aktiva. De har bara gott att säga. Ledarna får inte vistas på Eskilstunas arenor. En annan klubbs ledare tar sig rätten att slänga ut Janne Ekström från idrottsarenan. Eftersom ledarna inte äger rätt bedriva sina fritidssysslor har friidrotten inte rätt att söka lokalt aktivitetsbidrag.

Ärla IF, friidrott kan nu efter 98 år tvingas läggas ned verksamheten helt. I den centrala ungdomsgruppen har fyra tränare nu slutat och 25 ungdomar kan inte längre bedriva friidrott. Janne Ekström som till vardags har en lastbilsverkstad hävdar att han tappar kunder p g a ryktesspridning. Känslan av att ”mobben” nu agerar blir tydlig. Snart vill ingen av de anklagade visa sig ute bland folk.

Willy Berggren

Fakta

Idrottens Affärer har gett inblandade parter möjlighet att ge sin på saken.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.