Friidrottshärvan bara växer

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I Eskilstuna i dag utspelas en tragik som egentligen är både osannolik och fasansfull.  Måtte aldrig något liknande inträffa, skriver Willy Berggren, friidrottsentusiast och krönikör hos idrottens Affärer.

Han har fått insyn i tragiken och redogör för en del av de många sorgliga turer.

”Hemskt, ofattbart, misskötsel, nonchalans” är hans sammanfattning.

Han skriver: ” Allt urartade, människornas beteende, och hur märkligt även friidrottsförbundet, RF, Eskilstuna kommun agerar och fortsätteratt göra det. 

”galenskapen i systemet med visselblåsare tog överhanden!”

Willy skriver: Under sommaren fick jag först fått vetskap om att Ärla IF Friidrotts tränare Janne Ekström fått en visselblåsning på sig. 

Begynnelsen bestod av att en 20-årig aktiv var missnöjd med Jannes träning. 

En 20-årings besvikelse

Allt har ett ursprung i en hemresa från en tävling då 20-åringen gav Janne skulden för sin bristande prestationsförmåga. Med på resan fanns ett flertal aktiva som däremot gav Janne sitt stöd. 

Kort därefter inkom en visselblåsning på Janne med Ärlas huvudstyrelse som avsändare (!)nämnande ”otrygg idrottsmiljö”. Och när en annan tränare frågade kvinnan i fråga som låg bakom visselblåsningen framkom att hon utsatts för flera övertalningsförsök (!) från ordföranden i huvudföreningen – Joakim Granberg.

Hon ångrade sig och menade att hon menade inget illa. Många idrottare som hört om detta har hört av sig och framfört att denna unga kvinna under flera år mått mycket dåligt psykiskt med många konfliktfyllda och märkliga beteenden. 

Men, anmälan var gjord. Nu drog idrottens eget ”trygghetsarbete” igång. Sisu, Eskilstuna kommun, Svenska Friidrottsförbundet tillsammans med Ärlas huvudstyrelse producerade en lång rad anklagelser. 

Nu drogs också Jennie Ekström, Gunnar Thysell, Marit Ekström och Bjarne Thysell in i utredningen. Samtliga ledande inom Ärlas friidrott. 

Ledare vill inte vara med längre

Stämningen i Ärlas huvudstyrelse blev alltmer konfliktfylld varför Gunnar lämnade sitt uppdrag inom valberedningen till huvudstyrelsen. Jennie hade tidigare på eget initiativ lämnat huvudstyrelsen. Hon inte ville förfalska (!) ett protokoll och upplevde en fientlig stämning. Och kort efter fick Janne och Gunnar vistelseförbud på Eskilstunas arenor och näringsförbud – inte bedriva föreningsarbete.

 Senare befann sig Janne Ekström i Munktellarenan med sin träningsgrupp. Där deltog även en ensam tjej som försökte springa häck. Som f d landslagslöpare på hinder erbjöd sig Janne hjälpa till. 

En upprörd ledare från grannklubben framförde på aggressivt sätt att ”våra aktiva ska du ge faan i”. Efter detta kom ytterligare en visselblåsning. Vid ett senare tillfälle slängde denne person ut Janne från träningsarenan.

De anklagelser och styrkta ståndpunkter framfördes ensidigt. Gång på gång bad Bjarne m fl att det skulle göras en seriös utredning. Ingen lyssnade på detta. När Bjarne m fl försökte anmäla till friidrottsförbundet hänvisade man till ”internt idrottsärende”.

Jag som tagit del av alla turer men, själv inte vet exakta skeenden i sak efterfrågar självklart ett rättssäkert sätt att hantera dessa anklagelser:

1. Vem anklagar/eventuella ombud, 2. Vilken händelse, 3. När och var?, 4. Vittnen

Med detta som grund måste de anklagade få bemöta anklagelserna.

Krävs  objektiv utredning

En objektiv utredning byggd på ovan skulle garantera rättssäker hantering.

Ovan borde vara ett juridiskt objektivt förfaringssätt. I

I stället produceras dokument i mängd med omfattande text – så lång och svepande att varje jurist borde fatta misstankar om att det inte står rätt till. Men nej, Fyra organisationer sluter sig samman och fattar beslut om åtgärder.

Nu råkar det dessutom vara så att ordföranden i Ärlas huvudstyrelse också sitter i Eskilstuna Kultur o Fritidsnämnd, är god vän med den lokale Sisu-ansvarige-som är god vän med friidrottsförbundets trygghetsansvarige. Denne person har vid flera tillfällen försökt få ytterligare personer att visselblåsa Ärla friidrottsledare.

Är det ett sammanträffande att de personerna plötsligt har samma uppfattning – utifrån två märkliga visselblåsningar?

 När den visselblåsande unga kvinnan högljutt anklagade Jan Ekström ytterst aggressivt i samband med att han avslutade sitt tränaransvar fanns 20 vittnen som står upp för ovan Jannes version. Men i utredningen har detta inte framkommit. Ingen har heller efterfrågat vad övriga idrottare och deras anhöriga i friidrotten tycker om sina ledare. Ingen har kontaktat dem. Ingen!

Vad andra tycker...

Gunnar Thysell – som fick Svenska Friidrottsförbundets högsta förtjänsttecken efter 40 års oförvitliga insatser är numera utesluten ur föreningen. Jennie Ekström har lämnat  föreningen. Marit – Sveriges meste starter och mångårig ledare har valt att sluta som tränare för sin grupp. Endast Bjarne är kvar. ”Men, det är bara en tidsfråga hur länge jag orkar.”.

Konsekvenserna…

I ett rättssamhälle är ingen skyldig intill motsatsen bevisats. Nu gäller det ju inte mord eller grov kriminalitet utan – visselblåsning. Två personer ”tycker”.

Dessa tre friidrottsedare får idag inte bedriva föreningsarbete, en interrim-styrelse har utsetts. Personerna vet ingenting om vad som hänt. De tre ledarna backas upp till 100 procent av föräldrar och alla aktiva. De har bara gott att säga. Ledarna får inte vistas på Eskilstunas arenor. En annan klubbs ledare tar sig rätten att slänga ut Janne Ekström från idrottsarenan. Eftersom ledarna inte äger rätt bedriva sina fritidssysslor har friidrotten inte rätt att söka lokalt aktivitetsbidrag.

Ärla IF, friidrott kan nu efter 98 år tvingas läggas ned verksamheten helt. I den centrala ungdomsgruppen har fyra tränare nu slutat och 25 ungdomar kan inte längre bedriva friidrott. Janne Ekström som till vardags har en lastbilsverkstad hävdar att han tappar kunder p g a ryktesspridning. Känslan av att ”mobben” nu agerar blir tydlig. Snart vill ingen av de anklagade visa sig ute bland folk.

Willy Berggren

Fakta

Idrottens Affärer har gett inblandade parter möjlighet att ge sin på saken.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

Länsstyrelsen i Kalmar län har nu godkänt kommunens, och SHL-laget IK Oskarshamns förslag, om att bygga en ny centrumnära hockeyarena, belägen vid den norra infarten.

-Ännu ett steg mot en ny arena, det är förstås mycket glädjande, kommenterar Johan Göransson, ny klubbdirektör för säsongen efter  Martin Åkerberg som valde att stiga av våren  2022. 

Sommaren 2019  föll Sverige/Stockholm med röstsiffrorna 47-34 mot Milano /Cortina om värdskapet för 2026 års olympiska vinterspel. Folkopinionen och Stockholms stad, som vägrade att lämna ekonomiska garantier, var avgörande för IOK:s val.

Fyra år senare är SOK, Sveriges Olympiska Kommitté och RF, Riksidrottsförbundet samt Sveriges Paraolympiska Kommitté beredda att ännu en gång pröva lyckas hos IOK.  Sverige har sökt OS värdskap inte mindre än nio gånger tidigare – utan att ha lyckats. Tionde gången gillt?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Här får gärna flera banker runt om i Sverige ta intryck och göra likadant - så kan många föreningar tänkas resonera efter nyheten från norr. De styrande på Sparbanken Nord var på sitt bästa humör och tog beslutet att dela ut 200 000 kronor vardera till de elitsatsande föreningarna i länet och där partnerskap finns sedan tidigare.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.