Friidrottshärvan bara växer

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I Eskilstuna i dag utspelas en tragik som egentligen är både osannolik och fasansfull.  Måtte aldrig något liknande inträffa, skriver Willy Berggren, friidrottsentusiast och krönikör hos idrottens Affärer.

Han har fått insyn i tragiken och redogör för en del av de många sorgliga turer.

”Hemskt, ofattbart, misskötsel, nonchalans” är hans sammanfattning.

Han skriver: ” Allt urartade, människornas beteende, och hur märkligt även friidrottsförbundet, RF, Eskilstuna kommun agerar och fortsätteratt göra det. 

”galenskapen i systemet med visselblåsare tog överhanden!”

Willy skriver: Under sommaren fick jag först fått vetskap om att Ärla IF Friidrotts tränare Janne Ekström fått en visselblåsning på sig. 

Begynnelsen bestod av att en 20-årig aktiv var missnöjd med Jannes träning. 

En 20-årings besvikelse

Allt har ett ursprung i en hemresa från en tävling då 20-åringen gav Janne skulden för sin bristande prestationsförmåga. Med på resan fanns ett flertal aktiva som däremot gav Janne sitt stöd. 

Kort därefter inkom en visselblåsning på Janne med Ärlas huvudstyrelse som avsändare (!)nämnande ”otrygg idrottsmiljö”. Och när en annan tränare frågade kvinnan i fråga som låg bakom visselblåsningen framkom att hon utsatts för flera övertalningsförsök (!) från ordföranden i huvudföreningen – Joakim Granberg.

Hon ångrade sig och menade att hon menade inget illa. Många idrottare som hört om detta har hört av sig och framfört att denna unga kvinna under flera år mått mycket dåligt psykiskt med många konfliktfyllda och märkliga beteenden. 

Men, anmälan var gjord. Nu drog idrottens eget ”trygghetsarbete” igång. Sisu, Eskilstuna kommun, Svenska Friidrottsförbundet tillsammans med Ärlas huvudstyrelse producerade en lång rad anklagelser. 

Nu drogs också Jennie Ekström, Gunnar Thysell, Marit Ekström och Bjarne Thysell in i utredningen. Samtliga ledande inom Ärlas friidrott. 

Ledare vill inte vara med längre

Stämningen i Ärlas huvudstyrelse blev alltmer konfliktfylld varför Gunnar lämnade sitt uppdrag inom valberedningen till huvudstyrelsen. Jennie hade tidigare på eget initiativ lämnat huvudstyrelsen. Hon inte ville förfalska (!) ett protokoll och upplevde en fientlig stämning. Och kort efter fick Janne och Gunnar vistelseförbud på Eskilstunas arenor och näringsförbud – inte bedriva föreningsarbete.

 Senare befann sig Janne Ekström i Munktellarenan med sin träningsgrupp. Där deltog även en ensam tjej som försökte springa häck. Som f d landslagslöpare på hinder erbjöd sig Janne hjälpa till. 

En upprörd ledare från grannklubben framförde på aggressivt sätt att ”våra aktiva ska du ge faan i”. Efter detta kom ytterligare en visselblåsning. Vid ett senare tillfälle slängde denne person ut Janne från träningsarenan.

De anklagelser och styrkta ståndpunkter framfördes ensidigt. Gång på gång bad Bjarne m fl att det skulle göras en seriös utredning. Ingen lyssnade på detta. När Bjarne m fl försökte anmäla till friidrottsförbundet hänvisade man till ”internt idrottsärende”.

Jag som tagit del av alla turer men, själv inte vet exakta skeenden i sak efterfrågar självklart ett rättssäkert sätt att hantera dessa anklagelser:

1. Vem anklagar/eventuella ombud, 2. Vilken händelse, 3. När och var?, 4. Vittnen

Med detta som grund måste de anklagade få bemöta anklagelserna.

Krävs  objektiv utredning

En objektiv utredning byggd på ovan skulle garantera rättssäker hantering.

Ovan borde vara ett juridiskt objektivt förfaringssätt. I

I stället produceras dokument i mängd med omfattande text – så lång och svepande att varje jurist borde fatta misstankar om att det inte står rätt till. Men nej, Fyra organisationer sluter sig samman och fattar beslut om åtgärder.

Nu råkar det dessutom vara så att ordföranden i Ärlas huvudstyrelse också sitter i Eskilstuna Kultur o Fritidsnämnd, är god vän med den lokale Sisu-ansvarige-som är god vän med friidrottsförbundets trygghetsansvarige. Denne person har vid flera tillfällen försökt få ytterligare personer att visselblåsa Ärla friidrottsledare.

Är det ett sammanträffande att de personerna plötsligt har samma uppfattning – utifrån två märkliga visselblåsningar?

 När den visselblåsande unga kvinnan högljutt anklagade Jan Ekström ytterst aggressivt i samband med att han avslutade sitt tränaransvar fanns 20 vittnen som står upp för ovan Jannes version. Men i utredningen har detta inte framkommit. Ingen har heller efterfrågat vad övriga idrottare och deras anhöriga i friidrotten tycker om sina ledare. Ingen har kontaktat dem. Ingen!

Vad andra tycker...

Gunnar Thysell – som fick Svenska Friidrottsförbundets högsta förtjänsttecken efter 40 års oförvitliga insatser är numera utesluten ur föreningen. Jennie Ekström har lämnat  föreningen. Marit – Sveriges meste starter och mångårig ledare har valt att sluta som tränare för sin grupp. Endast Bjarne är kvar. ”Men, det är bara en tidsfråga hur länge jag orkar.”.

Konsekvenserna…

I ett rättssamhälle är ingen skyldig intill motsatsen bevisats. Nu gäller det ju inte mord eller grov kriminalitet utan – visselblåsning. Två personer ”tycker”.

Dessa tre friidrottsedare får idag inte bedriva föreningsarbete, en interrim-styrelse har utsetts. Personerna vet ingenting om vad som hänt. De tre ledarna backas upp till 100 procent av föräldrar och alla aktiva. De har bara gott att säga. Ledarna får inte vistas på Eskilstunas arenor. En annan klubbs ledare tar sig rätten att slänga ut Janne Ekström från idrottsarenan. Eftersom ledarna inte äger rätt bedriva sina fritidssysslor har friidrotten inte rätt att söka lokalt aktivitetsbidrag.

Ärla IF, friidrott kan nu efter 98 år tvingas läggas ned verksamheten helt. I den centrala ungdomsgruppen har fyra tränare nu slutat och 25 ungdomar kan inte längre bedriva friidrott. Janne Ekström som till vardags har en lastbilsverkstad hävdar att han tappar kunder p g a ryktesspridning. Känslan av att ”mobben” nu agerar blir tydlig. Snart vill ingen av de anklagade visa sig ute bland folk.

Willy Berggren

Fakta

Idrottens Affärer har gett inblandade parter möjlighet att ge sin på saken.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen