Konsten för en ung idrottare att få leva sin dröm
Willy 3: De flesta av oss som är föreningsengagerade vet vilken lång tid och många mödor det är för en ung talang att leva sin dröm och ta sig ända fram till toppnivå. Många unga drivs av nyfikenhet - oavsett om de spelar/sjunger i ett band, forskar inom vetenskap, är dansare - eller idrott.

Själv har jag varit verksam inom friidrott sedan ungdomen. Jag blev en hygglig löpare och insåg tidigt att det gav mer att hjälpa andra - med större talang än jag själv.
Under årtionden har jag tillbringat merparten av min tid på träningspass på arena och ute i skogen, på resor, tävlingar och läger. Varför? - Jo, det har givit mig personligen så mycket tillbaka. Vänskap, gemenskap, känslan att få arbeta tillsammans mot mål, tänja på sina och andras gränser.
En förebild för varje vuxen
Årtionden har gått. Den månatliga utgåvan av ”Rekordmagasinet” ersattes av ”Idrottsmagasinet”, nya media tar över. Men, svenskarnas stolthet över framgångsrika idrottare - som vanligen är ödmjuka, sympatiska, ambitiösa samhällsmedborgare och la tonåringar i gemenskap runt idrotten, bära idrotten och dess kvalitéer som man gjort över hela världen – I Sverige under snart långt över 100 år.
Antalet unga som vill lägga tio år av sitt liv för drömmen om att se hur långt man kan nå inom idrott sjunker brant för varje årtionde.
Tyvärr gör också antalet aktiva idrottsklubbar detsamma. Antalet eldsjälar som tränare och ledare, som finns i vardagen för dessa tonåringar minskar brant. Varför? Inte så konstigt när det konkreta stödet från samhället dras ned och ersätts med ett myller av projekt där civilsamhället inte självt klarar sina åtaganden.
Ändå finns det eldsjälar
Vill vi inte ha elitidrott i Sverige?
Jodå, så länge någon annan betalar. Inom fotboll och ishockey klarar man det genom en miljard från Svenska spel och publikintäkter, men övriga 70 RF-idrotter….var ska de få medel att klara sin verksamhet? Nästan samtliga övriga idrotter brottas med stora ekonomiska problem. RF självt erbjuder ett minimalt ekonomiskt stöd till sina medlemmar. Vem har då ork, tid eller ekonomi att se vilka behov den enskilde idrottaren har?
Ännu finns många eldsjälar kvar…
Ni vet, de där som alltid finns på plats, alltid stöttar, vars telefon går varm sent på kvällen, där familjen också vill ha sitt-som också vill ha tid med mamma och pappa på fritiden.
Det är inte särskilt konstigt att den psykiska ohälsan inom idrotten hos BÅDE aktiva och idrottare ökar. Att idag vilja leva sin dröm blir en omänsklig utmaning. Vem bryr sig?
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Först Göteborg, sedan Malmö. Där har fotbollen haft sina flaggskepp. 08-omtådet har hamnat i bakgrundenkant. Tills nu, eller…
Djurgården är klart för semifinal i UEFA Europa Conference League. Samtidigt klättrar Sverige till plats 20 på UEFA:s ligaranking. I semifinalen väntar engelska Chelsea.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Nu har det hänt igen. En bedragare har slagit till och lurat till sig pengar – den här gången mot en liten idrottsklubb. 226 000 kronor försvann från Häggenås Sportklubbs kassa.
– Det känns overkligt. Att en liten ideell förening ska drabbas så här. Det är pengar som vi har slitit för i åratal, säger Ida ordförande, Ida Lindman, till Östersunds-Posten.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.