De stora tar för sig, men de små då?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

”Jättarna går samman”…

Jag läste om hur Lidingöloppet, Marathongruppen och Göteborgsvarvet går samman och arrangerar digitala lopp.

Spontant känns det fräscht och nytt. Kanske lockar detta en ny målgrupp också.

Men, över mig kommer också tankarna om varför vi startade dessa lopp, minnen från en tid då vi klubbledare engagerade våra medlemmar i att sälja lotter, arrangera loppmarknad, sålde marschaller, godis, kalsingar och strumpor.

Dra in pengar

Gradvis insåg vi löparrangemangens värde och började hitta på nya och utmanande lopp. Syftet var detsamma – dra in pengar till verksamheten. Under 60 och 70talen fanns inom min idrott (friidrott) många stora och väldigt framgångsrika klubbar i Sverige. Från Umeå i norr över Östersund, Falun, Gävle, Västerås, Uppsala, Örebro, Karlstad, Växjö, Linköping, Norrköping, Västervik, Karlskrona, Göteborg, Helsingborg, Malmö och ytterligare ett stort antal…

Idag är många av dessa en skugga av sin dåvarande nivå.

I Stockholm föddes Hässelby och Spårvägen av sina stora lopp, IFK Lidingö fick ny kraft-av ett växande Lidingölopp.

Själv initierade jag och några fler Midnattsloppet och senare Tunnelloppet- som växte till giganter med jättedeltagande.

Många blev helt fantastiska arrangemang med Göteborgsvarvets 65 000 deltagare och Broloppets 90 000!

De andra, då?

Men, de klubbar som inte hade publikt underlag, kraften och förmågan att bygga detta…var blev de av? 

”Den enes bröd blev den andres död” – tror jag. Sedan tidigt 70-tal då många av dessa lopp utvecklades minskade övriga lopp och klubbar i antal. Idag finns ca hälften antalet friidrottsklubbar kvar. Många av dagens klubbar kämpar för

sin överlevnad. Deras möjligheter till intäkter på en marknad där ”kunden” blivit väldigt blasé och krävande är nästan obefintliga. Sveriges inträde i EU tog bort upphovsrätten till löpning och erbjöd varje tänkbar aktör möjlighet att prova lyckan.

Denna historia under ca 50 år visar både möjligheter och utmaningar. Coronans restriktioner har dessutom utdelat nådastöten till många kämpande idrottsledare i små klubbar. Frågan är väl hur många som orkar börja om?

Trångt på marknaden

”Jättar går samman” – så bra för dem. Men, hur påverkas en marknad som redan är hårt trängd? Idrotten bygger

mycket på samarbete, omtanke, folkrörelseideal, gemensamma mål mm. När idrotten bitvis blir marknadskonkurrerande och med ännu mer smartness driver vidare för att tjäna mer pengar fjärmar man sig än mer från den idrottsrörelse som en gång hyllade andra ideal, som tog sats ur samhällsbyggande, att i vardagen aktivera barn, unga, bredd, elit alla åldrar.

Jag inser att detta är svåra och motsägande frågor som inte har enkla svar Men, vad innebär det på sikt?

Liksom den olympiska rörelsen, RF:s utmaningar blir bara större och man kan undra om vi kommer att ha en idrottsrörelse  i framtiden?

Vilket ansvar har vi själva för detta idag?

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Han bygger ett egentligen osannolikt idrottscentrum mitt i de småländska skogarna.  Torsten Jansson är en levande önskedröm för idrotten. Tänk om det fanns fler sådana...

En kvarts miljard tar han ur egen plånbok för att bygga ett hotell, en multihall och en kommande friidrotts- och fotbollsarena - i ett samhälle med 900 invånare och en pizzeria.

Allt sker med privata pengar, förtjänade via hans 70 bolag.

Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.

Landets största privata idrottsmuséum, där idrottsredskap blandas med annonser, autografer, programblad och personliga idrottsgrejer, finns i Växjö och har nu blivit synnerligen aktuellt igen. Öster är tillbaka i Allsvenskan och Hasse Rydéns skapelse har blivit synnerligen intressant.

Ett möte med denne Hasse i hans egensnickrade muséum i den gamla ICA-lokalens källare på stadsdelen Öster i Växjö är att svepas med i en idrottshistorisk virvelvind, men häör tittar bl a pingisstjärnan Truls Märegård in då och då.. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.