De stora tar för sig, men de små då?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

”Jättarna går samman”…

Jag läste om hur Lidingöloppet, Marathongruppen och Göteborgsvarvet går samman och arrangerar digitala lopp.

Spontant känns det fräscht och nytt. Kanske lockar detta en ny målgrupp också.

Men, över mig kommer också tankarna om varför vi startade dessa lopp, minnen från en tid då vi klubbledare engagerade våra medlemmar i att sälja lotter, arrangera loppmarknad, sålde marschaller, godis, kalsingar och strumpor.

Dra in pengar

Gradvis insåg vi löparrangemangens värde och började hitta på nya och utmanande lopp. Syftet var detsamma – dra in pengar till verksamheten. Under 60 och 70talen fanns inom min idrott (friidrott) många stora och väldigt framgångsrika klubbar i Sverige. Från Umeå i norr över Östersund, Falun, Gävle, Västerås, Uppsala, Örebro, Karlstad, Växjö, Linköping, Norrköping, Västervik, Karlskrona, Göteborg, Helsingborg, Malmö och ytterligare ett stort antal…

Idag är många av dessa en skugga av sin dåvarande nivå.

I Stockholm föddes Hässelby och Spårvägen av sina stora lopp, IFK Lidingö fick ny kraft-av ett växande Lidingölopp.

Själv initierade jag och några fler Midnattsloppet och senare Tunnelloppet- som växte till giganter med jättedeltagande.

Många blev helt fantastiska arrangemang med Göteborgsvarvets 65 000 deltagare och Broloppets 90 000!

De andra, då?

Men, de klubbar som inte hade publikt underlag, kraften och förmågan att bygga detta…var blev de av? 

”Den enes bröd blev den andres död” – tror jag. Sedan tidigt 70-tal då många av dessa lopp utvecklades minskade övriga lopp och klubbar i antal. Idag finns ca hälften antalet friidrottsklubbar kvar. Många av dagens klubbar kämpar för

sin överlevnad. Deras möjligheter till intäkter på en marknad där ”kunden” blivit väldigt blasé och krävande är nästan obefintliga. Sveriges inträde i EU tog bort upphovsrätten till löpning och erbjöd varje tänkbar aktör möjlighet att prova lyckan.

Denna historia under ca 50 år visar både möjligheter och utmaningar. Coronans restriktioner har dessutom utdelat nådastöten till många kämpande idrottsledare i små klubbar. Frågan är väl hur många som orkar börja om?

Trångt på marknaden

”Jättar går samman” – så bra för dem. Men, hur påverkas en marknad som redan är hårt trängd? Idrotten bygger

mycket på samarbete, omtanke, folkrörelseideal, gemensamma mål mm. När idrotten bitvis blir marknadskonkurrerande och med ännu mer smartness driver vidare för att tjäna mer pengar fjärmar man sig än mer från den idrottsrörelse som en gång hyllade andra ideal, som tog sats ur samhällsbyggande, att i vardagen aktivera barn, unga, bredd, elit alla åldrar.

Jag inser att detta är svåra och motsägande frågor som inte har enkla svar Men, vad innebär det på sikt?

Liksom den olympiska rörelsen, RF:s utmaningar blir bara större och man kan undra om vi kommer att ha en idrottsrörelse  i framtiden?

Vilket ansvar har vi själva för detta idag?

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen