Ett nödrop från en elitaktör

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Idag får Riksidrottsförbundet, 71 specialförbund, 71 distriktsförbund, Stockholms idrottsförbund, ledande klubbar i Stockholm, Stockholms stad och Stadshuset i Stockholm med berörda organisationer och personer samt riksmedia med flera en larmrapport från Sport Campus Sweden.

Arkivbild. Foto: Alexandre Vanier

SCS är ledande i Europa på att kombinera elitidrott och högre utbildning. Brevet är ett nödrop som kan sammanfattas: mer pengar för att ungdomar ska kunna satsa på elitidrott och studier, dubbla karriärer.

SCS, med lokaler i Stockholm, samarbetar med KTH, Stockholms universitet, Karolinska institutet, GIH, Stockholms School of Ekonomics och Södertörns högskola. 21 olika idrotter ryms inom SCS: alpint, Amerikanska fotboll, boxning, badminton, budo, bågskytte, cykel, dans, friidrott, fäktning, golf, gymnastik, kanot, karate, klättring, orientering, parasport, rodd, simning, taekwondo och allmänt.

Idrottsklubbarna har halverats

SCS skriver att sedan 1980 har antalet registrerade idrottsklubbar i Sverige minskat drastiskt. Av 22 000 återstår omkring hälften som har en samlad och väl organiserad verksamhet. Med färre idrottare minskar också antalet tränare och ledare.

Tre av fyra lägger helt av sin idrott året efter studenten. Snittåldern då toppidrottare slutar är 24. Om Sverige vill se toppidrott i framtiden är det i denna period, 15-25 år, som ett samhällsstöd med idrott och studier måste erbjudas.

I Sverige och framför allt i Stockholmsregionen verkar det saknas insikt och förståelse i hur förebyggande, seriöst och hållbart stöd kostar pengar och borde vara en självklarhet för de som vill satsa på dubbla karriärer. I vår omvärld är detta en självklarhet står det i rapporten.

Men det finns inga pengar till det stöd som den idrottare som vill satsa på dubbla karriärer behöver. ”Någon annan” ska betala. Tyvärr finns inte denna ”någon annan”.

Utan pengar läggs SCS ned

Under 15 år har över 400 toppidrottare genomgått SCS:s program. 30 har varit OS-aktuella. SCS:s idrottare har tagit hundratals internationella medaljer vid VM och EM.

Bland de som genomgått utbildningen finns bland andra Maja Reichard, OS-guld, parasport. Anna Laurell, VM-silver, boxning, Sara Widgren, VM-guld, jujutsu, Anna Strandberg, VM-guld, Thai, Petter Öström, VM-silver, kanot, för att nämna några.

Bland Stockholms stads styrande är det omöjligt att finna någon som vill prata om hur staden ska kunna erbjuda våra behövande idrottare, som vill satsa på dubbla karriärer, ett vettigt stöd.

Varje försök resulterar endera i total tystnad eller ”vårt uppdrag är inte elit utan barns och ungdomars hälsa”.

Hösten 2018 avgörs SCS:s öde. Utan finansiering läggs detta ned.

Robert Hernadi, ordförande SCS
Willy Berggren, verksamhetschef SCS

Läs hela rapporten

Hela rapporten kan du läsa i denna pdf-fil. (441kb)

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.