Ett nödrop från en elitaktör

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Idag får Riksidrottsförbundet, 71 specialförbund, 71 distriktsförbund, Stockholms idrottsförbund, ledande klubbar i Stockholm, Stockholms stad och Stadshuset i Stockholm med berörda organisationer och personer samt riksmedia med flera en larmrapport från Sport Campus Sweden.

Arkivbild. Foto: Alexandre Vanier

SCS är ledande i Europa på att kombinera elitidrott och högre utbildning. Brevet är ett nödrop som kan sammanfattas: mer pengar för att ungdomar ska kunna satsa på elitidrott och studier, dubbla karriärer.

SCS, med lokaler i Stockholm, samarbetar med KTH, Stockholms universitet, Karolinska institutet, GIH, Stockholms School of Ekonomics och Södertörns högskola. 21 olika idrotter ryms inom SCS: alpint, Amerikanska fotboll, boxning, badminton, budo, bågskytte, cykel, dans, friidrott, fäktning, golf, gymnastik, kanot, karate, klättring, orientering, parasport, rodd, simning, taekwondo och allmänt.

Idrottsklubbarna har halverats

SCS skriver att sedan 1980 har antalet registrerade idrottsklubbar i Sverige minskat drastiskt. Av 22 000 återstår omkring hälften som har en samlad och väl organiserad verksamhet. Med färre idrottare minskar också antalet tränare och ledare.

Tre av fyra lägger helt av sin idrott året efter studenten. Snittåldern då toppidrottare slutar är 24. Om Sverige vill se toppidrott i framtiden är det i denna period, 15-25 år, som ett samhällsstöd med idrott och studier måste erbjudas.

I Sverige och framför allt i Stockholmsregionen verkar det saknas insikt och förståelse i hur förebyggande, seriöst och hållbart stöd kostar pengar och borde vara en självklarhet för de som vill satsa på dubbla karriärer. I vår omvärld är detta en självklarhet står det i rapporten.

Men det finns inga pengar till det stöd som den idrottare som vill satsa på dubbla karriärer behöver. ”Någon annan” ska betala. Tyvärr finns inte denna ”någon annan”.

Utan pengar läggs SCS ned

Under 15 år har över 400 toppidrottare genomgått SCS:s program. 30 har varit OS-aktuella. SCS:s idrottare har tagit hundratals internationella medaljer vid VM och EM.

Bland de som genomgått utbildningen finns bland andra Maja Reichard, OS-guld, parasport. Anna Laurell, VM-silver, boxning, Sara Widgren, VM-guld, jujutsu, Anna Strandberg, VM-guld, Thai, Petter Öström, VM-silver, kanot, för att nämna några.

Bland Stockholms stads styrande är det omöjligt att finna någon som vill prata om hur staden ska kunna erbjuda våra behövande idrottare, som vill satsa på dubbla karriärer, ett vettigt stöd.

Varje försök resulterar endera i total tystnad eller ”vårt uppdrag är inte elit utan barns och ungdomars hälsa”.

Hösten 2018 avgörs SCS:s öde. Utan finansiering läggs detta ned.

Robert Hernadi, ordförande SCS
Willy Berggren, verksamhetschef SCS

Läs hela rapporten

Hela rapporten kan du läsa i denna pdf-fil. (441kb)

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa  som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.

Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel  i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.

CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

På fredagen presenterade Regeringen den sedan ett drygt ett halvår aviserade satsningen på "Frtidsbanken. Med spänning och förväntan har  idrotten avvaktat och frågat om innehåll och verkan. Nu framkom att 10 miljoner investeras i projektet, varav 5 miljoner är reserverat för ansträngningar för och ungdomar inom parasport. Resterande 5 miljoner avser att bygga infrastruktur inför dagens Fritidsbank. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.

FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.