Ett nödrop från en elitaktör

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Idag får Riksidrottsförbundet, 71 specialförbund, 71 distriktsförbund, Stockholms idrottsförbund, ledande klubbar i Stockholm, Stockholms stad och Stadshuset i Stockholm med berörda organisationer och personer samt riksmedia med flera en larmrapport från Sport Campus Sweden.

Arkivbild. Foto: Alexandre Vanier

SCS är ledande i Europa på att kombinera elitidrott och högre utbildning. Brevet är ett nödrop som kan sammanfattas: mer pengar för att ungdomar ska kunna satsa på elitidrott och studier, dubbla karriärer.

SCS, med lokaler i Stockholm, samarbetar med KTH, Stockholms universitet, Karolinska institutet, GIH, Stockholms School of Ekonomics och Södertörns högskola. 21 olika idrotter ryms inom SCS: alpint, Amerikanska fotboll, boxning, badminton, budo, bågskytte, cykel, dans, friidrott, fäktning, golf, gymnastik, kanot, karate, klättring, orientering, parasport, rodd, simning, taekwondo och allmänt.

Idrottsklubbarna har halverats

SCS skriver att sedan 1980 har antalet registrerade idrottsklubbar i Sverige minskat drastiskt. Av 22 000 återstår omkring hälften som har en samlad och väl organiserad verksamhet. Med färre idrottare minskar också antalet tränare och ledare.

Tre av fyra lägger helt av sin idrott året efter studenten. Snittåldern då toppidrottare slutar är 24. Om Sverige vill se toppidrott i framtiden är det i denna period, 15-25 år, som ett samhällsstöd med idrott och studier måste erbjudas.

I Sverige och framför allt i Stockholmsregionen verkar det saknas insikt och förståelse i hur förebyggande, seriöst och hållbart stöd kostar pengar och borde vara en självklarhet för de som vill satsa på dubbla karriärer. I vår omvärld är detta en självklarhet står det i rapporten.

Men det finns inga pengar till det stöd som den idrottare som vill satsa på dubbla karriärer behöver. ”Någon annan” ska betala. Tyvärr finns inte denna ”någon annan”.

Utan pengar läggs SCS ned

Under 15 år har över 400 toppidrottare genomgått SCS:s program. 30 har varit OS-aktuella. SCS:s idrottare har tagit hundratals internationella medaljer vid VM och EM.

Bland de som genomgått utbildningen finns bland andra Maja Reichard, OS-guld, parasport. Anna Laurell, VM-silver, boxning, Sara Widgren, VM-guld, jujutsu, Anna Strandberg, VM-guld, Thai, Petter Öström, VM-silver, kanot, för att nämna några.

Bland Stockholms stads styrande är det omöjligt att finna någon som vill prata om hur staden ska kunna erbjuda våra behövande idrottare, som vill satsa på dubbla karriärer, ett vettigt stöd.

Varje försök resulterar endera i total tystnad eller ”vårt uppdrag är inte elit utan barns och ungdomars hälsa”.

Hösten 2018 avgörs SCS:s öde. Utan finansiering läggs detta ned.

Robert Hernadi, ordförande SCS
Willy Berggren, verksamhetschef SCS

Läs hela rapporten

Hela rapporten kan du läsa i denna pdf-fil. (441kb)

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Sports Media-byrån Spring Media fortsätter att expandera och förstärker nu sin internationella säljorganisation via nyanställningar.

"Vi håller snabbt på att bli en verkligt global fullservicebyrå, framhåller Tobias Osmund, VD för Spring Media Group

Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.

Putin-vänliga Kazakstan erhöll noll röster när IIHF, det internationella ishockeyförbundet, på fredagen utsåg arrangör för 2027 års mästerskap.

 Motkandidaten Tyskland samlade 102 röster, arenor blir PSD Bank Dome i Düsseldorf med plats för 13 284 åskådare samt SAP Arena i Mannheim som rymmer 13 200 åskådare.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.