Ett nödrop från en elitaktör

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Idag får Riksidrottsförbundet, 71 specialförbund, 71 distriktsförbund, Stockholms idrottsförbund, ledande klubbar i Stockholm, Stockholms stad och Stadshuset i Stockholm med berörda organisationer och personer samt riksmedia med flera en larmrapport från Sport Campus Sweden.

Arkivbild. Foto: Alexandre Vanier

SCS är ledande i Europa på att kombinera elitidrott och högre utbildning. Brevet är ett nödrop som kan sammanfattas: mer pengar för att ungdomar ska kunna satsa på elitidrott och studier, dubbla karriärer.

SCS, med lokaler i Stockholm, samarbetar med KTH, Stockholms universitet, Karolinska institutet, GIH, Stockholms School of Ekonomics och Södertörns högskola. 21 olika idrotter ryms inom SCS: alpint, Amerikanska fotboll, boxning, badminton, budo, bågskytte, cykel, dans, friidrott, fäktning, golf, gymnastik, kanot, karate, klättring, orientering, parasport, rodd, simning, taekwondo och allmänt.

Idrottsklubbarna har halverats

SCS skriver att sedan 1980 har antalet registrerade idrottsklubbar i Sverige minskat drastiskt. Av 22 000 återstår omkring hälften som har en samlad och väl organiserad verksamhet. Med färre idrottare minskar också antalet tränare och ledare.

Tre av fyra lägger helt av sin idrott året efter studenten. Snittåldern då toppidrottare slutar är 24. Om Sverige vill se toppidrott i framtiden är det i denna period, 15-25 år, som ett samhällsstöd med idrott och studier måste erbjudas.

I Sverige och framför allt i Stockholmsregionen verkar det saknas insikt och förståelse i hur förebyggande, seriöst och hållbart stöd kostar pengar och borde vara en självklarhet för de som vill satsa på dubbla karriärer. I vår omvärld är detta en självklarhet står det i rapporten.

Men det finns inga pengar till det stöd som den idrottare som vill satsa på dubbla karriärer behöver. ”Någon annan” ska betala. Tyvärr finns inte denna ”någon annan”.

Utan pengar läggs SCS ned

Under 15 år har över 400 toppidrottare genomgått SCS:s program. 30 har varit OS-aktuella. SCS:s idrottare har tagit hundratals internationella medaljer vid VM och EM.

Bland de som genomgått utbildningen finns bland andra Maja Reichard, OS-guld, parasport. Anna Laurell, VM-silver, boxning, Sara Widgren, VM-guld, jujutsu, Anna Strandberg, VM-guld, Thai, Petter Öström, VM-silver, kanot, för att nämna några.

Bland Stockholms stads styrande är det omöjligt att finna någon som vill prata om hur staden ska kunna erbjuda våra behövande idrottare, som vill satsa på dubbla karriärer, ett vettigt stöd.

Varje försök resulterar endera i total tystnad eller ”vårt uppdrag är inte elit utan barns och ungdomars hälsa”.

Hösten 2018 avgörs SCS:s öde. Utan finansiering läggs detta ned.

Robert Hernadi, ordförande SCS
Willy Berggren, verksamhetschef SCS

Läs hela rapporten

Hela rapporten kan du läsa i denna pdf-fil. (441kb)

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Utan att uppgörelsen fått särskilt stor uppmärksamhet har Sverige gått in i Macolinkonventionen

Regeringen tog beslutet att Sverige ska bli en del av Europarådets konvention mot matchfixning, den så kallade Macolinkonventionen. Det är ett led i att bekämpa Matchfixning som växer internationellt och utgör ett starkt hot mot idrotten - och  Sverige är inget undantag.   

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.