Vi måste stoppa en dyster framtid!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Många läsare har reagerat på min senaste krönika. Synpunkterna gäller allt från ”håller med helt” till ”Du har ju inte läst på de dokument som finns”.
"Jag upprepar mitt tidigare påstående - om 30-40 år finns inget kvar av det vi ännu kallar svensk idrottsrörelse. Om det inte sker något riktigt kraftfullt", skriver Willy Berggren som själv jobbar inom idrotten och har gjort så sedan flera decennier. Foto: TT Nyheter

 

Det positiva är ju att så många bryr sig.

När det ständigt är tyst från den organisation som bör gå i täten för rimliga krav från rörelsen, som bör vara på barrikaderna och kämpa för en bra framtid – då måste vi som orkar försöka göra våra röster hörda.

Få orkar bromsa

Att vi därutöver har en idrottsminister som verkar fullkomligt ointresserad av idrott – precis som merparten av de ledande politiker är ännu värre.

Det finns flera positiva kommunala undantag, det måste sägas, och det finns lokala satsningar som ska framhållas. De bygger anläggningar och vårdar sina lokala föreningar mm.

Som helhet ser det ändå mycket dystert ut. Svensk idrott som vi ännu känner den går en dyster framtid till mötes – och få orkar bromsa. Men, hur hanterar vi strömmen av synpunkter?

Många tycker, få vill bidra

Idag har vi en ny slags åsiktskultur som sprider ut sig. Man tycker och har åsikter om allt möjligt, men väldigt få vill medverka i en arbetskrävande process mot förändringar.

Det jag återkommande tjatar om kan man absolut ha åsikter om. Skulle merparten av dem som har åsikter också vilja vara med i en rörelse som arbetar för en framtid, förändring, vitalisering och rimliga resurser skulle vi komma framåt.

Detta gäller ute i samhället och det gäller inom idrotten. Många tycker… färre gör något.

Jag ska nu åter vara envis!

Om vi lägger ihop alla de ideella insatser inom idrotten, lägger de betalningar för arrangemang, intäkter, skattepengar mm så uppgår beloppet till minst 40 miljarder kronor årligen till samhället. Staten parasiterar på idrotten ur ekonomiskt synpunkt!  Stödet från staten är fjuttpengar, 1,7 miljarder.

Bara finansieringen av Stockholms Tele2-arenan kostade betydligt mer än vad hela den svenska idrottsrörelsen får under ett år.

De flesta delarna av det statliga stödet är villkorat och får bara användas enligt direktiv. Utöver detta vill man inte ens diskutera frågorna utan locket läggs på. Var är den s k ”demokratiska processen”? Sveriges största folkrörelse? Hallå!

Skilda synpunkter

Om jag läser alla de inlägg som strömmat in i frågan ser jag följande pooler:

- Skolan och dess bristande ansvar för barns och ungdomars hälsa

- RF, distrikten och klubbarna som idag visar starkt vikande trend

- Staten i form av regeringen och flertalet politiska partier visar inget intresse för idrottens framtid

- Folkhälsa och barn är de nya trendiga modeorden men, få konkreta åtgärder syns, mest prat

- Få bryr sig om Sveriges 22 000 idrottsklubbar ska ha någon framtid

Idrotten måste delas

Stor skillnad på ”de fattiga och de rika”

Jag hävdar att idrotten bör delas upp – tävlings/förenings/arrangemang respektive barn, bredd och motion.

Sen kan vi seriöst diskutera hur samhället bättre och framåtriktat ska stötta dessa två samhällsviktiga organisationer. Minst 20 miljarder kronor bör årligen styras in som stöd för att bygga ”framtidens” två parallella idrottsrörelser, vitaliseras och vara en naturlig del i samhällsbygget i ”det goda samhället”.

Vart ska vi ta´t?

Rejält statligt ekonomiskt stöd till båda idrottsorganisationerna.  Avsevärd andel av skattepengar från Svenska Spel (så gör man bl a i Norge)

Med sådana åtgärder kan vi utveckla idrott för alla på ett kraftfullt sätt och samtidigt dra nytta av all den enorma kunskap och erfarenhet som den nuvarande idrottsrörelsen fortfarande äger. 

Jag upprepar mitt tidigare påstående - om 30-40 år finns inget kvar av det vi ännu kallar svensk idrottsrörelse. Om det inte sker något riktigt kraftfullt.

Kommer vi någonstans - eller ska vi bara tjafsa och skriva mer eller mindre intelligenta inlägg?

Willy Berggren

Har varit verksam inom Stockholmsidrotten i 40 år. Han har haft skiftande roller, från elittränare till ordförande, och han har genomfört hundratals arrangemang från början till slut med Midnattsloppet som det kanske största.

Först Göteborg, sedan Malmö. Där har fotbollen haft sina flaggskepp. 08-omtådet har hamnat i bakgrundenkant. Tills nu, eller…

Djurgården är klart för semifinal i UEFA Europa Conference League. Samtidigt klättrar Sverige till plats 20 på UEFA:s ligaranking. I semifinalen väntar engelska Chelsea.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Ishockeyns SM-final, Brynäs-Luleå ger inte bara miljonintäkter till finallagen, boksluten i maj/juni blir oftast  rolig läsning, 

Undantaget är Skellefteå AIK som efter förra våren SM-guld bokförde ett ekonomiskt minusresultat på 4,8 miljoner .Ökade personalkostnader, det vill

säga löner, angavs som främsta anledning.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

 

I rena glädjeyran storspelade  Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.

SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.