Vi måste stoppa en dyster framtid!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Många läsare har reagerat på min senaste krönika. Synpunkterna gäller allt från ”håller med helt” till ”Du har ju inte läst på de dokument som finns”.
"Jag upprepar mitt tidigare påstående - om 30-40 år finns inget kvar av det vi ännu kallar svensk idrottsrörelse. Om det inte sker något riktigt kraftfullt", skriver Willy Berggren som själv jobbar inom idrotten och har gjort så sedan flera decennier. Foto: TT Nyheter

 

Det positiva är ju att så många bryr sig.

När det ständigt är tyst från den organisation som bör gå i täten för rimliga krav från rörelsen, som bör vara på barrikaderna och kämpa för en bra framtid – då måste vi som orkar försöka göra våra röster hörda.

Få orkar bromsa

Att vi därutöver har en idrottsminister som verkar fullkomligt ointresserad av idrott – precis som merparten av de ledande politiker är ännu värre.

Det finns flera positiva kommunala undantag, det måste sägas, och det finns lokala satsningar som ska framhållas. De bygger anläggningar och vårdar sina lokala föreningar mm.

Som helhet ser det ändå mycket dystert ut. Svensk idrott som vi ännu känner den går en dyster framtid till mötes – och få orkar bromsa. Men, hur hanterar vi strömmen av synpunkter?

Många tycker, få vill bidra

Idag har vi en ny slags åsiktskultur som sprider ut sig. Man tycker och har åsikter om allt möjligt, men väldigt få vill medverka i en arbetskrävande process mot förändringar.

Det jag återkommande tjatar om kan man absolut ha åsikter om. Skulle merparten av dem som har åsikter också vilja vara med i en rörelse som arbetar för en framtid, förändring, vitalisering och rimliga resurser skulle vi komma framåt.

Detta gäller ute i samhället och det gäller inom idrotten. Många tycker… färre gör något.

Jag ska nu åter vara envis!

Om vi lägger ihop alla de ideella insatser inom idrotten, lägger de betalningar för arrangemang, intäkter, skattepengar mm så uppgår beloppet till minst 40 miljarder kronor årligen till samhället. Staten parasiterar på idrotten ur ekonomiskt synpunkt!  Stödet från staten är fjuttpengar, 1,7 miljarder.

Bara finansieringen av Stockholms Tele2-arenan kostade betydligt mer än vad hela den svenska idrottsrörelsen får under ett år.

De flesta delarna av det statliga stödet är villkorat och får bara användas enligt direktiv. Utöver detta vill man inte ens diskutera frågorna utan locket läggs på. Var är den s k ”demokratiska processen”? Sveriges största folkrörelse? Hallå!

Skilda synpunkter

Om jag läser alla de inlägg som strömmat in i frågan ser jag följande pooler:

- Skolan och dess bristande ansvar för barns och ungdomars hälsa

- RF, distrikten och klubbarna som idag visar starkt vikande trend

- Staten i form av regeringen och flertalet politiska partier visar inget intresse för idrottens framtid

- Folkhälsa och barn är de nya trendiga modeorden men, få konkreta åtgärder syns, mest prat

- Få bryr sig om Sveriges 22 000 idrottsklubbar ska ha någon framtid

Idrotten måste delas

Stor skillnad på ”de fattiga och de rika”

Jag hävdar att idrotten bör delas upp – tävlings/förenings/arrangemang respektive barn, bredd och motion.

Sen kan vi seriöst diskutera hur samhället bättre och framåtriktat ska stötta dessa två samhällsviktiga organisationer. Minst 20 miljarder kronor bör årligen styras in som stöd för att bygga ”framtidens” två parallella idrottsrörelser, vitaliseras och vara en naturlig del i samhällsbygget i ”det goda samhället”.

Vart ska vi ta´t?

Rejält statligt ekonomiskt stöd till båda idrottsorganisationerna.  Avsevärd andel av skattepengar från Svenska Spel (så gör man bl a i Norge)

Med sådana åtgärder kan vi utveckla idrott för alla på ett kraftfullt sätt och samtidigt dra nytta av all den enorma kunskap och erfarenhet som den nuvarande idrottsrörelsen fortfarande äger. 

Jag upprepar mitt tidigare påstående - om 30-40 år finns inget kvar av det vi ännu kallar svensk idrottsrörelse. Om det inte sker något riktigt kraftfullt.

Kommer vi någonstans - eller ska vi bara tjafsa och skriva mer eller mindre intelligenta inlägg?

Willy Berggren

Har varit verksam inom Stockholmsidrotten i 40 år. Han har haft skiftande roller, från elittränare till ordförande, och han har genomfört hundratals arrangemang från början till slut med Midnattsloppet som det kanske största.

Ni känner till allt dribbel inom golfen. Nu ser det ut som att allt ordnar sig ändå. PGA touren, LIV touren och Europatouren ska samarbeta, hör och häpnas.

Efter alla hårdar ord mellan parterna är en lycklig försoning uppnådd.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Det är som ett dignande smörgåsbord. Och det finns många glupska betraktare. Malmö FF:s försök att etablera en ny internationell ungdomsturnering, Malmö Trophy, blev en succé. Ett flertal av  Europas bästa lag i pojkar och flickor 15 år kom till Malmö, bl a  klubbar  som Paris Saint-Germain, SL Benfica, Sevilla FC och RB Leipzig.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Ett år återstår till fotbollsfesten 2024, Europamästerskapet. Premiären sker på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike och sedan väntar ytterligare 50 TV-matcher!.Om nu Fifas ordförande, Gianni Infantino,ger sig. Redan nu har han startat ett TV-krig startat. Infantino mot fyra europeiska ministrar. 

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.