Vi måste stoppa en dyster framtid!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Många läsare har reagerat på min senaste krönika. Synpunkterna gäller allt från ”håller med helt” till ”Du har ju inte läst på de dokument som finns”.
"Jag upprepar mitt tidigare påstående - om 30-40 år finns inget kvar av det vi ännu kallar svensk idrottsrörelse. Om det inte sker något riktigt kraftfullt", skriver Willy Berggren som själv jobbar inom idrotten och har gjort så sedan flera decennier. Foto: TT Nyheter

 

Det positiva är ju att så många bryr sig.

När det ständigt är tyst från den organisation som bör gå i täten för rimliga krav från rörelsen, som bör vara på barrikaderna och kämpa för en bra framtid – då måste vi som orkar försöka göra våra röster hörda.

Få orkar bromsa

Att vi därutöver har en idrottsminister som verkar fullkomligt ointresserad av idrott – precis som merparten av de ledande politiker är ännu värre.

Det finns flera positiva kommunala undantag, det måste sägas, och det finns lokala satsningar som ska framhållas. De bygger anläggningar och vårdar sina lokala föreningar mm.

Som helhet ser det ändå mycket dystert ut. Svensk idrott som vi ännu känner den går en dyster framtid till mötes – och få orkar bromsa. Men, hur hanterar vi strömmen av synpunkter?

Många tycker, få vill bidra

Idag har vi en ny slags åsiktskultur som sprider ut sig. Man tycker och har åsikter om allt möjligt, men väldigt få vill medverka i en arbetskrävande process mot förändringar.

Det jag återkommande tjatar om kan man absolut ha åsikter om. Skulle merparten av dem som har åsikter också vilja vara med i en rörelse som arbetar för en framtid, förändring, vitalisering och rimliga resurser skulle vi komma framåt.

Detta gäller ute i samhället och det gäller inom idrotten. Många tycker… färre gör något.

Jag ska nu åter vara envis!

Om vi lägger ihop alla de ideella insatser inom idrotten, lägger de betalningar för arrangemang, intäkter, skattepengar mm så uppgår beloppet till minst 40 miljarder kronor årligen till samhället. Staten parasiterar på idrotten ur ekonomiskt synpunkt!  Stödet från staten är fjuttpengar, 1,7 miljarder.

Bara finansieringen av Stockholms Tele2-arenan kostade betydligt mer än vad hela den svenska idrottsrörelsen får under ett år.

De flesta delarna av det statliga stödet är villkorat och får bara användas enligt direktiv. Utöver detta vill man inte ens diskutera frågorna utan locket läggs på. Var är den s k ”demokratiska processen”? Sveriges största folkrörelse? Hallå!

Skilda synpunkter

Om jag läser alla de inlägg som strömmat in i frågan ser jag följande pooler:

- Skolan och dess bristande ansvar för barns och ungdomars hälsa

- RF, distrikten och klubbarna som idag visar starkt vikande trend

- Staten i form av regeringen och flertalet politiska partier visar inget intresse för idrottens framtid

- Folkhälsa och barn är de nya trendiga modeorden men, få konkreta åtgärder syns, mest prat

- Få bryr sig om Sveriges 22 000 idrottsklubbar ska ha någon framtid

Idrotten måste delas

Stor skillnad på ”de fattiga och de rika”

Jag hävdar att idrotten bör delas upp – tävlings/förenings/arrangemang respektive barn, bredd och motion.

Sen kan vi seriöst diskutera hur samhället bättre och framåtriktat ska stötta dessa två samhällsviktiga organisationer. Minst 20 miljarder kronor bör årligen styras in som stöd för att bygga ”framtidens” två parallella idrottsrörelser, vitaliseras och vara en naturlig del i samhällsbygget i ”det goda samhället”.

Vart ska vi ta´t?

Rejält statligt ekonomiskt stöd till båda idrottsorganisationerna.  Avsevärd andel av skattepengar från Svenska Spel (så gör man bl a i Norge)

Med sådana åtgärder kan vi utveckla idrott för alla på ett kraftfullt sätt och samtidigt dra nytta av all den enorma kunskap och erfarenhet som den nuvarande idrottsrörelsen fortfarande äger. 

Jag upprepar mitt tidigare påstående - om 30-40 år finns inget kvar av det vi ännu kallar svensk idrottsrörelse. Om det inte sker något riktigt kraftfullt.

Kommer vi någonstans - eller ska vi bara tjafsa och skriva mer eller mindre intelligenta inlägg?

Willy Berggren

Har varit verksam inom Stockholmsidrotten i 40 år. Han har haft skiftande roller, från elittränare till ordförande, och han har genomfört hundratals arrangemang från början till slut med Midnattsloppet som det kanske största.

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.