Nog är det lite bakvänt...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
De har det värst, unga elitidrottare i små och resurssvaga idrotter. De tjejerna och killarna har en tuff vardag med mycket stress, mycket träning, små resurser, långa dagar och de saknar ofta kompetent stöd – trots att ideella ledare sliter.
Publik påverkas av media, och tvärtom, därför finns det ett vi och dom bland specialförbunden och några är mer förunnade än andra. Foto: TT

 

Ofta, särskilt när jag följer idrotten i media, blir jag förvirrad om vad som är vad? 

Landets största idrott, fotboll, har enorma ekonomiska resurser jämfört med alla övriga idrotter. Bara intäkterna från Svenska Spel uppgår till flera hundra miljoner. Sen tillkommer sponsormedel och intäkter från reklam och publik. 

Men trots enorm stöd återfinns svensk fotboll någonstans på 50:e plats på världsrankingen. Är man idrottsligt framgångsrik då? Tveksamt. Ändå, det rullar på och publiken kommer. Något annat än framgång lockar publikmassorna – och media.

Omgivningens betraktande

Judo är en av världens mest spridda idrotter och finns i de flesta länder med miljontals utövare. Här producerar Sverige någorlunda regelbundet idrottare som presterar i världsklass. Men, ekonomiskt och resursmässigt lever de här utövarna närmast svältgränsen. Framgångar ignoreras oftast i media. 

För att bli än mer förvirrad noterar jag att några idrotter som existerar enbart i en handfull länder i Europa regelbundet utropar världsklass så snart man vinner en turnering. Som innebandy, bandy och orientering.

Missförstå mig inte. Jag är engagerad i de idrotterna men jämfört med fotboll och judo är det svårt att hitta någon slags logik i hur ”man” ser på idrott.

Är det bara publiktillströmning som fångar medias intresse? 

Mycket får mer...

Vad betyder det att våra främsta fäktare, seglare, kanotister, jiu jitsu-utövare, längdskidåkare, utförsåkare, brottare, boxare, dansare, friidrottare (ibland) med flera lyckas och tar både OS som EM- och VM-medaljer men efter en kort exponering glöms de bort. Inte alla, men tillräckligt många.

Ekonomiskt stöd är inte att tänka på för åtskilliga. De får klara sig mestadels själva. Jämfört med fokuset på fotbollens utövare där varenda stukad vrist följs veckovis. 

Är det bara jag som tycker detta är förvirrande? Och i sin tur, vilka idrotter ska egentligen få finnas?

Frågan är medvetet provocerande. RF har 71 medlemsförbund som får statligt och kommunalt stöd och har förtur till anläggningar mm. Däremot har de ”nya” idrotterna som attraherar barn och unga betydligt mindre möjligheter till stöd i olika former och blir utlämnade att hitta stödformer själva.

Absolut ingen rättvisa

Nej, det finns ingen plattform för en form av ”fair-play” i rättvist stöd och objektiv uppmärksamhet från media. Förresten – har vi idag någon ”fri media” som ser idrottsliga prestationerna för vad de är och hyllar framgångar, belyser vardagen utan att styras av publikt intresse och pengar?

Likaså har dagens beslutsfattare inom stat, kommuner, eller chefer och tjänstemän fullkomligt snöat in på att det är bara handlar om barn och ungdomars hälsa. 

”Elitidrott” är väl det fulaste ord de känner till. Av dessa kan vi inte förvänta oss en öppen,trovärdig och seriöst engagerad diskussion om vad vi vill med vår idrott i Sverige.

Mina frågor kvarstår – lika förvirrande som jag inledde den… Vilka idrotter ska få finnas, vem ska få samhällsstöd och medial uppmärksamhet och varför.

Willy Berggren

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.