Starta en idrottsklubb är ett maratonlopp

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Willy 2: ur Willy Berggrens långa liv som idrottsledare, ett liv som har bjudit på glädjestunder och beprövelser  återger vi historien om hur dert går till  rsöka starta  en idrottsförening. Det blev en resa med mycket byråkrati och krav på uthållighet i mängd. Här är Willys berättelse

Du får en idé ochtt helt ovetandes inleder du ett maratonlopp.!

Långt senare...nutid.  Jag vill utfärda en stark varning!

Ett papper till

Så bra för många, så samhällsviktiga, demokratibygge, kan tyckas... en ny aktör i vår folkrörelser  - det borde göra Sverige starkt, vara så viktiga för många. Men, delas detta inte av en rad instanser.

Så här gick det till - vi började hösten 2018…

Först kontaktade vi RF…

”Fyll i en ansökan, organisationsnummer måste ni ordna från försäkringskassan"

"Ni måste först  ha haft ett medlemsmöte, skrivna stadgar och besvara alla våra frågor noga."

I själva verket handlade detom cirka 20 timmars arbete och att engagemang frånra många människor för att få ihop allt.

Sen gäller det att vara beredd på ifrågasättande:

”Nej, här måste ni skriva rätt, lägga till, och varför är inte stadgarna kompletta?"

-”Jo, vi är ju en ny förening och, har inte haft ett första årsmötet än”.

Flera varv med Försäkringskassan följer innan de är nöjda. 

Länge hänger ett antal för oss konstiga frågor om A eller F-skattebevis kvar.

Sedan kommer Svenska Friidrottsförbundet och samma varv med begäran om kompletteringar.

Flera av uppgifterna är någotannorlunda men närbesläktade med RF:s. Oavsett, det är bara att göra enligt anmodan.

Nu började vi närma vi oss, trodde vi…

För att få nyttja anläggningar och söka bidrag börjar vi om med Stockholms Idrottsförvaltning.  Vi möts av begäran om Organisationsnummer, stadgar, årsmötesprotokoll.

Nya frågor ideligen

Sen ska det tilldelas föreningsnummer och det ska ansökas om Kundnummer.

- Ska detta aldrig ta slut?, frågar man sig?

Sen avkrävs vi ett fungerande bankgiro. Nordea kontaktas. Borde vara enkelt.

I tio veckor har samma dokument skickats fram och tillbaka, olika personer hos

banken gör olika tolkningar. Varje gång måste hela vår styrelse kopiera körkort, vidimera och underteckna. 

-  Finns det ingen ände på byråkratin?

Behåll lugnet, uppmanar vi oss själva!

Trots alla varv dyker nya frågor upp - och det är ett oeftergivligt krav att varje bokstav måste finnas där.

Annars blir det inget. Reglerna är till för att följas.

Efter ett antal månader med att stort och beundransvärt engagemang från flera personer i försöket att fylla i allt kolumner tror vi att målet är där.

Men då …

Otydligt, missuppfattar, oförklarligt

Frågor är otydligt ställda, svaren blir misstolkade, vi måste backa lite och göra om igen.

Ideligen återkommer frågorna: "Vem är till för vem? Vem är kunden?

Ändå, alla är så vänliga och hjälper till...

Varv på varv på varv på…Under mer än ett års tid…Ibland trodde vi skulle bli tokiga.

I kontakterna med dessa organisationer var det lätt att tappa tålamodet. På slutet började vi ställa den konkreta frågan: ”Vem är till för vem? Men, det var aldrig någon som svarade.

Förmodligen förstod de inte.

Ca 500 timmar har vi nu lagt ned på att göra allt rätt. Äntligen (tror vi) att vi finns på riktigt, att vi är en förening som slutligen gjort allt rätt. Förresten, inte riktigt ännu.

Kafkas samhälle

Vi får ännu inte 0-taxa för vår ungdomsverksamhet på stadens utearenor, vi avkrävs hyror för vår växande skara migranter (de som inget har, som saknar i stort sett allt. ”Ni kan alltid söka bidrag” svarar man den ideelle ledaren som lägger merparten av sin fritid på att få allt att fungera. ”Men, då tar det ju ännu mer av vår tid!. Ja,men så fungerar det”. Suck.

Jag börjar förstå varför hälften av Sveriges idrottsklubbar idag inte längre har någon mätbar verksamhet. Detta är Kafkas samhälle, modern version i Sverige.

Är verkligen idrotten viktig för våra styrande myndigheter och organisationer?

Utifrån allt arbete vi lagt ned och de märkliga beteenden från tjänstemän som ”bara gör sitt jobb och följer gällande regler är det obegripligt att de får hålla på så här.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.