Många har åsikter, men få vågar

Samtidigt går idrotten mer och mer isär. Dels minskar antalet klubbar som har verksamhet, dels blir stora klubbar alltmer företagsliknande – framförallt inom de stora lagidrotterna.
Mindre idrotter och liten klubb är ingen särskild lyckad framtidskombo.
Varför kommenterar inte fler på RF?
I min förra krönika föreslog jag på fullaste allvar att göra fyra stora underavdelningar under RF med företagsliknande elitverksamhet i en avdelning, motion, barn och ungdom respektive tävlingsinriktad klubbverksamhet i var sin avdelning.
Jag fick massor av positiva reaktioner, dels genom kommentarsfältet i IA men framförallt via mail och kommentarer från kollegor inom idrotten.
Jag fick faktiskt inte en enda negativ reaktion.
Däremot är det som alltid fullkomligt tyst från den samlande kraft som ska hålla ihop idrotten – RF. Kanske har ingen där läst, ingen vill ta i ämnet, ämnet får vänta tills en eventuell motion väcks nästa år av något medlemsförbunds valde representant – eller, som vanligt får förslag som detta sakteliga dö i den vanliga tystnaden.
Dessa stackare tjänstemän
Personligen hyser jag respekt och vänskap gentemot många av de tjänstemän som har sin dagliga gärning inom RF-familjen. Liksom oss andra gnetar de på med sina åtaganden och har att utföra vad valda ombud gemensamt beslutat.
Det kallas demokrati och sker enligt de former man en gång bestämt. Här går inget fort – oavsett krisläge.
Själv håller jag på att nå den ålder då man inser att det går att se en bortre horisont. Samtidigt känns det märkligt att den idrottsrörelse jag själv verkat i under ett helt liv mer eller mindre vänder huvudorganisationen ryggen – eftersom det händer så lite.
Ute i vardagen gnetar idrottens eldsjälar vidare med dagliga utmaningar för att få den egna verksamheten att åtminstone rulla på.
Över tiden blir de geografiska vita fläckarna där ingen eller en tynande idrott finns allt fler. Huvudorganisationen vänder papper, har möten, följer slaviskt fördelning av statliga och kommunala medel – utifrån alla möjliga värdeområden som styr dessa tilldelningar.
Öppna upp!
Vad var det nu jag vill diskutera?
Jovisst, vitalisering av vår idrottsrörelse, anpassning och omorganisation av hur idrotten idag ser ut, mötesplatser där vi inte bara håller med utan ifrågasätter rörelsens riktning, diskuterar vad idrotten egentligen borde göra.
Idag är ju själva idrottsutövandet den minsta punkten på dagordningen. Ska jag ägna min tid åt att skriva krönikor för den som borde läsa men inte orkar eftersom det kräver ett annat tänk?
Kaptenen på fartyget Titanic var övertygad om att skeppet inte kunde sjunka och reagerade inte förrän det var försent. Har vi råd och tid med det när det gäller vår idrott?
För den som orkar finns det fakta där det tydligt går att läsa trender och tendenser om vart vårt fartyg är på väg. Är det bara jag och några som håller med i det tysta som tycker att vi inte ska säga hur vi upplever detta?
Mest lästa just nu
Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte blev som det var tänkt.
Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.
– Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand
PGA-touren och Europatouren går ihop med LIV-toren. Det skulle kunna vara en första öppning mellan Svenska Golfförbundet och Henrik Stenson. Men icke.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.
Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.
Expressen har tagit ett nytt, kreativt grepp. Med början på onsdagen inleds den nya podden: "Läget". Varje vardag släpps en nytt avsnitt med mix av nyheter. Där finns Sport men också nöje, krim, politik och längre fördjupningar.
– Vi vill fånga lyssnaren som är i farten och snabbt vill få en uppdatering på väg hem från jobbet eller skola, när de handlar, lagar mat eller tränar, säger programledaren Sally Sjöberg.
SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.
En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden. Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.
Skriv kommentar