Många har åsikter, men få vågar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
En gång i tiden fanns möjligheter att framföra och diskutera viktiga frågor inom idrotten och få snabb respons. Idag ska man vara vald representant och bli kallad för att få framföra viktiga tankar om tillståndet i svensk idrott,
Tystnaden och passiviteten tilltar bland många klubbar, anser Willy Bergregn i sin krönika. Foto: TT

 

Samtidigt går idrotten mer och mer isär. Dels minskar antalet klubbar som har verksamhet, dels blir stora klubbar alltmer företagsliknande – framförallt inom de stora lagidrotterna. 

Mindre idrotter och liten klubb är ingen särskild lyckad framtidskombo.

Varför kommenterar inte fler på RF?

I min förra krönika föreslog jag på fullaste allvar att göra fyra stora underavdelningar under RF med företagsliknande elitverksamhet i en avdelning, motion, barn och ungdom respektive tävlingsinriktad klubbverksamhet i var sin avdelning.

Jag fick massor av positiva reaktioner, dels genom kommentarsfältet i IA men framförallt via mail och kommentarer från kollegor inom idrotten. 

Jag fick faktiskt inte en enda negativ reaktion. 

Däremot  är det som alltid fullkomligt tyst från den samlande kraft som ska hålla ihop idrotten – RF. Kanske har ingen där läst, ingen vill ta i ämnet, ämnet får vänta tills en eventuell motion väcks nästa år av något medlemsförbunds valde representant – eller, som vanligt får förslag som detta sakteliga dö i den vanliga tystnaden.

Dessa stackare tjänstemän

Personligen hyser jag respekt och vänskap gentemot många av de tjänstemän som har sin dagliga gärning inom RF-familjen. Liksom oss andra gnetar de på med sina åtaganden och har att utföra vad valda ombud gemensamt beslutat. 

Det kallas demokrati och sker enligt de former man en gång bestämt. Här går inget fort – oavsett krisläge.

Själv håller jag på att nå den ålder då man inser att det går att se en bortre horisont. Samtidigt känns det märkligt att den idrottsrörelse jag själv verkat i under ett helt liv mer eller mindre vänder huvudorganisationen ryggen – eftersom det händer så lite. 

Ute i vardagen gnetar idrottens eldsjälar vidare med dagliga utmaningar för att få den egna verksamheten att åtminstone rulla på. 

Över tiden blir de geografiska vita fläckarna där ingen eller en tynande idrott finns allt fler. Huvudorganisationen vänder papper, har möten, följer slaviskt fördelning av statliga och kommunala medel – utifrån alla möjliga värdeområden som styr dessa tilldelningar.

Öppna upp!

Vad var det nu jag vill diskutera?

Jovisst, vitalisering av vår idrottsrörelse, anpassning och omorganisation av hur idrotten idag ser ut, mötesplatser där vi inte bara håller med utan ifrågasätter rörelsens riktning, diskuterar vad idrotten egentligen borde göra. 

Idag är ju själva idrottsutövandet den minsta punkten på dagordningen. Ska jag ägna min tid åt att skriva krönikor för den som borde läsa men inte orkar eftersom det kräver ett annat tänk?

Kaptenen på fartyget Titanic var övertygad om att skeppet inte kunde sjunka och reagerade inte förrän det var försent. Har vi råd och tid med det när det gäller vår idrott? 

För den som orkar finns det fakta där det tydligt går att läsa trender och tendenser om vart vårt fartyg är på väg. Är det bara jag och några som håller med i det tysta som tycker att vi inte ska säga hur vi upplever detta?

Willy Berggren

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter bara 10 månader på posten som ordförande för SHL-laget Leksand väljer Mats Ekelund, 69 år, att hoppa av.  Han kommer även att lämna ordförande klubban i bolagsstyrelsen.
 Årsmötet äger rum 28 juni och Ekelunds avhopp blev officiellt via valberedningens meddelande på föreningens hemsida. omval. Även Keith Karlsson, välkänd entreprenör väljer att lämna

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Inom såväl idrotten som kulturen finns en frustration över att evenemang inte värderas utifrån det värde som skapas av den mångfald av evenemang som arrangeras årligen. Även om det är lätt att tänka på Eurovisionsschlagerfinalen, Göteborgsvarvet eller Taylor Swift konserter, så är evenemang inte bara de stora arrangemangen utan det stora utbudet av allehanda event över hela Sverige – en jättelik industri. Det har blivit en industri med många entreprenörer och initiativtagare, som behöver rätt förutsättningar, via nya, efterlängtade dokumentet "Event Sverige".

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.