Ett kaos som kan hota alla klubbar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Inom idrotten liksom i hela samhället händer saker som stör oss, som ibland är moraliskt felaktiga och t o m olagliga. För att personer tryggt ska kunna påtala och larma har visselblåsning inrättats. Så även inom idrotten.

Nu är en skandal under uppsegling i Ärla IF, en trygg och ambitiös förening med bl a en lyckosam friidrott.

Men under ytan tycks också mycket ske. Nu framkommer att visselblåsning utsätter klubben för enorma påfrestningar. Hotet växer om att klubbens friidrott efter 98 år måste läggas ned!

”Någon” har anonymt anmält friidrotten genom s k visselblåsning och det beteendet har upprepats två gånger. Konsekvensen blev att ideella ledare har förbjudits att fortsätta agera inom klubben.

Och allra värst, de berörda personerna har uppgett att de inte har fått veta vad de anklagas för och de får heller inte bemöta anklagelserna! 

Är det verkligen sanning?

Man frågar sig om händelseförloppet kan vara möjligt och identiskt med sanningen. Har vi ett rättssystem som tillåter ett sådant beteende?

Det framstår som en Kafka-liknande process som gör de anklagade helt rättslösa. Ingen frågar vad om vad som egentligen har hänt, eller velat ha en juridisk trygghet och process.

Visselblåsaren tycks ha rätt att framföra vilka anklagelser som helst även om dessa skulle vara grundlösa. 

Man måste se det i ett vidare perspektiv. Om det här möjligt kan det alltså ske i vilken klubb som helst och oavsett idrott. Det skulle innebära en katastrof för idrotten, alla klubbar vore i farozonen.

Nu är Ärla IF Friidrott drabbat och man måste beklaga och känna sympati för de ledare som ändå försöker skapa en bra verksamhet och för ett antal aktiva i klubben.

Anmält till  Riksidrottsnämnden

En sak står klar – sista ordet är inte sagt i den här skandalen. Det måste finnas en lösning och klarhet!

De drabbade behöver stöd. Själv skickade jag en anmälan till idrottens högsta instans– Riksidrottsnämnden (RIN). Jag förutsätter en objektiv prövning 

Jag kan inte stillatigande se det här ske. Jag vill veta mera. Jag vill lita på systemet.

Nu har tre veckor förflutit sedan min anmälan till RF.

I går fick jag veta att ärendet överlämnats till svensk friidrottsförbundet p g a att det är ett ”internt idrottsärende” som ska hanteras av specialidrottsförbundet – trots att det alldeles tydligt att huvudstyrelsen i Ärla IF – med ett antal idrotter under sitt paraply som är anstiftaren. Nåväl, friidrottsförbundets generalsekreterare ringde mig och berättade detta. Han hade ingen idé om hur detta ska hanteras men håller med om att det är oacceptabelt att friidrottsklubbens ledare inte fått rätt att försvara sig, om det överensstämmer med sanningen..

Jag kontaktade sedan de ledare som blivit avstängda. ”Men, det här är obegripligt. Vi har pratat med friidrottsförbundets handläggare, hon känner den SISU-ansvarige-som känner Eskilstuna stads ansvarige – som är vän med en i den anmälande huvudstyrelsen”.

Misstankarna bara växer

Om detta är sant har vi en situation av Vänskapskorruption. Man stöder varandra, håller med, RF sviker, övriga viker undan, och ingen ingriper... Så typiskt för konflikter med svenska organisationer där den utsatte blir lämnad i rättslöshet. Den vanliga juridiken gäller inte och absolut ingen är ansvarig. Själva huvudfrågan ignoreras.

Om detta är sant och Ärla friidrotts ledare har utsatts för justitiemord m å s t e vi ledare i svensk idrott kliva fram! 

Kärnfrågan framstår ytterligare.

Varför agerar inte RF, Eskilstuna kommun, SISU Södermanland och Svenska Friidrottsförbundet mera kraftfullt? Och rättssystemet? Och hur pålitligt är egentligen systemet med visselblåsare? Någon surar till och gör en visselblåsning, anonymt och en hel klubb kan tvingas läggas ned... 

Här blir den lilla människan hårt drabbad – när folk inte kan prata med varandra och systemet slår till!

Willy Berggren

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

SVT-dokumentären ”Hotet mot handbollen”, SVT-play, som handlar om misstänkt matchfixning inom sporten, är inget som oroar Krister Bergström.

Han är svensk VM-general för damernas 26:e mästerskap, som nu pågår fram till 17 december, med final i danska Jyske Bank Boxen i Herning på Jylland.

-Nej, det är inget som vi reflekterar över, eller påverkar oss det minsta.  Jag kan inte säga att det är någon ”snackis” i korridorer eller omklädningsrum, säger Krister Bergström.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen