Ett kaos som kan hota alla klubbar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Inom idrotten liksom i hela samhället händer saker som stör oss, som ibland är moraliskt felaktiga och t o m olagliga. För att personer tryggt ska kunna påtala och larma har visselblåsning inrättats. Så även inom idrotten.

Nu är en skandal under uppsegling i Ärla IF, en trygg och ambitiös förening med bl a en lyckosam friidrott.

Men under ytan tycks också mycket ske. Nu framkommer att visselblåsning utsätter klubben för enorma påfrestningar. Hotet växer om att klubbens friidrott efter 98 år måste läggas ned!

”Någon” har anonymt anmält friidrotten genom s k visselblåsning och det beteendet har upprepats två gånger. Konsekvensen blev att ideella ledare har förbjudits att fortsätta agera inom klubben.

Och allra värst, de berörda personerna har uppgett att de inte har fått veta vad de anklagas för och de får heller inte bemöta anklagelserna! 

Är det verkligen sanning?

Man frågar sig om händelseförloppet kan vara möjligt och identiskt med sanningen. Har vi ett rättssystem som tillåter ett sådant beteende?

Det framstår som en Kafka-liknande process som gör de anklagade helt rättslösa. Ingen frågar vad om vad som egentligen har hänt, eller velat ha en juridisk trygghet och process.

Visselblåsaren tycks ha rätt att framföra vilka anklagelser som helst även om dessa skulle vara grundlösa. 

Man måste se det i ett vidare perspektiv. Om det här möjligt kan det alltså ske i vilken klubb som helst och oavsett idrott. Det skulle innebära en katastrof för idrotten, alla klubbar vore i farozonen.

Nu är Ärla IF Friidrott drabbat och man måste beklaga och känna sympati för de ledare som ändå försöker skapa en bra verksamhet och för ett antal aktiva i klubben.

Anmält till  Riksidrottsnämnden

En sak står klar – sista ordet är inte sagt i den här skandalen. Det måste finnas en lösning och klarhet!

De drabbade behöver stöd. Själv skickade jag en anmälan till idrottens högsta instans– Riksidrottsnämnden (RIN). Jag förutsätter en objektiv prövning 

Jag kan inte stillatigande se det här ske. Jag vill veta mera. Jag vill lita på systemet.

Nu har tre veckor förflutit sedan min anmälan till RF.

I går fick jag veta att ärendet överlämnats till svensk friidrottsförbundet p g a att det är ett ”internt idrottsärende” som ska hanteras av specialidrottsförbundet – trots att det alldeles tydligt att huvudstyrelsen i Ärla IF – med ett antal idrotter under sitt paraply som är anstiftaren. Nåväl, friidrottsförbundets generalsekreterare ringde mig och berättade detta. Han hade ingen idé om hur detta ska hanteras men håller med om att det är oacceptabelt att friidrottsklubbens ledare inte fått rätt att försvara sig, om det överensstämmer med sanningen..

Jag kontaktade sedan de ledare som blivit avstängda. ”Men, det här är obegripligt. Vi har pratat med friidrottsförbundets handläggare, hon känner den SISU-ansvarige-som känner Eskilstuna stads ansvarige – som är vän med en i den anmälande huvudstyrelsen”.

Misstankarna bara växer

Om detta är sant har vi en situation av Vänskapskorruption. Man stöder varandra, håller med, RF sviker, övriga viker undan, och ingen ingriper... Så typiskt för konflikter med svenska organisationer där den utsatte blir lämnad i rättslöshet. Den vanliga juridiken gäller inte och absolut ingen är ansvarig. Själva huvudfrågan ignoreras.

Om detta är sant och Ärla friidrotts ledare har utsatts för justitiemord m å s t e vi ledare i svensk idrott kliva fram! 

Kärnfrågan framstår ytterligare.

Varför agerar inte RF, Eskilstuna kommun, SISU Södermanland och Svenska Friidrottsförbundet mera kraftfullt? Och rättssystemet? Och hur pålitligt är egentligen systemet med visselblåsare? Någon surar till och gör en visselblåsning, anonymt och en hel klubb kan tvingas läggas ned... 

Här blir den lilla människan hårt drabbad – när folk inte kan prata med varandra och systemet slår till!

Willy Berggren

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Golfförbundet slår nu tillbaka mot techbolaget Sweetspots klagan hos Kokurrensverket gällande förbundets it-system GIT. 

Klagomålet avser missbruk av dominerade ställning, Sweetspot anser att klubbarna inte själva kan välja det it-system de vill använda.

Bo Bengtsson, biträdande generalsekreterare och stabschef på SGF, konstaterar inledningsvis att SGF alltid varit noga med att följa relevant lagstiftning.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.

Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet  runt om i världen. Nu ska de också samarbeta  världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.