Ett kaos som kan hota alla klubbar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Inom idrotten liksom i hela samhället händer saker som stör oss, som ibland är moraliskt felaktiga och t o m olagliga. För att personer tryggt ska kunna påtala och larma har visselblåsning inrättats. Så även inom idrotten.

Nu är en skandal under uppsegling i Ärla IF, en trygg och ambitiös förening med bl a en lyckosam friidrott.

Men under ytan tycks också mycket ske. Nu framkommer att visselblåsning utsätter klubben för enorma påfrestningar. Hotet växer om att klubbens friidrott efter 98 år måste läggas ned!

”Någon” har anonymt anmält friidrotten genom s k visselblåsning och det beteendet har upprepats två gånger. Konsekvensen blev att ideella ledare har förbjudits att fortsätta agera inom klubben.

Och allra värst, de berörda personerna har uppgett att de inte har fått veta vad de anklagas för och de får heller inte bemöta anklagelserna! 

Är det verkligen sanning?

Man frågar sig om händelseförloppet kan vara möjligt och identiskt med sanningen. Har vi ett rättssystem som tillåter ett sådant beteende?

Det framstår som en Kafka-liknande process som gör de anklagade helt rättslösa. Ingen frågar vad om vad som egentligen har hänt, eller velat ha en juridisk trygghet och process.

Visselblåsaren tycks ha rätt att framföra vilka anklagelser som helst även om dessa skulle vara grundlösa. 

Man måste se det i ett vidare perspektiv. Om det här möjligt kan det alltså ske i vilken klubb som helst och oavsett idrott. Det skulle innebära en katastrof för idrotten, alla klubbar vore i farozonen.

Nu är Ärla IF Friidrott drabbat och man måste beklaga och känna sympati för de ledare som ändå försöker skapa en bra verksamhet och för ett antal aktiva i klubben.

Anmält till  Riksidrottsnämnden

En sak står klar – sista ordet är inte sagt i den här skandalen. Det måste finnas en lösning och klarhet!

De drabbade behöver stöd. Själv skickade jag en anmälan till idrottens högsta instans– Riksidrottsnämnden (RIN). Jag förutsätter en objektiv prövning 

Jag kan inte stillatigande se det här ske. Jag vill veta mera. Jag vill lita på systemet.

Nu har tre veckor förflutit sedan min anmälan till RF.

I går fick jag veta att ärendet överlämnats till svensk friidrottsförbundet p g a att det är ett ”internt idrottsärende” som ska hanteras av specialidrottsförbundet – trots att det alldeles tydligt att huvudstyrelsen i Ärla IF – med ett antal idrotter under sitt paraply som är anstiftaren. Nåväl, friidrottsförbundets generalsekreterare ringde mig och berättade detta. Han hade ingen idé om hur detta ska hanteras men håller med om att det är oacceptabelt att friidrottsklubbens ledare inte fått rätt att försvara sig, om det överensstämmer med sanningen..

Jag kontaktade sedan de ledare som blivit avstängda. ”Men, det här är obegripligt. Vi har pratat med friidrottsförbundets handläggare, hon känner den SISU-ansvarige-som känner Eskilstuna stads ansvarige – som är vän med en i den anmälande huvudstyrelsen”.

Misstankarna bara växer

Om detta är sant har vi en situation av Vänskapskorruption. Man stöder varandra, håller med, RF sviker, övriga viker undan, och ingen ingriper... Så typiskt för konflikter med svenska organisationer där den utsatte blir lämnad i rättslöshet. Den vanliga juridiken gäller inte och absolut ingen är ansvarig. Själva huvudfrågan ignoreras.

Om detta är sant och Ärla friidrotts ledare har utsatts för justitiemord m å s t e vi ledare i svensk idrott kliva fram! 

Kärnfrågan framstår ytterligare.

Varför agerar inte RF, Eskilstuna kommun, SISU Södermanland och Svenska Friidrottsförbundet mera kraftfullt? Och rättssystemet? Och hur pålitligt är egentligen systemet med visselblåsare? Någon surar till och gör en visselblåsning, anonymt och en hel klubb kan tvingas läggas ned... 

Här blir den lilla människan hårt drabbad – när folk inte kan prata med varandra och systemet slår till!

Willy Berggren

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Svensk Gymnastik växer - som inget annat förbund. Efter ett stort tapp under pandemin vände kurvan över antalet medlemmar i fjol och trenden håller i sig i år. Siffrorna för 2023 visar en total ökning om sex procent, eller 13 763 aktiva. inte mindre än 237 201 individer är aktiva i 924 föreningar, över hela landet. I 259 av Sveriges 290 kommuner finns minst en gymnastikförening.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Pengar i en folkrörelse, är det förenligt, i synnerhet vid behovet av miljoner. Och, räcker de kommersiella krafterna till i vårt land?
Ledande frågor när Center for Sport and Business på Handelshögskolan hade sin partnerdag.   Framtidsfrågor utmanade de närvarande som skulle försöka ta ställning. Ämnet är gränslöst, åsikterna och svaren likaså.
Det här är helgen då trav gäller för 100 000-tals svenskar. Solvalla invaderas av entusiaster och det uppstår en mycket speciell atmosfär med spel och, tävling och den spänning som det leder till.
Närmare 1,5 miljoner svenskar samlas årligen kring travet, en sport som förknippas med gemenskap och tradition som förts vidare över generationer. Inför årets stora travhelg, Elitloppet, vill ATG dessutom rikta nytt ljus åt travets betydelse i svensk historia. 

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.