Många talanger saknar stöd

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Många ambitiösa idrottare tar sig hela vägen upp till internationell nivå - med hjälp av eldsjälar inom klubbar och förbund. Få, om någon av idrottarna kan säga att de har stöd på vägen av "samhället".
Många talanger blir bara en skugga av sitt eget jag. De har potential, men har inte råd att träna och tävla i den omfattning som de önskar. Foto: TT

 

Tvärtom är majoriteten av både den förra och nuvarande regering, politiker i allmänhet, chefer inom stat och kommun ned i tjänstemannaleden direkt negativa/ fientliga till att stödja de unga talanger som kämpar för att nå sina drömmars mål. 

Tänk efter du också

För att inte vara helt orättvis ska jag ändå lyfta fram undantag i form av få kommuner som bidrar med stipendier och personliga lösningar till en handfull idrottare som finns i deras område. Men, de är lätt räknade. 

Merparten av Sveriges beslutsfattare måste ha deltagit i något slags kollektivt tältmöte där mantrat kom att bli "inte vårt ansvar". 

Hur kan jag påstå detta så generellt? 

Jag uppmanar dig som läser detta att omedelbart börja läsa nämndprotokoll, uttalanden av ansvariga, riktade medel som styr statliga och kommunalt stöd till RF, distriktsförbund och föreningar. Entydigt återkommer styrtext innehållande "barn och ungdom, integration, jämställdhet och liknande samhällsfrågor. 

Besviken och arg

Varje tillfälle då frågan om stöd till lokal och central elitverksamhet kommer upp kommer svaret nästintill reflexmässigt "inte vårt uppdrag". 

Själv är jag intill ursinne skitförbannad på detta stupida och hjärntvättade svar. Resultatet är att regeringens tidigare elitstöd till RF inte längre finns. 

Det får till följd att specialidrottsförbunden saknar ekonomi att stötta sina landslag, tränare och aktiva på den nivå som behövs. Sveriges klubbars antal minskar förfärande fart. Allt färre idrottare får hjälp av sitt förbund och klubb. 

Återstår gör mamma och pappa - om de har möjlighet. Samtidigt pågår sport som underhållning oavbrutet i media, TV, radio och på arenor. En smal grupp av idrottare som ändå tagit sig hela vägen fram får möjlighet att visa upp sig. 

Allt färre orkar

Sveriges Olympiska kommitt'e har upprepat konstaterat att det blir allt färre talanger som når olympisk nivå. Inget konstigt alls när grunden för att tusentals unga talanger ska vilja och orka att lägga tio år av sitt liv för att närmast chansa på att lyckas. 

Tror du mig inte? Ok, svara då inte bara lättvindigt genom annan åsikt som svar till mig. Lyft dig ur tyckarfotöljen, ta kontakt med merparten av våra specialidrottsförbund, tränare och ledare i landslag, klubbledare och gärna några av de ca 50 000 elitaktiva. 

Du kommer att bli förskräckt när du inser att deras livsvillkor och vardag är helt oacceptabla i relation till det mediala intresset och uppmärksamhet från politiker - som gärna visar upp sig vid hemkomsten från det mästerskap där idrottaren vunnit medaljer och där får blommor samtidigt som man gärna fotograferas tillsammans med den tillfällige hjälten. 

Visst finns det pengar

Finns det inga pengar som kan styras till idrottarna, frågar man sig.Självklart finns det pengar. Det har aldrig funnits så mycket pengar i vårt land som idag. 

Men, som många andra områden går inte pengarna till dem som behöver dem. Enligt sammanräknade uppgifter uppgår den totala volymen intäkter från samtliga idrottsarrangemang, stora som små i Sverige till ca 120 miljarder!!! 

Skatteintäkterna från dessa tillför statskassan uppemot 30-40 miljarder i skatt och moms. Men hur mycket återkommer som stöd för att tillförsäkra att idrotten kan "investera" och stödja fortsatt stöd till idrotten? Väldigt lite! 

De andra då...

Svenska Spel delar ut 1 miljard till två idrotter (hockey och fotboll) varje år från intäkter av spel. Allt sker på offentliga arenor, i ett omgivande samhälle som på olika sätt bidrar till dessa intäkter. För mig är det obegripligt att pengarna oavkortat går till de som redan har medan de som inte har inget får. 

Är det så här vårt samhälle ska utvecklas? Ren och skär kapitalism där de fattiga ska hållas kort. Tar de sig upp kanske de kan få en skärv, kanske... 

I min värld är det ännu värre. Idrotten som bred folkrörelse saknar framtid. Sakta håller den på att tyna bort medan allt fler kommersiella intressenter tar över och gör pengar på allt mer professionella områden. Adjö till den idrottsrörelse vi en gång hade.  

Willy Berggren

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

I slutet av året öppnar Göteborgs Tenniscenter, efter ombyggnad och anpassning av en anläggning som tidigare var Padel Center Delsjön. 

Bakom satsningen står fem göteborgare med ett stort engagemang för svensk tennis. En av dessa är den förre storspelaren Magnus Gustafsson som nu får en permanent bas för sin verksamhet som sedan 2012 är inriktad mot att utbilda och utveckla unga talanger i regionen. 

De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.

Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt  och tänker framför allt på åren 1975-91

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Piteå HC fick den gångna helgen ett härligt besked. Klubben tog hem veckans premiumvinst, win–win, på 100 000 kronor i senaste dragningen av Folkspels nya JOYNA-lotteri.

– Så välkommet. Vi har många hål att fylla, säger ordförande Kjell-Anders Johansson.

Nu är vi långt från Tipsextra...  Premier Legaue i TV serveras  vid tio supersöndagar med  välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.

– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.