Många talanger saknar stöd

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Många ambitiösa idrottare tar sig hela vägen upp till internationell nivå - med hjälp av eldsjälar inom klubbar och förbund. Få, om någon av idrottarna kan säga att de har stöd på vägen av "samhället".
Många talanger blir bara en skugga av sitt eget jag. De har potential, men har inte råd att träna och tävla i den omfattning som de önskar. Foto: TT

 

Tvärtom är majoriteten av både den förra och nuvarande regering, politiker i allmänhet, chefer inom stat och kommun ned i tjänstemannaleden direkt negativa/ fientliga till att stödja de unga talanger som kämpar för att nå sina drömmars mål. 

Tänk efter du också

För att inte vara helt orättvis ska jag ändå lyfta fram undantag i form av få kommuner som bidrar med stipendier och personliga lösningar till en handfull idrottare som finns i deras område. Men, de är lätt räknade. 

Merparten av Sveriges beslutsfattare måste ha deltagit i något slags kollektivt tältmöte där mantrat kom att bli "inte vårt ansvar". 

Hur kan jag påstå detta så generellt? 

Jag uppmanar dig som läser detta att omedelbart börja läsa nämndprotokoll, uttalanden av ansvariga, riktade medel som styr statliga och kommunalt stöd till RF, distriktsförbund och föreningar. Entydigt återkommer styrtext innehållande "barn och ungdom, integration, jämställdhet och liknande samhällsfrågor. 

Besviken och arg

Varje tillfälle då frågan om stöd till lokal och central elitverksamhet kommer upp kommer svaret nästintill reflexmässigt "inte vårt uppdrag". 

Själv är jag intill ursinne skitförbannad på detta stupida och hjärntvättade svar. Resultatet är att regeringens tidigare elitstöd till RF inte längre finns. 

Det får till följd att specialidrottsförbunden saknar ekonomi att stötta sina landslag, tränare och aktiva på den nivå som behövs. Sveriges klubbars antal minskar förfärande fart. Allt färre idrottare får hjälp av sitt förbund och klubb. 

Återstår gör mamma och pappa - om de har möjlighet. Samtidigt pågår sport som underhållning oavbrutet i media, TV, radio och på arenor. En smal grupp av idrottare som ändå tagit sig hela vägen fram får möjlighet att visa upp sig. 

Allt färre orkar

Sveriges Olympiska kommitt'e har upprepat konstaterat att det blir allt färre talanger som når olympisk nivå. Inget konstigt alls när grunden för att tusentals unga talanger ska vilja och orka att lägga tio år av sitt liv för att närmast chansa på att lyckas. 

Tror du mig inte? Ok, svara då inte bara lättvindigt genom annan åsikt som svar till mig. Lyft dig ur tyckarfotöljen, ta kontakt med merparten av våra specialidrottsförbund, tränare och ledare i landslag, klubbledare och gärna några av de ca 50 000 elitaktiva. 

Du kommer att bli förskräckt när du inser att deras livsvillkor och vardag är helt oacceptabla i relation till det mediala intresset och uppmärksamhet från politiker - som gärna visar upp sig vid hemkomsten från det mästerskap där idrottaren vunnit medaljer och där får blommor samtidigt som man gärna fotograferas tillsammans med den tillfällige hjälten. 

Visst finns det pengar

Finns det inga pengar som kan styras till idrottarna, frågar man sig.Självklart finns det pengar. Det har aldrig funnits så mycket pengar i vårt land som idag. 

Men, som många andra områden går inte pengarna till dem som behöver dem. Enligt sammanräknade uppgifter uppgår den totala volymen intäkter från samtliga idrottsarrangemang, stora som små i Sverige till ca 120 miljarder!!! 

Skatteintäkterna från dessa tillför statskassan uppemot 30-40 miljarder i skatt och moms. Men hur mycket återkommer som stöd för att tillförsäkra att idrotten kan "investera" och stödja fortsatt stöd till idrotten? Väldigt lite! 

De andra då...

Svenska Spel delar ut 1 miljard till två idrotter (hockey och fotboll) varje år från intäkter av spel. Allt sker på offentliga arenor, i ett omgivande samhälle som på olika sätt bidrar till dessa intäkter. För mig är det obegripligt att pengarna oavkortat går till de som redan har medan de som inte har inget får. 

Är det så här vårt samhälle ska utvecklas? Ren och skär kapitalism där de fattiga ska hållas kort. Tar de sig upp kanske de kan få en skärv, kanske... 

I min värld är det ännu värre. Idrotten som bred folkrörelse saknar framtid. Sakta håller den på att tyna bort medan allt fler kommersiella intressenter tar över och gör pengar på allt mer professionella områden. Adjö till den idrottsrörelse vi en gång hade.  

Willy Berggren

SHL-laget Leksands IF , på 11:e plats och slutspelsmiss, redovisar ett minusresultat på 18,3 miljoner för säsongen 2024-2025.  Föreningens väntas dock klara Svenska Ishockeyförbundets licensnämnds krav på soliditet och likviditet. Kravet är ett eget kapital på fem procent av nettoomsättningen.

Enligt föreningens hemsida uppgår soliditeten till 15 miljoner det innebär att föreningen inte behöver utnyttja det utökade borgenlöftet från kommunen under 2025.

Riksidrottsförbundet har under de senaste året stärkt arbetet för långsiktig planering av platser för idrott. Under Almedalsveckan lyfter RF frågan om ett statligt anläggningsstöd för att stimulera nytänkande i samverkan mellan idrottsföreningar och kommuner.

– För att svensk idrottsrörelse ska kunna göra mer för fler behövs statligt stöd i form av ett anläggningsstöd. Riksidrottsförbundet har rätt kunskap, metoder och lokal närvaro i hela Sverige för att leda arbetet med att skapa mer plats för idrott och rörelse, säger Anna Iwarsson, ordförande Riksidrottsförbundet, högaktuell just nu i Almedalen.

På söndag inleds årets Gotland Runt, för 78:e gången, Nära 200 båtar från tio länder samlas i Sandhamn för världens största årliga havskappsegling. Tävlingen har arrangerats sedan 1937 och lockar både elitbesättningar och entusiastiska amatörseglare i en unik mix av båtklasser och nationaliteter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.

– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.

Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna. 

Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.

Du som gillar bordtennis kommer att jubla. Nu står det klart att SVT ska sända världstouren WTT Series och VM till och med 2028 ( först ut är VM i Doha nästa vecka) Satsningen innebär både livesändningar och massor av höjdpunktsklipp. Samtidigt är Jan-Ove Waldner klar som expertkommentator.

Supertalangen från Kallinge SK (moderklubb), Rödeby AIF och Malmö FF Roony Bardghji vet vad han vill och dit skall han. Efter fem säsonger i FC Köpenhamn – han värvades dit som 14-åring - ansluter han i början av juli till Barcelona, en klubb han drömt om sedan barnsben. Endast den obligatoriska läkarundersökningen återstår.