Ett tjat om idrottens betydelse, men…

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Kulturpolitik... regeringens kulturpolitik... kulturminister Alice Bah... kulturarbetarna tycker...Kulturområdet och media...

Varenda dag jag åker mellan jobbaktiviteter med bilen lyssnar jag på radions P1, varenda dag är det någon som uttalar sig eller presenterar kulturpolitik, skriver Willy Berggren.

Foto: Erik Simander / TT, Peggy och Marco Lachmann-Anke, Fotomontage: Thomas Selig, Idrottens Affärer

Varenda dag media presenterar idrott är det i form av genomförda matcher, resultat eller enskild idrottares förehavanden. Var är programmen, inslagen om regeringens idrottspolitik, var är vår idrottsminister, var finns Sveriges största folkrörelse i svensk politik?

Just hemkommen från EU-konferens om Dual Careers (idrottarens dubbla karriärer) som i år arrangerades i Århus Danmark.

Fylld av redogörelser och statistik var jag inspirerad av Danmarks idrottsminister Lone Hansen som med bravur berättade om hur viktig idrotten, resultat, framgångar och hur hela landet står bakom ett genomtänkt och konsekvent program som innehåller allt från barnidrott till olympisk satsning.

Jag blir förbannad!

Ärligt: jag blev förbannad! Arg och besviken över att vara där och representera ett framgångsinriktat land som mitt Sverige där idrotten liksom både finns och ändå inte.

I Sverige finns inget departement för idrott, den minister som fick idrottens frågor – också i sitt knä

blev sjukskriven efter gått in i väggen över att ha hela sjukvården också. Den nuvarande ministern är helt osynlig. Vad Sverige, regering, departement, ministrar m fl. vill med idrotten står skrivet i stjärnorna.

I have a Dream! – Att varje dag få lyssna och se hur stora viktiga frågor om idrott, inte bara resultatrabbling får plats i samhällsdebatten.

Var finns mål och strategier?

Att slippa höra hur ansvaret för integration, jämställdhet, miljö-certifiering, anpassning hit och dit, barns hälsa mm är idrottens uppdrag när det är hela samhällets uppdrag. Låt mig få höra viktiga diskussioner med mål, strategi och verksamhet som vitaliserar den idrottsrörelse som levt i 150 år i vårt land.

My dream är att få vara med och vända trenden av fler vita fläckar där klubbar och verksamhet inte längre finns, att slippa höra att vi inte attraherar tonåringarna längre (tacka faan för det när barnidrottandet drivits in absurdum med varenda unge sen de kunnat gå och skjutsas in i storklubbarnas knatteverksamhet. Och när de är 15 år är de idag utledsna på idrotten.

Låt mig få vara med om att vi lyfter svenska ledare och tränare, får dem i utbildning igen, får dem att känna glädje och längtan av att få hålla på med riktig idrott – inte barnpassning, inte alla jäkla värdefrågor (dem får de ändå i alla möjliga sammanhang).

För många talanger slutar för tidigt

My dream är en vital debatt om hur vi engagerar fler tonåringar, fler vuxna ledare, fler eldsjälar, hur vi skapar vettiga villkor för vår ännu levande föreningsidrott, hur vi bygger nya sorters arenor för multianvändning, inte bara arenor för de stora publikidrotterna som kommunala skrytbyggen.

Om jag dessutom får uppleva att våra allt färre unga talanger som idag lägger av alltför tidigt eftersom stödet inte finns – att de ges bra möjligheter att satsa på sin idrott, få leva sin dröm de år de kan utvecklas, flera som vågar ta språnget i en stöttande omvärld och många svenska idrottare kan stolta stå på pallen – då blir jag nöjd. Vägen dit är känd, men byggs inte.

Går inte utan politisk vilja

I vårt land finns ett fåtal klubbar och orter som av egen kraft försöker – men, det är tillsammans vi är starka, därför saknas en utvecklingskultur, saknas miljöer där unga talanger kan blomstra hela vägen in i kaklet – och ändå känna att livet efter idrottskarriären också ser bra ut genom ett samhällsstöd där dubbla karriärer är en självklarhet, där kommuner, idrotten, staten, lärosäten ganska enkelt och ganska billigt erbjuder dessa kulturmiljöer. Men, utan en politisk vilja händer väldigt lite.

Detta ”Politik är att vilja” sa Olof Palme redan på 70-talet. Viljan till nationellt idrottspolitiskt stöd saknas ännu 2017. Ska det vara så här?

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mamö FF närmast utklassades i mötet med Elfsborg i Borås. Men klubben  fick plåster på såren, Samtidigt avslöjades att  Mittfältstalangen Hugo Larsson säljs till Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt för 132 miljoner kr. Största övergångsbeloppet någonsin i svensk fotboll.

AIK sålde Alexander Isak för 85 miljoner kronor 2017 och Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic för 82,5 miljoner 2001. Med dagens penningvärde blir det 123, respektive 107 miljoner kronor. Nu krossar 18-årige Hugo Larsson det allsvenska penningrekordet.

Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.

Djurgårdens  ledningsmål var upptakten till skandalscener vid Stockholmsderbyt. Nu får det bedrövliga upploppen frånTele2-arena sitt efterspel. Polisen ska utreda utreda händelserna under rubriken ”våldsamt upplopp”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

Ishockeyfansen får sitt, fotbollens vänner likaså, men dennasista majsöndag tillfredsställs även Racerentusiasterna. TV-utbudet är massivt, det är bara att välja och vraka bland åtskilliga TV.-timmar

Miljoners miljoner utgör insatsen. TV 6 gasar ordentligt denna söndag. Det blir högklasssiska timmar med fartfylld motor.Först med klassiska Monaco GP,

formel 1-cirkusens pärla. Som om det inte vore nog följs den sändingen  upp med bilder från Indy 500.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.