Ett tjat om idrottens betydelse, men…
Kulturpolitik... regeringens kulturpolitik... kulturminister Alice Bah... kulturarbetarna tycker...Kulturområdet och media...
Varenda dag jag åker mellan jobbaktiviteter med bilen lyssnar jag på radions P1, varenda dag är det någon som uttalar sig eller presenterar kulturpolitik, skriver Willy Berggren.

Varenda dag media presenterar idrott är det i form av genomförda matcher, resultat eller enskild idrottares förehavanden. Var är programmen, inslagen om regeringens idrottspolitik, var är vår idrottsminister, var finns Sveriges största folkrörelse i svensk politik?
Just hemkommen från EU-konferens om Dual Careers (idrottarens dubbla karriärer) som i år arrangerades i Århus Danmark.
Fylld av redogörelser och statistik var jag inspirerad av Danmarks idrottsminister Lone Hansen som med bravur berättade om hur viktig idrotten, resultat, framgångar och hur hela landet står bakom ett genomtänkt och konsekvent program som innehåller allt från barnidrott till olympisk satsning.
Jag blir förbannad!
Ärligt: jag blev förbannad! Arg och besviken över att vara där och representera ett framgångsinriktat land som mitt Sverige där idrotten liksom både finns och ändå inte.
I Sverige finns inget departement för idrott, den minister som fick idrottens frågor – också i sitt knä
blev sjukskriven efter gått in i väggen över att ha hela sjukvården också. Den nuvarande ministern är helt osynlig. Vad Sverige, regering, departement, ministrar m fl. vill med idrotten står skrivet i stjärnorna.
I have a Dream! – Att varje dag få lyssna och se hur stora viktiga frågor om idrott, inte bara resultatrabbling får plats i samhällsdebatten.
Var finns mål och strategier?
Att slippa höra hur ansvaret för integration, jämställdhet, miljö-certifiering, anpassning hit och dit, barns hälsa mm är idrottens uppdrag när det är hela samhällets uppdrag. Låt mig få höra viktiga diskussioner med mål, strategi och verksamhet som vitaliserar den idrottsrörelse som levt i 150 år i vårt land.
My dream är att få vara med och vända trenden av fler vita fläckar där klubbar och verksamhet inte längre finns, att slippa höra att vi inte attraherar tonåringarna längre (tacka faan för det när barnidrottandet drivits in absurdum med varenda unge sen de kunnat gå och skjutsas in i storklubbarnas knatteverksamhet. Och när de är 15 år är de idag utledsna på idrotten.
Låt mig få vara med om att vi lyfter svenska ledare och tränare, får dem i utbildning igen, får dem att känna glädje och längtan av att få hålla på med riktig idrott – inte barnpassning, inte alla jäkla värdefrågor (dem får de ändå i alla möjliga sammanhang).
För många talanger slutar för tidigt
My dream är en vital debatt om hur vi engagerar fler tonåringar, fler vuxna ledare, fler eldsjälar, hur vi skapar vettiga villkor för vår ännu levande föreningsidrott, hur vi bygger nya sorters arenor för multianvändning, inte bara arenor för de stora publikidrotterna som kommunala skrytbyggen.
Om jag dessutom får uppleva att våra allt färre unga talanger som idag lägger av alltför tidigt eftersom stödet inte finns – att de ges bra möjligheter att satsa på sin idrott, få leva sin dröm de år de kan utvecklas, flera som vågar ta språnget i en stöttande omvärld och många svenska idrottare kan stolta stå på pallen – då blir jag nöjd. Vägen dit är känd, men byggs inte.
Går inte utan politisk vilja
I vårt land finns ett fåtal klubbar och orter som av egen kraft försöker – men, det är tillsammans vi är starka, därför saknas en utvecklingskultur, saknas miljöer där unga talanger kan blomstra hela vägen in i kaklet – och ändå känna att livet efter idrottskarriären också ser bra ut genom ett samhällsstöd där dubbla karriärer är en självklarhet, där kommuner, idrotten, staten, lärosäten ganska enkelt och ganska billigt erbjuder dessa kulturmiljöer. Men, utan en politisk vilja händer väldigt lite.
Detta ”Politik är att vilja” sa Olof Palme redan på 70-talet. Viljan till nationellt idrottspolitiskt stöd saknas ännu 2017. Ska det vara så här?
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Mjällby AIF toppar allsvenskan, men säljer samtidigt spelare och stärker egna kapitalet rejält på ett egentligen sensationellt sätt.
I söndags sluttfördes förhandlngarna runt t succémittfältaren Nicklas Röjkjaer som lämnar Mjällby. AIF 26-åringen har skrivit på för danska FC Nordsjälland. Samtidigt står det klart att klubben har sålt spelare för runt 60 miljoner på bara några år, vilket faktiskt är en del av strategin att bygga en starkare förening och då ingår att säkra en ekonomisk framtid - och av bara farten förstärka - så pass att laget övertar och behåller ledningen i allsvenskan.
Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg
Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg
Om planerna skulle förverkligas överträffas alla andra satsningar i Sverige.
En arkitekttävling om hur de nya arenorna slutligen ska se ut är redan inledd. Och göteborgarna själva ska få rösta för att bli delaktiga i valet.
Den ekonomiska bilden av Dam-EM 2025 klarnar allt mera.
Via flera fans och besökare vid arenorna har omsättningen ökat avsevärt. Nu avslöjas att 600 000 biljetter är sålda och att de förväntade intäkterna väntas uppgå till inte mindre än 128 miljoner euro och därmed budgeteras prispengarna till 41 miljoner euro. Det står också klart att Dam 2025 redan överträffar alla tidigare arrangemang.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.
– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.
Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna.
Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.
Svensk Hockey-TV har haft sitt mest framgångsrika år hittills under säsongen 2024/2025. Plattformen, som sänder hockey från hela Sverige – från cuper och ungdomsserier till elitnivå – har vuxit kraftigt i både räckvidd och användning. Med över 300 ishallar utrustade med automatiserade och AI-styrda kamerasystem, 2,5 miljoner unika tittare och mer än 7 miljoner strömstarter, har Svensk Hockey-TV blivit en del av den svenska hockeypublikens vardag.
I Djurgårdens nysatsning i SHL var 18-årige Anton Frondell ett bärande namn. Efter 11 mål i Hockeyallsvenskan och stort genombrott i den tuffa kvalserien mot AIK hade kraftfulle Frondell, 94 kg. en säker plats i l sportchefen Niklas Wikegårds ledande formationer.
I den årliga NHL-draften, nu i Los Angeles, förändrades allt, sedan Anton Frondell, 18 år ,uppväxt i Trångsund söder om Stockholm, valts som nummer tre av Chicago.